ПРОЗОРІСТЬ У ФОРМУВАННІ РЕЙТИНГІВ ЧИ СУБ’ЄКТИВІЗМ?

26.08.2020 10:07

7 липня 2020 року Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта» на власному інтернет-порталі osvita.ua презентував черговий академічний рейтинг закладів вищої освіти 2020 року, де Львівський торговельно-економічний університет традиційно включений у даний рейтинг, проте у поточному році «потрапив» на 176 місце. Для відома: у 2019 році за даним цього ж Центру університет обіймав 118 місце, у 2018 – 82, а у 2017 – 75 місце. Відповідно, ректорат університету зацікавився «таким низьким місцем у рейтингу»...

Укладачі рейтингу зазначають: «базовим принципом ранжування університетів у рейтингу є забезпечення повної відкритості, прозорості і незалежності ранжування університетів. Для укладання рейтингу використовувалися лише відкриті дані прямих вимірів, виставлені на відкритих веб-ресурсах незалежних національних та міжнародних організацій і установ. При цьому дані, або експертні оцінки самих університетів та органів управління ними не використовувалися».
Незважаючи на «принципи» укладачів рейтингу,  Львівський торговельно-економічний університет уважно вивчив методику базових принципів визначення рейтингів університетів України та виставлені оцінки для нашого закладу, які наводимо нижче:

  • рейтинг Scopus – 83  місце;
  • рейтинг переможців за сумою Erasmus+ - 21 місце;
  • рейтинг  Google Sholar Citations – 68 місце;
  • рейтинг UniRank – 163 місце;
  • рейтинг поданих заяв за 2019 рік – 80 місце;
  • рейтинг СКБ – 86 місце;
  • середнє арифметичне рейтингових місць за Заявами вступників  та СКБ – 83;
  • рейтинг переможців студентських олімпіад, конкурсів наукових робіт – 68 місце;
  • рейтинг за кількістю отриманих патентів – 62 місце;
  • рейтинг Webometrics – 254 місце.

Насамперед хочемо відзначити, що по кожному з оцінюваних параметрів, які наведені,  університет в цілому погоджується, окрім одного -  оцінки по  рейтингу WEBOMETRICS, де оцінка становить – 254, що жодним чином  не відповідає дійсності.
У зв’язку з цим, університет звернувся на сайт http://webometrics.info, щоб дізнатися звідки виник показник 254. Проаналізувавши, уважно перелік українських університетів на цьому сайті станом на початок липня 2020 року, встановлено, що закладу як Львівський торговельно-економічний університет у цьому переліку на той момент НЕ ІСНУВАЛО.
У зв’язку з цим цілком логічне питання:  звідки фахівці Центру міжнародних проєктів "Євроосвіта" взяли показник 254 для неіснуючого у списку http://webometrics.info університету, формуючи рейтинг ТОП-200?
Однак, у цьому списку був такий заклад вищої освіти як Львівська комерційна академія і на початок липня його рейтинг на сайті webometrics.info. становив 185. Хочемо відзначити, що це стара назва нашого закладу, яка вже не є чинною з квітня 2016 року (Львівська комерційна академія була перейменована у Львівський торговельно-економічний університет). Але навіть, якщо при складанні рейтингу в "Євроосвіті" врахували фактично нелегітимну 4 роки назву нашого університету, то 185 це далеко не 254 місце.
І ще одне питання до представників Центру міжнародних проєктів «Євроосвіта»: як формувався рейтинг університету протягом останніх 4 років, після того як Львівську комерційну академію перейменовано у Львівський торговельно-економічний університет?
Університет звернувся до керівництва сайту webometrics.info в Іспанію з проханням скоригувати назву нашого закладу і його позицію, що й було зроблено до кінця липня. В результаті, показник рейтингу ЛТЕУ за WEBOMETRICS становить на даний час – 165 місце.
Враховуючи зазначене, на нашу думку, університет в рейтингу за 2020 рік при правильному зазначенні показника WEBOMETRICS повинен потрапити у Топ-100 закладів вищої освіти України.
Проте, після звернень ректорату університету до Центру міжнародних проєктів «Євроосвіта» про внесення змін у рейтинг «Топ-200 Україна» з врахуванням вищевкиладеного та поданої ще раз інформації про діяльність університету з 204 річною історією з часу заснування - змін не відбулося.
Ми розуміємо, наприклад, що в Іспанії могли не знати, що наш університет перейменовано, а ось в Україні, зокрема, в "Євроосвіті", складаючи рейтинг,  мали б це перевірити, хоча б зайшовши на сайт ЛТЕУ  або використати  анкету Львівського торговельно-економічного університету з даними за 2019 рік, яка їм напередодні надсилалася.
Не зрозумілим для нас є те, що в Іспанії, зрозумівши свою помилку – її оперативно протягом місяця виправлили, а в Україні незважаючи на задекларовані принципи  «повної відкритості, прозорості і незалежності ранжування університетів» Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта» змін не вніс.
Також «упередженим відношенням» до нашого навчального закладу з боку працівників Центру міжнародних проектів «Євроосвіта» є наступне: не внесено зміни на даному сайті стосовно Львівського торговельно-економічного університету (нагадаємо, що університет перейменовано 4 роки тому), зокрема: герб, назви факультетів та іншої актуальної інформації.
Розуміємо, що ЛТЕУ немає такого потужного впливу, проте, це не означає, що науково-методичні та інші напрацювання студентів і професорсько-викладацького складу найстарішого торговельно-економічного закладу вищої освіти України та Центральної й Східної Європи слід не враховувати. 
ХОЧЕМО ВІДЗНАЧИТИ, що публікація рейтингів закладів вищої освіти у період вступної кампанії це дуже важливо оскільки показники рейтингу впливають на репутацію університету та його вибір потенційними абітурієнтами. Крім того, даний рейтинг впливає на інші рейтинги, які публікуються в Україні. Наприклад, консолідований рейтинг приватних закладів України, де ЛТЕУ цьогоріч займає 3-тє місце, а у випадку виправлення зазначеного рейтингу наш університет займав би вищі позиції.
Сподіваємося, що зацікавлені стейкхолдери (насамперед, потенційні абітурієнти та роботодавці) місце  університету серед закладів вищої освіти України аналізуватимуть не лише за декларованими рейтингами,  а й використовуватимуть інформацію з офіційного сайту університету (про особливості співпраці з роботодавцями при навчанні студентів у форматі дуальної освіти, якість освітнього процесу, рівень методичного забезпечення, наукових досягнень, міжнародних напрацювань, студентського життя та дозвілля студентів тощо).

Ректор університету,
професор Петро Куцик