200-літній ювілей Львівського торговельно-економічного університету

15.12.2016 10:20

14 грудня 2016 року у Львівському національному академічному театрі опери і балету імені Соломії Крушельницької відбулася Урочиста академія з нагоди 200-річного ювілею з часу заснування Львівського торговельно-економічного університету.

Пам'ятаєте слова Михайла Булгакова: "Рукописи не горять"? Сказано сильно і дуже символічно. Та якби Майстер написав, що храми освіти й науки не зникають безслідно, він, здається, був би ближчим до істини. Не зникають, бо залишається наукова школа, вихованці якої збагачують її новими знаннями, ідеями, традиціями. Це повною мірою стосується і Львівського торговельно-економічного університету – найдавнішого торговельно-економічного вишу країни, що зустрів свій 200-річний ювілей із досвідом посивілого мудреця але й юнацькою впевненістю у своїх силах продовжує торувати шлях у майбутнє.

Небагато знайдеться в нашій державі вищих навчальних закладів, старіших за Львівський торговельно-економічний університет. Австрійський цісар Франц І своїм декретом підписаним 7 березня 1816 року в Мілані, зобов'язав Крайовий уряд Галичини відкрити у Львові Цісарсько-королівську реальну школу з торговельним спрямуванням (Акт "Osta, AVA, STNK, Ktn, 124 ex Martio 1816"). Як Реальна школа, навчальний заклад безперервно розвивався, ав  роки незалежності перетворився на сучасну науково-освітню установу найвищого IV рівня акредитації, вдосконалюючи теорію і практику торговельного підприємництва, зберігаючи і напрацьовуючи славні традиції української економічної науки.

Розпочалися святкові урочистості ще зранку, Божественною Літургією за здоров'я професорсько-викладацького складу, співробітників, аспірантів, студентів та випускників університету у Архикафедральному соборі святого Юра, яку очолив Архієпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященний владика Ігор Возьняк. Владика побажав працівникам споживчої кооперації та гостям, спільноті університету, яка чисельно взяла участь у молитві, багато духовних плодів і доброго здоров'я. 

По завершенні молитви у приміщення ЛТЕУ відбулася церемоніальна зустріч ректора університету з делегаціями  із зарубіжжя, українських вишів та кооперативних організацій на якій йшлося про перспективи розвитку освіти, співпраці навчальних закладів. Гості щиро вітали ректора університету П. О. Куцика з історичною віхою та бажали процвітання його колективу.

Після обіду основні урочистості перемістилися у стіни Львівського національного академічного театру опери і балету імені Соломії Крушельницької, де у переповненій залі відбулася Урочиста академія присвячена 150-річчю першого споживчого товариства в Україні та двохсотлітньому ювілею Львівському торговельно-економічному університету. Привітати прийшли: депутати Верховної Ради України, керівництво Львівської облдержадміністрації в особі голови Олега Синютки, обласної ради, міського голови Андрія Садового.

З привітальним словом до учасників урочистостей звернулися Голова Правління Укркоопспілки, доктор філософії Ілля Гороховський та ректор університету, професор Петро Куцик.

У виступі Петро Куцик зазначив, що на всіх етапах своєї діяльності в центрі уваги керівництва вишу, професорсько-викладацького складу була підготовка спеціалістів у галузі економіки, торгівлі, кооперації, послуг високого класу. За роки існування Університет підготував понад 100 тис. фахівців.

Університет пишається своїми викладачами, серед яких визначні громадсько-політичні діячі, вчені, дійсні члени НТШ – Володимир Залозецький, Іларій Огоновський, Ярослав Гординський, Володимир Калинович, Григорій Микитей, Володимир Білинський, Олена Степанів, Петро Франко, Федір Срібний, Володимир Геринович, Володимир Кучер, Олександр Тисовський, Константин Гладилович, Володимир Огоновський, Іван Карпинець, Григорій Вербицький, Михайло Герасименко, Михайло Холєвчук, Федір Заставний, Григорій Ковальчак, Микола Шраг, Олександр Зайцев та ін.

До встановлення на західноукраїнських землях радянської влади (1939 р.) тут працювали визначні польські вчені та освітні діячі: Антоній Павловський, Павло Постел, Казимир Петиняк-Санецький, Евгеніуш Ромер, Францішек Томанек, Август Ціргоффер, Станіслав Павловський, Теофіль Сейферт, Юліан Чижевський, Генрик Корович, Казимир Ігнатович, Стефан Гурняк, Станіслав Рузевич.

200-річний шлях університету – переконливе свідчення його успіхів у вихованні багатьох поколінь громадсько-політичних діячів, кваліфікованих фахівців у різних сферах економіки, кооперації, торгівлі. Серед них – активні діячі національно-визвольного руху (Петро Дужий, Роман Ільницький, Ярослав Пришляк, Євгенія Зелінська, Іван Губка, Ірина Шуль); визначні вчені (Василь Сопко, Дмитро Валігурський, Віктор Андрійчук, Степан Шкарабан, Володимир Шевчук, Володимир Марцин, Анатолій Кузьмінський, Богдан Семак, Іван Сирохман, Віктор Апопій, Володимир Загорський, Богдан Усач, Володимир Онищенко, Олександр Капштик, Ігор Яремко, Федір Хміль, Віктор Шевчук); керівники торговельно-економічних, банківських установ, бізнесових структур, міністерств та відомств (Григорій П'ятаченко – перший міністр фінансів незалежної України, Олександр Ровт (мільярдер США), Роман Федишин (засновник групи компаній "Шувар"), Ярослав Рущишин (директор ВАТ "Троттола"), Олександр Герега (засновник компанії "ЕпіцентрК"), Богдан Козак (засновник компанії "Львівхолод"), Володимир Левицький (перший заступник голови правління Укоопспілки), а також Олександр Хом'як, Володимир Лук'янчук, Орест Блащук, Олександр Заремба, Роман Козак, Роман Шлапак, Віталій Кульбачинський, Андрій Гудзоватий, Анатолій Маковей, Віктор Коновалов та ін.); народні депутати України (Михайло Швайка, Віктор Романюк, Володимир Пак, Борис Загрева, Анатолій Дирів, Віктор та Іван Балоги, Микола Ковзель, Олександр Герега та ін.).

Львівський торговельно-економічний університет закінчили кавалери ордену "За мужність" ІІІ ступеня Кузьмін Дмитро Володимирович та Брус Тарас Романович, які героїчно загинули на Донеччині, захищаючи незалежність та територіальну цілісність України.

Незважаючи на складну економічну ситуацію в країні, Університет зумів зберегти професорсько-викладацький склад, забезпечити високі стандарти науки, навчання та виховання студентів, підготувати низку державних документів, законопроектів, що регулюють торговельно-економічну сферу, кооперативну освіту та науку.

З 1977 р. в Університеті навчалося понад 140 студентів із НДР, Польщі, Чехословаччини, Угорщини та В'єтнаму; з 1989 р. – студенти з Близького Сходу (Ліван, Йорданія), Південно-Східної Азії (В'єтнам, Лаос), Африканського континенту (Конго, Заїр, Кот-д'Івуар, Сан-Томе, Принсіпі, Бенін, Ефіопія, Мадагаскар), Латинської Америки (Нікарагуа, Панама, Домініка). Сьогодні виявили бажання навчатися в Університеті студенти із Грузії, Азербайджану, Пакистану, Єгипту, Китаю.

Важливу роль в діяльності Університету відіграє співпраця з вищими навчальними закладами зарубіжних країн. На даний час триває реалізація різних проектів, серед яких: "Лідерство та управління змінами у вищій освіті (La MANCHE)" (530621-TEMPUS-1-2012-1-BG-TEMPUS програми TEMPUS IV) і "Формування антикорупційної поведінки та соціальна відповідальність як механізм протидії корупції", фінансований зареєстрованою у Великобританії міжнародною організацією "Інтегрірті Екшн".

В межах проекту "Розширення освітніх можливостей програми Erasmus Mundus" (Erasmus Mundus Broadening Educational Oppotunities) отримали стипендії студенти та аспіранти на річне навчання в університетах Швеції, Естонії та Польщі. Університет здійснює підготовку фахівців спільно з вишами Франції і Польщі, яка передбачає видачу подвійних дипломів.

Викладачі Університету проходять стажування у вищих навчальних закладах США, Німеччини, Румунії, Туреччини, Греції, Італії, Польщі, Угорщини, Франції, Португалії.

Протягом 2015-2016 навчального року на розгляд Європейської комісії подано 5 нових проектів реформованої програми ERASMUS+. Вже відомо, що Університет отримав фінансування одного проекту, який пов'язаний із розширенням мобільності викладачів, персоналу та студентів з університетом Дебрецена (Угорщина).

Сьогодні Університет готує бакалаврів, спеціалістів і магістрів із таких спеціальностей як: фінанси, банківська справа та страхування; облік і оподаткування; економіка; менеджмент; підприємництво, торгівля та біржова діяльність; маркетинг; міжнародні економічні відносини; комп'ютерні науки та інформаційні технології; журналістика; готельно-ресторанна справа; харчові технології; технології захисту навколишнього середовища; туризм; право.

Критично оцінюючи пройдений шлях, аналізуючи підсумки багаторічної діяльності Університету, визнаємо необхідність поліпшувати якість навчання та виховання студентів, здійснювати фундаментальні наукові дослідження у галузі економіки й торгівлі, науково обґрунтовані рекомендації щодо розвитку української кооперації. До першорядних завдань колективу відносимо також формування еліти нації як каталізатора політичного і духовного життя та науково-технічного прогресу, еліти зі сформованими лідерськими здібностями, що дозволяє кваліфіковано керувати всіма сферами суспільного життя.

Після доповіді ректора університету голова ОДА Олег Синютка зачитав привітання Президента України Петра Порошенка кооператорам та університету і вручив державні нагороди. Також прозвучало вітання Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, вручення подяк Кабінету Міністрів, відзнак ОДА. Депутат Верховної Ради України Оксана Юринець привітала кооператорів, зачитала вітальне слово Голови Верховної Ради України Андрія Парубія і вручила нагороди Верховної Ради України. Директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомира Мандзій зачитала вітання Міністра освіти і науки України і вручила нагороди працівникам університету. Теплі привітання на адресу кооператорів та викладачів університету прозвучали з вуст міського голови Андрія Садового, який теж завітав на урочистості з нагородами. 

Голова Правління Укркоопспілки,доктор філософії  Ілля Гороховський вручив нагороди чисельній спільноті кооператорів. Він також вручив Почесний знак Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств України (Укркоопспілки) «Золотий знак «СООР Україна» за №1 Володимиру Павловичу Левицькому першому заступнику голови Правління Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств, голові Центрального комітету профспілки працівників споживчої кооперації України за вагомий особистий внесок у розвиток споживчої кооперації України, багаторічну самовіддану плідну діяльність на виборних керівних посадах у споживчій кооперації України.

На екрані транслюється відеозвернення Президента Міжнародного Кооперативного Альянсу Монік Леру. Далі з вітальним словом зі сцени виступають Президент EURO COOP Массімо Бонжіованні, директор регіону- Африка, Міжнародного кооперативного Альянсу доктор Сіфі Чійоге. Ведучий  перелічує  привітання, які надійшли від керівників іноземних кооперативних організацій: Віце-президента Міжнародного Кооперативного Альянсу Президента Кооперативів Європи Дірка Ленхофа, директора Кооперативів Європи Агнес Матіс, генерального директора COOP Нідерландів Фреда Боша, голови Національної Федерації Споживчих Товариств Угорщини Др. Золтана Ж. Соке, директора кооперативів Нормандських островів (Велика Британія) Коліна Маклауда, генерального директора Хіспакооп (Іспанія) Фелікса Мартіна, генерального директора COOP Ізраїль Офера Файнштейна, Голови Ради Національної Кооперативної Ради (Польща) Альфреда Домагальські, директора COOP Естонії Януса Віханда, Генерального директора центрального союзу німецьких кооперативів Матіаса Фідлера, голови кооперативів Словачиини Габріеля Сцоллар, директора кооперативів Данії Бенедікта Каалунда, директора Союзу чеської та моравської споживчої кооперації Лукаса Немчіка. З вітанням до  шановного зібрання з побажанням успіхів у розбудові споживчої кооперації звернувся голова правління Укоопспілки у 1991-2011 роках Станіслав  Григорович Бабенко.

Привітання надіслали:

  • Полтавський університет економіки і торгівлі;
  • Київський національний торговельно-економічний університет;
  • Херсонський національний технічний університет;
  • Тернопільський національний економічний університет;
  • Житомирський державний технологічний університет;
  • Національний лісотехнічний університет України;
  • Таджицький державний університет комерції (Таджикистан);
  • Бакинський слов'янський університет (Азербайджан);
  • Економічний університет у Кракові (Республіка Польща);
  • Університет "Львівський Ставропігіон";
  • ДВНЗ “Університет банківської справи”;
  • Івано-Франківський державний коледж технологій та бізнесу;
  • Кооперативно-Торговий університет Молдови;
  • Львівська національна академія мистецтв;
  • Інститут шкіряної промисловості (Республіка Польща);
  • Економічний університет у Вроцлаві (Республіка Польща);
  • Карагандинський економічний університет Казспоживспілки  (Казахстан);
  • Українська академія друкарства;
  • Державний університет телекомунікацій;
  • Львівський інститут економіки і туризму;
  • Львівський державний університет безпеки життєдіяльності;
  • Класичний приватний університет;
  • Львівський регіональний інститут державного управління;
  • Національної академії державного управління при Президентові України;
  • Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького;
  • Університет Економіки в Бидгощі (Республіка Польща);
  • Ки́ївський націона́льний економі́чний університе́т і́мені Вади́ма Гетьмáна;
  • Національний університет “Львівська політехніка”;
  • Льві́вський націона́льний університе́т і́мені Іва́на Франка́;
  • Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського (м. Кривий Ріг);
  • Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського;
  • Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного;
  • Верхо́вний архієпи́скоп Української греко-католицької церкви Святосла́в (Шевчук);
  • Правління Білоруського республіканського союзу споживчих товариств;
  • Українська асоціація сертифікованих бухгалтерів і аудиторів (УАСБА);
  • Західний науковий центр НАН України та МОН України;
  • Прокуратура Львівської області;
  • Посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця;
  • Почесне консульство Королівства Бельгія у Львові;
  • Генеральне консульство Республіки Польща у Львові;

Від ректорів зарубіжних країн з вітальним словом звернулися ректор Вроцлавського економічного університету проф. Анджей Калєта, від ректорів вищих економічних закладів України член президії Спілки ректорів України, ректор Київського національного торговельно-економічного університету, проф. Анатолій Мазаракі, від ректорів кооперативних навчальних закладів, Голова ради  ректорів і директорів кооперативних вишів України, ректор Полтавського університету економіки і торгівлі, проф. Олексій Нестуля.

У присутності гостей урочистої Академії відбулася церемонія присвоєння почесного звання доктор «Honoris Gausa» доктору наук, професору Економічного університету у Вроцлаві Анджею Господаровічу та Голові Правління Укркоопспілки, доктору філософії Іллі Гороховському дипломи яким вручив ректор університету, професор Петро Куцик. Ілля Горовський та Анджей Господаровіч щиро подякували за високу нагороду.

Після завершення урочистої частини Академії на сцену вийшли учасники святкового концерту: лауреати міжнародних та національних конкурсів, народна хорова капела «Мрія» Львівського торговельно-економічного університету (художній керівник та диригент Василь Долішній, хормейстер Оксана Долішна), капела бандуристок «Галичанка» (худ. керівник і диригент Руслана Дробот, концертмейстер Мирослава Медвецька, хормейстер Надія Заборовська). Запальними танцями вітали гостей танцюристи заслуженого ансамблю танцю України «Юність» у складі якого чимало випускників університету. Глядачі тепло аплодували тріо тенорів Львівської національної опери у складі Андрія Савки (випускника університету), Михайла Матофія та Олега Лихача; народному артисту України Богдану Сташківу; заслуженому артисту України Миколі Савчуку та Анастасії Лень переможиці Всеукраїнсьткого телепроекту "Крок до Зірок", володарці Гран-Прі конкурсів "Джерело надій", "Зоряні мости", онуці випускниці університету та багатьом іншим, як молодим, так і відомим виконавцям.

Вражаючою була фінальна частина концерту: Молитва Андрія з опери С. Гулака Артемовського "Запорожець за Дунаєм" у супроводі симфонічного оркестру, у виконанні тріо тенорів Львівської національної опери у складі: Андрія Савки, лауреата міжнародних конкурсів Михайла Матофія і народного артиста України Олега Лихача (диригент заслужений діяч мистецтв України Михайло Дутчак) та усіх учасників концерту.

Фотогалерея:

1
  • 1
2
  • 2
3
  • 3
4
  • 4
5
  • 5
6
  • 6
7
  • 7
8
  • 8
9
  • 9
10
  • 10
11
  • 11
12
  • 12
13
  • 13
14
  • 14
15
  • 15
16
  • 16
17
  • 17
18
  • 18
19
  • 19
20
  • 20
21
  • 21
22
  • 22
DSC 7935
  • DSC 7935
DSC 7936
  • DSC 7936
DSC 7939
  • DSC 7939
DSC 7942
  • DSC 7942
DSC 7944
  • DSC 7944
DSC 7946
  • DSC 7946
DSC 7956
  • DSC 7956
DSC 7959
  • DSC 7959
DSC 7961
  • DSC 7961
DSC 7968
  • DSC 7968
DSC 7970
  • DSC 7970
DSC 7972
  • DSC 7972
DSC 7974
  • DSC 7974
DSC 7976
  • DSC 7976
DSC 7977
  • DSC 7977
DSC 7979
  • DSC 7979
DSC 7983
  • DSC 7983
DSC 7984
  • DSC 7984
DSC 7988
  • DSC 7988
DSC 7989
  • DSC 7989
DSC 7993
  • DSC 7993
DSC 8001
  • DSC 8001
DSC 8005
  • DSC 8005
DSC 8006
  • DSC 8006
DSC 8012
  • DSC 8012
DSC 8024
  • DSC 8024
DSC 8033
  • DSC 8033
DSC 8134
  • DSC 8134
DSC 8037
  • DSC 8037
DSC 8040
  • DSC 8040
DSC 8050
  • DSC 8050
DSC 8054
  • DSC 8054
DSC 8057
  • DSC 8057
DSC 8074
  • DSC 8074
DSC 8081
  • DSC 8081
DSC 8086
  • DSC 8086
DSC 8089
  • DSC 8089
DSC 8092
  • DSC 8092
DSC 8105
  • DSC 8105
DSC 8117
  • DSC 8117
DSC 8125
  • DSC 8125
Відображено зображень з 1 по 63 із 63