День Матері

17.05.2016 10:20

16 травня 2016 року в актовій залі Львівського торговельно-економічного університету відбулася урочиста академія, присвячена Дню матері.

До ректора, професорсько-викладацького складу, студентів, гостей, запрошених зі вступним словом звернувся професор С. Гелей.

Щиро, проникливо і глибоко зворушливо звучали слова:

,,Рідна мати моя,

Ти ночей не доспала...'' (А. Малишко)

,,Сорочку мати вишила мені

Червоними і чорними нитками'' (Д. Павличко)

,,Бо хто матір забуває,

Того Бог карає'' (Т. Шевченко).

Тема материнства в українській історії, літературі, мистецтві, культурі загалом – одвічна. Як зауважив промовець – вона глибоко пов'язана з історією країни, яка пережила світові і локальні війни, голодомори, репресії.

На жаль і сьогодні, коли Україна виборола незалежність, їй не вдалося уникнути нової війни з народом, який називав себе братським. Може, це звучить парадоксально, але саме в цей час ми відчули велику потребу допомогти нашим братам на Сході стати українцями. Цьому й була присвячена поїздка групи вчених університету, діячів культури і мистецтва на Донбас.

Професор С. Гелей зробив короткий звіт про результати цієї важливої місії, скориставшись підсумковим документом, надісланим університету громадськими організаціями Сходу України:

Дорогі друзі! Висловлюємо щиру подяку ректору Львівського торговельно-економічного університету Петру Олексійовичу та всім, хто брав участь в організації волонтерської поїздки групи науковців та ансамблю ,,Галичанка” на Схід України для проведення культурно-просвітницької та виховної роботи серед бійців АТО з 06.05.16 по 09.05.16. За цей час було проведено  такі концерти та зустрічі.

У 12 мотопіхотному Київському батальйоні (зустріч з офіцерами, які працюють з особовим складом);

54 саперній бригаді (дві зустрічі та два концерти);

26 мотопіхотній Бердичівській бригаді, яка формує другу лінію оборони (п’ять зустрічей та один концерт;

В підрозділі спецназу з Хмельницького (зустріч та концерт).

Відбулися зустрічі з мешканцями м. Бахмута та святковий концерт в міському парку; з активістами громадської організації «Бахмут Український» та представниками громад Бахмута; Краматорська; Єнакієво.

Група відвідала каплицю на території 54 саперної бригади та підрозділу спецназу, де відправлено молебень.

По дорозі до Святогірська на 4 блокпостах було організовано привітання військових.

Книги та плакати передано до 54 саперної бригади та до підрозділу спецназу. Частку книжок передано до волонтерської бібліотеки, яка створюється при ,,Бахмуті Українському”.

Під час зустрічей та концертів військовим передано листівки-привітання від студентів університету та святкові паски. Серед особового складу підрозділу спецназу м. Хмельницький велика кількість бійців зацікавилась можливістю навчання в Львівському торговельно-економічному університеті.

Як зазначив Сергій Лащенко, що брав участь в поїздці на Схід ,,особливо запам’яталася зустріч в одній з частин спеціального призначення, де був не лише концерт. Бійцям озвучили пропозицію ректора ЛТЕУ щодо можливості безкоштовно навчатися у згаданому університеті. Чимало спецназівців виявило бажання розпочати навчання з першого курсу, або ж… здобути другу, додаткову спеціальність. Тобто, готові повторно сісти за парти навіть люди з вищою освітою. Ось де концентрується наша майбутня еліта – на передовій! Не вірте, що тепер лише пияки на фронті. Там дуже файні хлопці є. Коли звучали проникливі патріотичні, духовні та ліричні українські пісні – зокрема й пісні про маму – мужні, й сильні воїни не могли стримати сліз… Ось такі вони, наші соколята-спецназівці. Ми їм підняли настрій, а вони нам".

Всі учасники волонтерської групи проявили глибокі почуття любові до Батьківщини та безкорисливу готовність служити справі миру та співпраці між Сходом та Заходом України.

Вікторія Бак зазначила: "Ми всі знаходимося під впливом високих почуттів та шляхетних відносин, які склалися під час спільної праці. Дякуємо за можливість перебувати у прекрасному просторі любові, щирості та можливості відчувати єдність та людську гідність.

Активісти громадських організацій: Артемівський Центр гуманної педагогіки; Дніпропетровський Центр гуманної педагогіки, ,,Бахмут Український” сподіваються на подальшу співпрацю в розбудові Незалежної та Щасливої України.

Слава Україні!"

Професор С. Гелей: "Ви скажете: але ж сьогодні Свято матері. Так, ми не забули. Серед тих, хто на гідному рівні представив наш Університет на Сході України – ще молода, але прекрасна мати – Марія Флейчук.

Марія Флейчук у своєму виступі наголосила на тому, що найрідніше слово – Мама... Український народ в особливий спосіб завжди намагався  підкреслити святість, сакральність та всеосяжність цього Образу.

Зверніть увагу скільки лише слів у нашій мові означують цю святу людину для кожного з нас: мама, матуся, матінка, неня... Вражає своєю глибинністю послідовність формування образу мами у свідомості кожного українця впродовж віків – "Мати-Берегиня" – в традиціях древніх слов'ян, Богородиця та Страдальна мати – у християнській культурі.

На превеликий жаль, останній образ мами, яка переживає страшний фізичний і душевний біль у зв'язку із втратою сина, що поклав своє життя на вівтар рідної Землі торкнувся не лише постатей, яких ми знаємо з історичних нарисів (князівська доба, козаччина, січове стрілецтво, воїни УПА), але й увірвався невимовним болем й у наші з Вами домівки. Перебуваючи на лінії фронту (м. Бахмут, Донецька область) розумієш, що лише трепетні Матері, їх Молитви та глибока Віра могли привести на світ тих Героїв, які зараз, не зважаючи на усі перешкоди, здатні виборювати незалежність нашої країни та захищати силу Духа і Правди. Сльози, які з'являлися у бійців під час виконання Народною капелою бандуристок ЛТЕУ ,,Галичанка” пісень про маму – яскравий цьому приклад.

Низький уклін Вам дорогі українські Мами-Берегині!

Професор Степан Гелей читає вірша:

Мамо, я не загинув,

Мамо, я зірка в степу,

Зірку не вразити в спину,

Мамо, я вічно живу!

Той чоловік бородатий…

Вбив він не зовсім мене

Скоро до нашої хати

Ангел мене принесе.

Буду я хлопчик Телесик –

Слухати ваших розмов

Серед солдатів воскреслих

Я себе вічно знайшов.

Мамо, не треба каратись –

Ми свою честь зберегли.

Мусить  хтось Край захищати

Меншість – це справжні сини.

Решта – хай косять і сіють

Мають набутки вони

Ми – на півнеба зорієм…

Значить, у вічності ми…

Виявилося, що ці прекрасні рядки належать Голові Львівського відділення Спілки письменників України Ігору Гургулі.

Серед тих, хто разом з вченими університету, ансамблем бандуристок "Галичанка", діячами культури м. Львова виконував на Сході України важливу просвітницьку місію, був талановитий і проникливий журналіст, колишній кореспондент газети ,,Кримська світлиця” Сергій Лащенко.

Професор С. Гелей цитує декілька рядків із його статті, адресованій газеті ,,День”: ,,Коли мені запропонували поїхати разом з викладачами та студентами Львівського торговельно-економічного університету на Донбас аби допомогти налагодити творчу співпрацю з українськими патріотами, я без вагань погодився. Йшлося про Бахмут, де я побував ще в березні. Але одна справа, коли в регіон торують дорогу розрізнені одиниці, а інша, коли підключається цілий університет. Тому для налагодження співпраці з Бахмутом українським" були стягнуті кращі культурницькі сили – поети, співаки, музиканти... Найстарший ,,десантник” – історик і поет Петро Шкраб’юк узяв на озброєння свій вірш, написаний ним багато років тому:

Нехай у степ несуть добро лелеки,

А я прищеплю, як любов свою,

До тополини гілочку смереки –

Нехай цвіте в полинному краю...

В цих поетичних рядках фактично була закодована мета поїздки".

С. Гелей: Сказати, що наші бандуристки-галичанки дали в Бахмуті 5 успішних повноцінних концертів і взяли участь в інших заходах – це значить нічого не сказати. Їхній успіх був вражаючим. Такої атмосфери високої музичної культури, духовності, окриленості піснею Бахмут давно не переживав.

І знову хочу зауважити у злагодженому ансамблі, крім чарівних дівчат, співали матері, дві з яких залишили в дома трьох малолітніх дітей.

Саме для них незабутній Максим Рильський написав такі слова:

Благословенна ти в віках,

Як сонце наше благовісне,

Як віщий білокрилий птах,

Печаль і радість наша, пісне,

Що мужність будиш у серцях,

Коли над краєм хмара висне.

Концерт розпочала народна капела бандуристок ,,Галичанка”, лауреат Всеукраїнських і міжнародних конкурсів Львівського торговельно-економічного університету (Художній керівник – Руслана Дробот, концертмейстер – Мирослава Медвецька)

Зворушливо прозвучали високохудожні музичні твори: ,,Через поле широкеє”(український старовинний лірницький кант); ,,В чужині” (слова народні, музика Ярослава Нудика); ,,На зорі мене мамо збуди” (українська народна пісня).

Милозвучно лунала музика Максима Амеліна, студента ІЕФ, який виконав дві частини зі ,,Сюїти спогадів” (Evocacion Carnavalitto).

Незрівнянно звучала скрипка Владислава Куцика, учня 6 класу Класичної гімназії при Львівському національному університеті ім. І.Франка, акомпаніатор Марія Чопаковська. Твори висококласичні: Густав Холлендер ,,Концерт ля-мінор” та Микола Лисенко ,,Сумна мелодія”

Тріо виконавців: Олег Кобрин, студент товарознавчо-комерційного факультету, Максим Амелін, студент Інститут економіки та фінансів, Ольга Посівнич, фахівець товарознавчо-комерційного факультету виконали композицію слів і музики Арсена Мірзояна ,,Скажи чому”.

Особливо тепло прозвучав твір Альбіни Кондрич, студентки Інституту економіки та фінансів ,,Без тебе завжди я сумую”.

Дует ,,Львівський грамофон” хорової капели ,,Мрія” Львівського торговельно-економічного університету: Вікторія Онищук та Наталія Ядуда виконали музичні композиції на слова Василя Симоненка, музику Анатолія Пашкевича ,,Виростеш ти, сину” та ,,Весна, полковнику, весна” (слова Степана Галябарди, музика Павла Зіброва).

Вікторія Долматова, студентка товарознавчо-комерційного факультету продекламувала глибоку поетичну медитацію ,,На місячній доріжці”.

Руслана Мацелюх, студентка товарознавчо-комерційного факультету виконала зворушливу авторську пісню.

Настя Чубінська, учениця 7 класу середньої загальноосвітньої школи № 90 подивувала усіх недитячим артистизмом і талановитим голосом музичними композиціями: ,,Батькам” (слова і музика Алли Івашиної) та ,,Чи знаєш ти найкращу в світі пісню” ( слова і музика Романа Купчинського).

Анна-Христина Відута, студентка юридичного факультету схвилювала присутніх композицію на гітарі ,,Прелюд-швидкоплинність” (автор Олександр Зубченко).

Лірична пісня ,,О, мамо” (слова і музика Ярослава Музики) по-синівському прозвучала з уст Юрія Батенчука, студента юридичного факультету.

Завершальним акордом був виступ народної хорової капели ,,Мрія”, лауреата міжнародних та національних конкурсів хорової музики Львівського торговельно-економічного університету (художній керівник та головний диригент – Василь Долішний, хормейстер – Оксана Долішна).

Високохудожньо звучали твори:

,,Богородице Діво” (музика Мирона Федоріва); ,,Мамо, Ви дарунок неба” (музика, Мирона Дацка,  слова Василя-Богдана Мендруня); ,,Мамина світлиця” (музика Ігоря Білозіра. Аранжування С. Гакавчин); ,,Пісня про матір” (слова Бориса Олійника, музика Ігоря Поклада, аранжування Юрія Антківа).

Духовно молитовними та простими були слова капелана університету о. Романа. А відповіддю усім    безсмертна і праведна композиція у виконанні народна хорової капели ,,Мрія” ,,Христос Воскрес”.

Воістину Воскрес!

Фотогалерея:

DSC5461
  • DSC5461
DSC5463
  • DSC5463
DSC5465
  • DSC5465
DSC5469
  • DSC5469
DSC5471
  • DSC5471
DSC5473
  • DSC5473
DSC5475
  • DSC5475
DSC5476
  • DSC5476
DSC5478
  • DSC5478
DSC5481
  • DSC5481
DSC5491
  • DSC5491
DSC5498
  • DSC5498
DSC5499
  • DSC5499
DSC5510
  • DSC5510
DSC5512
  • DSC5512
DSC5515
  • DSC5515
DSC5516
  • DSC5516
DSC5519
  • DSC5519
DSC5520
  • DSC5520
DSC5524
  • DSC5524
DSC5528
  • DSC5528
DSC5531
  • DSC5531
DSC5543
  • DSC5543
DSC5547
  • DSC5547
DSC5549
  • DSC5549
DSC5553
  • DSC5553
DSC5560
  • DSC5560
Відображено зображень з 1 по 27 із 27