Фахова дискусія науковців та практиків щодо ринкового позиціонування фахівців з обліку і оподаткування

23.10.2020 11:03

21 жовтня 2020 року на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Ринкове позиціонування фахівців з обліку і оподаткування: виклики та пріоритети». Захід відбувся в онлайн-форматі з використанням сервісу СіsсоWebex з метою обговорення проблем та внесення пропозицій щодо удосконалення якості підготовки фахівців з обліку і оподаткування відповідно до вимог бізнес-середовища та національного й міжнародного ринків праці.

У роботі круглого столу взяли участь більше 80 учасників, серед яких науковці закладів вищої освіти України: ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана»; Київського національного торговельно-економічного університету; Національного університету «Чернігівська політехніка», Західноукраїнського національного університету (м. Тернопіль), Львівського торговельно-економічного університету, Державного університету економіки і технологій (м. Кривий Ріг) та ін. ), а також представники Міністерства фінансів України, Державної податкової служби України, Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», ТОВ «Аграрний Холдинг «Авангард», HR ТОВ «МАЗАР Україна», компанії «Бейкер Тіллі Україна», ПрАТ «Фітофарм», ТОВ «БЮРО ВИН», ТОВ «Редакція Газети «Все про бухгалтерський облік», ГО «Всеукраїнський бухгалтерський клуб», засновник Uteka.ua, Асоціації Міжнародних Сертифікованих Професійних Бухгалтерів (СІМА Україна) та ін.
Слід відзначити, що університет на науковому форумі представляли ректор, професор П.О. Куцик та завідувач кафедри обліку, контролю, аналізу та оподаткування, професор Р.М. Воронко.
Модератор заходу, завідувач кафедри обліку та оподаткування НУБіП  Євгенія Калюга порушила проблемні питання зменшення кількості вступників у всіх українських ЗВО внаслідок постійного відтоку абітурієнтів до закордонних закладів освіти через географічну та мовну близькість і, навіть, можливість безкоштовно навчання, отримання стипендій, дипломів європейського зразка, перспектив працевлаштування, а також внаслідок щорічного зростання конкурсного балу для вступників за державним замовленням, диспропорційність вартості навчання в розрізі спеціальностей, яка, як правило, не корелюється із доходами населення у регіонах, обмеженням вступу на спеціальність «Облік і оподаткування» абітурієнтів із сільської місцевості внаслідок низького рівня підготовки випускників сільських та міських шкіл, зокрема, в умовах дистанційного навчання.
Ректор університету, професор П.О. Куцик звернув увагу учасників щодо питань якості підготовки фахівців зі спеціальності «Облік і оподаткування», формування їх фахових компетентностей та професійної мобільності й визначення пріоритетів подальшого розвитку спеціальності. Петро Олексійович акцентував увагу на якості освітнього процесу та зауважив на необхідності врахування цього фактору при розподілі державного замовлення з підготовки фахівців між провідними закладами вищої освіти з досвідченим професорсько-викладацьким складом, розвиненою науковою діяльністю, відповідною матеріально-технічною базою для забезпечення формування професійних компетентностей фахівців з обліку, оподаткування, аналізу і аудиту на високому рівні.
Директор Департаменту методології бухгалтерського обліку та нормативного забезпечення аудиторської діяльності Міністерства фінансів України, голова Ради нагляду за аудиторською діяльністю Людмила Гапоненко у свій доповіді акцентувала увагу на ролі бухгалтера в системі управління підприємством, браку працівників бухгалтерських і фінансово-економічних служб у державному секторі економіки, що вказує на необхідність підготовки фахівців сфери, зокрема за державним замовленням.
Про особливості підготовки кадрів для сучасної податкової служби розповіла перший заступник голови Державної податкової служби України Наталія Рубан. У своїй доповіді вона також звернула увагу на наявність значної чисельності вакансій фахівців з обліку і оподаткування, необхідності тісної співпраці роботодавців усіх рівнів із закладами вищої освіти для формування фахових компетентностей, професійної мобільності й визначення пріоритетів подальшого розвитку спеціальності «Облік і оподаткування».
Досвідом організації підбору кадрів для систем обліку та фінансового контролю в агрохолдингу «Авангард» поділилася заступник директора з питань бухгалтерського обліку Галина Боднар. Г. Боднар висловила необхідність співпрацювати за напрямом «ЗВО-роботодавець-студент», через надання студентам університету можливостей проходження виробничої практики та стажування у всіх регіональних відділах товариства.
Декан факультету обліку та податкового менеджменту ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», голова підкомісії зі спеціальності «Облік і оподаткування» НМР МОН України Микола Бондар порушив «гарячі» питання вступу на спеціальність «Облік і оподаткування» в закладах вищої освіти у 2020 році й наслідків у забезпеченості висококваліфікованими кадрами сучасного бізнесу. У своєму виступі М. Бондар зауважив на недосконалості вступної кампанії, зокрема щодо проведення широкого конкурсу за міжгалузевими групами, зокрема, галузі знань 07 «Управління та адміністрування», 28 «Публічне управління та адміністрування», спеціальності 051 «Економіка» галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки».
До обговорення долучилася завідувач кафедри статистики та економічного аналізу НУБіП Інна Лазаришина, яка наголосила на невиправданому приниженні ролі професії бухгалтера.
До дискусійних обговорень долучилися й інші провідні науковці та практики: директор з питань взаємодії з органами державної влади ГО «Всеукраїнський бухгалтерський клуб», засновник Uteka.ua Денис Позов; завідувач кафедри обліку та оподаткування КНТЕУ Олена Фоміна; професор кафедри бухгалтерського обліку, оподаткування та аудиту НУ «Чернігівська політехніка» Тетяна Гоголь; генеральний директор, керуючий партнер HLB Ukraine Валерій Бондар; завідувач відділу обліку і оподаткування Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки»Юлія Бездушна; керівник напрямку HR ТОВ «МАЗАР Україна»Юлія Запрудська; старший бухгалтер компанії «Бейкер Тіллі Україна»Лідія Дзюба та старший бухгалтер ТОВ «БЮРО ВИН» Ольга Солом’яна.
Загалом, практично у кожному виступі висловлювалися занепокоєння щодо результатів вступної кампанії-2020 на спеціальність «Облік і оподаткування». Також йшлося про осучаснення змісту освітніх програм, навчальних планів і навчальних програм; оптимізації кількості обов’язкових та вибіркових компонентів циклів загальної й спеціальної (фахової підготовки) освітньо-професійної програми бакалаврів і магістрів для відновлення престижності професії бухгалтерів та аудиторів й підвищення їх конкурентоспроможності на національному та міжнародному ринках праці.
За результатами обговорення заплановано видати матеріали доповідей та підготовлено Резолюцію з пропозиціями щодо підготовки й ринкового позиціонування фахівців з обліку і оподаткування.