Газета «Вісті…» про візит лауреата Нобелівської премії миру в університет

05.04.2019 11:49

Кінець світу: міфи чи реальність?

У Львівському торговельно-економічному університеті відбулася зустріч із лауреатом Нобелівської премії миру 2007 року, доктором з водних ресурсів, професором та керівником Інституту географії та екології університету Джона Гопкінса Євгеном-Зеноном Євгеновичем Стахівим. Ректорат університету спільно з Науковим Товариством імені Шевченка та Львівською обласною адміністрацією ініціювали приїзд до Львова відомого вченого і його зустріч з громадськістю, викладачами, студентами вузів.
Пан Стахів походить з відомої української родини. Його батько був активним діячем підпілля, учасником молодіжних організацій в Галичині, членом Південної групи ОУН та організатором осередків у Східній Україні, одним із засновників Української Головної Визвольної Ради. Батьків брат Володимир був міністром в уряді Ярослава Стецька. У 1949 році родина емігрувала до Німеччини і в тому ж році - до США. Малому Євгену-Зенону було на той час п’ять років.
В Америці майбутній вчений зі світовим ім’ям вивчився на інженера. У 60-ті роки працював асистентом у Колумбійському університеті Нью-Йорка, де займався проблемою зміни клімату. Захистив докторську дисертацію і згодом очолив управління міжнародних проектів Інституту водних ресурсів Корпусу інженерів армії США. З 1989 року працював провідним експертом у Міжнародній групі експертів зі зміни клімату. У 1991-1992 роках перебував в Україні на запрошення українського уряду та оцінював стан водного господарства країни. Коли у 2003 році в Іраку було встановлено тимчасову військову адміністрацію, пана Стахіва призначили міністром водного господарства та іригації.
У 2007 році Євген Стахів став лауреатом Нобелівської премії Миру серед числа вчених-експертів з питань зміни клімату за зусилля, спрямовані на збільшення кількості знань про зміну клімату, яка відбувається з вини людини, та закладання основ тих заходів, котрі необхідні для боротьби з такими змінами.
Низка вчених нині стверджують, що вплив антропогенних чинників на зміни клімату перебільшується, мовляв, це робиться з метою політичних маніпуляцій або ж цей вплив є значно меншим, ніж у природних чинників, зокрема космічних та геофізичних. Звучать також припущення, що сучасне потепління є наслідком виходу з «малого льодовикового періоду», який тривав протягом ХІV-ХІХ століть. Що раніше на Землі траплялися й більш посушливі періоди, проте кінця світу через це не сталося… Що скорочення площ лісів і пов’язане із цим порушення балансу вологи та тепла швидше спричиняє незворотні зміни клімату, ніж викиди в атмосферу парникових газів…
На це у пана Стахіва є своя думка, яку він висловив у виступі перед студентами та викладачами в ЛТЕУ.
- Якщо подивитися на зміни клімату за останні п’ять тисяч років, то побачимо періоди великої посухи, що могли розтягуватися на століття і кардинально змінювати спосіб життя людей, - зазначив Євген Стахів. - Північна Сахара, де нині Лівія, Туніс, Марокко, за часів Давнього Єгипту була зеленою, там привільно почувалися слони… Іранські й тюрські кочовики недаремно ішли з Азії в українські степи, бо внаслідок посухи їхній худобі бракувало пасовищ. Проблема в тому, що наразі досить важко чітко розрізнити, якою мірою нинішнє потепління зумовлене людською діяльністю, а якою - природними чинниками. Для цього необхідно мати інформацію щонайменше за 50 років і придатну математичну модель, яка продемонструвала б, яким був клімат, якби парникові гази не викидалися в атмосферу. Такі моделі розробляються, але вони поки що здебільшого теоретичні.
Пан Стахів підтвердив, що нині на планеті теплішає, температура скрізь підвищилася на один градус, скресає крига Гренландії, рівень моря підвищується трохи швидше за природний. За прогнозами вченого та його колег, море за 100 років підніметься на 30-40 см.
На запитання кореспондента «Вістей…» чому в останні десятиліття в українських Карпатах відбуваються такі страшні повені, Євген Стахів відповів:
- Тут причина у кліматичному циклі, який нині зазнає змін. Пройде відповідний період часу і він зміниться, зміняться й погодні умови. Нарікання на вплив на цю ситуацію наслідків вирубки лісу мають певний сенс, але не значний.
На думку вченого, у світі необхідне комплексне управління водними ресурсами. Та, на жаль, не кожна країна може собі це дозволити через низку економічних проблем. Без економіки не може бути управління будь-якими ресурсами, а не лише водними. До речі, Євген Стахів є автором понад 100 наукових праць та 150 технічних звітів, більшість із яких пов’язані зі зміною клімату, пом’якшенням водно-болотних угідь, дослідженням водних ресурсів тощо.
Досить різноманітною і актуальною є тематика досліджень Стахіва, пов’язаних із Україною, про які детально розповів доктор історичних наук Степан Гелей. Зокрема він нагадав, що в одному українському тижневику у 2014 році Євген Стахів опублікував статтю «Енергетична безпека України - національна безпека», в якій наголошував, що Росія хоче політично, економічно та військово знищити Україну. Енергетична ж безпека є і буде ахіллесовою п’ятою України, яка вплине на її політичну стабільність і економічну незалежність протягом наступних десятиліть.
Під час лекції пан Євген також розповів про цілу плеяду видатних українських вчених - нобелівських лауреатів.
Напередодні приїзду Євгена Стахіва до Львова ректорат і вчена рада торговельно-економічного університету прийняли рішення про присвоєння йому звання Почесний доктор Львівського ТЕУ за видатні заслуги у збереженні водних ресурсів Землі, високий науковий професіоналізм, плідну діяльність в ЮНЕСКО та ООН і великий особистий внесок у зміцнення авторитету університету. У переповненій залі університету під час урочистої академії нагороду видатному вченому вручив ректор вузу, професор Петро Куцик, який щиро привітав гостя і наголосив:
- Ми шануємо Євгена Стахіва і ставимо його у приклад тим українцям, котрі з різних причин опинилися далеко від Батьківщини, але відчувають себе кровинкою України.
У свою чергу Євген Стахів зазначив, що дуже гордий тим, що він українець, і як патріот своєї країни завжди відстоюватиме її права, та подякував навчальному закладу за його внесок у науку та отриману високу нагороду.
На закінчення зустрічі студенти університету, учасники художньої самодіяльності дали чудовий концерт на честь гостя.

Михайло МАЗУР