Міжнародні тенденції формування професійної компетентності фахівців з обліку і оподаткування у фокусі обговорення науковців

17.09.2021 11:36

16 вересня 2021 року на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України проведено І Міжнародну науково-практичну конференцію «Міжнародні тенденції формування професійної компетентності фахівців з обліку і оподаткування», присвячену 70-річчю економічного факультету НУБіП України.

Захід проходив в дистанційному форматі з використанням платформи Cisco Webex Meetings з метою обговорення та пошуку рішень актуальних проблем, пов’язаних із удосконаленням формування професійних компетентностей фахівців з обліку, аналізу, контролю та оподаткування в умовах світових інтеграційних процесів, обміну досвідом досліджень наукової спільноти та фахівців-практиків.
У роботі наукового форумі взяли участь більше 100 учасників, серед яких науковці зарубіжних університетів-партнерів (Варшавський університет природничих наук – Sggw (Польша), Університет ім. Яна Кохановського в Кельцях (Польша), Інститут агрономічних досліджень (Франція, Париж), Національний інститут економічних досліджень (Молдова), Економічний університет у Братиславі (Словаччина), Карагандинський державний університет ім. академіка Є.А. Букетова (Казахстан), Бухарестського Університету ARTIFEX (Румунія)), а також представники закладів вищої освіти України: Львівського торговельно-економічного університету, Національної академії статистики, обліку та аудиту, Державного університету «Житомирська політехніка», Національного університету «Львівська політехніка», Західноукраїнського національного університету, Миколаївського національного аграрного університету, ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана» та ін., професійних організацій, зокрема, Федерації аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України.
До наукової дискусії долучився Петро Куцик – ректор Львівського торговельно-економічного університету. У доповіді «Облікова система в управлінні інвестиційними процесами суб’єктів господарювання» він звернув увагу на сучасну диверсифікацію видів діяльності, яка впливає на розширення інформаційної системи суб’єктів господарювання і, як наслідок, появу нових вимог до сучасної облікової системи й методології бухгалтерського обліку. Вчений переконаний, що вирішувати сучасні інформаційні завдання за діючої методології бухгалтерського обліку та підходів до облікової системи вже неможливо. Вирішенням даної проблеми, на думку доповідача, може стати побудова інтегрованої системи обліку. На думку П. Куцика, усунення основних недоліків традиційних форм і методів навчання, подолання розривів між теорією і практикою, освітою й виробництвом, підвищення якості підготовки фахівців із урахуванням вимог роботодавців і сучасних світових тенденцій – основне завдання сучасної освіти.
За результатами обговорення заплановано видати матеріали доповідей та підготовлено Резолюцію з пропозиціями щодо підготовки сучасних фахівців з обліку і оподаткування, в основі якої – професійні компетентності з розвиненими аналітичними здібностями, знаннями новітніх ІТ-технологій для аналізу значних масивів інформації, відмінними навичками міжособистісного спілкування і вміннями доводити свої знання та ідеї до практичного використання через якісні та конструктивні комунікації з роботодавцями національного та міжнародного ринків праці.