Міжвузівський круглий стіл "Наукове керівництво підготовкою докторів філософії: нові виклики, нові інструменти"

26.06.2021 19:17

25 червня 2021 року на базі університету відбувся міжвузівський круглий стіл на тему "Наукове керівництво підготовкою докторів філософії: нові виклики, нові інструменти". Учасники наукового заходу - ДУ "Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього" НАНУ, Одеський національний економічний університет, Мукачівський державний університет, Харківський державний університет харчування та торгівлі, Хмельницький національний університет.

Засідання відкрив модератор круглого столу, проректор з наукової роботи університету, професор Семак Б. Б. Богдан Богданович під час виступу акцентував увагу на проблемні аспекти, з якими стикаються здобувачі ступеня "доктор філософії" та їхні наукові керівники, і, які потребують обговорення науковою спільнотою.
Завідувач кафедри фінансів, економічної безпеки, банківської справи та страхового бізнесу, професор Копилюк О. І. виступила з доповіддю "Особливості підготовки здобувачів ступеня доктора філософії в рамках проведення PhD-експерименту" та поділилася своїм досвідом наукового керівництва підготовкою доктора філософії.
Значне коло проблем в контексті проходження акредитації ЗВО за третім (освітньо-науковим) рівнем окреслили представники Мукачівського державного університету, зокрема: завідувач кафедри економіки та фінансів, проф. Черничко Т. В. та професор цієї ж кафедри Стегней М. І.
В дискусії прийняла участь перший проректор університету, професор Барна М. Ю., яка зупинилася на особливостях освітньої складової у підготовці здобувачів ступеня "доктор філософії", формуванні банку вибіркових дисциплін відповідно до інтересів здобувачів та співпраці закладів вищої освіти у його поповненні.
На необхідності та важливості поєднання освітньої та наукової складової у підготовці докторів філософії наголосила завідувач кафедри  економічного аналізу Одеського національного економічного університету, доцент Волкова Н. А. На спрямовуючій ролі наукового керівника в організації роботи здобувача, формуванні його освітньої та наукової траєкторії акцентував проректор з наукової роботи Одеського національного економічного університету, професор Літвінов О. С.
Професор кафедри маркетингу і торговельного підприємництва Хмельницького національного університету Гончар О. І. підкреслила доцільність ознайомлення та використання зарубіжного досвіду наукового керівництва підготовкою здобувачів ступеня "доктор філософії", висвітлила нові підходи та компетентності, якими повинен володіти науковий керівник.
Професор кафедри економіки та управління Харківського державного університету харчування та торгівлі Круглова О. А. звернула увагу на особливості роботи з випускниками магістратури та потенційними аспірантами під час вступної кампанії, а також при виборі наукового керівника.
Тривалу і плідну дискусію завершила завідувач кафедри економіки університету, проф. Міценко Н. Г., яка подякувала всім учасникам за обмін думками, набутим досвідом, розробками та ідеями, висловила впевненість у продовженні наукової співпраці закладів вищої освіти-партнерів ЛТЕУ.
Учасники круглого столу отримали відповідні іменні Сертифікати.