Новий вектор міжнародної співпраці університету

13.03.2017 15:01

Нещодавно університет відвідала делегація Аріельського університету (Ізраїль) на чолі з віце-президентом із наукових досліджень, професором Альбертом Пінхасовим, директором з наукової роботи Іцкахом Мішелевскім та доктором хімії та економіки Елеонорою Школьнік. Учасниками зустрічі від університету були: ректор університету, професор П. О. Куцик, перший проректор, професор М. Ю. Барна, директор центру міжнародної освіти та співпраці Т. М. Штанько та доцент кафедри митного та технічного регулювання, доцент О. З. Микитин.

Під час зустрічі сторони обговорили умови інтенсифікації співпраці між двома університетами. Зокрема, ізраїльські вчені наголосили на важливості поглиблення співпраці між вишами, зауваживши, що на сучасному етапі потрібно будувати взаємовигідні відносини між державами саме на науковому, академічному рівні.
Професор Альберт Пінхасов повідомив, що Аріельський університет готовий прийняти випускників університету в аспірантуру. Зокрема, ізраїльський університет зацікавлений у молодих вчених, сферою наукових інтересів яких є економіка, хімія, фізика, сфера аналітичних методів досліджень, патентознавство та ряд інших напрямів.
«Якщо українські студенти, зокрема з Львівського торговельно-економічного університету, виявлять бажання навчатися в Аріельському університеті, то зі свого боку адміністрація нашого ВНЗ створить для них усі умови, враховуючи і фінансову складову. Утім, є важливий нюанс: усі студенти після завершення навчання повинні повернутися в Україну», - зазначив Альберт Пінхасов.
Ректор університету, професор П.О. Куцик наголосив на актуальності налагодження взаємовигідних відносин одного із найстаріших університетів України та наймолодшого ВНЗ Ізраїлю. За словами Петра Олексійовича, академічні традиції, які склалися в університеті впродовж двох століть і нинішній рівень наукових досліджень можуть бути корисними для міжнародних партнерів.
Закордонні колеги висловили переконання, що співпраця на науковому рівні сприятиме поліпшенню українсько-ізраїльських відносин у національному масштабі. За їхніми словами, в обох народів є «багато спільного на ментальному рівні».
Також під час зустрічі йшлося про можливість паралельного здобуття освіти в Україні та Ізраїлі, кількість і якість наукових публікацій у спеціалізованих наукових журналах.
Перший проректор, професор М. Ю. Барна розповіла іноземним гостям про наукові досягнення молодих вчених університету, наголосивши, зокрема, на великій кількості наукових статей, опублікованих у виданнях, що входять до наукометричної бази даних SCOPUS.
Також під час обговорення було оголошено наміри щодо створення на базі нашого університету центру з розвитку, аналітики та розширення наукових розробок у сфері інтелектуальної власності, зокрема у сфері патентування. Створення такого центру надасть можливість науковцям університету інтенсифікувати та актуалізувати існуючі напрацювання в даній галузі та брати участь у грантових програмах за напрямами наукових досліджень.
За результатами зустрічі сторони урочисто підписали договір про співпрацю в освітній та науковій сферах.