Обговорення напрямів розвитку економіки, підприємництва та права: погляд молодих вчених

04.03.2021 12:08

3 березня 2021 року в університеті відбулося засідання «круглого столу» на тему на тему “Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва та права”. Організатор форуму - наукове товариство молодих вчених ЛТЕУ.

Відкрив наукове засідання ректор університету, професор П. О. Куцик. У виступі Петро Олексійович  підкреслив важливу роль молодих вчених у розвитку сучасної науки та відзначив актуальність тематики заходу.
Старший викладач кафедри цивільного права та процесу Юлія Олегівна Гавелко виступив з доповіддю на тему “Аналіз впровадження інституту медіації в Україні”. У доповіді окреслено основні аспекти Проєкту Закону про медіацію №3504, затвердженого Верховною Радою України у першому читанні 15 липня 2020 року; охарактеризовано основні принципи медіації, розкрито діяльність Національної асоціації медіаторів України та проблематику імплементації практики медіації в нашій державі.
Викладач кафедри іноземних мов Юлія Дмитрівна Сідху представила доповідь на тему “Конкурентоспроможність як одна зі складових  маркетингу”. В доповіді розкрито аспекти міжнародної конкурентоспроможності, досліджено трактування терміну “конкуренція” у різних економічних школах, наведено ключові аспекти сучасного маркетингу та обґрунтовано необхідність маркетингових досліджень.
Доцент кафедри товарознавства, технологій і управління якістю харчових продуктів Ольга Ігорівна Гирка представила доповідь на тему “Маркування шрифтом Брайля, як сучасний інструмент отримання інформації людьми з обмеженими можливостями”. Доповідачка зазначила, що упаковка і етикетки зі шрифтом Брайля є дуже затребуваними, завдяки рельєфно-тактильному маркуванню люди з порушенням функцій зору мають можливість зрозуміти, що саме знаходиться в упаковці. У доповіді розкривалася проблематика маркування шрифтом Брайля продукції в Україні, обґрунтовувалася потреба його стандартизації, охарактеризувалися переваги його застосування не лише для споживачів, але й для виробників.
У доповіді доцента кафедри економіки Перепьолкіної Олени Олександрівни “Роль НБУ в забезпеченні фінансової стабільності” здійснено обґрунтування теоретичних основ забезпечення фінансової стійкості засобами макропруденційної політики та аналіз ефективності її реалізації Національним банком України. Авторкою досліджено вплив карантинних обмежень на фінансову стабільність, наведено рекомендації НБУ для забезпечення фінансової стабільності банківського сектору України в умовах світової пандемії.
Слід відзначити, що презентовані доповідачами результати досліджень активно обговорювалися учасниками круглого столу та стали підґрунтям для плідної наукової дискусії.