Обговорено монетарну політику Національного банку України

12.02.2016 16:47

12 лютого 2016 року в  академії відбулася зустріч заступника Голови Національного банку України Дмитра Романовича Сологуба з представниками професорсько-викладацького складу, аспірантами та студентами вишу.

Відкрив зустріч ректор академії, професор П. О. Куцик, який привітав високошанованого гостя у стінах найстарішого торговельно-економічного закладу України та побажав плідної наукової дискусії з обговорення актуальних проблем фінансового ринку України.

Після представлення Д. Р. Сологуб виступив із лекцією на тему “Монетарна політика НБУ: від теорії до практики”. У доповіді Дмитро Романович розповів про нову монетарну політику НБУ – таргетування інфляції, перехід до якої заплановано до кінця поточного року. Цей режим монетарної політики спрямований на забезпечення цінової стабільності. Відповідно, ціль такої політики НБУ – створити умови для уповільнення інфляції до 12% у 2016 році і 5% у 2019 році. Для цього, як наголосив представник центробанку, українському суспільству необхідно змінити фокус з курсу гривні на рівень цін. Також виконання інфляційної цілі неможливо без незалежності центрального банку від впливу фіскальної політики.

Заступник Голови НБУ зауважив, що така політика, спрямована на забезпечення цінової стабільності, неможлива у разі фіксації обмінного курсу національної валюти. “Фіксація обмінного курсу була солодкою ілюзією стабільності, за яку Україна заплатила велику ціну і платить її до цього часу”, - зазначив Дмитро Романович. Багаторічна фіксація курсу гривні призвела до скорочення міжнародних резервів, втрати конкурентоспроможності вітчизняними виробниками на зовнішніх ринках і, в решті решт, до девальвації національної валюти та стрімкого зростання цін у 2015 році.

Під час лекції представник центрального банку також окреслив основні виклики, які стоять перед НБУ при запровадженні інфляційного таргетування. Це і “воєнна економіка”, яка зумовлює тиск фіскальної політики на монетарну, і низький рівень довіри до НБУ, і високий стартовий рівень інфляції, і фінансова турбулентність.

На завершення, лектор відповів на всі запитання викладачів, аспірантів і студентів академії, пов’язані фінансово-валютним ринком України, діяльністю Національного банку, монетарною та грошово-кредитною політикою державного регулятора.

Фотогалерея:

IMG 9392
  • IMG 9392
IMG 9394
  • IMG 9394
IMG 9397
  • IMG 9397
IMG 9399
  • IMG 9399
IMG 9405
  • IMG 9405
Відображено зображень з 1 по 5 із 5