Проблеми підготовки фахівців економічного профілю: виклики ринку, думка практиків, потреби роботодавців

19.09.2021 09:01

18 вересня 2021 року відбулася зустріч випускників 2006 року напряму підготовки "Економіка підприємства". Понад 30 учасників розповіли про своє кар'єрне зростання, важливість отриманих в Львівській комерційній академії знань, умінь та навичок для формування їх як професіоналів, акцентували на необхідності знань економіки для провадження будь-якої господарської діяльності. Підтвердженням цьому є працевлаштування випускників на посадах економічного профілю в підприємствах торгівлі, ресторанного господарства, сфери обслуговування, в банківській сфері, громадських організаціях, тощо. Значна частина випускників започаткували власну справу і нині очолюють суб'єкти господарювання приватної форми власності.

Ректор університету, професор Куцик П.О. привітав гостей та ознайомив випускників із реаліями та стратегічними напрямками розвитку університету, наголосив на прагненні університету готувати для вітчизняного ринку праці всебічно розвинених особистостей і, водночас, озброєних сучасними знаннями фахівців за актуальними освітньо-професійними програмами, розповів про участь ЛТЕУ у програмах міжнародного співробітництва.
Завідувачка кафедри економіки, професор Міценко Н.Г. висвітлила сьогодення кафедри, особливості освітнього процесу в умовах пандемії, студенто¬центрований підхід у підготовці бакалаврів, магістрів та докторів філософії з економіки, запросила випускників до проведення гостьових лекцій з дисциплін кафедри та рецензування освітньо-професійних програм.
Емоції від зустрічі давніх друзів перейшли в круглий стіл "Проблеми підготовки фахівців економічного профілю: виклики ринку,  думка практиків, потреби роботодавців", на якому випускники проявили себе справжніми стейкхолдерами, яким небайдуже майбутнє альма-матер і які зацікавлені у її розвитку. Відбулося активне обговорення того, яким повинен бути університет нині, як він має співпрацювати з бізнесом та які вимоги ставлять роботодавці під час працевлаштування молодих фахівців.
Випускники звернули увагу на важливість науково-дослідної роботи та підготовки докторів філософії в університеті, потреби сучасного бізнесу та територіальних громад в науковому обґрунтуванні вирішення економічних проблем. Проф. Міценко Н.Г. представила випускникам освітньо-наукову програму підготовки докторів філософії за спеціальності "Економіка", яка викликала жваве обговорення учасників круглого столу, запросила їх до вступу до аспірантури ЛТЕУ.
Своїм досвідом та баченням перспектив поділилися Ігор Мельничук (директор Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування "Агенція розвитку об'єднаних територіальних громад Прикарпаття"), Роман Симович (старший менеджер з постачання БК "Будівельні технології ХХІ"), Сергій Горзов (приватний підприємець), Наталія Брегін (фінансист ПрАТ "Ензим"), Тетяна Глуха (керівник відділу АТ "Ощадбанк"), Ірина Романович (приватний підприємець), Світлана Чиж (HR-фахівець компанії "Пузата хата") та ін.
Учасники круглого столу підтримали пропозицію співпрацювати з університетом та укласти угоди для організації практики здобувачів вищої освіти, а також надали преміальні сертифікати для відзначення найкращих студентів спеціальності "Економіка".