Розглянуто аспекти подолання фінансово-економічної кризи

15.03.2017 16:31

15 березня 2017 року в університеті відбулося засідання “круглого столу” на тему “Економіко-правові аспекти подолання фінансово-економічної кризи в Україні”. Організатор заходу – наукове товариство молодих вчених Львівського торговельно-економічного університету. Слід відзначити, що крім молодих вчених університету, участь взяли представники ДУ “Інститут регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України” та Львівського національного університету імені Івана Франка. Модератор заходу – голова наукового товариства молодих вчених університету, доцент О. О. Перепьолкіна.

Відкрив захід вітальним словом проректор з навчально-виховної роботи університету, професор С. Д. Гелей.   У виступі Степан Дмитрович побажав молодим вченим плідної наукової дискусії економіко-правових аспектів подолання фінансово-економічної кризи, що супроводжує національну економіку.

Доцент кафедри теорії держави і права університету А. Б. Медвідь виступив з  доповіддю на тему “Імплементація положень Європейської конвенції з прав людини у вітчизняну правову систему як один з правових аспектів подолання фінансово-економічної кризи в Україні”. У доповіді Андрій Богданович охарактеризував структуру Європейської конвенції з прав людини, етапи її підписання, ратифікації та набуття юридичної сили в Україні. Автор здійснив аналіз статистики європейського суду з прав людини щодо заяв до України, акцентував увагу на необхідних заходах щодо імплементації положень Конвенції у правову систему України.

Аспірантка кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту Львівського національного університету імені Івана Франка О. І. Щуревич виступила з доповіддю на тему “Сучасний стан капіталізації банківської системи України”. У виступі Оксани Ігорівни розглянуто показники, які характеризують рівень капіталізації банківської системи: норматив адекватності регулятивного капіталу, коефіцієнт капіталізації та співвідношення статутного і власного капіталу. За допомогою математичних методів автором визначено прогнозні значення цих показників на наступний звітний період; надано рекомендації щодо покращення стану капіталізації банківського сектора України на макро- та мікрорівнях.

Доцент кафедри міжнародних економічних відносин університету О. Б. Василиця виступила з доповіддю на тему “Прямі іноземні інвестиції з США в українській економіці”. Оксаною Богданівною охарактеризовано стан зовнішнього інвестування з США та досліджено його пріоритетні напрямки в економіці України для закордонних інвесторів; виокремлено основні ризики для іноземних інвесторів та запропоновано напрями підвищення інвестиційної активності з боку США в українську економіку.

Докторант ДУ “Інститут регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України”, старший науковий співробітник М. М. Біль виступила з доповіддю на тему “Просторова мобільність населення: глобальні тренди та українські реалії”. У доповіді Мар’яною Михайлівною окреслено тенденції щодо зростання просторової мобільності населення як в світі, так і в Україні, охарактеризовано ризики міграційних втрат для нашої держави, запропоновано напрями мінімізації останніх, серед яких вагоме значення надано реалізації ефективної міграційної політики.

Доцент кафедри фінансів, кредиту та страхування університету М. Я. Вірт виступив з доповіддю на тему “Зарубіжний досвід підтримки малого підприємництва та можливості його використання в Україні”. Автором досліджено рівень розвитку малого підприємництва та його частку у ВВП України та інших країн, проаналізовано переваги та недоліки основних типів спрощеного оподаткування у різних групах країн в контексті застосування останнього в умовах українських реалій.

За результатами роботи “круглого столу” учасниками ухвалено рішення проводити традиційні щорічні засідання з метою пошуку методів подолання фінансово-економічної кризи в національній економіці.