Розвиток людського капіталу – стратегічний пріоритет держави

03.12.2021 14:37

2-3 грудня під егідою Національного агентства кваліфікацій (НАК) відбувся форум «Людський капітал-2030», в якому взяла участь доцент кафедри фінансів, економічної безпеки, банківської справи та страхового бізнесу Т. В. Мединська.

Форум відбувався під гаслом «Розвиток людського капіталу – стратегічний пріоритет держави», на якому були представлені програмні доповіді в контексті розвитку національної системи кваліфікацій в Україні та виклики, що постають перед стейкхолдерами в умовах мінливого сьогодення. У форумі взяли участь представники влади, депутати ВРУ, очільник МОН України, голова Федерації професійних спілок, голова ради роботодавців України та представники сфери бізнесу і освіти.
Для формування Національної системи кваліфікацій потрібна узгоджена діяльність законодавчої та всієї виконавчої влади, роботодавців, професійних спільнот, а також використання всіх можливостей міжнародного співробітництва.
Захід відбувався у формі 6 панельних дискусій: «Європейський простір кваліфікацій»; «Професійні кваліфікації в умовах динамічних змін ринку праці»; «Кваліфікаційні центри – новація в українській системі професійних кваліфікацій»; «Присвоєння, підтвердження та визнання професійних кваліфікацій»; «Оцінювання результатів навчання»; «Пріоритетні напрямки розвитку Національної системи кваліфікацій».
Особливо цікавими були виступи європейських представників НАК, які наголосили, що розвиток та гармонізація системи професійних та освітніх кваліфікацій є важливими для системи освіти, мобільності робочої сили, розвитку ринку праці, залучення інвестицій в Україну і впровадження міжнародних стандартів. Така гармонізація кваліфікацій зробить ринок праці України більш сприятливим, порівнюваним та справедливим і надасть змогу спілкуватись однією мовою з європейськими партнерами, зокрема, з європейським бізнесом.