Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення

03.06.2021 13:52

2 червня 2021 року у рамках відзначення 205-річчя з часу заснування університету пройшли Дні науки, в рамках яких відбулася Міжнародна науково-практична конференція на тему “Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення”, у якій взяли участь науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти університету, а також учасники з цілого ряду вітчизняних та зарубіжних закладів вищої освіти та міжнародних наукових центрів. Учасниками конференції загалом було подано до друку 334 тези.

Відкрив науковий форум Заслужений діяч науки і техніки України, ректор, професор П. О. Куцик, який привітав учасників конференції з 205-річчям університету, святом науки, а також наголосив на важливості наукових досліджень  впродовж всієї історії університету та закликав доповідачів та учасників до плідної наукової дискусії.     
Головним гостем конференції став заступник голови Львівської обласної державної адміністрації, випускник університету, Ю.Б. Бучко, котрий звернувся з вітальним словом до учасників конференції, згадав свої студентські роки в університеті та побажав учасникам нових наукових досягнень, а закладу - подальшого розвитку. Після вітального слова Ю.Б. Бучко нагородив цілу низку вчених університету Грамотами та відзнаками Львівської обласної державної адміністрації.
На пленарному засіданні виступили доповідачі, котрі вшанували пам'ять, розповіли про життєвий шлях та великі наукові здобутки трьох видатних вчених, засновників наукових шкіл, які пропрацювали все своє життя в університеті, а недавно відійшли у вічність: проф. Г.І. Башнянина, проф. В.В. Апопія і проф. І.В. Сирохмана.
З доповідями виступили їх кращі учні та послідовники: проф. Б.М. Шевчик з доповіддю “Професор Г. І. Башнянин: наука як життя і пам’ять як наука”; проф. І.П. Міщук з доповіддю “Наукова і педагогічна спадщина професора Віктора Апопія” та проф. Т.М. Лозова з доповіддю “Наукові здобутки видатного вченого доктора технічних наук, професора Сирохмана Івана Васильовича”.    
На конференції учасниками представлено доповіді, котрі відображають широкий спектр наукових досліджень з різних галузей знань та перспективних наукових напрямів.  Зокрема, на пленарному засіданні з доповідями виступили д.е.н. проф. П.О. Куцик на тему:  “Вплив зовнішньоекономічної діяльності і міграційного капіталу на функціонування національної економіки”, д.е.н., доц. Н.М. Рущишин на тему:  “Банківська система України та її вплив на структурні зміни національної економіки”, д.е.н., проф. Дайновський Ю.А. та д.е.н., проф. Барна М.Ю. на тему: “Чинники конкурентоспроможності підприємств у ресторанному бізнесі”,  д.ю.н., проф. Медвідь А.Б. на тему: “Порівняльна характеристика сфери застосування права на судовий захист і права на справедливий суд закріплених у конституції України та Європейській конвенції з прав людини”, к.е.н., доц. Т.В. Мединська на тему: “Цифрова модернізація в системі податкового адміністрування: тренди та виклики для України”, к.ю.н., доц. Попов Д.І. на тему: “Підтвердження митної вартості автомобіля з метою уникнення її коригування: проблемні питання”, к.геог.н., доц. Топорницька М. Я. на тему:  “Вплив світової пандемії COVID-19 на туристичні потоки міжнародного в’їзного і виїзного туризму”, к.ф.-м.н., доц. Костирко В. С. на тему: “Система верифікації програм VerPro” та к.т.н., ст. викл. Ланиця І. Ф. на тему:  “Використання продуктів переробки амаранту для збагачення м’ясних виробів”.
По закінченні пленарного засідання учасники конференції продовжили свою роботу у секціях.
Проведені в рамках днів науки заходи засвідчили високий рівень наукових досягнень викладачів, аспірантів та студентів, а також  виявили значний потенціал для подальшого розвитку наукової діяльності в університеті.