Урочиста академія з нагоди 100-річчя проголошення ЗУНР

15.11.2018 13:15

14 листопада 2018 року в актовій залі університету відбулося відзначення великої історичної події – 100-річчя проголошення Західно-Української Народної Республіки, на яку завітали студенти, викладачі та гості.

Відкрив урочисту академію вступним словом проректор з навчально-виховної роботи університету, проф. С. Д. Гелей. У виступі Степан Дмитрович відзначив: «Галичани вперше за 600 років здобули Українську державу. Держава проіснувала всього 257 днів, проте заклала підвалини західноукраїнського державотворення. Досягнення ЗУНР за 8 місяців свого існування: розвиток парламентаризму; проект Конституції; закон про громадянство, про мову, про 8-год день, про розв'язання аграрного питання тощо.
Що залежало від галичан? Недобра звичка - зволікати. Ніхто із політиків ані над Дніпром, ані над Дністром не могли собі чітко уявити українських державних інтересів. Різними були погляди на розвиток подій у В.Винниченка і М.Грушевського та у Є.Коновальця і С.Петлюри».
Далі С.Д. Гелей запросив до слова Першого заступника голови Львівської обласної Ради Андрія Васильовича Білоуса, який привітав колектив із знаменною подією. Голова НТШ, академік Роман Михайлович Кушнір вручив грамоти дійсним членам НТШ.
Далі проректор з навчально-виховної роботи С. Д. Гелей запросив на сцену випускницю нашого університету 1946 року, викладача кафедри бухгалтерського обліку Ірину Михайлівну Бенько-Шуль та відомого громадського діяча, голову Львівського товариства політичних зв'язків і репресованих Петра Франка. Ректор університету, проф. П. О.  Куцик вручив І. Бенько-Шуль та П. Франку пам'ятні відзнаки університету, а студенти - букети квітів.
Доповідь на тему «Західно-Українська Народна Республіка (1918-1923): уроки державотворення» виголосив дійсний член НТШ, професор Микола Литвин.
Піснею Михайла Гайворонського «Коли ми вмирали» розпочав концертну програму колекти університету, лауреат міжнародних та національних конкурсів хорової музики народна хорова капела «Мрія» (художній керівник та головний диригент: Василь Долішній).
Зворушливо звучали пісні «Витай Царице Ангелів» та «Ой, бандуре, бандуристе» у виконанні колективу університету, лауреата міжнародних та національних конкурсів ансамбль бандуристок «Галичанки» (художній керівник: Руслана Дробот, концертмейстер: Мирослава Медвецька).
Всіх присутніх зачарував своїм співом Лауреат міжнародного конкурсу вокалістів Орест Цимбала, який виконав пісні «Смерекова хата» та «Не забудь».
Студентки університету Наталія Лисенко та Юлія Потоцька прочитали вірш «І доборолись, відгриміли» і «Пророцтво сімнадцятого року» відповідно.
Звучали пісні «Україно, матінко моя» і «Музика рідного дому» у виконанні студента Львівського національного університету ім. Івана Франка – Миколи Стахури.
Після цього студент університету Микола Панів прочитав вірш «Пригадаймо, золотіла тиха осінь».
Народний чоловічий вокальний ансамбль «Передзвін» (художній керівник: Василь Долішній), вразив своїм високим виконавським мистецтвом. Він виконав українські народні пісні: «Ой, у лісі, на полянці», «Гей соколи», «Гей степами, темними ярами», «Лента за лентою».
Завершилася урочиста академія, виступом Народної хорової капели «Мрія», у виконанні якої прозвучали твори доби національно-визвольних змагань українського народу: «Повіяв вітер степовий», «Гей, ви, Стрільці Січовії», «Засяло сонце золоте...», «Не пора», «Ой, у лузі червона калина» та на завершення духовний гімн України – «Боже великий, єдиний».