Відбулася урочиста академія, присвячена 202-річниці з Дня народження Тараса Шевченка

15.03.2016 11:29

14 березня 2016 року в актовій залі Львівської комерційної академії відбулася урочиста академія, присвячена 202-річниці з Дня народження Тараса Шевченка. Вшанування пам’яті Тараса Шевченка – це традиція для кожного українця і для нашого навчального закладу. Актова зала заповнена геть-чисто – викладачі, аспіранти, студенти, гості – усі присутні у вишиванках.

Вступне слово до присутніх виголосив професор, проректор Львівської комерційної академії Степан Гелей: "Шановні пані та панове! Сьогодні ми зібралися в цій урочистій залі, для того, щоб ще раз звірити свої погляди і дії з геніальними думками Тараса Шевченка. Бо саме він першим в українському національному русі проголосив українську національну ідею.

Критикуючи представників української еліти, Шевченко все ж мав надію, що націю вдасться об'єднати. Проте, його звернення: "Обніміться, брати мої, молю вас благаю" – залишається для наших політиків не почутим.

Навіть той ганебний факт, що в Україні 80 % людей живуть за межею бідності, що країна перебуває у стані війни з московськими варварами не змінив поведінки продажних маріонеток і не заставив їх працювати на розбудову власної держави.

І тут не можна не погодитися з Ліною Костенко, яка писала: "Шлунок у нашого суспільства безрозмірний, а спільного серця нема. А нема спільного серця – нема спільних цінностей".

Проте, було б помилкою заперечувати Шевченкову присутність у всіх наших доленосних справах.

Українці майже фізично узріли присутність поета на Майдані. Він промовляв до них голосом Сергія Нігояна: "Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!"

А сьогодні, під час імперського судилища над українською героїнею, його слова звучать голосом Надії Савченко: "Караюсь, мучусь, але не каюсь".

"Нема на світі України, немає другого Дніпра".

"Народе, що живеш на цій землі, не забувай цього" – закликав нас папа Римський Павло-Іван ІІ.

Якже ми відповіли на слова нині уже святої людини. Будуємо нові пам'ятники Шевченку. Сьогодні їх більше тисячі. Але найголовнішого пам'ятника немає. Як ви догадуєтесь – це має бути вільна, демократична, європейська, заможна і квітуча Україна. Україна, в якій не буде врага-супостата, а буде син і буде мати, і будуть люди на землі."

Кожне Шевченкове слово є актуальне сьогодні. А «Заповіт» Кобзаря – це символ незламного духу, вікової боротьби за незалежність прозвучав у виконанні народної хорової капели «Мрія» Львівської комерційної академії (художній керівник та диригент В. Долішний, хормейстер О. Долішна).

До Слова про Тараса Шевченка був запрошений доктор філологічних наук, професор, проректор Львівського національного університету ім. Івана Франка Ярослав Герасим.

У виконанні дійсного члена наукового товариства імені Шевченка, академіка Національної академії мистецтв, професора Львівського національного університету ім. Івана Франка, народного артиста України, лауреата Національної премії ім. Тараса Шевченка, актора Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької Богдана Козака прозвучала поема «І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє». Із трепетом і завмиранням серця слухали цей твір присутні, бо слова поета змушують кожного переосмислювати свої цінності, свої вчинки. Вони закликають до любові до рідного краю, до України й народу, до єдності, бо «в своїй хаті своя правда, і сила і воля».

Концертну програму розпочав Львівський камерний оркестр «Аніма» (художні керівники: Павло Гриньо та Вадим Бриж) виконанням Прилюду пам'яті Тараса Шевченка. (Для оркестру), композитор Яків Степовий. А також прозвучали: улюблена пісня Тараса Шевченка "Ой зійди, зійди" (Соліст Василь Гнип'юк) та арія Андрія з опери "Катерина" (Соліст Микола Кузьмич), композитор Микола Аркас.

Знову лунає слово Тараса Шевченка. Артист Львівського академічного театру імені Леся Курбаса Ярослав Федорчук декламував вірш «Холодний яр», в якому поет засуджує соціальну несправедливість, висловлює жаль із приводу того, що нащадки гайдамаків не піднімаються на боротьбу. 

Неповторне звучання бандури – справжнього українського оркестру – та дзвінких, тривожних, чистих і ніжних голосів наповнили зал. У виконанні народної капели бандуристок «Галичанка» Львівської комерційної академії (художній керівник Руслана Дробот, концертмейстер Мирослава Медвецька) прозвучали: «Думи мої» (сл. Т. Шевченка, муз. обр. Є. Козака); «Сонце гріє» (українська народна пісня на вірші Т. Шевченка, аранжування М. Медвецької). А також учениця 3 класу Квітослава Дробот прочитала вірш Т. Шевченка «Сонце заходить». Свій виступ капела «Галичанка» завершила виконанням твору «Гомоніла Україна» на сл. Т. Шевченка, муз. М. Медвецької.

Щорічною родзинкою свята є декламування творів Т. Шевченка студентами академії. Свою сценічну майстерність продемонстрували Софія Кондрич «Як би ви знали, паничі...» (студентка Інституту економіки та фінансів) та Андріяна Ядзвінська уривок з поеми «Кавказ» (студентка факультету Міжнародних економічних відносин).

Завершальним акордом в урочистій академії присвяченій 202-річниці з дня народження Тараса Шевченка став виступ Народної хорової капели «Мрія» Львівської комерційної академії (художній керівник та диригент Василь Долішний, хормейстер Оксана Долішна). На сцені звучали хорові композиції на слова Т. Шевченка: «Світе тихий. Розрита Могила» (муз. Г. Давидовського, обр. Д. Котка); «Ой три шляхи» (муз. Г. Топольницького); «Над Дніпровою сагою» (муз. С. Стельмащука); «Обніміте ж, брати мої» (муз. М. Каганова); «Барвінок цвів» (муз. М. Дацка); «Реве та стогне Дніпр широкий» (муз. Д. Крижанівського в обробці А. Авдієвського).

Творчість Тараса Шевченка – це неоціненний скарб, який належить українській та світовій культурі. Його ідеї, переконання, мрії пробуджують щирі й благородні почуття. Його поезія – це відгомін його життя, яке завжди буде прикладом громадянської позиції, патріотизму, прагнення до свободи.

Фотогалерея:

DSC 0572
  • DSC 0572
DSC 0573
  • DSC 0573
DSC 0580
  • DSC 0580
DSC 0589
  • DSC 0589
DSC 0592
  • DSC 0592
DSC 0609
  • DSC 0609
DSC 0610
  • DSC 0610
DSC 0614
  • DSC 0614
DSC 0624
  • DSC 0624
DSC 0626
  • DSC 0626
DSC 0635
  • DSC 0635
Відображено зображень з 1 по 11 із 11