Вивчення європейського досвіду імплементації принципів академічної доброчесності в освітнє та наукове середовище

26.12.2019 23:23

У період з 9 листопада по 13 грудня 2019 року студентка спеціальності “Економіка” Діана Тимків приймала участь у програмі стажуванні для освітян, організованій Польсько-українською фундацією “Інститут Міжнародної Академічної і Наукової Співпраці” (IIASC) у партнерстві з Вищим Семінаріумом Духовним у Варшаві (UKSW), Європейським Суспільно-Технічним Університетом, Фундацією АDD та Компанією Plagiat.рl.

Мета стажування - ознайомлення із європейськими підходами щодо питання наукового плагіату і популяризація академічної доброчесності, а також підвищення кваліфікації освітян та поглиблення співпраці в академічній та науковій галузі між Україною і Польщею. Стажування проходило у м. Львові (Україна) та м. Варшаві (Польща). В ньому взяли участь 7 здобувачів вищої освіти з різних вишів України.

Програма передбачала самостійне дослідження та написання наукового есе на тему “Академічна доброчесність: виклики сучасності”, а також низку заходів, що проходили у Варшаві:

  • - круглий стіл за участю польських експертів компанії Plagiat.Pl “Запобігання плагіату в освітньому та науковому середовищі. Програмні засоби для виявлення можливого плагіату у наукових та академічних роботах”;
  • - брифінг на тему легалізації перебування в Польщі та огляд основних правових та організаційних моментів навчання – легалізація документів, апостиль, нострифікація, переклади, вступна кампанія (Фундація ADD);
  • - презентацію стипендіальних і грантових програм, а також порядок подання заяв на фінансування навчання і проведення наукових досліджень у польських ВНЗ (SEW  при Варшавському Університеті);
  • - інтеграційні заходи та екскурсійну програма з оглядом об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО.

В рамках круглого столу обговорено такі питання:

1.    Проблеми імплементації принципів академічної доброчесності в освітнє та наукове середовище. Проблема запобігання плагіату.
2.    Рlagiat.pl – історія, завдання, інформаційні продукти та послуги для науковців та установ.
3.    Співробітництво з Україною: меморандум МОН з компанією Plagiat.pl від 23 лютого 2018 в дії.
4.    Практичний досвід роботи компанії Plagiat.pl з університетами Європи та світу у організаційному та юридичному аспектах.
5.    Система виявлення можливого плагіату StrikePlagiarism.com: загальна характеристика системи, інтерпретація звіту системи, вирішення спірних питань (практичний досвід).
6.    Процедури перевірки та оцінки на плагіат.
7.    Використання системи StrikePlagiarism.com для підвищення якості наукових видань: запобігання плагіату у видавничій діяльності.
8.    Перспективи розвитку програмного забезпечення для виявлення можливого плагіату.
9.    Можливості співпраці з компанією Plagiat.pl для академічних установ України та науковців.

За результатами успішного стажування Діана Тимків отримала сертифікат, цінний досвід і мегавраження від нових знайомств та передріздвяної Варшави.