Засідання вченої ради університету від 22 березня 2018 року

23.03.2018 09:30

22 березня 2018 року в університеті відбулося засідання вченої ради на якому розглянуто питання профорієнтаційної роботи, а також навчально-методичної й наукової діяльності вишу.

Розпочалося засідання із вручення ректором університету, професором П. О. Куциком почесної нагороди університету “Почесна відзнака” професору кафедри маркетингу, заслуженому професору університету, Відміннику освіти України, Лауреату державної премії України Станіславу Володимировичу Скибінському.
Після урочистого вручення почесної нагороди, з інформацію про хід виконання Заходів з профорієнтаційної роботи та організації набору у 2018 році доповіли декани факультетів та відповідальний секретар приймальної комісії. Доповідачі відзначили, що проведено ряд заходів з метою забезпечення та організації  набору у 2018 році. Зокрема, крім традиційних заходів слід відзначити таке: відбулося безпосереднє розміщення оголошень у школах та коледжах Західного регіону України; налагоджено співпрацю з Рахівським районним центром зайнятості Закарпатської області; подано рекламну інформацію про університет у друковані засоби масової інформації (Львівська пошта, Львівські оголошення); проведена розсилка інформаційно-профорієнтаційних портфоліо на e-mail шкіл, гімназій та ліцеїв Львівської, Волинської, Полтавської, Хмельницької та Івано-Франківської областей. Загалом профорієнтаційними заходами охоплено 164 шкіл, гімназій і ліцеїв та 18 коледжів України.
Заслухавши інформацію вчена рада ухвалила: директору Інституту, деканам факультетів і завідувачам кафедр: продовжити співпрацю з керівниками загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладів з метою вирішення спільних завдань та створення оптимальних можливостей для отримання випускниками цих закладів якісної освіти у стінах університету; продовжити проведення днів спеціальностей, святкування знаменних дат, спортивних змагань, олімпіад, тощо із залученням до загально університетських, інститутських, факультетських і кафедральних заходів учнів закладів середньої освіти, вищих навчальних закладів.
Про навчально-методичну та наукову роботу за 2016-2017 р.р. кафедр: кримінального права і процесу, кафедра господарського права та процесу та цивільного права та процесу доповіли завідувачі кафедр. Виступаючі відзначили, що кафедри постійно працюють над удосконаленням навчально-методичного забезпечення, модернізацією освітнього процесу, підвищенням якості наукових досліджень і їх впровадженням у наукову та практичну діяльність. У 2017 році вперше проектними групами кафедр розроблені та впроваджені в освітній процес освітньо-професійні та освітньо-наукові програми, які повною мірою характеризують загальні та специфічні підходи до провадження освітнього процесу; проведена значна робота із започаткування провадження підготовки здобувачів освітньо-наукового рівня доктора філософії шляхом ліцензування.
Після заслуханої інформації вчена рада ухвалила: завідувачам кафедр:  особисто проаналізувати навчально-методичне забезпечення навчальних дисциплін кафедри на відповідність їх встановленим вимогам, звернувши особливу увагу на використання сучасних інноваційних технологій в розрізі кожної теми для формування компетентностей, що відповідають вимогам ринку праці; забезпечити розробку планів проведення наукових семінарів з метою підвищення наукової компоненти освітньої діяльності, імплементації новітніх наукових досліджень в практику викладання дисциплін, що закріплені за кафедрами; викладачам кафедр:  активно використовувати результати наукових стажувань в освітньому процесі; застосовувати в освітньому процесі сучасні прогресивні підходи до організації навчання;
Інформацію про представлення та затвердження звітів за науково-дослідними темами кафедр університету з державною реєстрацією
доповів  проректор з наукової роботи, професор Б.Б. Семак. У виступі Богдан Богданович відзначив: виконання науково-дослідних тем з державною реєстрацією є ключовим елементом наукової діяльності університету, одним з важливих чинників його конкурентоспроможності на ринку освітніх послуг та його рейтингової оцінки. Відтак, до виконання науково-дослідних тем залучена 21 кафедра університету. У січні 2018 року кафедрами було зареєстровано 15 нових науково-дослідних тем та продовжено (перереєстровано)  термін виконання 4 існуючих тем.
Станом на березень 2018 року вченими університету виконувалось 43 науково-дослідні теми, з яких з державною реєстрацією 31 і без державної реєстрації – 12. У 2017 році в університеті виконувалось 39 тем, з яких з державною реєстрацією 25 і без державної реєстрації – 14. Таким чином, спостерігається тенденція до збільшення кількості тем з державною реєстрацією та зменшення кількості тем без державної реєстрації.
Заслухавши та обговоривши подану інформацію вчена рада ухвалила: збільшити кількість публікацій за результатами виконання науково-дослідних тем у періодичних наукових виданнях університету; регулярно проводити кафедральні та міжкафедральні обговорення підсумків виконання окремих розділів науково-дослідних тем.
Зі звітом про роботу спеціалізованої вченої ради К 35.840.02 за спеціальностями 05.18.08 – “Товарознавство непродовольчих товарів” та 05.18.15 – “Товарознавство харчових продуктів“ виступив голова спеціалізованої ради, професор Сирохман.  І.В. Іван Васильович наголосив, що за звітний період спеціалізована вчена рада провела 9 засідань, на яких проведено захист 4 (чотирьох) кандидатських дисертацій, у тому числі 2 − за спеціальністю 05.18.08 – товарознавство непродовольчих товарів і 2 – за спеціальністю 05.18.15 – товарознавство харчових продуктів (технічні науки). З них 3 дисертації захищено здобувачами Львівського торговельно-економічного університету; 1 – здобувачем Національного університету харчових технологій. Для підвищення ефективності діяльності аспірантури, досягнення  бажаної ритмічності й системності наукових досліджень і підвищення їхнього фахового рівня необхідно посилити інтенсивність та дотримуватись плану та графіка виконання наукових дисертаційних досліджень здобувачами і аспірантами.
Після заслуханої інформації вчена рада ухвалила: із врахуванням необхідності у функціонуванні спеціалізованої вченої ради зі захисту кандидатських дисертацій з зазначених спеціальностей Голові спеціалізованої вченої ради подати документи в МОН України для перереєстрації ради на наступний термін.
Також на засіданні розглянуто питання  про використання соціальних мереж у профорієнтаційній роботі університету (доповідач: помічник ректора з організаційних питань та по роботі з студентами, доцент О.В. Шумський) та розглянуто заходи щодо відзначення 100-річчя ЗУНР (доповідач: проректор з навчально-виховної роботи, професор С.Д. Гелей).