Засідання вченої ради університету від 27 квітня 2018 року

27.04.2018 10:10

27 квітня 2018 року в університеті відбулося засідання вченої ради на якому розглянуто питання освітнього процесу, міжнародної та наукової діяльності.

Розпочалося засідання із урочистого вручення Подяк з нагоди Всесвітнього дня охорони праці працівникам університету за сумлінне відношення, активне сприяння з організації охорони праці на робочих місцях.

З інформацією про навчально-методичну та наукову роботу за 2016-2017 роки кафедр: вищої математики та кількісних методів і природничих наук та захисту навколишнього середовища виступили завідувачі кафедр професор Пілявський А.І. та професор Скоробагатий Я.П. відповідно. Доповідачі відзначили: працівники кафедр постійно працюють над удосконаленням навчально-методичного забезпечення, модернізацією освітнього процесу, підвищенням якості наукових досліджень і їх впровадженням у наукову та практичну діяльність.

Викладачами кафедри вищої математики та кількісних методів виконується науково-дослідна тема “Кількісні методи в економіці”. В рамках виконання науково-дослідної теми опубліковано 13 статтей, з них 6 у фахових виданнях та 2 у виданнях, що індексуються в науко метричних базах. Викладачі кафедри взяли участь у роботі 14 науково-практичних конференцій, з яких у 5 міжнародних, за матеріалами яких опубліковано 12 тез.

На кафедрі у рамках програми обміну ERSAMUS+ проходить стажування ing. Lucie Kopecká – докторантка кафедри математики та кількісних методів  Univerzita Pardubice, (Пардубіце, Чехія)

Під керівництвом викладачів кафедри двоє студенток нашого університету  підготували і виступили з доповідями на міжнародній науковій конференції у м. Вроцлаві (Польща).

Колективом кафедри природничих наук та захисту навколишнього середовища підготовлено та видано 1 посібник і 1 готується до друку; видано 13 навчально-методичних розробок. Видано 2 монографії, опубліковано 20 наукових праць, з яких 12 входять до наукометричної бази Scopus. Викладачі кафедри брали участь у 28 конференціях, з яких: 14 міжнародних, 3 всеукраїнських, 11 міжвузівських.

Після заслуханої інформації вчена рада ухвалила: завідувачам кафедр особисто проаналізувати навчально-методичне забезпечення навчальних дисциплін кафедри на відповідність їх встановленим вимогам, звернувши особливу увагу на використання сучасних інноваційних технологій в розрізі кожної теми для формування компетентностей, що відповідають вимогам ринку праці; викладачам кафедр активно використовувати результати наукових стажувань в освітньому процесі, у другому семестрі поточного навчального року організувати та провести семінари з метою обміну набутим досвідом і ознайомленням з найкращими прикладами організації освітнього процесу та моніторингу навчальної діяльності; - застосовувати в освітньому процесі сучасні прогресивні підходи до організації навчання.

Зі звітом про міжнародну діяльність університету виступила керівник центру міжнародної освіти та співпраці Штанько Т. М. У виступі Тетяна Михайлівна відзначила: університет успішно працював у напрямах активізації та інтенсифікації міжнародного академічного співробітництва. Найбільшого прогресу досягнуто у розвитку професійних зв’язків із партнерами Польщі, Чехії, Болгарії та Білорусі.

У межах програми ERASMUS+ напряму KА1 “Мобільність студентів, викладачів та персоналу” навчались 19 студентів різних освітніх ступенів і спеціальностей, проходили стажування 8 працівників університету. Своєю чергою Університет приймав 4 викладачів і 2 аспірантів з партнерських університетів. П'ятеро студентів навчались у зарубіжних університетах поза межами грантових програм. Досягнуто низку попередніх домовленостей з іноземними університетами для отримання фінансування в рамках програми ERASMUS+, що будуть реалізовуватись у наступному навчальному році.

Розгорнуто масштабну роботу з набору іноземних студентів. У поточному навчальному році в Університеті навчаються 33 іноземні студенти із 11 країн - Італія, США, Алжир, Ємен, Єгипет, Туреччина, Камерун, Нігерія, Азербайджан, Грузія, Молдова.

Відповідно до угод про співробітництво (зокрема проходження практики) у цьому році студенти університету відповідних напрямів і спеціальностей проходитимуть літню практику у трьох країнах: Туреччина, Болгарія, Польща.

На партнерських безоплатних засадах продовжується обмін публікаціями з Лодзьким університетом (Польща), Єреванським державним університетом (Вірменія), Університетом менеджменту у Варні (Болгарія) та ін.

Заслухавши інформацію вчена рада ухвалила: розробити та включити до Програми розвитку факультетів (кафедр) пропозиції щодо участі викладачів і студентів у міжнародних проектах; передбачити впровадження сучасних англомовних технологій супроводження навчання іноземних студентів (документообіг, розклад, сервіси тощо) для забезпечення навчального процесу з іноземними студентами. Центру міжнародної освіти та співпраці працювати у напрямі розширення контактів із міжнародними організаціями та партнерами, здійснити аналіз пропозицій потенційних партнерів (або структурних підрозділів Університету) щодо напрямів співробітництва Університету із закордонними вищими навчальними закладами, науковими установами, організаціями.

Також на засіданні відбулося обрання за конкурсом на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників, а також розглянуто та затверджено навчальні плани і освітньо-професійні програми для набору студентів 2018 року.