Золоті барви наших парків

26.01.2016 10:47

25 січня 2016 року біля актової зали у головному корпусі Львівської комерційної академії відкрито фотовиставку колишнього редактора газети «Студентський меридіан» Валерія Подолинного «Осіння палітра львівських парків». На ній представлено понад 30 світлин, знятих у шести парках Львова. Виставка напередодні вже експонувалася у Львівському історичному музеї, де викликала неабиякий інтерес відвідувачів.

Незважаючи на титанічні зусилля сучасних забудовників, Львів усе ще потопає у зелені парків, що займають чималу площу міста. Львів’яни будували і плекали їх століттями, створюючи комфортне довкілля як для свого відпочинку, так і для майбутніх поколінь. 

В результаті дотепер манять своєю красою і затишком мешканців і гостей міста Стрийський і Снопківський парки, Погулянка, Залізні води, Високий замок, парк «Знесіння» та інші. Останнім часом гарно упорядковано також Студентський парк університету «Львівська Політехніка», що розбитий на Вулецьких горбах.

Проте, милуючись красою парків і вдихаючи чисте, та ще й наповнене ароматами трав і квітів повітря, ми рідко замислюємось над тим, що паркове будівництво вимагало великих видатків з міської скарбниці та добровільних пожертв громадян. У ньому закладені знання, праця і мистецтво львівських архітекторів, будівельників, дендрологів… Саме їхня з любов’ю і старанням виконана робота в поєднанні з чудовим міським ландшафтом надала львівським паркам того магнетизму, що немов передає енергію самих будівничих.

У парку, як ніде, проявляється єдність природи і мистецтва, якщо хочете, Божої і людської творчості. Це - взірець «дружнього» співіснування людини з довкіллям у майбутньому. З огляду на все це, парки, які дісталися нам у спадок, потребують якнайповнішого їх збереження і збагачення видів флори та фауни, а також чудових зразків садово-паркової архітектури. 

З такими думками автор фотовиставки «Осіння палітра львівських парків» кілька років блукав гамірними алеями і глухими стежками, вишукуючи найкращі і найцікавіші об’єкти для зйомки. А порою року для зйомок стала осінь – час, коли дерева й кущі вбираються в різнокольорові шати, демонструючи ледь не всі барви веселки. В роботах не застосовувалося ніяких особливих художніх прийомів  – чарівна природа найкрасномовніше говорить сама за себе. А наскільки палітру львівської осені вдалося відобразити на фото, судити глядачам.

Фотогалерея: 

DSC 9930
  • DSC 9930
DSC 0891
  • DSC 0891
DSC 3669
  • DSC 3669
DSC 3734
  • DSC 3734
DSC 3875
  • DSC 3875
DSC 6503
  • DSC 6503
DSC 9406
  • DSC 9406
DSC 9925
  • DSC 9925
Відображено зображень з 1 по 8 із 8