Зустріч з громадським діячем з Білорусі

03.10.2018 09:01

2 жовтня 2018 року в університеті відбулася зустріч студентів спеціальності «Реклама в бізнесі» з опозиційною громадською діячкою Білорусі Людмилою Романюк, яка провела лекцію на тему «Білорусь сьогодні: суспільно-політична ситуація та національна політика» . Організатори заходу – проректор з навчально-виховної роботи, професор С. Д. Гелей, кореспондент газети «Кримська світлиця» Сергій Лащенко, викладачі кафедри історії і політології: доцент Олександра Кендус, та старший викладач Тетяна Голдак-Горбачевська.

Людмила Романюк розказала студентам про свою приналежність до українського народу, оскільки народилася на етнічних українських землях (Берестейщина), які зараз знаходяться в Білорусі. Вона щиро вболіває за Україну та її майбутнє, а також намагається через свою сторінку у Фейсбук доносити до своїх співвітчизників історичну та національно-культурну правду про державу, в якій народилася та живе.
Л. Романюк розповіла, що у її країні немає жодного вищого навчального закладу, який навчав би студентів білоруською мовою, хоча у конституції закріплено двомовність (білоруська та російська – державні). Тому, вона щиро рада, що Україна пішла іншим шляхом і захищає свою національно-культурну ідентичність.
Також доповідач відзначила, що до Львова білоруси приїжджають за «вільним повітрям», щоб отримати силу протистояти авторитарному режиму президента Лукашенка. Пані Людмила розказала студентам, що після Революції гідності російська пропаганда постійно поширює у Білорусі міфи про Україну – це один із елементів гібридної війни. Вона щиро сподівається на закінчення війни в Україні та відзначила великий потенціал нашої держави у її європейському майбутньому.