Новини

Урочиста академія з нагоди 209-х роковин від народження Тараса Шевченка

14 березня 2023 року в актовій залі відбулася урочиста академія з нагоди 209-х роковин від народження великого українського поета Тараса Шевченка організована Львівським торговельно-економічним університетом та Науковим товариством імені Шевченка.

Вступне слово виголосив проректор з навчально-виховної роботи університету, дійсний член НТШ професор Степан Гелей.
З доповіддю "Одяг Т. Шевченка" виступив кандидат філологічних наук, поет, літературознавець (МІОК НУ «Львівська політехніка») Назар Данчишин, в якій відобразив образ поета, борця за ідеали українського народу, за волю та незалежність.
Твори Тараса Шевченка, які покладені на музику прозвучали у виконанні мандрівного кобзаря Микитинської Січі (місто Нікополь) Бориса Бабенка,  Лауреата всеукраїнських і міжнародних конкурсів і фестивалів Народної капели бандуристок «Галичанка», Народної хорової капели «Мрія» Львівського торговельно-економічного університету, соліста Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької – Юрія Шевчука.

Детальніше – у форматі pdf.
Програма заходу – у форматі pdf.

Засідання Економічної комісії на весняній («Шевченківській») науковій сесії НТШ

8 березня 2022 р. у залі засідань Вченої ради ЛТЕУ відбулось засідання Економічної комісії в межах весняної наукової сесії НТШ. На ньому заслухано 9 доповідей за участі 25 присутніх.

Голова засідання: ректор ЛТЕУ, проф. Петро Куцик.
Секретар: проф. Сергій Семів.

У межах роботи засідання було розглянуто та обговорено наступні доповіді:
1. Петро Куцик. Розвиток аграрної кооперації як чинник відновлення української економіки у поствоєнний період.
2. Степан Гелей. Діяльність польського економічного товариства у Львові в період 1921-1939 років.
3. Богдан Семак. Стратегічні напрями розвитку білатеральних торговельних відносин між Україною та Польщею.
4. Тетяна Мединська. Податкові механізми стимулювання розвитку бізнесу в
в умовах воєнного стану в Україні.
5. Ольга Мицак, Ірина Чуй. Зовнішні запозичення у системі забезпечення фінансової стійкості держави.
6. Олена Перепьолкіна. Пріоритети стабільного макроекономічного зростання в Україні.
7. Юлія Полякова. Аналіз експортної діяльності України на основі застосування економіко-математичних методів.
8. Сергій Семів. Пріоритети та механізми розвитку українського аграрного експорту на засадах міжнародної комплементарності.
9. Руслан Скриньковський. Український бізнес в умовах війни: аналітика і прогнози.
Матеріали засідання заплановано опублікувати в науковому збірнику.

Засідання Ради Наукового товариства ім. Шевченка

27 січня 2023 року в залі засідань Вченої ради ЛТЕУ відбулося засідання Ради Наукового товариства імені Шевченка.

Відкрив засідання вступною доповіддю голова НТШ в Україні академік НАНУ проф. Роман Кушнір. У своїй промові проф. Роман Кушнір проінформував присутніх про заплановані заходи діяльності товариства на 2023 рік, які проходитимуть під знаком 150-літнього ювілею НТШ.
На засіданні була заслухана доповідь дійсного члена НТШ проф. Степана Гелея, в якій було окреслено сучасний стан та пріоритетні напрями подальшого розвитку діяльності комісій та секцій НТШ. Також була оприлюднена інформація про проєкт встановлення пам’ятного знаку до 150-річчя товариства у сквері НТШ у Львові.
На завершення заходу до присутніх звернувся ректор ЛТЕУ проф. Петро Куцик, який побажав всім присутнім плідної праці у 2023 році та наголосив на важливості наближення нашої перемоги на усіх фронтах, зокрема науковому, культурному та освітньому.  
Перед учасниками заходу виступила Народна хорова капела «Мрія» (художній керівник: Василь Долішний, концертмейстер: Оксана Долішна), у виконанні якої прозвучали українські колядки та щедрівки.

Програма заходу – у форматі pdf.
Фотозвіт з заходу – у форматі pdf.

ЗВІТ ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ ЕКОНОМІЧНОЇ КОМІСІЇ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ІМЕНІ ШЕВЧЕНКА У 2022 Р.

Економічна комісія за звітний період організувала і провела три засідання у формі наукових конференцій. У рамках діяльності Львівського торговельно-економічного університету голова Економічної комісії проф. Петро Куцик, члени Економічної комісії та працівники університету організували 3 важливі громадські та просвітницькі заходи та 1 нараду НТШ. Протягом звітного періоду до роботи комісії активно долучилися молоді дослідники. Молоді вчені, зокрема студенти та аспіранти, активно подавали свої публікації до тому 4 Економічного збірника НТШ. Економічна комісія НТШ активно співпрацює з Товариством молодих членів ЛТЕУ (керівник – член Економічної комісії доц. Перепьолкіна О. О.) шляхом спільної організації та взаємовідвідування наукових заходів. У роботі комунікативних заходів, організованих Економічною комісією, беруть активну участь студенти та аспіранти ЛТЕУ.

Навіть незважаючи на обмеження, викликані повномасштабною війною в Україні, Економічна комісія продовжувала активну діяльність у 2022 р. В умовах війни наукові комунікаційні заходи не припинялися, частково їх проведення відбувалось в онлайн-форматі. Управа Комісії працює над розширенням та омолодженням її членського складу, урізноманітненням наукових заходів (наукові виступи та їх обговорення поєднуються з проведенням культурних заходів – виступів творчих колективів ЛТЕУ та запрошених мистців). Ведеться постійна робота над поглибленням міждисциплінарних наукових досліджень, присвячених актуальним проблемам розвитку економічних процесів в Україні та світі.

Повний звіт Економічної комісії за 2022 рік – у форматі .pdf.

Професора кафедри МЕВ обрано дійсним членом Наукового товариства ім. Шевченка

Професор кафедри МЕВ ЛТЕУ Семів Сергій Романович – дійсний член НТШ ім. Шевченка, яке має 150-літню історію. Урочисте вручення диплому і посвідчення дійсного члена НТШ відбулося 10 грудня 2022 року на Загальних звітних зборах Наукового товариства імені Шевченка, які проходили в Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Франка. Головуючий на зборах - академік НАН України проф. Роман Кушнір.

Проф. Семів С. Р. починаючи з 2017 р. почав приймати активну участь у роботі відродженої Економічної комісії Наукового товариства імені Шевченка (голова економічної комісії – ректор ЛТЕУ проф. Куцик П.О.). У  2019 р. Семів С. Р. став секретарем Економічної комісії НТШ. За час роботи секретарем Економічної комісії приймав активну участь у підготовці видання Економічного збірника НТШ (був відповідальним секретарем томів 2-4). Протягом 2018-2022 рр. брав активну участь в організації численних наукових, просвітницьких та культурних заходів НТШ, які відбувались у стінах Львівського торговельно-економічного університету.
Вітаємо з почесним науковим досягненням!

Детальніше – у форматі pdf.

Святковий концерт до 104-ї річниці встановлення Західноукраїнської Народної Республіки

2 листопада 2022 року а актовій залі Університету відбулися Урочиста зустріч зі студентами-першокурсниками та святковий концерт до 104-ї річниці встановлення Західноукраїнської Народної Республіки, за участю студентів І-го курсу.

Організатори заходу – Наукове товариство ім. Шевченка та ректорат ЛТЕУ.
Розпочалися урочистості вступним словом проректора з навчально-виховної роботи, дійсного члена НТШ проф. Степана Гелея. Після чого слово було надано проф. Олегу Павлишину, який коротко розповів усім присутнім в залі про встановлення Західноукраїнської Народної Республіки.
Також до слова була запрошена декан факультету міжнародних економічних відносин та інформаційних технологій, член НТШ, проф. Юлія Полякова, яка і вела цей святковий концерт.
Розпочала концертну програму Софія Мартиняк, яка зачитала для присутніх вірш Василя Симоненка "Гранітні обеліски". Присутніх в залі зачарувала своїм співом студентка І-го курсу спеціальності "Право" Соломія Лень, виконавши популярні емоційні пісні на слова С. Локшина, музика С. Єрмолаєва "Свята" та слова і музика Таяни "Гори".
Ведуча запросила до слова д.і.н., поета, Петра Шкраб’юка, який прочитав для присутніх свої останні вірші, присвячені студентам-першокурсникам, ЗУНР та героїчному супротиву російській орді.     

Детальніше – у форматі pdf.

Оголошення: Організаційна нарада авторів статей Збірника "НТШ: 150 років на службі української науки"

4 серпня 2022 року о 10:00 год. в 212 ауд. Львівського торговельно-економічного університету (вул. Туган-Барановського, 10, ІІ поверх) відбудеться організаційна нарада авторів статей Збірника "Наукове товариство ім. Шевченка: 150 років на службі української науки"

Нарада буде транслюватись в програмі Zoom.

Підключитися до конференції Zoom можна за посиланням:
https://us04web.zoom.us/j/77731195324?pwd=NxFIhOvjHPTxHlS_Gu6DAQPFp8yKxM.1
Ідентифікатор конференції: 777 3119 5324, код доступу: c2MuUi.
Тематика статей дійсних членів НТШ до Збірника "Наукове товариство ім. Шевченка: 150 років на службі української науки" – у форматі pdf.

День скорботи і вшанування пам'яті героїв, які загинули в російсько-українській війні

16 червня 2022 року в актовій залі університету відбулося урочисте вшанування пам’яті полеглих воїнів у російсько-українській війні 2022 року, на якому були присутні викладачі університету, студенти та численні гості.

Відкрив захід вступним словом проректор з навчально-виховної роботи університету, проф. Гелей С. Д. У виступі Степан Дмитрович відзначив: «росія протягом всього свого існування вела загарбницьку політику проти України. Між двома країнами існують суттєві відмінності у всіх сферах життя: в культурі, традиціях, суспільній свідомості. Протягом всієї історії взаємин двох народів, росіяни намагалися знищити все українське і продовжують це робити сьогодні. московія не залишить нас в спокою, допоки ми її не розвалимо і не зникне російська імперія. І ми сьогодні маємо об’єднатися у нашій боротьбі проти ворога, бо Україна лише у своїй єдності зможе зруйнувати російські загарбницькі наміри».
Далі проф. Гелей С. Д. запросив до слова Капелана університету о. Романа Довганя, який провів спільну молитву за полеглих українських героїв і закликав присутніх вірити, молитися і всіляко підтримувати Збройні сили України.
Декан факультету міжнародних економічних відносин та інформаційних технологій, проф. Полякова Ю. В. поділилась спогадами про студентське життя випускника факультету Павла Чернікова, який героїчно загинув від кулі російського окупанта, та закликала присутніх завжди пам’ятати подвиг наших героїв. Учасники зібрання у знак скорботи вшанували полеглих українських воїнів хвилиною мовчання.

Детальний фотозвіт – у форматі pdf.

Вийшов з друку новий Вісник НТШ (число 66)

15 березня 2022 року підписано до друку нове число Віснику НТШ (№ 66, осінь-зима 2021 року, весна 2022).

У Віснику представлено аналіз суспільно-політичного життя України в умовах повномасштабної російської агресії; події з поточного життя НТШ; статті та повідомлення членів НТШ; огляди наукових видань, рецензії.
Зокрема, у Віснику опубліковано:
1. Статтю Степана Гелея «Економічна наука у виданнях Наукового товариства імені Шевченка (90-ті рр. ХІХ - перша половина ХХ ст.)».
2. Статтю Степана Гелея «Історична довідка про українського економіста, соціолога, теоретика та історика кооперації, дійсного члена НТШ Іллю Витановича».
3. Повідомлення Богдана Семака «Науковий форум з нагоди 80-річчя професора Степана Гелея».
4. Повідомлення про проведення в ЛТЕУ Четвертої Міжнародної наукової конференції „Витоки та становлення козацького руху на етнічних землях України“, присвяченої 400-річчю Хотинської битви 1621 р.

Детальніше – у форматі pdf.

Засідання Економічної комісії на весняній («Шевченківській») науковій сесії НТШ

10 березня 2022 р. у залі засідань Вченої ради ЛТЕУ відбулось засідання Економічної комісії в межах весняної наукової сесії НТШ. На ньому заслухано 5 доповідей за участі 23 присутніх.

Голова засідання: ректор ЛТЕУ, проф. Петро Куцик.

Секретар: проф. Сергій Семів.

У межах роботи засідання було розглянуто та обговорено наступні доповіді:
1. Петро Куцик. Вплив пандемії COVID-19 на зовнішньоекономічну діяльність України.
2. Тетяна Мединська. Проблеми цифрової модернізації в системі податкового адміністрування України.
3. Мар’яна Миронова. Розвиток цифрової економіки у світі та в Україні: виклики та перспективи.
4. Олена Перепьолкіна. Особливості розвитку «банків без відділень» на вітчизняному ринку банківських послуг.
5. Сергій Семів. Міжнародна комплементарність українського аграрного сектору.
6. Ірина Чуй. Формування бюджету України через прямі і непрямі податки.

В межах роботи засідання відбулась Презентація наукового видання «Праці Наукового товариства імені Шевченка. Економічний збірник, том 4».
Матеріали засідання заплановано опублікувати в науковому збірнику.

Вийшов з друку четвертий том Економічного збірника Праць Наукового товариства ім. Шевченка (том LXVIII)

У березні 2022 р. видано том ІV Економічного збірника Праць Наукового товариства ім. Шевченка.

Авторами тому ІV є члени Економічної комісії (проф. Куцик П.О., проф. Гелей С.Д., доц. Мицак О.В., доц. Перепьолкіна О.О., доц. Полякова Ю.В., доц. Семів С.Р., доц. Чуй І.Р., доц. Шайда О.Є.), викладачі та магістранти ЛТЕУ (проф. Котуха О.С., проф. Шевчик Б. М., доц. Боднар І. Р., доц. Бойко Р., доц. Миронова М., доц. Олексин І., магістри Антонів Л., Джурик К.),  ЛНУ імені І. Франка (доц. Андрущак Є.М., проф. Кундицький О., асп. Стахович А., магістр Лехович А.), Луцького національного технічного університету (проф. Вісин О.О., доц. Вісина Т.М., доц. Мартинюк Я.), Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (проф. Клапчук В.М.), Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького (проф. Фареній І.), Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка (прф. Футала В.), Національної академії статистики, обліку та аудиту (проф. Шевчук В.), доц. Кривонос В. (штат Нью-Джерсі, м. Кліфтон, США).

Детальніше – у форматі .pdf.

Звернення Президії Наукового товариства імені Шевченка в Україні у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням в Україну

Президія Наукового товариства імені Шевченка в Україні
звертається до всіх своїх членів в Україні та крайових осередків у всьому світі.

24 лютого 2022 року російська федерація віроломно розпочала війну проти України. Ось уже п’ятий день іде народна війна за Україну, боротьба за її територіальну цілісність. Війська російської федерації цинічно і підступно обстрілюють міста і села мирної України. Злочинні дії агресора спрямовані не тільки на стратегічні й інфраструктурні об’єкти нашої  Держави, а й на мирне населення. Атаки, бомбардування, обстріли - тисячі загиблих людей, десятки дітей - це криваві дії путінських нелюдів. Наша Армія, територіальна оборона дає гідну відсіч окупанту, вже майже п’ять тисяч їх відправлено на той світ, сотні взято в полон, знищено багато російської військової техніки
Ми, Українці, будемо боротися до перемоги – нас не зламати. Сьогодні як ніколи вся НТШівська спільнота по усьому світу повинна згуртуватись і дати відсіч окупанту. Адже це виклик Україні, виклик Українському слову, Українській історії.
Закликаємо усіх підтримати Український народ у цій нав’язаній путінською Росією війні за нашу свободу і державність!

Голова НТШ, академік НАН України                                     Роман КУШНІР       

Детальніше – у форматі pdf.

Вітання з Новим 2022 роком!

Наукове товариство ім. Шевченка вітає Вас та ваші родини з Новим 2022 роком і Різдвом Христовим!

ЗВІТ ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ ЕКОНОМІЧНОЇ КОМІСІЇ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ІМЕНІ ШЕВЧЕНКА У 2021 Р.

Економічна комісія за звітний період організувала і провела чотири засідання у формі наукових конференцій. У рамках діяльності Львівського торговельно-економічного університету голова Економічної комісії проф. Петро Куцик, члени Економічної комісії та працівники університету організували 2 культурно-просвітницьких заходи. Протягом звітного періоду до роботи комісії активно долучилися молоді дослідники. Зокрема, молоді вчені активно подавали свої публікації до тому 3 та 4 Економічного збірника НТШ. Економічна комісія НТШ активно співпрацює з Товариством молодих членів ЛТЕУ (керівник – член Економічної комісії доц. Перепьолкіна О. О.) шляхом спільної організації та взаємовідвідування наукових заходів. У роботі комунікативних заходів, організованих Економічною комісією, беруть активну участь студенти та аспіранти ЛТЕУ.

Навіть незважаючи на обмеження, викликані пандемією COVID-19, Економічна комісія продовжувала активну діяльність у 2021 р. В умовах карантину наукові комунікаційні заходи не припинялися, частково їх проведення відбувалось в онлайн-форматі. Управа Комісії працює над розширенням та омолодженням її членського складу, урізноманітненням наукових заходів (наукові виступи та їх обговорення поєднуються з проведенням культурних заходів – виступів творчих колективів ЛТЕУ та запрошених мистців). Ведеться постійна робота над поглибленням міждисциплінарних наукових досліджень, присвячених актуальним проблемам розвитку економічних процесів в Україні та світі.

Повний звіт Економічної комісії за 2021 рік – у форматі .pdf.

Вийшов з друку новий Вісник НТШ (число 65, весна-літо 2021 р.)

13 грудня 2021 року підписано до друку нове число Віснику НТШ (№ 65, весна-літо 2021).

У Віснику представлено аналіз суспільно-політичного життя України в умовах російської агресії; події з поточного життя НТШ; статті та повідомлення членів НТШ; огляди наукових видань, рецензії.
Зокрема, у Віснику опубліковано:
1. Статтю Степана Гелея «Суспільно-політичний вимір наукового світогляду Олега Романіва».
2. Рецензію на книгу Степана Гелея «Роман Зубик. Учений і громадянин» (Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2021. – 408 с., 476 іл.).

Детальніше – у форматі pdf.

Науковий форум з нагоди 80-річчя професора Степана Дмитровича Гелея

21 травня 2021 року на базі ЛТЕУ відбулась всеукраїнська наукова конференція на тему "Одухотворений інтелект – рушійна сила розвитку суспільства", приурочена 80-річчю дійсного члена НТШ професора Степана Дмитровича Гелея.

Організатори конференції – Наукове товариство імені Шевченка та Львівський торговельно-економічний університет. Співорганізатори конференції – Львівський національний університет ім. Івана Франка, Інститут українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, Львівське відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського НАН України.
Відкрив конференцію ректор університету, професор Петро Олексійович Куцик, який привітав учасників конференції з початком роботи та професора С.Д. Гелея з нагоди 80-річного ювілею.
З вітальним словом також виступив голова Наукового товариства імені Шевченка в Україні, професор, академік НАН України, директор Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я. Підстригача НАН України Кушнір Роман Михайлович.

Детальна програма наукового форуму – у форматі .pdf.

Матеріали Всеукраїнської наукової конференції «Одухотворений інтелект – рушійна сила розвитку суспільства» (приурочена до 80-річчя від народження професора Степана Гелея) – у форматі .pdf.

Фотозвіт з заходу – у форматі .pdf.

Вийшов з друку новий Вісник НТШ (число 64)

15 березня 2021 року підписано до друку нове число Віснику НТШ (№ 64, весна-літо 2020).

У Віснику представлено аналіз суспільно-політичного життя України в умовах російської агресії; події з поточного життя НТШ; статті та повідомлення членів НТШ; огляди наукових видань, рецензії.
Зокрема, у Віснику опубліковано:
1. Статтю Степана Гелея «Платон Симиренко – визначний суспільно-економічний, культурно-освітній та громадський діяч із знаменитого роду Симиренків (до 200-річчя від народження)».
2. Статтю Володимира Шевчука «Фундатор національної і світової наукової школи фізичної економії (до 170-річчя українського вченого і громадського діяча Сергія Подолинського).».

Детальніше – у форматі .pdf.

Вийшов з друку третій том Економічного збірника Праць Наукового товариства ім. Шевченка (том LXIII)

У лютому 2021 р. видано том ІІІ Економічного збірника Праць Наукового товариства ім. Шевченка.

Авторами тому ІІІ є члени Економічної комісії (проф. Куцик П.О., проф. Гелей С.Д., доц. Мединська Т.В., доц. Мицак О.В., доц. Перепьолкіна О.О., доц. Полякова Ю.В., доц. Семів С.Р., доц. Чуй І.Р., доц. Шайда О.Є.), викладачі ЛТЕУ (проф. Бачинський В.С., доц. Кендус О.З., проф. Шевчик Б.М.),  ЛНУ імені І. Франка (доц. Андрущак Є.М., проф. Глушко М.С.), Вінницького державного педагогічного університету (проф. Гальчак С.Д.), Інституту українознавства імені І. Крип’якевича (д.і.н. Пасіцька О.І.), КНЕУ (проф. Черкас Н.І., докторант Фон Розен В.), Луцького національного технічного університету (проф. Вісин О.О., доц. Вісина Т.М.), Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного (к.е.н. Семів Г.О.), Полтавського університету економіки і торгівлі (доц. Аліман М.В., доц. Оніпко Т.В.), Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (проф. Клапчук В.М.).

Детальніше – у форматі .pdf.

ЗВІТ ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ ЕКОНОМІЧНОЇ КОМІСІЇ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ІМЕНІ ШЕВЧЕНКА У 2020 Р.

Економічна комісія за звітний період організувала і провела чотири засідання у формі наукових конференцій (з них два у рамках Наукової сесії НТШ). У рамках діяльності Львівського торговельно-економічного університету голова Економічної комісії проф. Петро Куцик, члени Економічної комісії та працівники університету організували 1 засідання НТШ та 1 культурно-просвітницький захід. Протягом звітного періоду до роботи комісії активно долучилися молоді дослідники. Зокрема, доцент ЛТЕУ Кузьма Х. В. виголосила доповідь на засіданні Економічної комісії на ХХХI науковій сесії НТШ (м. Львів, 5 березня 2020 р.). Економічна комісія НТШ активно співпрацює з Товариством молодих членів ЛТЕУ (керівник – член Економічної комісії доц. Перепьолкіна О. О.) шляхом спільної організації та взаємовідвідування наукових заходів. У роботі комунікативних заходів, організованих Економічною комісією, беруть активну участь студенти та аспіранти ЛТЕУ.

Навіть незважаючи на обмеження, викликані пандемією COVID-19, Економічна комісія продовжувала активну діяльність у 2020 р. В умовах карантину наукові комунікаційні заходи не припинялися, частково їх проведення відбувалось в онлайн-форматі. Управа Комісії працює над розширенням та омолодженням її членського складу, урізноманітненням наукових заходів (наукові виступи та їх обговорення поєднуються з проведенням культурних заходів – виступів творчих колективів ЛТЕУ та запрошених мистців). Ведеться постійна робота над поглибленням міждисциплінарних наукових досліджень, присвячених актуальним проблемам розвитку економічних процесів в Україні та світі.

Повний звіт Економічної комісії за 2020 рік – у форматі .pdf.

Вийшов з друку другий том Економічного збірника Праць Наукового товариства ім. Шевченка (том LVIII)

У листопаді 2020 р. видано том ІІ Економічного збірника Праць Наукового товариства ім. Шевченка.

Авторами тому ІІ є члени Економічної комісії (проф. Куцик П.О., проф. Гелей С.Д., доц. Мединська Т.В., доц. Мицак О.В., доц. Перепьолкіна О.О., доц. Полякова Ю.В., доц. Семів С.Р., доц. Чуй І.Р., доц. Шайда О.Є.), викладачі та аспіранти ЛТЕУ (ст. викладач Степанов А.В., доц. Лупак Р.Л., доц. Шевчик Б.М., аспіранти Поліщук В., Штець Т.),  ЛІЕТ (проф. Марцин В.С., доц. Макогін З.Я.), КНЕУ (проф. Черкас Н.І.), Луцького національного технічного університету (проф. Вісин О.О., доц. Вісина Т.М.), Полтавського університету економіки і торгівлі (доц. Аліман М.В., доц. Оніпко Т.В.), Центральноукраїнського національного технічного університету (доц. Зайченко В.).

Детальніше – у форматі .pdf.

Вийшов з друку новий Вісник НТШ (число 63, весна-літо 2020)

28 травня 2020 року підписано до друку нове число Віснику НТШ (№ 63, весна-літо 2020).

У Віснику представлено аналіз суспільно-політичного життя України в умовах російської агресії та пандемії COVID-19; події з поточного життя НТШ; статті та повідомлення членів НТШ; огляди наукових видань, рецензії.
Зокрема, у Віснику опубліковано:
1. Статтю Степана Гелея «Українська консервативна політична думка про роль і місце Симона Петлюри в Українській національній революції 1917—1921 рр.»
2. Статтю Володимира Шевчука «Микола Руденко — український подвижник загальнолюдського плекання рятівного логосу (до 100 річчя від дня народження)».
3. Рецензію на книгу Степана Гелея «Гуманітарна сфера та виховання студентів у Львівському торговельно-економічному університеті (2008—2017 рр.)» (Львів: В-во ЛТЕУ, 2019.— 160 с. + 360 іл.).
4.  Повідомлення про засідання Економічної комісії в межах ХХХІ березневої («Шевченківської») сесії НТШ, присвячене 170-літтю з дня народження видатного українського економіста-новатора, засновника наукової школи фізичної економії доктора Сергія Подолинського, яке відбулось 5 березня 2020 р. в ЛТЕУ.

Детальніше – у форматі .pdf.

Засідання Економічної комісії в межах XXXI наукової сесії НТШ, присвячене 170-річчю з дня народження видатного українського економіста-новатора доктора Сергія Подолинського

5 березня 2020 року у головному корпусі ЛТЕУ відбулось засідання Економічної комісії в межах XXXI наукової березневої («шевченківської») сесії Наукового товариства ім. Шевченка в Україні.

Цьогоріч цей науковий захід був присвячений 170-річчю з дня народження видатного українського економіста-новатора, засновника наукової школи фізичної економії доктора Сергія Подолинського. У засіданні взяли участь члени Економічної комісії НТШ, представники професорсько-викладацького складу, аспіранти та студенти ЛТЕУ, а також гості з інших навчальних закладів та наукових установ.
Засідання розпочав заступник голови Наукового товариства ім. Шевченка в Україні професор Олег Шаблій, який наголосив, що науковий захід присвячено пам’яті непересічного українського вченого, який, випереджаючи свій час, здійснив визначний внесок у світову економічну науку. Голова Економічної комісії, ректор ЛТЕУ професор Петро Куцик виголосив доповідь на тему «Принципи фізичної економії Подолинського-Руденка і цивілізаційна еколого-економічна перспектива», у якій окреслив життєвий шлях Сергія Подолинського, його світогляд і вчення про енергетичну економіку і соціоетногігієну. Доповідач наголосив, що постать Сергія Подолинського намагалася присвоїти собі російська наука, хоча вчений завжди вважав себе українцем. Його висновки про необхідність збільшення енергетичного бюджету Землі і кожної людини є надзвичайно актуальні для України, оскільки їх втілення дозволить зменшити нерівність у суспільстві і досягнути економічного відродження нашої держави.    

Детальніше – у форматі pdf.
Програма заходу – у форматі pdf.

Оголошення

5 березня 2020 року у залі засідань Вченої ради ЛТЕУ відбудеться засідання Економічної комісії Наукового товариства імені Шевченка, приурочене до 170-річчя від народження засновника наукової школи фізичної економії Сергія Подолинського.

Запрошуємо !

Програма засідання

Представники Економічної комісії прийняли участь у роботі форуму «Жінка в науці - 2020»

11 лютого 2020 р. члени Економічної комісії НТШ відвідали форум «Жінка в науці - 2020», який проходив у Львівському будинку вчених та був приурочений до Всесвітнього дня жінок та дівчат в науці.

Економічну комісію на цьому заході представляли ректор проф. Куцик П. О., доцент кафедри фінансів, кредиту та страхування Мединська Т. В., голова товариства молодих вчених ЛТЕУ доц. Перепьолкіна О. О. та декан факультету МЕВ та ІТ д.е.н. Полякова Ю. В. Метою цього заходу, який вже вдруге проходить у Львові, є пропагування важливості і підтримка повного і рівного доступу жінок і дівчат до науки, а також забезпечення гендерної рівності і розширення прав і можливостей жінок і дівчат. Вітальне слово до присутніх проголосили голова Наукового товариства імені Шевченка, керівники Львівської ОДА, Львівської обласної ради, Львівської міської ради та Західного наукового центру. Під час панельних дискусій Форуму виступили провідні жінки-науковці Західної України, які наголосили, що сьогодні жінка-науковець тримає інтелектуальну передову, працює над тим, щоб перетворити Україну з сировинної бази на країну передових технологій. Присутні отримали музичні вітання від музикознавчої комісії Наукового товариства імені Шевченка та ознайомилися із досягненнями львівських дизайнерів під час показу сучасного стилізованого одягу. В межах роботи Форуму були відзначені грамотами та подяками провідні жінки-науковці, зокрема подяку Західного наукового центру МОН України отримала декан факультету МЕВ та ІТ Львівського торговельно-економічного університету д.е.н. Полякова Ю. В.  

Детальна програма форуму – у форматі .pdf.
Фотозвіт з заходу – у форматі .pdf.

Засідання Ради Наукового товариства ім. Шевченка

22 січня 2020 року в залі засідань Вченої ради ЛТЕУ відбулося засідання Ради Наукового товариства ім. Шевченка.

Відкрив засідання вступним словом голова Економічної комісії товариства, ректор університету проф. Куцик П. О. У своєму виступі Петро Олексійович наголосив на необхідності подальшого посилення ролі НТШ у розвитку української науки та відродження Української державності.
У своєму виступі голова НТШ в Україні Роман Кушнір окреслив основні напрямки науково-організаційної та видавничої діяльності Наукового товариства ім. Шевченка у 2020 році та побажав всім присутнім плідної праці у 2020 році.    

На засіданні присутні заслухали три доповіді: Олега Павлишина («Постать Симона Петлюри в суспільно-політичній думці галицьких українців (до 150-річчя Варшавської угоди 1920 р.)», Степана Гелея («130 років з Дня народження Петра Франка (1890-1941), педагога, письменника, вченого, льотчика української Галицької армії»), Василя Лизанчука («Про поздоровлення з Новим 2020 роком Президента України Володимира Зеленського»).

Перед учасниками заходу виступила Народна хорова капела «Мрія» (художній керівник: Василь Долішний, концертмейстер: Оксана Долішна), у виконанні якої прозвучали українські колядки та щедрівки. На завершення заходу присутні промовили спільну молитву разом з капеланом ЛТЕУ о. Романом Довганем.

Програма заходу – у форматі pdf.
Фотозвіт з заходу – у форматі pdf.

Вітання з Новим 2020 роком!

Звіт про діяльність економічної комісії наукового товариства імені Шевченка у 2019 р.

Економічна комісія за звітний період організувала і провела чотири засідання у формі наукових конференцій (з них два у рамках Наукової сесії НТШ). У рамках діяльності Львівського торговельно-економічного університету голова Економічної комісії проф. Петро Куцик, члени Економічної комісії та працівники університету організували 1 засідання НТШ та 4 урочистих академії. Протягом звітного періоду до роботи комісії активно долучилися молоді дослідники. Зокрема, доцент ЛТЕУ Семів С. Р. презентував результати власних досліджень на засіданні Ради НТШ (м. Львів, 25 січня 2019 р.), професор ЛТЕУ Лупак Р. Л. виголосив доповідь на засіданні Економічної комісії на 30-ій науковій сесії НТШ (м. Львів, 7 березня 2019 р.). Економічна комісія НТШ активно співпрацює з Товариством молодих членів ЛТЕУ (керівник – член Економічної комісії доц. Перепьолкіна О. О.) шляхом спільної організації та взаємовідвідування наукових заходів. У роботі комунікативних заходів, організованих Економічною комісією, беруть активну участь студенти та аспіранти ЛТЕУ. За звітний період склад Економічної комісії збільшився за рахунок 4-ьох нових членів, з них трьох – віком до 45 років.

З метою активізації роботи комісії, управа працює над розширенням та омолодженням її членського складу, урізноманітненням наукових заходів (наукові виступи та їх обговорення поєднуються з проведенням культурних заходів – виступів творчих колективів ЛТЕУ та запрошених мистців). Ведеться постійна робота над поглибленням міждисциплінарних наукових досліджень, присвячених актуальним проблемам розвитку економічних процесів в Україні та світі.

Повний звіт Економічної комісії за 2019 рік – у форматі .pdf.

Ректора Львівського торговельно-економічного університету обрано дійсним членом НТШ ім. Шевченка

Ректор найдавнішого в Україні вищого економічного навчального закладу Петро Куцик – дійсний член Наукового товариства ім. Шевченка. Урочисте вручення посвідчення дійсного члена НТШ відбулося 7 грудня 2019 року на Загальних звітних зборах Наукового товариства імені Шевченка.

Проф. Куцик П. О. зарекомендував себе як відомий фахівець в царині економічних наук, як один із кращих сертифікованих практикуючих аудиторів. Він автор понад 300 наукових і навчально-методичних праць, автор та співавтор 15 підручників і посібників та 16 монографій. Під його керівництвом захищено 12 кандидатських дисертацій. Багато років удосконалює методологію бухгалтерського обліку та фінансової звітності на підприємствах України, методику аналізу та контролю в управлінні підприємствами основних галузей економіки і споживчої кооперації.

З появою проф. П. Куцика на посаді голови економічної комісії НТШ, значно активізувалася її робота. Фактично, він відновив її діяльність з нуля. Зараз комісія налічує близько 30 осіб. Вона уже встигла запустити роботу економічного семінару, провести декілька наукових конференцій, випустити два томи "Економічного збірника НТШ".

Детальніше – у форматі pdf.

Вийшов з друку Вісник НТШ (число 62, осінь-зима 2019)

4 грудня 2019 року підписано до друку нове число Віснику НТШ (№ 62, осінь-зима 2019).

У Віснику представлено аналіз суспільно-політичного життя України в умовах російської агресії; події з поточного життя НТШ; статті та повідомлення членів НТШ; огляди наукових видань, рецензії.

Зокрема, у Віснику опубліковано:

1. Повідомлення про урочисте відкриття меморіальної таблиці Олені Степанів-Дашкевич, яке відбулось 27 червня 2019 року у Львівському торговельно-економічному університеті;
2. Статтю Степана Гелея «Роман Зубик про колонізацію польською державою українських земель у Східній Галичині, Поліссі та на Волині у період між Першою та Другою світовими війнами».

Детальніше – у форматі .pdf.

Наукове засідання у формі конференції

19 листопада 2019 р. в головному корпусі ЛТЕУ відбулося наукове засідання Економічної комісії НТШ. На ньому заслухано 5 доповідей за участі 20 присутніх.

Зокрема, свої доповіді проголосили: голова Економічної комісії проф. Петро Куцик («Пріоритети державної політики фінансово-інвестиційної підтримки розвитку ринку ІТ-послуг України»), проф. Богдан Семак «Основні напрями отримання доходу від здійснення рекламної діяльності в Інтернеті»), доц. Олена Перпьолкіна («Грошово-кредитна політика НБУ в контексті реалізації стратегії інфляційного таргетування»), доц. Сергій Семів («Рівень довіри в суспільстві як важливий чинник успішного  соціально-економічного розвитку держави») та доц. Ірина Чуй («Проблеми збалансування місцевих бюджетів України»). У завершальному слові голова Економічної комісії проф. Куцик П. О. наголосив на важливості поширення результатів наукових досліджень членів комісії у навчальному процесі та необхідності їх публікації у провідних вітчизняних та міжнародних наукових виданнях, що індексуються у міжнародних наукометричних базах.

Програма засідання – у форматі pdf.

Урочиста академія, присвячена 30-річчю відродження Української греко-католицької церкви та 75-річчю відходу до вічності митрополита Андрея Шептицького

13 листопада 2019 р. в Актовій залі Львівського торговельно-економічного університету за сприяння Економічної комісії НТШ відбулася Урочиста академія, присвячена 30-річчю відродження Української греко-католицької церкви та 75-річчю відходу до вічності митрополита Андрея Шептицького.

Організатори заходу – Наукове товариство ім. Т. Шевченка та ректорат університету. Відкрив захід проректор з навчально-виховної роботи, професор С. Д. Гелей, який наголосив на найважливіших етапах розвитку Української греко-католицької церкви, яка у найважчі періоди українського стала берегинею духовності та культури.

В урочистостях взяли участь:  поет, прозаїк, учасник дисидентського руху, Лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка Ігор Калинець; Голова Секретаріату Конгресу української інтелігенції Володимир Парубій; проректор Українського Католицького Університету Олег Турій; Лауреат премії Національної академії наук України для молодих вчених Оксана Пасіцька.

Перед учасниками виступили: Народна хорова капела «Мрія» (художній керівник: Василь Долішний, концертмейстер: Оксана Долішна), Народна капела бандуристок «Галичанка» (художній керівник: Руслана Дробот, концертмейстер: Мирослава Медвецька). Завершився захід молитвою за український народ митрополита Андрея Шептицького, яку спільно з присутніми промовив капелан університету о. Роман Довгань.

Програма заходу – у форматі pdf.
Фотозвіт з заходу – у форматі pdf.

Участь у роботі круглого столу «Здобутки членів відновленого НТШ в Україні в царині гуманітарних наук»

22 жовтня 2019 року члени Економічної комісії взяли участь у роботі круглого столу «Здобутки членів відновленого НТШ в Україні в царині гуманітарних наук», який зібрав голів більшості комісій і секцій гуманітарного спрямування та проходив у Інформаційно-культурному центрі Андрея Шептицького Українського католицького університету.

Перед початком круглого столу для учасників було проведено екскурсію в Інформаційно-культурному центрі Андрея Шептицького. Під час спілкування з представниками Українського католицького університету наголошувалось на необхідності поглиблення співпраці між УКУ та НТШ.   

Провів засідання заступник голови НТШ Степан Гелей, із повідомленнями про результати роботи комісій виступили Андрій Фелонюк (Історична комісія), Андрій Гречило (Комісія спеціальних (допоміжних) історичних дисциплін), Іван Сварник (Археографічна комісія), Микола Бандрівський (Археологічна комісія), Марія Альчук (Філософська комісія), Михайло Гнатюк (Філологічна секція), Михайло Глушко (Етнографічна комісія), Оксана Дзера (Комісія всесвітньої літератури ім. М. Лукаша), Юрій Ясіновський (Музикознавча комісія), Юрій Диба (Комісія архітектури і містобудування). Головним рефреном цих виступів стала теза про необхідність популяризації досягнень гуманітарної науки та НТШ у суспільстві, вироблення чіткої позиції з найважливіших проблем гуманітарної політики держави. Промови доповідачів викликали жваві дискусії, в яких обговорювалося бачення подальшого розвитку гуманітарного наукового напряму в межах НТШ. Модератор заходу проф. Степан Гелей узагальнив наукові досягнення членів НТШ у сфері гуманітарних наук, здобутки науково-видавничої діяльності, охарактеризував внесок подвижників НТШ у розвиток української науки та окреслив виклики та перспективи розвитку товариства у сучасний період.

Участь в урочистостях з нагоди 30-річчя відновлення діяльності Наукового товариства імені Шевченка в Україні

21-22 жовтня 2019 року члени Економічної комісії взяли участь у святкових заходах з  нагоди 30 років відновлення діяльності Наукового товариства імені Шевченка в Україні.

В урочистостях прийняли участь науковці ЛТЕУ, а саме голова Економічної комісії, ректор ЛТЕУ проф. Куцик П. О., дійсний член НТШ, проректор університету проф. Гелей С. Д., а також члени економічної комісії доценти Мицак О. В., Мединська Т. В., Перепьолкіна О. О., Полякова Ю. В., Чуй І. Р. та секретар Економічної комісії Семів С. Р. Перед учасниками урочистої академії, яка проходила в актовій залі ЛНУ ім. Івана Франка, виступили голова НТШ Роман Кушнір, міський голова Львова Андрій Садовий, представники Львівської ОДА, народний депутат України Олег Синютка, ректор ЛНУ імені Франка проф. Володимир Мельник та інші високоповажні гості з України та з-за кордону. На урочистому засіданні членів Економічної комісії  було відзначено подяками та почесними грамотами від НТШ та Львівської ОДА. Завершилась урочиста академія святковим концертом оркестру «Львівська камерата».

Детальний звіт урочистих заходів та фотогалерея – у форматі pdf.

Відкриття пам'ятної таблиці Олені Степанів-Дашкевич

27 червня 2019 року у Львівському торговельно-економічному університеті відбулося урочисте відкриття пам'ятної таблиці визначній українській вченій-географу, воїну, громадській діячці Олені Степанів-Дашкевич, яка упродовж 1944-1946 років працювала у нашому закладі. На захід завітали дійсні члени НТШ, представники органів державної влади, місцевого самоврядування, професорсько-викладацький склад й студентство університету. Пам’ятну таблицю встановлено на фасаді головного корпусу університету.

Після вступного слова дійсного члена НТШ, проректора з навчально-виховної роботи університету, професора С.Д. Гелея, відбулося урочисте відкриття пам'ятної таблиці за участі народного депутата України Оксани Юринець, заступника голови міста Львова Андрія Москаленка, завідувача департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Любомири Мандзій та ректора університету Петра Куцика.

Після освячення таблиці перед присутніми виступили: дійсний член НТШ, лауреат міжнародної премії ім. Івана Франка Олег Шаблій, дійсний член НТШ, керівник відділу Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України Микола Литвин, дійсний член НТШ, директор Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки Іван Сварник, голова секретаріату Конгресу української інтелігенції Володимир Парубій, народний депутат України Оксана Юринець, заступник голови міста Львова Андрій Москаленко, голова Українського товариства репресованих Петро Франко, лауреат національної премії ім. Т. Шевченка Ігор Калинець, учасник бойових дій, лейтенант Володимир Фещин, письменник Петро Шкраб'юк, вчений секретар Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського НАН України Надія Халак  та скульптор, автор пам'ятної таблиці, професор Василь Гурмак.

Детальніше – у форматі .pdf.

Пленарне засідання ХХХ Наукової сесії НТШ

30 березня 2019 р. у Львівському національному університеті ім. Івана Франка відбулося Пленарне засідання ХХХ Наукової сесії Наукового товариства ім. Шевченка.

Під час роботи сесії було проведено 2 засідання. В межах першого засідання було заслухано:

1) Вступне слово (Роман Кушнір, голова НТШ в Україні);
2) Доповіді: Андрій Содомора (Шевченків «Кобзар»: спроба поглибленого прочитання); Ростислав Чопик (Творчість Івана Котляревського: українська відповідь імперському виклику); Володимир Сергійчук (Симон Петлюра як великий державник соборної України); Олег Павлишин (Соборницький процес у роки Української революції: об’єднання УНР і ЗУНР); Андрій Сибірний (Нові горизонти біотехнології мікроорганізмів).

В межах другого засідання було заслухано:

1) Доповідь Оксани Білої (Співпраця Івана Труша з НТШ у 1897—1930 роках);
2) Підсумки роботи Пленарного засідання і засідань секцій, комісій та осередків ХХХ Наукової сесії НТШ (Роман Кушнір).

На завершення сесії було прийнято рекомендації, відбулися вручення подяк за меценатську підтримку НТШ та концерт вокальної музики Василя Барвінського (з нагоди 125-ліття композитора) у виконанні солістки Львівської філармонії Наталії Дитюк (сопрано) та заслуженого артиста України Мирослава Драгана (фортепіано).

Під час сесії у фойє Львівського національного університету ім. Івана Франка працювала виставка-продаж наукових і науково-довідкових видань Наукового товариства ім. Шевченка.
У роботі ХХХ сесії прийняли участь члени Економічної комісії НТШ.

Детальніше – у форматі .pdf.

Вийшов з друку Вісник НТШ (число 61, весна-літо 2019)

26 березня 2019 року підписано до друку нове число Віснику НТШ (весна-літо 2019).

У Віснику представлено аналіз суспільно-політичного життя України в умовах російської агресії; події з поточного життя НТШ; статті та повідомлення членів НТШ; огляди наукових книжок, рецензії.

Зокрема, у Віснику опубліковано:
1. Повідомлення про презентацію книги Аскольда Лозинського, яка відбулась 11 березня 2019 року у Львівському торговельно-економічному університеті;
2. Статтю Степана Гелея «Микола Левитський і Галичина (до 160-річчя від народження)»;
3. Статтю Сергія Семіва «Сучасні соціяльні та екологічні стратегії розвитку кооперативного сектора економіки»;

Детальніше – у форматі .pdf.

Презентація книги Аскольда Лозинського «Погляд на Україну»

11 березня 2019 року в залі засідань вченої ради університету відбулася презентація книги А. Лозинського «Погляд на Україну з Нью-Йоркського зошита». Організатори заходу - ректорат університету та Наукове товариство ім. Т. Шевченка.

Відкрив захід голова НТШ професор Роман Кушнір, який представив гостя присутнім. Ректор, професор П. О. Куцик подякував гостю за візит до університету та вручив пам’ятні подарунки. Аскольд Лозинський подякував за теплу зустріч і був щиро задоволений, що на презентації та обговоренні його книги є присутні як науковці різних інституцій, так студенти університету, яких він закликав читати та аналізувати викладені ним думки, погоджуватися чи не погоджуватися, але головне не бути байдужими.

Представлення книги А. Лозинського розпочав проректор з навчально-виховної роботи, професор С. Д. Гелей, який відзначив блискучий публіцистичний стиль автора та активну громадську позицію, яка власне і відбита у статтях, що складають дану працю. У обговоренні також взяли участь: голова Секретаріату Конгресу української інтелігенції, к.іст.н. Володимир Іванович Парубій; завідувач кафедри теорії держави і права ЛТЕУ, д.політ.н, професор Ігор Ярославович Вдовичин; завідувач кафедри історії і політології ЛТЕУ, к.іст.н., доцент Юрій Володимирович Михальський; завідувач кафедри радіомовлення і телебачення ЛНУ імені Івана Франка, д.філол.н., професор Василь Васильович Лизанчук; професор Львівської національної академії мистецтв Володимир Петрович Бадяк; голова історичного товариства «Літопис», доцент Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Роман Богданович Мелех; провідний науковий співробітник Інституту українознавства імені І. Крип’якевича НАН України, письменник, д.іст.н. Петро Васильович Шкраб’юк; професор кафедри міжнародних економічних відносин ЛТЕУ Сергій Романович Семів.

Аскольд Лозинський подякував доповідачам та усім присутнім, хто взяв участь у даному заході. Він підкреслив, що ця книга – не є комерційним проектом, його ціль дарувати її всім тим, хто є небайдужим до майбутнього України, її демократичного розвитку та економічного добробуту. Після завершення презентації, автор мав змогу підписати свою книгу всім бажаючим та поспілкуватися у неформальній обстановці.

Детальний фотозвіт – у форматі .pdf.

Засідання Економічної комісії на 30-ій науковій сесії НТШ

7 березня 2019 р. у залі засідань Вченої ради ЛТЕУ відбулось засідання Економічної комісії в межах 30-ої наукової сесії НТШ. На ньому заслухано 5 доповідей за участі 22 присутніх.

Голова засідання: ректор ЛТЕУ, проф. Петро Куцик.

Секретар: проф. Сергій Семів.

У межах роботи засідання було розглянуто та обговорено наступні доповіді:
1. Петро Куцик. Роль міжнародного туризму у розвитку економічних систем: національний та глобальний виміри.
2. Руслан Лупак. Імпортозаміщення в системі економічної безпеки держави: регіональний аспект.
3. Тетяна Мединська. Застосування спеціальних податкових режимів в аграрній сфері.
4. Сергій Семів. Управління соціальним капіталом у кооперативному секторі економіки.
5. Оксана Шайда. Внесок української економічної дипломатії у реалізацію зовнішньоекономічних цілей держави в умовах гібридної війни

Матеріали засідання заплановано опублікувати в науковому збірнику.

Програма 30-ої наукової сесії НТШ – у форматі .pdf.

Зустріч з лауреатом Нобелівської премії миру професором Стахівим Євгеном-Зеноном Євгеновичем

1 березня 2019 року у Львівському торговельно-економічному університеті за сприяння Наукового товариства ім. Шевченка відбулась зустріч з лауреатом Нобелівської премії миру, доктором наук, професором Стахівим Євгеном-Зеноном Євгеновичем.

Нобелівського лауреата зустрічали на площі перед головним корпусом з хлібом та сіллю студенти університету, ректорат, а також представники професорсько-викладацького складу. Після урочистої зустрічі гостя, ректор університету, професор Куцик П.О. біля історичних стендів коротко ознайомив з 200 річною історією закладу.

Почесний гість прочитав лекцію на тему «Комплексне управління водними ресурсами та його роль у скорочені бідності», на яку завітали студенти, а також викладачі університету. Після завершення лекції представники університету мали змогу отримати відповіді на поставленні запитання, а також безпосередньо поспілкуватися з Нобелівським лауреатом.

Після лекції відбулася урочиста академія, під час якої була проведена церемонія присвоєння «Honoris causa» Львівського торговельно-економічного університету Лауреату Нобелівської премії миру 2007 року Євгену-Зенону Євгеновичу Стахіву. На завершення заходу відбувся святковий концерт за участю колективів університету: народної капели бандуристок «Галичанка» та народної хорової капели «Мрія».

Довідка: Євген-Зенон Стахів (народився у 1944 року в м. Львів) –американський вчений українського походження. Директор з міжнародних проектів Інституту водних ресурсів Корпусу інженерів армії США. Лауреат Нобелівської премії миру 2007 року інженер, доктор наук з водних ресурсів, професор керівник інституту географії та екології університету Джона Гопкінса (Балтімор, США).

Детальний фотозвіт – у форматі .pdf.

Оголошення

1 березня 2019 року у Львівському торговельно-економічному університеті за сприяння Наукового товариства ім. Шевченка відбудеться зустріч з лауреатом Нобелівської премії миру, доктором наук, професором Стахівим Євгеном-Зеноном Євгеновичем.

У програмі зустрічі:

1. Лекція для студентів та викладачів.
2. Присвоєння почесного звання доктора «Honoris Gausa».
3. Концерт.

Засідання Ради Наукового товариства ім. Шевченка

25 січня 2019 року в залі засідань вченої ради університету відбулося засідання Ради Наукового товариства ім. Шевченка.

Відкрив засідання вступним словом голова Економічної комісії товариства, ректор університету проф. Куцик П. О. У своєму виступі Петро Олексійович наголосив на необхідності подальшого спрямування наукового потенціалу членів товариства на відродження та модерне становлення Української нації та її Державності та побажав всім присутнім плідної праці у 2019 році.

Голова НТШ в Україні Роман Кушнір у своєму виступі окреслив основні напрямки роботи Президії та комісій НТШ у 2019 р., визначив ключові заходи товариства та пріоритети вдосконалення видавничої діяльності, збереження і наукового вивчення архів товариства, розвитку його матеріально-технічної бази.    

На засіданні присутні заслухали дві доповіді. Володимир Парубій виступив з доповіддю «Проблеми українського державотворення в умовах гібридної війни», в якій зосередився на пріоритетах та інструментах протидії сучасним зовнішнім загрозам українській державності. Доповідь на тему «Сучасні соціально-екологічні стратегії розвитку кооперативного сектору економіки» виголосив професор кафедри МЕВ університету Сергій Семів.

Детальніше – у форматі .pdf.

ЗВІТ ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ ЕКОНОМІЧНОЇ КОМІСІЇ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ІМЕНІ ШЕВЧЕНКА У 2018 Р.

Економічна комісія за звітний період організувала і провела три засідання у формі наукових конференцій (з них одне у рамках Наукової сесії НТШ). У рамках діяльності Львівського торговельно-економічного університету голова Економічної комісії проф. Петро Куцик, члени Економічної комісії та працівники університету організували 1 засідання НТШ та 1 урочисту академію. Протягом звітного періоду до роботи комісії активно долучилися молоді дослідники. Зокрема, доценти ЛТЕУ Вірт М. Я. та Семів С. Р. виголосили доповіді на засіданні Економічної комісії на 29-ій науковій сесії НТШ. З метою активізації роботи комісії, управа працює над розширенням та омоложенням її членського складу, урізноманітненням наукових заходів (наукові виступи та їх обговорення поєднуються з проведенням культурних заходів – виступів творчих колективів ЛТЕУ та запрошених мистців). Ведеться постійна робота над поглибленням міждисциплінарних наукових досліджень, присвячених актуальним проблемам розвитку економічних процесів в Україні та світі.

Повний звіт Економічної комісії за 2018 рік – у форматі .pdf.

Вийшов з друку Вісник НТШ (число 60, осінь-зима 2018)

26 листопада 2018 року підписано до друку нове число Віснику НТШ (осінь-зима 2018).

У Віснику представлено інформацію про урочистості до 145-річчя НТШ, аналіз суспільно-політичного життя України в умовах російської агресії; події з поточного життя НТШ; статті та повідомлення членів НТШ; огляди наукових книжок, рецензії.

Детальніше – у форматі .pdf.

Урочиста академія з нагоди 100-річчя проголошення Західно-Української Народної Республіки

14 листопада 2018 року в актовій залі університету відбулося відзначення великої історичної події – 100-річчя проголошення Західно-Української Народної Республіки, на яку завітали студенти, викладачі та гості.

Відкрив урочисту академію вступним словом проректор з навчально-виховної роботи університету, проф. Гелей С. Д. У виступі Степан Дмитрович відзначив: «Галичани вперше за 600 років здобули Українську державу. Держава проіснувала всього 257 днів, проте заклала підвалини західноукраїнського державотворення. Досягнення ЗУНР за 8 місяців свого існування: розвиток парламентаризму; проект Конституції; закон про громадянство, про мову, про 8-годинний день, про розв'язання аграрного питання тощо. Що залежало від галичан? Недобра звичка – зволікати. Ніхто із політиків ані над Дніпром, ані над Дністром не могли собі чітко уявити українських державних інтересів. Різними були погляди на розвиток подій у В. Винниченка і М. Грушевського та у Є. Коновальця і С. Петлюри».

Далі Гелей С. Д. запросив до слова Першого заступника голови Львівської обласної Ради Андрія Васильовича Білоуса, який привітав колектив із знаменною подією. Голова НТШ, академік Роман Михайлович Кушнір вручив грамоти дійсним членам НТШ.

Далі проректор з навчально-виховної роботи проф. Гелей С. Д. запросив на сцену випускницю університету 1946 р., викладача кафедри бухгалтерського обліку Ірину Михайлівну Бенько-Шуль та відомого громадського діяча, голову Львівського товариства політичних зв'язків і репресованих Петра Франка. Ректор університету проф. П. О.  Куцик вручив І. Бенько-Шуль та П. Франку пам'ятні відзнаки університету, а студенти – букети квітів.

Доповідь на тему «Західно-Українська Народна Республіка (1918-1923): уроки державотворення» виголосив дійсний член НТШ, професор Микола Литвин.

Детальніше – у форматі .pdf.

Науковому товариству імені Шевченка – 145 років

Цього року найдавнішій науковій громадській інституції України виповнилося 145 років. Відзначення такої дати стало доброю нагодою підсумувати здобутки НТШ на теперішньому етапі розвитку. Ювілейні святкування відбулися 11-13 жовтня 2018 р. у формі трьох тематичних «круглих столів», пленарного засідання й урочистої академії, котрі зібрали численну когорту членів Товариства з України та закордону. Активну участь в урочистостях взяли члени управи Економічної комісії.

Кульмінацією ювілейних святкувань стала урочиста академія, яка пройшла в актовій залі Львівського національного університету за участю численних членів НТШ та гостей. Коротку вступну промову виголосив голова НТШ в Україні Роман Кушнір, потім, під звуки Державного гімну України, засідання  було офіційно відкрито. Першим до наукової громади звернувся голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, зачитавши вітальне слово від Президента України Петра Порошенка. Вітання також надійшли від голови Верховної Ради України Андрія Парубія та мера міста Львова Андрія Садового (він, зокрема, повідомив про те, що у міському бюджеті 2019 р. буде передбачено 400 тис. грн на підтримку НТШ). Після урочистих привітань Р. Кушнір виступив з доповіддю «Наукове товариство імені Шевченка: історія, сьогодення, майбутнє», яка супроводжувалася візуальною презентацією. У ній голова НТШ вказав на найбільші наукові, видавничі та організаційні досягнення Товариства за 145 років діяльності, охарактеризувавши внесок його подвижників у розвиток української науки. Завершенням заходу стала поетично-музична композиція «Іван Франко: щоденник невимовного болю» (виконавці –  народний артист України Богдан Козак, актори Першого українського театру Леся Шкап’як та Олена Крилова).

Детальніше – у форматі .pdf.

Представлення друкованих праць науковців Економічної комісії НТШ на Форумі видавців “25 Book Forum”

19-23 вересня 2018 р. відбулось представлення на Форумі видавців “25 Book Forum” наукових праць членів Економічної комісії в межах роботи стенду ЛТЕУ за сприяння Укркоопспілки та медіа-холдингу «COOP-Media». Зокрема було презентовано монографії, підручники, навчальні посібники та фахові збірники наукових праць з економіки, підприємництва та торгівлі, видані в 2017-2018 рр.

Участь членів Економічної комісії у конференції “Актуальні проблеми економіки і торгівлі в сучасних умовах євроінтеграції”

10-11 травня 2018 р. в актовій залі ЛТЕУ відбулись чотири пленарні засідання наукової конференція професорсько-викладацького складу та аспірантів ЛТЕУ на тему: “Актуальні проблеми економіки і торгівлі в сучасних умовах євроінтеграції”, в яких взяли активну участь члени Економічної комісії. Слід відзначити, що для участі в конференції учасниками подано понад 200 тез.

Відкрив пленарне засідання голова Економічної комісії, ректор університету, професор Куцик П. О., який привітав учасників конференції та закликав до наукової дискусії з актуальних проблем національної економіки у сучасних непростих умовах її розвитку та інтеграції до співтовариства європейських країн. На першому пленарному засіданні “Сучасні проблеми трансформації економіки, обліку та фінансів” заслухано наукові доповіді професора Куцика П. О. на тему “Проблеми, пріоритети та засоби інноваційного розвитку економіки та бізнесу в Україні”; заступника голови Економічної комісії професора Семака Б. Б. на тему “Приватні грошові перекази з-за кордону – важливе джерело інвестицій в економіку України”.

Дійсний член НТШ проф. Гелей С. Д. в межах роботи секції «Історія, політологія, філософія та культура» представив дослідження «Учасник національної революції Віктор Вакуловський – активний діяч кооперативного руху на Рогатинщині». Члени Економічної комісії прийняли активну участь в секційних засіданнях конференції. Зокрема було заслухано та обговорено такі актуальні доповіді: доц. Перепьолкіної О. В. «Перспективність розміщення депозитів в національній валюті для домогосподарств України», доц. Чуй І. Р. «Роль кредитно-інвестиційної діяльності банків як джерела розвитку реальної економіки», доц. Мединської Т. В. «Інституційні засади використання податкових інструментів розвитку інноваційних форм підприємницької діяльності в Україні», доц. Мицак О. В. «Основні теоретико-методичні засади фінансового управління заборгованістю підприємств».

За результатами роботи конференції було опубліковано збірник матеріалів наукової конференції.  

Тези виступів в межах конференції – у форматі .pdf.

Засідання Економічної комісії на 29-ій науковій сесії НТШ

22 лютого 2018 р. у залі засідань Вченої ради ЛТЕУ відбулось засідання Економічної комісії в межах 29-ої наукової сесії НТШ. На ньому заслухано 4 доповіді за участі 25 присутніх.

Петро Куцик виголосив доповідь на тему «Формування нової  світової фінансової системи: сучасне бачення та вплив глобальної економіки». Здійснюючи системний аналіз структурних змін на світовому фінансовому ринку, Петро Олексійович виокремив нові глобальні тренди, які у все більшій мірі впливатиму на перспективну архітектуру світової фінансової системи. Особлива увага була приділена проблемам формування міжнародного ринку криптовалют, його позитивним та негативним аспектам розвитку, перспективам використання криптовалют в діяльності економічних суб’єктів України.  

Богдан Семак у своїй доповіді «Сучасний стан та проблеми економічної науки  в  Україні» зосередився на питаннях посилення зв’язку між науковими дослідженнями та їх прикладним застосуванням у практиці діяльності вітчизняних підприємств та державних інституцій. Особлива увага була приділена необхідності розширення публікацій вітчизняних вчених-економістів у наукових виданнях, що входять до провідних світових наукометричних баз.

Микола Вірт виступив з доповіддю «Основні  тенденції  розвитку  оптової торгівлі України  за  2015-2017  роки». У доповіді було окреслено тенденції розвитку нових форматів торгівлі в оптовій ланці, проаналізовано активність західних інвесторів у сфері вітчизняної оптової торгівлі, визначено пріоритети її розвитку у коротко- та довгостроковій перспективі.  

Сергій Семів у своїй доповіді «Зарубіжний досвід розвитку кооперації в енергетичному секторі економіки» довів, що кооперативи роблять значний внесок у розвиток енергетичного сектора країн Заходу. Були наведені приклади успішної діяльності кооперативних мереж АЗС та вертикально-інтегрованих нафтових компаній у країнах Європи та Північної Америки. Особливий акцент був зроблений на позитивному досвіді масштабної участі європейських кооперативів у поширенні альтернативної («зеленої») енергетики і можливостях його адаптації в українських умовах.

Матеріали засідання заплановано опублікувати в науковому збірнику.

Програма 29-ої наукової сесії НТШ – у форматі .pdf.

Засідання Ради Наукового товариства ім. Шевченка

24 січня 2018 р. у залі засідань Вченої ради Львівського торговельно-економічного університету відбулось Засідання Ради Наукового товариства ім. Шевченка.

Його відкрив Голова НТШ, член-кореспондент НАН України, проф. Роман Кушнір. На Засіданні обговорено: проблеми і напрями модернізації національної економіки України (доповідач: ректор університету, проф. Петро Куцик); про основні напрямки роботи Президії та комісій НТШ у 2018 р. (доповідачі: Роман Кушнір, Степан Гелей); про відзначення 100-річчя встановлення Західно-української державності у 2018 р. (доповідач: проректор університету, професор Степан Гелей).

Фотозвіт засідання – у форматі .pdf.

Вийшов з друку перший том Економічного збірника Праць Наукового товариства ім. Шевченка (том L1)

Наприкінці грудня 2017 року вийшов з друку Економічний збірник (Том 1) Праць Наукового товариства ім. Шевченка (том L1).

За період, який сягає перших років діяльності Економічної комісії НТШ (1989) та видання її збірника «Джерела економічної україністики» (1993), в Україні відбулися колосальні соціально-економічні, суспільно-політичні, безпекові та інші трансформації, інфраструктурні зміни тощо, які ставлять перед економічною наукою, нові виклики і завдання. Протистояти імперсько-шовіністичним намірам північного сусіда, його фейковій інформації має допомогти Економічна комісія НТШ своїми науковими працями – новими творчими ідеями, рекомендаціями, повідомленнями тощо.

В першому розділі економічного збірника «Історико-економічні та соціально-економічні дослідження» висвітлюється система економічних відносин кінця ХVІІІ – першої половини ХІХ ст., цеховий лад, що став гальмом розвитку промислового виробництва, поява в Галичині початкових форм мануфактур, застосування вільнонайманої праці; висвітлюється феномен формування інституціального поля національного підприємництва західних українців в умовах чужих держав, нової господарської ментальності.

У другому розділі «Економіка підприємства та проблеми кооперації» автори розкривають ринкові умови господарювання, рекомендують здійснювати моніторинг фінансово-господарського стану діяльності та рівня фінансової безпеки підприємства, проводити діагностику іміджу підприємства у віртуальному просторі. Розглядаються методологічні засади дослідження соціально-економічного розвитку кооперації України; необхідність розробки дієвої моделі розвитку її міжнародної інтеграції.

У розділі «Фінансово-економічні дослідження» розглянуто суть, ознаки та принципи функціонування регіональної банківської системи, новітні методологічні підходи до оцінювання ефективності функціонування регіональної банківської системи; висвітлено реформування фінансової моделі економіки.

Детальніше – у форматі .pdf.

Вийшов з друку Вісник НТШ (число 57, весна-літо 2017 року)

У квітні 2017 року вийшов з друку Вісник НТШ (число 57, весна-літо 2017 року).

У Віснику представлено заяву Наукового товариства ім. Шевченка з приводу проекту Закону України “Про Державний бюджет на 2017 рік”; події з поточного життя НТШ; статті та повідомлення членів НТШ; огляди наукових книжок, рецензії.

Зокрема, у Віснику опубліковано:

1. Повідомлення про засідання Ради Наукового товариства ім. Шевченка, яке відбулось 27 січня 2017 року у Львівському торговельно-економічному університеті;
2. Статтю Тараса Васильціва та Руслана Лупака «Напрями та інструменти розвитку внутрішнього ринку України в умовах зовнішньої воєнної агресії»;
3. Статтю Степана Гелея «Українська консервативна політична думка про діяльність Центральної Ради в роки Національної революції (1917-1918)»;
4. Статтю Богдана Семака та Сергія Семіва «Чинники високої конкурентоспроможності кооперативів в умовах глобальної економіки»;
5. Статтю Володимира Василечка «Природоохоронні аспекти застосування цеолітів українського Закарпаття».

Детальніше – у форматі .pdf.

Відбулось засідання Економічної комісії в межах XXVІІI наукової березневої («шевченківської») сесії Наукового товариства ім. Шевченка

16 лютого 2017 року у Львівській комерційній академії (вул. Туган-Барановського,  10,  головний  корпус, зал засідань Вченої ради, ауд. 314) відбулось Засідання Економічної комісії в межах XXVІІI наукової березневої («шевченківської») сесії Наукового товариства ім. Шевченка в Україні.

У засіданні взяли участь члени Економічної комісії НТШ, представники професорсько-викладацького складу кафедр, аспіранти та студенти академії.

Голова засідання: Петро Куцик, секретар: Олена Перепьолкіна.

На семінарі  було заслухано та обговорено наступні доповіді:

1. Семак Б.Б. Основні тенденції розвитку кооперації в країнах, що розвиваються.
2. Мединська Т.В. Шляхи  удосконалення  податкової політики в Україні.
3. Чуй І.Р. Кластеризація фінансових систем розвинених країни світу.
4. Скриньковський Р.М. Системи діагностики  діяльності підприємства.
5. Шпак О.Г. Діагностика  конкурентоспроможності  підприємств.

Програма засідання – у форматі .pdf.

Засідання Ради Наукового товариства імені Шевченка

27 січня 2017 року в Залі засідань Вченої Ради Львівського торговельно-економічного університету відбулося засідання Ради Наукового товариства імені Шевченка. Засідання відкрив Голова НТШ – член-кореспондент НАН України, професор Роман Кушнір.

На порядок денний винесено наступні питання:

1. Чинники високої конкурентоспроможності кооперативів в умовах глобальної економіки (доповідач – проф. кафедри маркетингу Львівського торговельно-економічного університету Богдан Семак);
2. Природоохоронні аспекти застосування цеолітів українського Закарпаття (доповідач – проф. кафедри природничих наук та захисту навколишнього середовища Львівського торговельно-економічного університету та провідний науковий співробітник кафедри аналітичної хімії Львівського національного університету ім. І. Франка Володимир Василечко);
3. Про основні напрямки роботи НТШ у 2017 р. (доповідач – Роман Кушнір);
4. Про заходи щодо відзначення 100-річчя Української національної революції (доповідач – Степан Гелей).

Детальніше – у форматі .pdf.

Відбувся круглий стіл на тему "Суворі уроки Чорнобиля"

26 квітня 2016 року, у вівторок, відбувся Круглий стіл на тему "Суворі уроки Чорнобиля", організований кафедрою історії і політології Львівського торговельно-економічного університету та Науковим товариством ім. Шевченка.

Учасники Круглого столу – ректор ЛТЕУ проф. Петро Куцик, проректори, члени НТШ, декани, викладачі, студенти, працівники вузу.

Зі вступним словом до присутніх звернувся проректор університету професор Степан Гелей, який пригадав присутнім головні історичні відомості про Чорнобильську катастрофу.

Усі присутні вшанували загиблих хвилиною мовчання.

До слова був запрошений д. і. н., старший науковий співробітник, зав. відділом етнології сучасності Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, Лауреат  державної премії в галузі архітектури Ярослав Тарас. Ярослав Тарас 10 років у складі колективної історико-етнографічної експедиції вивчав гуманітарні наслідки Чорнобильської катастрофи у зоні відчуження. Його доповідь – це спогади про побачене, зафіксоване на слайдах.

Продовжив виступи д. медич. н., проф. Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького –  Борис Білинський. Професор є відомим онкологом, автором низки досліджень про наслідки Чорнобильської аварії, виступав з лекціями в США, зокрема у Гарварді, та інших країнах. Борис Білинський наголосив на тому, що Чорнобильська аварія стала заупокійним дзвоном по СРСР, який став поштовхом до розвалу злочинної тоталітарної системи.

Своїм баченням про Чорнобильську трагедію поділився із присутніми д. і. н., провідний спеціаліст Інституту українознавства ім. І. Крипякевича НАН України, член Спілки письменників України, поет Петро Шкрабюк.

Завершив круглий стіл своєю доповіддю канд. філософських наук, доц. кафедри історії і політології Львівського торговельно-економічного університету Степан Рутар, який зосередив свою увагу на соціально-політичному та моральному аспекті Чорнобиля. На його думку, уроки трагедії є наступні: Чорнобиль - це символ загроз, який несе тоталітаризм; справжні винуватці цієї трагедії не покарані і досі; ми отримали шанс вийти із геополітичного простору та домінування Росії.

Детальніше – у форматі .pdf.

Вийшов з друку Вісник Наукового товариства ім. Шевченка (число 55)

15 березня 2016 року підписано до друку Вісник Наукового товариства ім. Шевченка (число 55).

У Віснику представлено звернення Загальних звітних зборів Наукового товариства ім. Шевченка до наукової спільноти України щодо її ролі в духовно-інтелектуальному забезпеченні державотворчого процесу за умов гібридної війни з Росією; заява Наукового товариства ім. Шевченка з приводу проекту Закону України “Про Державний бюджет на 2016 рік”; події з поточного життя НТШ; статті та повідомлення членів НТШ.

Зокрема, опубліковано перший систематизований аналіз історіософії Михайла Грушевського (автор: Степан Гелей), а також розгорнуте повідомлення про засідання Ради Наукового товариства ім. Шевченка, яке відбулось у Львівській комерційній академії.

Детальніше – у форматі .pdf.

Відбулось засідання Економічної комісії в межах XXVІI наукової березневої («шевченківської») сесії Наукового товариства ім. Шевченка

3 березня 2016 року у Львівській комерційній академії (вул. Туган-Барановського,  10,  головний  корпус, зал засідань Вченої ради, ауд. 314) відбулось Засідання Економічної комісії в межах XXVІI наукової березневої («шевченківської») сесії Наукового товариства ім. Шевченка в Україні.

У засіданні взяли участь члени Економічної комісії НТШ, представники професорсько-викладацького складу кафедр, аспіранти та студенти академії.

Голова засідання: Богдан Семак, секретар: Світлана Гринкевич.

На семінарі  було заслухано та обговорено наступні доповіді:

1. Світлана Гринкевич.  Інтеґраційні  прагнення України:  можливості  та  загрози  для  розвитку  трудового потенціалу.
2. Наталія Гураль. Організаційно-економічний  механізм  управління  відтворенням  трудового  потенціалу торговельних  підприємств.
3. Олег Сухий.  Економіко-теоретичні  підходи  до дослідження взаємодії праці та капіталу.

Програма засідання – у форматі .pdf.

Відбулося Засідання Ради Наукового товариства ім. Шевченка в Україні

25 січня 2016 року у Львівській комерційній академії відбулося засідання Ради Наукового товариства імені Шевченка. У засіданні взяли участь 52 особи.

Засідання відкрив Голова НТШ – член-кореспондент НАН України, проф. Роман Кушнір.

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор академії, голова економічної комісії НТШ проф. Куцик П. О. Він висловив впевненість щодо плідної праці засідання ради НТШ, побажав її членам доброго здоров'я та успіхів на ниві наукової праці. Ректор академії вручив Голові НТШ, члену-кореспонденту Академії наук України Роману Кушніру "Історію Львівської комерційної академії" та пам'ятну медаль, присвячену 190-річчя найдавнішого торговельно-економічного навчального закладу України.

На порядок дня було винесено два питання: 1. Франкознавча проблематика в інституті Івана Франка НАН України". Доповідач – Член-кореспондент НАН України, проф. Євген Нахлік. 2. Про завдання секцій і комісій НТШ у світлі підготовки та відзначення 160-річного ювілею Івана Франка, 150-річного ювілею Михайла Грушевського та інших визначних ювілейних дат. Доповідач – док. іст. наук, проф. Степан Гелей.

Родзинкою заходу стало вручення членських квитків Наукового товариства імені Шевченка викладачам академії: професору Г. І. Башнянину, доценту О. О. Сухому, доценту Р. В. Бойку та доценту І. Р. Чуй.

Детальніше – у форматі .pdf.

Вийшов з друку черговий номер Вісника НТШ (число 53-54)

У грудні 2015 року вийшов з друку Вісник НТШ (число 53-54).

У Віснику опубліковано 2 статті членів Економічної комісії: Степана Гелея «Михайло Туган-Барановський – український економіст світового рівня (до 150-річчя від дня народження)» та Марії Флейчук «Економічні передумови і наслідки трансформації світового порядку та місце України у цьому процесі». Також в виданні широку увагу приділено висвітленню відновленню і діяльності Економічної комісії у 2015 році.

Детальніше – у форматі .pdf.

Засідання Економічної комісії, присвячене економічним аспектам імплементації стандартів НАТО в Україні

15 жовтня 2015 року відбулося чергове засідання економічної комісії осередку Наукового товариства імені Тараса Шевченка в Львівській комерційній Академії. Тема засідання була визначена гостроактуальними проблемами сьогодення й отримала віддзеркалення у назві: «Економічні аспекти імплементації стандартів НАТО в Україні».

Зазначимо, що обрана тема  стала також і логічним продовженням попереднього засідання осередку НТШ в Львівській комерційній академії на тему геоекономічних вимірів зміни світового порядку.

Основним доповідачем виступила професор кафедри міжнародних економічних відносин Львівської комерційної академії Флейчук М.І.  У доповіді насамперед було наголошено на сучасних процесах розбудови інституційних основ для економічної співпраці України з НАТО. Така робота для України на міжнародній арені є надзвичайно важливою, оскільки попередні меморандуми України з Альянсом, хоча мають переважно позитивний декларативно-формальний характер, проте жодним чином не є зобов’язуючим чинником для допомоги України. Проведений у доповіді кореляційний аналіз міжнародних зв’язків також виявив тісну економічну взаємозалежність ключових членів НАТО та Російської Федерації.

Детальніше – у форматі .pdf.

Зустріч із співтворцем Сінгапурського економічного дива

30 вересня 2015 року у Залі засідань Львівської комерційної академії за сприяння Економічної комісії НТШ відбулась зустріч із гостем із Сінгапуру Гері Літом. Значний період часу Гері Літ працював викладачем Наньянського технологічного університету, що згідно рейтингу 2015 року є найкращим ВНЗ Азії. Станом на сьогодні він поєднує наукову діяльність та практичну, працюючи у консалтинговій компанії GL Training and Consultacy Singapore.

Для присутніх він прочитав лекції:

1. Вступ у глобалізацію;
2. Глобалізація і досвід Сінгапуру.

Активними слухачами лекцій були члени Економічної комісії НТШ, оскільки дана тематика є вельми близькою до сфери наукових інтересів вчених-економістів. Ці лекції надали унікальну можливість почерпнути інформацію про шлях реформування Сінгапуру і перетворення його з країни третього світу на країну першого світу ледь не з першоджерела. Сподіваємося, що даний досвід студенти та вчені будуть активно використовувати у своїй подальшій професійній та науковій діяльності.

Фотозвіт зустрічі – у форматі .pdf.

Пленарне засідання XXVI наукової березневої («шевченківської») сесії Наукового товариства ім. Шевченка в Україні

28 березня 2015 року відбулось Пленарне засідання XXVI наукової березневої («шевченківської») сесії Наукового товариства ім. Шевченка в Україні.

У першій частині пленарного засідання було заслухано 5 наукових доповідей, серед яких доповідь професора Львівської комерційної академії Марії Флейчук «Економічні аспекти зміни світового порядку та роль України у цих процесах».

Доповідь не залишила байдужими учасників Пленарного засідання і викликала жваву дискусію та отримала високу схвальну оцінку.  

Детальніше – у форматі .pdf.

Засідання Економічної комісії в межах XXVI наукової березневої («шевченківської») сесії Наукового товариства ім. Шевченка

18 березня 2015 року у Львівській комерційній академії відбулось Засідання Економічної комісії в межах XXVI наукової березневої («шевченківської») сесії Наукового товариства ім. Шевченка в Україні.

В межах засідання Економічної комісії відбувся науковий семінар «Економічний розвиток держави в контексті глобальних політичних, соціальних та екологічних проблем», у якому взяли участь представники професорсько-викладацького складу кафедр, аспіранти та студенти академії. На семінарі  було заслухано та обговорено наступні доповіді:

1. Марія Флейчук. Економічні підстави та роль України у змінах світового порядку.
2. Богдан Семак. Проблеми формування ринку екологічно безпечної сировини для потреб вітчизняної текстильної промисловості.
3. Іванна Качмарик-Ярема. Вплив соціального капіталу на економічний розвиток України на сучасному етапі.

На засіданні також було заслухано доповідь доцента кафедри маркетингу Анни Дмитрів на тему «Концептуальні засади маркетингово-освітніх послуг».
Активну участь в обговоренні питань, що розглядалися доповідачами, взяли професор Світлана Гринкевич, професор Ольга Іляш, доцент Тамара Герасименко. За результатами роботи семінару, учасниками було висунуто пропозиції щодо підвищення ефективності роботи маркетингових служб вищих навчальних закладів для розробки стратегії розвитку ринку освітніх послуг та щодо підвищення громадської активності студентів у розбудові громадянського суспільства в Україні.  

Програма засідання – у форматі .pdf.

Розпочато роботу економічної комісії Наукового товариства імені Шевченка

12 березня 2015 року на базі Львівської комерційної академії розпочато роботу економічної комісії Наукового товариства ім. Шевченка (НТШ), до якої увійшли провідні вчені навчального закладу в сфері економіки.

Відриваючи засідання комісії, заступник голови Наукового товариства ім. Шевченка, проректор з навчально-виховної роботи академії, професор Степан Гелей наголосив, що відповідно до засад статуту, НТШ спрямовує науковий потенціал вчених на відродження та модерне становлення Української нації та її державності. Степан Дмитрович також відзначив, що Наукове товариство в Україні об'єднує понад 1400 вчених, які зосереджені в 6 секціях та 35 різнопрофільних комісіях, що надає Товариству універсальний академічний статус. Показово, що Економічна комісія створена у найстарішому торговельно-економічному вищому навчальному закладі України, який має понад двохсотрічну історію.

За результатами зборів, головою економічної комісії Наукового товариства ім. Шевченка обрано ректора академії, професора Петра Куцика. Новообраними членами економічної комісії НТШ від академії стали: проректор з наукової роботи, д.е.н., професор Б. Семак (заступник голови комісії); завідувач кафедри економіки, д.е.н., професор С. Гринкевич (секретар комісії); завідувач кафедри фінансів і кредиту, д.е.н., професор Т. Васильців; завідувач кафедри менеджменту, д.е.н., професор В. Єлейко; д.е.н., професор кафедри економіки О. Іляш; д.е.н., професор кафедри міжнародних економічних відносин М. Флейчук.

Керівництво Економічної комісії НТШ запрошує всіх викладачів та аспірантів академії стати членами Економічної комісії.