News

Відбувся круглий стіл, присвячений проблемам та перспективам розвитку споживчої кооперації України у військовий час

5 січня 2023 р. в онлайн-режимі відбулось засідання круглого столу на тему «Розвиток споживчої кооперації України в умовах військового часу та у поствоєнний період: проблеми, виклики та перспективи». Організатор заходу – Центр кооперативної науки та освіти ЛТЕУ.

У  засіданні круглого столу взяли участь професорсько-викладацький склад та аспіранти кафедри економіки, кафедри обліку контролю, аналізу та оподаткування, кафедри підприємництва, торгівлі та логістики, кафедри міжнародних економічних відносин, а також студенти.
Відкрив засідання директор Центру кооперативної науки та освіти ЛТЕУ проф. Семів С.Р., представивши доповідь на тему: «Розвиток споживчої кооперації як чинник відновлення української економіки у поствоєнний період». Після цього учасники круглого столу обговорили питання, пов’язані із викликами та загрозами, які виникли перед споживчою кооперацією України під час військового стану. Головна дискусія розгорнулась навколо визначення першочергових напрямів діяльності споживчої кооперації та інших видів кооперативів в умовах повномасштабної агресії, пріоритетних завдань та перспектив участі споживчої, аграрної та інших видів кооперації у післявоєнній відбудові української економіки. Виступи учасників дискусії викликали жваве обговорення і питання зі сторони присутніх аспірантів. Учасники круглого столу визначили перспективні напрями подальших досліджень для молодих вчених щодо даної проблематики. За результатами круглого столу заплановано опублікувати статті у фахових наукових виданнях.

Детальніше

З Новими 2023 роком та Різдвом Христовим! Вітання від Правління Укркоопспілки

Шановні кооператори, дорогі друзі!

Правління Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств та Центральний Комітет Профспілки працівників споживчої кооперації України сердечно вітають Вас із прийдешніми Новими роком та Різдвом Христовим!

Ці такі шановані українцями свята, вперше від часів Другої світової війни, ми зустрічатимемо в умовах повномасштабного вторгнення ворога на нашу землю. Ми переживаємо дуже складні часи. Але, попри все – важкі визвольні бої на фронті, терор росії, їх атаки на критичну інфраструктуру України, багатогодинні відсутність світла і тепла в наших оселях, не стали причиною до того, аби повністю проігнорувати різдвяно-новорічні свята. Ці свята завжди символізували єднання, добро, чисті помисли, вони є символом родинного затишку і любові. І найголовніше – у цих святах закладена основа нашої віри у те, що добро завжди переможе зло.

Детальніше – у форматі pdf.

Державна реєстрація науково-дослідної теми

3 грудня 2022 року було проведено реєстрацію науково-дослідної теми «Стратегічні напрями розвитку кооперативної торгівлі Львівщини: соціально-економічні орієнтири та моделі», яка виконуватиметься на замовлення Спілки споживчих товариств Львівської області. Державний реєстраційний номер науково-дослідної теми –  0122U201612.

Метою науково-дослідної роботи є проведення системного аналізу економічного потенціалу, тенденцій розвитку та середовища функціонування системи торгівлі споживчої кооперації Львівської області та обґрунтування на цій основі стратегічних пріоритетів, економічних, соціальних, організаційних та інноваційних механізмів, інструментів й моделей розвитку та посилення конкурентоспроможності кооперативної торгівлі Львівщини у контексті глобальних економічних трендів та викликів сучасності. Науковий керівник науково-дослідної теми – директор Центру кооперативної науки та освіти ЛТЕУ проф. Семів С. Р.

Реєстраційна картка НДДКР – у форматі pdf.

Виступ перед американською спільнотою на конференції CO-OP IMPACT

3-6 жовтня 2022 року голова Наукового товариства молодих вчених, доц. М. І. Голинська з разом з Головою правління COOP Україна І. Л. Гороховським перебувала з робочим візитом у Вашингтоні (США).
Візит приурочений до гібридної конференції CO-OP IMPACT, на якій була можливість виступити та донести до американської спільноти інформацію про наслідки війни для України та кооперації, становище в якому опинилася кооперація на даному етапі та про активну позицію працівників COOP Україна в цей надважкий час.

Дана поїздка була надзвичайно цікавою, оскільки вдалось більш детально обговорити деталі структурної організації кооперації в США та Україні, домовитись про подальшу співпрацю, перейняти досвід того, як організована кооперативна освіта в Америці та поділитись освітніми можливостями нашої країни.
Слід відзначити, що під час заходу вдалося презентувати відео, яке відображає усі жахи війни в Україні (автори відео: доц. М. І. Голинська та студентка університету спеціальності «Право» Н. Попко).

Участь у міжнародній науково-практичній конференції

5 жовтня 2022 року на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулася IV міжнародна науково-практична конференція «Стратегія інноваційного розвитку аграрних формувань України: аналітико-прогнозний аспект», у якій взяв участь ректор університету, професор П. О. Куцик.

На науковому форумі професор П. О. Куцик виступив з доповіддю на тему «Сучасних стан, проблеми та пріоритети розвитку аграрної кооперації України».

Петро Куцик: Освіту і науку не можна ставити на паузу, навіть в умовах війни

Інтерв’ю ректора, професора П.О. Куцика «Освіту і науку не можна ставити на паузу, навіть в умовах війни» (з публікації “Освiту i науку не можна ставити на паузу, навiть в умовах вiйни” (газета “Вісті…” COOP України № 11–12 (1552–1553)).

Детальніше – у форматі pdf.

Голова Укркоопспілки взяв участь у вебінарі ООН

Голова Укркоопспілки Ілля Гороховський взяв участь у вебінарі «Роль кооперативів у прискоренні прогресу в досягненні цілей сталого розвитку», який відбувся 7 липня 2022 року. Захід був організований Департаментом ООН з економічних і соціальних питань з нагоди Міжнародного дня кооперативів та присвячений внеску кооперативів у реалізацію «Порядку денного у сфері сталого розвитку до 2030 року».

Під час засідання поділилися передовим досвідом та представили національні плани підтримки кооперативів для досягнення цілей  сталого розвитку:  Даніела Бас, директор відділу інклюзивного соціального розвитку департаменту ООН з економічних і соціальних питань, Воршилов Енхболд, постійний представник Монголії при ООН,  Маравільяс Еспін Саес, генеральний директор з питань соціальної економіки та соціальної відповідальності бізнесу Міністерства праці та соціальної економіки Іспанії,  Вольфганг Шифер, старший координатор з питань сталого розвитку Міжнародної організації праці та Стефанос Фотіу, директор Офісу ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН).
Також обговорювались питання подолання бідності, голоду, розширення можливостей жінок і молоді, вплив пандемії і війни в Україні на продовольчу безпеку та скорочення нерівності. Окреме слово було надано Бруно Ролансу, генеральному директору Міжнародного кооперативного альянсу. Він презентував яскраві приклади кооперативного руху в досягненні цілей сталого розвитку.
Ця подія продемонструвала внесок кооперативів у вирішення основних проблем, якими займається Організація Об’єднаних Націй, а також засвідчила зміцнення та розширення партнерства між міжнародним кооперативним рухом та іншими суб’єктами. Учасники вебінару висловили взаємну зацікавленість у подальшому поглибленні співпраці і домовилися про обмін досвідом.

100-річчя від дня започаткування професійного свята світової кооперативної спільноти

Правління Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств та Центральний комітет Профспілки працівників споживчої кооперації України щиро вітають вас із Міжнародним днем кооперативів.
2 липня 2022 року міжнародна кооперативна спільнота відзначає 100-річчя від дня започаткування професійного свята, а його девізом стали слова: «Кооперативи будують кращий світ».

В Україні відзначення нашого професійного свята відбувається, на жаль, за особливих умов — масштабного вторгнення росії. У країні триває війна — жорстока і руйнівна. Український народ захищає свою незалежність, право жити у демократичній, цивілізованій, мирній країні.
Протягом усієї історії український кооперативний рух завжди допомагав розбудовувати країну, робити життя її громадян комфортним і забезпеченим, відповідав гуманним, етичним цінностям людства. Сьогодні основні якості кооперативного руху проявляються в Україні, як ніколи раніше, яскраво і потужно.

Детальніше у привітанні Правління Укркоопспілки – у форматі pdf.
Привітання Президента Міжнародного Кооперативного Альянсу Аріеля Гуарко – у форматі pdf.
Привітання Президента Кооперативів Європи – у форматі pdf.

Оновлено договір про співпрацю з Хмельницьким кооперативним торговельно-економічним інститутом

28 червня 2022 року ректор, професор П.О. Куцик провів зустріч з т.в.о. ректора Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту, професором Ю.В. Телячим., який завітав до університету з робочим візитом.
В межах зустрічі сторони обговорили напрями подальшої співпраці між університетом та інститутом у навчальній, навчально-методичній, науково-дослідній та виховній роботі, а також питання обміну досвідом з метою поліпшення якості підготовки здобувачів вищої освіти.

Також ректор інституту, професор  Ю.В. Телячий відзначив на важливості проходження підвищення кваліфікації та стажування викладачів ХКТЕІ на базі університету, а також більш активнішого залучення науковців інституту до проведення наукових форумів та симпозіумів на базі ЛТЕУ.
За результатами зустрічі, сторонами підписано оновлений договір про співпрацю між Львівським торговельно-економічним університетом та Хмельницьким кооперативним торговельно-економічним інститутом.

Зустрічі зі студентами Львівського кооперативного фахового коледжу економіки та права

24 і 27 червня 2022 року заступник декана факультету товарознавства, управління та сфери обслуговування, доцент Лебединець В.Т. провела профорієнтаційні зустрічі зі студентами денної та заочної форм навчання Львівського кооперативного фахового коледжу економіки та права спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

Потенційних абітурієнтів було ознайомлено з правилами прийому до університету, особливостями навчання, забезпеченням навчальних дисциплін дистанційними курсами, а також про активне життя студентів на факультеті.

Участь у засіданнях Генеральних Асамблей: CCW, ICA та EuroCoop

19-21 червня 2022 року Голова Правління Укркоопспілки Ілля Леонідович Гороховський разом з доцентом кафедри теорії держави та права Голинською М. І. відвідали Севілью (Іспанія), де взяли участь у засіданнях Генеральних Асамблей: CCW, ICA та EuroCoop.

Поїздка мала багато цілей, серед яких однією з найважливіших – донести до світової кооперативної спільноти інформації про війну в Україні, про те, як важливо усіма можливими способами допомагати Україні та пам’ятати, що ми сьогодні боремося за цивілізацію та життя в цивілізованому світі.
Варто відмітити, що виступ мав неймовірний фідбек. Про підтримку України висловлювались члени кооперації з багатьох країн світу!

Підвищення професійної компетентності викладачів: співпраця кооперативних університетів

Угода про співробітництво між кооперативними закладами вищої освіти - Львівським торговельно-економічним університетом та ВНЗ Укоопспілки “Полтавський університет економіки і торгівлі” - передбачає впровадження у освітній процес передового науково-професійного досвіду, проходження викладачами університетів стажування задля підвищення професійної компетентності.

Ця важлива опція була реалізована науково-педагогічними працівниками ЛТЕУ, які у період з 23 травня по 10 червня 2022 року пройшли підвищення кваліфікації у Міжгалузевому інституті підвищення кваліфікації та перепідготовки спеціалістів ВНЗ Укоопспілки “Полтавський університет економіки і торгівлі”: д.е.н., проф. Куцик П. О., д.е.н., проф. Воронко Р. М., д.е.н., проф. Редченко К. І., к.е.н., проф. Бачинський В. І., д.е.н., проф. Міценко Н. Г., д.е.н., проф. Лупак Р. Л., д.е.н., проф. Шевчик Б. М., к.е.н., проф. Ковтун О. І., д.е.н., проф. Полякова Ю. В., д.е.н., проф. Аніловська Г. Я., д.т.н., проф. Лозова Т. М., д.е.н., проф. Міщук І. П., д.е.н., проф. Франів І. А.
Під час навчання слухачі опрацювали такі курси, як: педагогічна майстерність викладача; використання інформаційно-комунікаційних технологій в роботі викладача; сучасні підходи в педагогічному процесі при викладанні дисциплін на другому (магістерському) та третьому (освітньо-науковому) рівнях вищої освіти.
За результатами навчання науково-педагогічні працівники ЛТЕУ отримали свідоцтва про підвищення кваліфікації (тривалість стажування ‒ 45 год. / 1,5 кредити ЄКТС). Підвищення професійної компетентності викладачів є однією зі складових підготовки університету до проходження акредитації освітньо-професійних та освітньо-наукових програм.

Кооперативну тематику досліджень презентовано на міжнародній науково-практичній конференції ЛТЕУ

1 червня 2022 року в університеті відбулася міжнародна науково-практична конференція на тему “Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення”, у якій взяли участь науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти університету, а також учасники з цілого ряду вітчизняних та зарубіжних закладів вищої освіти та міжнародних наукових центрів. Учасниками конференції загалом було подано до друку 253 тези.

Співорганізатори конференції - Міністерство освіти і науки України, ДНУ “Інститут модернізації змісту освіти”, Центральна спілка споживчих товариств України, Львівський торговельно-економічний університет, Кооперативно-торговий університет Молдови, Варшавський університет природничих наук ‒ SGGW, Ченстоховський технологічний університет, Південно-східний науковий інститут у Перемишлі, Львівський науково-дослідний експертно- криміналістичний центр МВС України, Полтавський університет економіки і торгівлі, Одеський національний економічний університет, Хмельницький кооперативний торговельно-економічний інститут, Вінницький кооперативний інститут.
У доповідях та опублікованих тезах учасників конференції розглядались актуальні питання та проблеми розвитку кооперативного сектору економіки, зокрема:
- Праця Петра Бубели над розвитком кооперації Львівщини та Одещини на поч. ХХ ст. (доц. Михальський Ю. В., доц. Прокіп А. В.);
- Визначний освітньо-кооперативний діяч Денис Коренець (1875–1946) (Панкевич В. І.).

Лідер Української споживчої кооперації (COOP Україна) Ілля Гороховський увійшов до складу Правління Кооперативів Європи

Тепер наш голос буде чутно ще краще! 25 травня 2022 року відбулась Генеральна Асамблея Кооперативів Європи, яку відвідали 60 учасників з різних країн. Крім традиційних питань порядку денного підіймалося питання війни в Україні та її вплив на європейські компанії.

Українська кооперація почула на свою адресу багато теплих і підбадьорливих слів та відчула міцну підтримку. Представники Кооперативів Європи пообіцяли і надалі сприяти й підтримувати дії щодо відбудови кооперативного руху, надання гуманітарної та фінансової допомоги українській кооперації.
Одним з важливих пунктів порядку денного стали проміжні вибори до Ради Кооперативів Європи. За результатами голосування до Ради було обрано Іллю Гороховського – голову правління Укркоопспілки, Нетту Кедем – генерального директора Kibbutz Movement з Ізраїля, Софі Кєллін – генерального директора HSB зі Швеції та Астрі Ліланд – представницю Національної федерації сільськогосподарських кооперативів з Норвегії.
Нова Рада працюватиме над широким колом завдань. Її учасники просуватимуть кооперативи в міжгрупі Європарламенту з питань малого та середнього бізнесу, братимуть участь у зустрічах, організованих Генеральним директоратом щодо Акту з питань малого бізнесу для Європи та з іншими відповідними європейськими міжгалузевими бізнес-організаціями. У межах цих мереж вони виступатимуть за створення рівних умов роботи для кооперативів і інших форм бізнесу, реагуватимуть на транснаціональні виклики, які впливають на правове та бізнес-середовище, в якому кооперативи розвивають свою діяльність.

Участь у зустрічі з кооператорами Польщі, Індії та Південної Кореї

9 травня 2022 року за сприяння Національної кооперативної ради Республіки Польща (Krajowa Rada Spółdzielcza) відбулася зустріч делегації Укркоопспілки (СООР Україна) у складі Голови Правління І. Л. Гороховського та голови Наукового товариства молодих вчених університету, доцента М. І. Голинської з представниками Індії (Indian farmers fertilizer cooperative limited) та Південної Кореї (NACF (National Agricultural Cooperative Federation).

Україна мужньо протистоїть російській агресії майже 80 діб. Цивілізовані країни світу згуртувались для підтримки України та українців. Польща – одна із тих країн, яка із перших днів вторгнення активно підтримує нашу країну у боротьбі із російським агресором, взяла на себе левову частку турбот про мільйони наших переселенців.  А кооператори Польщі активно підтримують українську кооперацію.
Завдяки ефективній роботі форуму було обговорено ряд важливих питань щодо підтримки та допомоги СООР України, налагодження сьогоднішньої співпраці та майбутнього партнерства. Голова Правління І. Гороховський також обговорив з учасниками зустрічі питання адресної допомоги споживчій кооперації України. У ході зустрічі пан Мечислав Гродзький, президент Національної кооперативної ради Польщі, підняв питання доцільності членства та загалом, права бути членом міжнародних кооперативних об’єднань кооперації росії та виключення її зі складу цих організацій. І. Гороховський висловив свою беззастережну підтримку цієї ініціативи. Тож наші колеги з Азії та Індії із перших вуст почули позицію СООР України та пообіцяли обговорити це питання, після повернення, у своїх країнах та регіонах. Кооператори Польщі того ж дня звернулися до Міжнародного кооперативного Альянсу із закликом вивести зі складу усіх його регіональних та секторних об’єднань кооперації росії та білорусі, а у разі ігнорування пропозиції, самим вийти зі складу зазначених організацій.

Звернення Міжнародного кооперативного альянсу стосовно війни в Україні

Міжнародний кооперативний альянс підтримує кооператорів у всьому світі, виражаючи стурбованість війною в Україні та солідарність з усіма, хто постраждав від неї, де б вони не жили. Як зазначили Кооперативи Європи у нещодавньому зверненні, кооперативний рух є рухом «інтенсивної співпраці, спільного розуміння та взаємної поваги», і в той же час співпраця спирається на «стабільну міжнародну спільноту, засновану на правилах і принципах, які не мають підриватися». Тому ми засуджуємо застосування збройних сил проти цивільного населення і закликаємо міжнародне співтовариство встановити мир і виступати на підтримку дипломатичних рішень, щоб запобігти стражданням мільйонів невинних людей.

Конфлікт, як і ті збройні конфлікти, що відбуваються в інших місцях планети, створив гуманітарну кризу, яка нас мобілізує.
МКA працює над об’єднанням кооперативів по всьому світу, які можуть запропонувати допомогу та підтримку в час, коли це більш за все необхідно. Ми заохочуємо інших приєднуватись до нас у ціх життєво важливих зусиллях, спрямованих на полегшення страждань українського народу.
Виступаючи за негайне припинення насильства в Україні, ми продовжуємо закликати уряди, міжнародні організації та організації громадянського суспільства будувати позитивний глобальний порядок денний в інтересах досягнення миру на основі співпраці.
Ми підтверджуємо, що конфлікти виникають через незадоволені людські потреби та прагнення. Кінцевою метою кооперативів є задоволення основних людських потреб і прагнень. Кооперативи діють заради кращого, більш інклюзивного, більш стійкого та процвітаючого майбутнього на загальне благо.

Аріель Гуарко
Президент МКА

Звернення Правління Укркоопспілки

Шановні Колеги - кооператори!

Сьогодні не час для слів, а час для дій, тож, дуже стисло означимо стан справ у нашій спільноті.
Керівництво Укркоопспілки залишається і продовжує працювати в Києві. Здійснюємо координацію підприємств і організацій, відновлюємо ланцюги взаємодії там, де війна зруйнували будь-які процеси. Бомбосховища та свист ракет за 7 днів стали нашої буденністю.
В унісон із Президентом України у ці дні ми вели роботу із міжнародними кооперативними організаціями з метою сформувати позицію суспільства у різних країнах Європи щодо нашого вступу в Євросоюз. Зробили відповідні звернення і маємо потужну підтримку з боку наших колег.
Вся міжнародна кооперативна спільнота підтримує нас, готова вести інформаційну роботу з громадською думкою та посадовими особами своїх країн, а згодом - брати безпосередню участь у відновленні нашої інфраструктури, яка зазнає ворожого удару.
По всій Україні споживча кооперація посилила до надзвичайного режиму виробництво хліба та докладає надзусилля аби на полицях магазинів були товари першої необхідності. В сотнях населених пунктів були перебої у роботі мережевих магазинів, тож кооперація мала передбачити і надати споживачеві все необхідне. Тож знаходили місцевих постачальників, нові формати закупки товарів і сировини для виробництва.
Організації, учбові установи споживчої кооперації приймають біженців у своїх приміщеннях. Шукають шляхи забезпечення їх найнеобхіднішим.
Тисячі чоловіків у ці дні прийшли до лав територіальної оброни і ми надали приміщення для їхніх потреб.
Підприємства, цехи готують обіди та доставляють на потреби тероборони.
Здійснюється збір коштів на потреби Захисників України.
Перелічувати можна довго. Сьогодні найголовніше, що ми живі, мобілізовані, кожен максимально включений у процес боротьби із агресором. Споживча кооперація, весь український народ непереможні.
Слава Україні!

Правління Укркоопспілки

Підвищення кваліфікації викладачів закладів вищої освіти системи споживчої кооперації України

27 січня 2022 року відбулася перша лекція авторського курсу «Розвиток креативного потенціалу» д.е.н., проф. Ірени Свидрук в межах підвищення кваліфікації викладачів закладів вищої освіти системи споживчої кооперації України. Лекція відбулася  у режимі Zoom-конференції.

Лектором були передані щирі вітання від керівництва та трудового колективу Львівського торговельно-економічного університету всім колегам Чернівецького кооперативного фахового коледжу економіки і права!
Ректорат Університету притримується думки, що пройшов час, коли викладач міг надиктувати текст лекції, а на наступному занятті просто ставити завдання здобувачу вищої освіти переказати цей текст. Треба йти в ногу з часом, а ще краще, на випередження і здобувати знання, котрі будуть основою для оволодіння майбутньою професією.
Отже, актуальність розвитку та опанування креативних технологій навчання студентів, роботи з аудиторією, формування мотивів до навчання у відповідності до потреб студентів, працедавців, сьогодення та майбутнього, є значною. Основною метою лекції «Креативні підходи до активізації навчального процесу, як приклад практичного значення розвитку креативного потенціалу» став розвиток креативного потенціалу викладачів для покращення навчального процесу.

Детальніше – у форматі pdf.

З Новими 2022 роком та Різдвом Христовим!

Шановні кооператори, дорогі друзі!

Правління Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств та Центральний комітет профспілок працівників споживчої кооперації України сердечно вітають Вас із прийдешніми Новими роком та Різдвом Христовим!
Ці свята особливі. Традиційно кожен оглядається на рік, що минає, аналізує пройдений шлях і в особистому, і в професійному житті. А ще прийнято не ображатися на час, що минув, хоч яким би він важким не був для кожного з нас, для країни, для світу. Тому просто проведемо 2021-ий і подякуємо за усе, що було, через що пройшли, чого досягнули. Переконані, що у кожного нашого працівника, колеги цей перелік буде вагомим. І хоч як нас не пригнічували наслідки пандемії корноваірусу, локдауни, нестабільність, система споживчої кооперації продовжує розвиватися. У кожному колективі намагалися зберегти робочі місяця, знаходили резерви на розвиток – відкриття нових магазинів, втілення новітніх технологій, шукали нові ідеї та шляхи їх втілення.

Детальніше – у форматі pdf.

У 2022 році Україну відвідає лідер Міжнародного кооперативного альянсу, щоб перейняти досвід COOP Україна в освітній сфері

У 2022 році Україну відвідає член правління Міжнародного кооперативного альянсу (МКА) доктор Оноре Філхо, щоб перейняти досвід COOP Україна в освітній сфері. Візит лідера МКА заплановано на початок року. Про це повідомили в прес-службі COOP Україна 22 грудня 2021 р.

«Приємно відзначити, що українська кооперація була ініціатором ідеї створення проекту, який в перспективі мав би консолідувати багатий освітній досвід кооперативного руху по всій планеті та наочно ілюстрував реалізацію на ділі  п‘ятого кооперативного принципу, який стосується освіти, професійної підготовки й інформації», – зазначив голова Правління Укркоопспілки (COOP Україна) Ілля Гороховський.
Під час свого виступу на Генеральної асамблеї Міжнародного кооперативного альянсу у Кігалі, Руанда, Ілля Гороховський виніс пропозицію щодо створення в рамках цієї організації органу, який би опікувався кооперативною освітою, узагальнював і розповсюджував найкращій досвід, сприяв покращенню комунікації й обміну інформацією, ідеями, методологіями, навиками та практиками, професорами та студентами. «Президенту МКА Аріелю Гуарко сподобалася ця ідея, і як результат – іде активна робота зі створення Галузевого комітету з кооперативної освіти в структурі МКА», – розповів Ілля Гороховський.
У рамках цього проекту член Правління Укркоопспілки, директор Навчально-методичного центру Укоопспілки «Укоопосвіта» Лідія Войнаш взяла участь у підготовці документального фільму про кооперативну освіту в системі споживчої кооперації України, який був презентований на Всесвітньому кооперативному конгресі в Сеулі 1 грудня цього року. Також результатом цього проекту стане візит до України члена правління МКА доктора Оноре Філхо, щоб вивчити та перейняти досвід COOP Україна в освітній сфері.

Детальніше – у форматі pdf.

Участь в міжнародному дослідженні кооперативної ідентичності

В межах проведення 33-го Всесвітнього кооперативного конгресу (м. Сеул, 1-3 грудня 2021 р.), який із затримкою на рік відзначає 125-річчя Міжнародного кооперативного альянсу (МКA) та 25-ту річницю Заяви МКA про кооперативну ідентичність, затверджену 31-м Всесвітнім кооперативним конгресом у 1995 році в Манчестері, було організовано дослідження кооперативної ідентичності в умовах поточної кризи та подальшої постпандемічної фази. Центр кооперативної науки та освіти ЛТЕУ прийняв участь у дослідницькій паралельній сесії 1.3 «Вивчення кооперативної ідентичності через освітні можливості».

В межах дослідження було підготовлено і надіслано фахівцям МКА розгорнутий документ щодо підтримки кооперативної ідентичності в ЛТЕУ, який містив відповіді на такі питання:
- Яку користь отримують керівники кооперативів і громади від роботи вашого закладу в напрямку розвитку освіти?
- Як, на вашу думку, освіта може зміцнити кооперативну ідентичність?
- Яким чином кооперативи і уряд можуть підтримувати і сприяти кооперативній освіті?
- Як кооперативна освіта може допомогти суспільству у досягненні Цілей сталого розвитку?
Досвід ЛТЕУ свідчить, що кооперативна освіта може мати значний вплив на формування кооперативної ідентичності, особливо для молоді. В нашому університеті проводяться заходи, спрямовані на зміцнення кооперативних цінностей та ідентичності за різноманітними напрямами, які були узагальненні у проведеному дослідженні.

Детальніше про дослідницьку конференцію в межах 33-го Всесвітнього кооперативного конгресу – у форматі pdf.

Підписано договір про співпрацю з Спілкою споживчих товариств Львівської області

17 листопада 2021 року було підписано договір про співпрацю між Львівським торговельно-економічним університетом та Спілкою споживчих товариств Львівської області

Предметом договору є розвиток двосторонньої співпраці у сфері наукових та прикладних досліджень та виконання Університетом науково-дослідної теми для Споживспілки «Стратегічні напрями розвитку кооперативної торгівлі Львівщини: соціально-економічні орієнтири та моделі». Співпраця, яка передбачається між сторонами договору, стосується:
- співробітництва при виконанні науково-дослідної теми;
- залучення фахівців сторін до участі у розробці і використанні регіональних проектів і програм розвитку торгівлі;
- участі представників партнерів в організовуваних сторонами наукових конференціях та інших комунікативних заходах;
- підвищення кваліфікації науково-педагогічних кадрів університету;
- проходження практик здобувачами вищої освіти тощо.

Профорієнтаційна онлайн-зустріч зі студентами Мукачівського кооперативного коледжу

15 листопада 2021 року відбулася профорієнтаційна зустріч кафедри економіки із здобувачами вищої освіти Мукачівського кооперативного фахового коледжу бізнесу.

Завідувач кафедри економіки, професор Міценко Н.Г. представила студентам коледжу спеціальність "Економіка" та освітньо-професійну програму "Міжнародна економіка", наголосивши на важливості розвитку зовнішньоекономічної діяльності суб'єктів господарювання в умовах євроінтеграції.
Гарант освітньо-професійної програми "Бізнес-економіка", професор Ковтун О.І. запросив студентів до набуття компетентностей ведення ефективного бізнесу, ознайомив присутніх з особливостями програми та її освітніми складовими.
Заступник завідувача кафедри з практичної підготовки та профорієнтаційної роботи, доцент Воронко О.С. звернула увагу на високий рівень професорсько-викладацького складу кафедри, практичну компоненту підготовки фахівців та перспективи їх працевлаштування.
Викладачі відповіли на всі запитання, що виникли у запрошених гостей.

Засідання Ради ректорів і директорів ВНЗ споживчої кооперації України

8 листопада 2021 року представники університету у складі ректора, професора П.О. Куцика, першого проректора, професора М.Ю. Барни, проректора з наукової роботи, професора Б.Б. Семака взяли участь у засіданні Ради ректорів і директорів вищих навчальних закладів споживчої кооперації України.

Головуючий засідання – Голова Ради ректорів і директорів вищих навчальних закладів споживчої кооперації України, професор П.О. Куцик.
Про результати прийому до кооперативних закладів вищої та фахової передвищої освіти у 2021 році і завдання щодо проведення профорієнтаційної роботи доповіла  директорка Департаменту кадрової політики, освіти і науки Укркоопспілки, директорка НМЦ “Укоопосвіта”, к.е.н. Лідія Войнаш.
Сторонами проведено аналіз результатів комплектування студентів Вищого навчального закладу “Полтавський університет економіки і торгівлі” та Львівського торговельно-економічного університету за інтегрованими навчальними планами та заходи щодо удосконалення профорієнтаційної роботи з випускниками коледжів у зв’язку зі змінами обсягів освітніх програм бакалаврів (доповідачі: ректор Вищого навчального закладу “Полтавський університет економіки і торгівлі”, професор Олексій Нестуля; ректор Львівського торговельно-економічного університету, професор Петро Куцик).

Детальніше – у форматі pdf.

Профорієнтаційна зустріч у Чернівцях

20 вересня 2021 року доцент кафедри фінансів, економічної безпеки, банківської справи та страхового бізнесу Мединська Т.В. провела профорієнтаційну зустріч у Чернівецькому кооперативному фаховому коледжі економіки та права з випускниками спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування».

Під час зустрічі, студенти коледжу ознайомлені з правилами прийому до університету, особливостями та перевагами навчального процесу, забезпеченням навчальних дисциплін дистанційними курсами, перспективами участі у міжнародних програмах мобільності у європейських навчальних закладах-партнерах університету.

Візит ректора Кооперативно-торгового університету Молдови

9 серпня 2021 року до університету завітала ректор Кооперативно-торгового університету Молдови, професор Лариса Афанасіївна Шавга, де провела зустріч з ректором університету професором П.О. Куциком.

Під час зустрічі, сторонами продовжено дію договору про співпрацю, який передбачає спільне проведення наукових конференції та інших форумів, написання монографій, обмін студентами, підвищення кваліфікації викладачів тощо.
По завершенні зустрічі, Петро Олексійович презентував останні науково-методичні доробки професорсько-викладацького складу та ознайомив з матеріально-технічною базою університету.

Міжнародний день кооперативів 2021

3 липня 2021 року кооперативна громадськість світу та України відзначає свято усіх кооператорів, що започатковане Міжнародним кооперативним альянсом ще у 1922 році, та вже 26-й рік святкується під егідою Організації Об’єднаних Націй. Нині це свято відзначається під девізом МКА «Відбудовувати краще разом» («Rebuild better together»), відзначаючи внесок кооперативів у світову боротьбу з наслідками пандемії COVID-19.

Свої вітання українській кооперативній спільноті з нагоди свята надіслали Голова Правління Укркоопспілки Ілля Гороховський та Голова ЦК Профспілки працівників споживчої кооперації України Володимир Левицький.

Детальніше – у форматі pdf.

Вітання Правління Укркоопспілки з нагоди ювілею Університету

Шановні викладачі, співробітники та студенти!

Правління Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств та Центральний комітет Профспілки працівників споживчої кооперації України щиро вітають вас зі знаменним ювілеєм – 205-річницею з часу заснування найстарішого торговельно-економічного закладу вищої освіти України та Центральної й Східної Європи – Львівського торговельно-економічного університету!
205-років діяльності – переконливе свідчення його успіхів у вихованні багатьох поколінь громадсько-політичних діячів, кваліфікованих фахівців у різних сферах економіки, кооперації та торгівлі. Від усієї душі зичимо вам і вашим рідним миру, щастя, міцного здоров’я, добра, злагоди, щедрої долі та подальших успіхів у ваших наукових звершеннях! Нехай це величне свято додасть всім вам впевненості, а плідна ваша праця буде запорукою щасливого майбутнього університету!
Ілля ГОРОХОВСЬКИЙ, Голова Правління Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств
Володимир ЛЕВИЦЬКИЙ, Голова ЦК Профспілки працівників споживчої кооперації України

Заслужені відзнаки Укркоопспілки з нагоди ювілею Університету

З нагоди ювілею 205-ї річниці з часу заснування Львівського торговельно-економічного університету, який відзначається 3 червня 2021 р., заслужені відзнаки від Укркоопспілки отримали викладачі університету.

Почесні відзнаки вручено:

Трудову відзнаку Укркоопспілки “Знак Пошани”:
- Котусі Олександру Степановичу, професору, декану юридичного факультету;
- Міщуку Ігорю Пилиповичу, професору, завідувачу кафедри підприємництва, торгівлі та логістики;
- Лебединець Вірі Тарасівні, доценту кафедри товарознавства, технологій і управління якістю харчових продуктів.

Почесну грамоту Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств:
- Бачинському Василю Івановичу, професору кафедри обліку, контролю, аналізу та оподаткування;
- Костенку Анатолію Васильовичу, завідувачу кафедри комп’ютерних наук.

Грамоту Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств:
- Артищук Ірині Володимирівні, доценту кафедри комп’ютерних наук.
- Шалеві Олександрі Іванівні, доценту кафедри підприємництва, торгівлі та логістики.
- Середі Сергію Анатолійовичу, доценту кафедри підприємництва, торгівлі та логістики.

Науково-практична конференція студентів закладів Укркоопспілки

11 травня 2021 року на базі університету, а 17 травня 2021 року на базі Полтавського університету економіки і торгівлі, відбулася ХVІІІ науково-практична конференція студентів закладів вищої та фахової передвищої освіти Укркоопспілки на тему “Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємства”, на якій було обговорено питання розвитку вітчизняної економіки та розглянуті проблеми подальшого її реформування на основі запровадження інновацій у діяльність вітчизняних підприємств різних сфер діяльності.

Організатор заходу – Навчально-методичний центр “Укоопосвіта” Всеукраїнської спілки споживчих товариств.
Через карантинні обмеження, викликані пандемією COVID-19, конференція відбулася в режимі онлайн, проте науковий форум викликав  жвавий інтерес у студентів закладів вищої та фахової передвищої освіти системи споживчої кооперації України. Свої роботи для участі у конференції подали 78 студентів, котрі представляли всі освітні установи системи споживчої кооперації. Зокрема, на конференції у Львівському торговельно-економічному університеті було представлено 37 робіт, а у Полтавському університеті економіки і торгівлі – 39 робіт. З цієї кількості понад 30 учасників виступили з доповідями в онлайн.
Відкрила науковий форум вітальним словом член Правління Укркоопспілки, директор Департаменту кадрової політики, освіти і науки, директор НМЦ “Укоопосвіта”, к.е.н. Л. Г. Войнаш.  У своєму вітальному слові ректор університету, професор П. О. Куцик привітав учасників конференції та побажав їм нових наукових звершень та набуття навичок і компетенцій для поглиблення своїх знань.

Детальніше – у форматі pdf.

Відзнака у всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт

27 квітня 2021 року на базі Харківського державного університету харчування та торгівлі відбулася в режимі онлайн підсумкова науково-практична конференція (захист робіт претендентами на перемогу) ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціалізації «Економіка та управління у сфері торгівлі».

На розгляд галузевої конкурсної комісії було подано 75 студентських наукових робіт від 91 учасника з 32 закладів вищої освіти.
На конкурс було представлено наукові роботи студентів університету спеціальності «Економіка» Валерії Оласюк на тему  «Стратегія зростання товарообороту споживчої кооперації» (науковий керівник роботи:  завідувач кафедри економіки, професор Міценко Н. Г.).
За результатами конкурсу наукове дослідження Валерії Оласюк відзначене Грамотою.

Участь у розробці заходів з розвитку кооперативної молодіжної політики

У квітні 2020 р. фахівцями Центру кооперативної науки та освіти було розроблено заходи щодо удосконалення молодіжної кооперативної політики у Львівському торговельно-економічному університеті.

Одним із завдань розроблених заходів є створення сприятливих умов для розвитку і самореалізації молоді в системі споживчої кооперації України та формування її свідомості на кооперативних традиціях та цінностях. Пропозиції розроблялись в межах програми заходів щодо удосконалення молодіжної політики Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств (Укркоопспілки).

Детальніше – у форматі pdf.

Кооперативна тематика досліджень у Економічному збірнику Наукового товариства імені Шевченка

На початку квітня 2021 р. вийшов з друку том 3 Економічного збірника Наукового товариства імені Шевченка. Традиційно у збірнику було представлено результати досліджень на кооперативну тематику.

Зокрема, на сторінках наукового видання в розділі «Економіка підприємства та проблеми кооперації» було оприлюднено наступні статті:
- Теорія та історія кооперації в працях українських вчених (1990-2010 рр.) (Мирослав Аліман, Полтавський університет економіки і торгівлі);
- Кооперативний рух у системі економічних суспільних відносин держави (ретроспекція західноукраїнського життя 20-30 років ХХ століття й сучасність) (Валентин Вісин, Луцький національний технічний університет);
- Міжнародні звязки вітчизняної споживчої кооперації: ретроспектива 20-их рр. ХХ ст. (Тетяна Оніпко, Полтавський університет економіки і торгівлі);
Том наукових праць видано завдяки фінансовій підтримці Львівського торговельно-економічного університету, відповідальний редактор видання – голова Економічної комісії НТШ проф. Петро Куцик, відповідальний секретар – доц. Сергій Семів.

Участь у роботі Глобального молодіжного кооперативного форуму

25-26 березня 2021 року відбувся ІІ Глобальний молодіжний форум «Кооперативне підприємництво» (The Global Youth Forum – Cooperative Entrepreneurship 2021) у рамках партнерства Міжнародного кооперативного альянсу та ЄС у співпраці з Молодіжною мережею МКA. Від університету у форумі взяли участь студенти: від Інституту економіки та фінансів – Оберван Тарас та Яремчук Діана; від факультету МЕВІТ – Балцат Владислава, Білан Світлана, Якубич Емілія, Бойко Олег та Шевчук Софія; від Юридичного факультету – Пудляк Лук’ян.

Цьогоріч проведення форуму відбулося в онлайн-форматі під егідою міжнародних організацій: Європейська комісія, Міжнародний кооперативний альянс та його регіональні підрозділи, Міжнародна організація праці тощо.
На відкритті форуму до учасників з вітальним словом виступили президент МКА Аріель Гуарко та представники керівництва європейських та міжнародних інституцій. Загальна чисельність учасників на цьому заході – близько 500, а доповідачів, співдоповідачів та спікерів – понад 50.
Студенти університету завдяки участі у форумі отримали можливість пройти якісні онлайн-тренінги для вдосконалення навичок, знань та мотивації. Зокрема, в межах роботи форуму студенти університету відвідали навчальні сесії з різних тем, таких як: кооперативна ідентичність, гендерна рівність, цифрові інструменти кооперативного підприємництва, політика та багато інших. Це були нетипові онлайн-сесії, оскільки в їх межах слухачі мали можливість ділитися своїми думками, взаємодіяти та спілкуватись з учасниками дискусій з усього світу.
Окрім навчання, організатори підготували для учасників яскраве музичне та танцювальне шоу, на якому виступали артисти з усього світу.
Участь студентів університету у роботі Глобального молодіжного форуму дозволила ознайомитися з передовим досвідом і сприятиме розвитку нових ідей та інновацій у галузі молодіжного й кооперативного підприємництва.

Співпраця у науковій сфері між ЛТЕУ та Кооперативно-торговим університетом Молдови

18 березня 2021 року розпочала свою роботу Міжнародна науково-практична конференція на тему ”Economic development and research”, організована на базі Кооперативно-торгового університету Молдови науковими установами та закладами вищої освіти шести європейських країн. В межах угоди про співпрацю між кооперативними університетами – Львівський торговельно-економічний університет став активним співорганізатором та учасником цього важливого наукового заходу.

Мета форуму – розповсюдження та використання результатів наукових досліджень щодо створення стійкого та ефективного середовища для економічного розвитку в умовах постпандемії.
На пленарному засіданні конференції з вітальним словом до учасників звернувся проректор з наукової роботи університету, професор Семак Б.Б.
Викладачі та аспіранти Львівського торговельно-економічного  університету прийняли участь в роботі секцій конференції та представили свої доповіді:
˗    проф. Міщук І.П., аспіранти Марій О.Т., Гадада В.Г., Демчук С.В. – в секції "Управлінські та маркетингові стратегії в конкурентній економіці";
˗    проф. Куцик В.І., доц. Воронко О.С., асп. Лозовий Т.І. та студентка Дмитрів І.О. – в секції "Інноваційна політика організації бухгалтерського обліку, аудиту та економічного аналізу";
˗    проф. Міценко Н.Г., аспіранти Годунько Р.Б., Міщук А.І. – в секції "Тенденції та можливості розвитку торгівлі та кооперативів".
Результати та рекомендації конференції будуть відображені у збірнику доповідей учасників та представлені науковій спільноті.

Детальніше – у форматі pdf.

Студенти кооперативних навчальних закладів обговорили проблеми та перспективи розвитку бізнесу

19 лютого 2021 року на базі університету відбулася міжнародна науково-практична інтернет-конференція молодих вчених і студентів на тему “Проблеми та перспективи розвитку бізнесу в Україні”.

Організатори наукового форуму – кафедра економіки та кафедра підприємництва, торгівлі та логістики ЛТЕУ, а також Студентське наукове товариство ім. М. Туган-Барановського та Наукове товариство молодих вчених ЛТЕУ.
Співорганізатори конференції – Білоруський торгово-економічний університет споживчої кооперації, Кооперативно-торговий університет Молдови, Хмельницький кооперативний торговельно-економічний інститут, Вінницький кооперативний інститут, Луцький кооперативний коледж ЛТЕУ, Львівський кооперативний коледж економіки і права, Мукачівський кооперативний торговельно-економічний коледж, Рівненський кооперативний економіко-правовий коледж, Тернопільський кооперативний торговельно-економічний коледж та Чернівецький кооперативний економіко-правовий коледж.
Мета наукового заходу – формування у здобувачів вищої освіти знань, навичок, світогляду з питань економіки та управління бізнесом в умовах ринку. На конференцію представили тези понад 150 здобувачів вищої освіти та молодих вчених з 10 університетів, 2 інститутів та 11 коледжів України, Білорусі та Молдови.
Відкрив пленарне засідання конференції вітальним словом ректор університету, професор Куцик П. О., голова Ради молодих вчених Білоруського торгово-економічного університету споживчої кооперації, доцент Кузнєцов Н. В. та голова Наукового товариства молодих вчених ЛТЕУ, доцент Перепьолкіна О. О.
Учасники долучилися до конференції дистанційно в режимі ZOOM-конференції. Це не завадило розгорнути активну дискусію з актуальних проблем економічного розвитку.

Іменні стипендіати Укркоопспілки

4 лютого 2021 року на засіданні вченої ради університету розглянуто і затверджено службові подання факультетів про призначення іменних стипендій Центральної спілки споживчих товариств України на другий семестр 2020-2021 н.р.

Вимогами до кандидатів для призначення стипендії були: навчання на “відмінно”; постійна участь у громадській діяльності факультету та університету; активна наукова робота та, особливо – участь у наукових дослідженнях з актуальних питань розвитку споживчої кооперації України та/або у розроблення бізнес-проектів та їх реалізації у кооперативних підприємствах та в організаціях.
За відповідністю вказаним вимогам для отримання стипендій рекомендовано: здобувача вищої освіти 1-го року навчання ОС “Магістр”, ОПП “Товарознавство та комерційна діяльність” Олену Стецюк та здобувача вищої освіти ОС “Бакалавр”, спеціальності “Економіка”, ОПП “Міжнародна економіка” Анжеліку Федоренко.

Вітання від Правління Укркоопспілки з Новими 2021 роком та Різдвом Христовим!

Шановні кооператори, дорогі друзі!

Правління Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств та Центральний комітет профспілок працівників споживчої кооперації України щиро вітають Вас зі світлими, радісними святами, які є для кожного із нас несуть віру у краще – із Новим Роком та Різдвом Христовим.
Ми прожили дуже важкий рік: пандемія коронавірусної хвороби, яка охопила увесь світ, примусила кожного задуматися над сенсом життя, над своїми вчинками, думками, діями, над своїм майбутнім. Сьогодні ми розуміємо – світ ніколи вже не буде таким, як раніше. Але це не означає, що на людство очікують лише біди і трагедії. У єдності наша сила – так звучить один із філософських постулатів кооперативного руху. Тож, об’єднавши зусилля, знання і вміння, ми обов’язково переможемо і хворобу, і усі негативні наслідки, які вона несе для нашого життя.

Детальніше – у форматі .pdf.

Вийшла з друку колективна монографія за участі викладачів ЛТЕУ та Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

Опубліковано колективну монографію на тему «Формування системи внутрішньої торгівлі України: теорія, практика інновації» (Формування системи внутрішньої торгівлі України: теорія, практика, інновації : колективна монографія / за ред. В. В. Лісіци, В. І. Місюкевич, О. М. Михайленко. – Полтава : ПУЕТ, 2020. – 232 с.) за участі викладачів кафедри підприємництва, торгівлі та логістики університету.

Наукове видання присвячене особливостям функціонування мережевого ритейлу, розвитку електронної комерції та підготовки фахівців для сфери внутрішньої торгівлі України. У монографії досліджено актуальні проблеми діяльності вітчизняних підприємств торгівлі в реаліях поточної економічної ситуації. Помітне місце в монографії займають результати вивчення процесів формування нової моделі електронної комерції в Україні, виконаного викладачами кафедри підприємництва, торгівлі та логістики ЛТЕУ проф. В. В. Апопієм та доц. О. І. Шалевою.
Монографія може бути корисною для науковців, викладачів, аспірантів, студентів, фахівців-практиків і всіх, хто цікавиться розвитком внутрішньої торгівлі країни.

Вебінари для викладачів Мукачівського кооперативного торговельно-економічного коледжу

17-22 грудня 2020 року завідувачем кафедри фінансів, кредиту та страхування, професором С. В. Черкасовою та професором кафедри економіки О. І. Ковтуном в дистанційному режимі прочитано лекції для викладачів Мукачівського кооперативного торговельно-економічного коледжу.

Професор Черкасова С. В. ознайомила слухачів з сучасними інструментами фінансування бізнесу, що пропонуються інститутами фінансової сфери на сучасному етапі господарювання. Професором Ковтуном О. І. проведено вебінар на тему: “Аналіз і оцінка бізнес-середовища, визначення ніш для оптимального ведення бізнесу, формування місії та цілей підприємством”. Доповідачем розглянуто типові стратегії бізнесу, їх цільове призначення та можливі ситуації застосування. Захід відбувся в межах програми стажування викладачів кооперативних закладів, де організатором виступив директор Навчально-наукового інституту післядипломної освіти університету, доцент Ю. О. Самура.






Лідія Войнаш: «Викладачі кооперативних закладів освіти мають значний вплив на освітній процес в країні, до наших ідей дослухаються, їх беруть на озброєння»

Уже багато років на чолі освітньої галузі системи споживчої кооперації України стоїть член Правління Укркоопспілки, директор Департаменту кадрової політики, освіти і науки, директор Навчально-методичного центру «Укоопосвіта» Лідія Войнаш.

5 листопада 2020 р. опубліковано інтерв’ю з Лідією Войнаш для газети «Вісті Центральної спілки споживчих товариств України». Текст інтерв’ю – у форматі pdf.

Міжнародна наукова співпраця кооперативних закладів освіти

20-21 жовтня 2020 року Мережевим університетом «Кооперація» на базі Білоруського торгово-економічного університету споживчої кооперації проводилася міжнародна інтернет-конференція «IV Писаренковские чтения «Эффективность сферы товарного обращения и труда».

Співзасновниками Мережевого університету «Кооперація», окрім нашого університету, є Білоруський торгово-економічний університет споживчої кооперації, Карагандинський економічний університет (Казахстан), Кооперативно-торговий університет Молдови, Полтавський університет економіки та торгівлі (Україна), Таджицький державний університет комерції, Російський університет кооперації, Сибірський університет споживчої кооперації (Росія) та Бєлгородський університет кооперації, економіки і права (Росія).
На відкритті конференції з вітальним словом до учасників звернувся ректор університету, професор П. О. Куцик, який подякував колегам з БТЕУ за ефективну організацію, а членам консорціуму – за плідну наукову та ділову співпрацю і побажав усім подальших наукових досягнень, творчих здобутків та здоров’я. На пленарному засіданні 20 жовтня із доповіддю «Использование приёмов мерчендайзинга для повышения эффективности интернет-магазина» виступила доцент кафедри підприємництва, торгівлі та логістики університету О. І. Шалева.
Загалом на цьому науковому заході результати своїх досліджень представили майже 80 науковців із вищеперелічених закладів освіти.
За матеріалами інтернет-конференції видано збірник наукових статей та тез.

Зміст наукового збірника – у форматі pdf.

Публікація у всеукраїнській щотижневій газеті «Вісті…»

У всеукраїнській щотижневій газеті «Вісті» Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств України № 36 від 3 вересня 2020 року вийшла публікація «Прозорiсть у формуваннi рейтингiв чи суб’єктивiзм? Або чому не враховують напрацювання кооперативного унiверситету», що стосується рейтингу університету, опублікованого Центром міжнародних проєктів «Євроосвіта» у липні 2020 року.

Детальніше – у форматі pdf.

Привітання Правління Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств та Центрального комітету Профспілки працівників споживчої кооперації України з Міжнародним днем знань (1 вересня)

Шановні студенти та працівники Львівського торговельно-економічного університету!

Правління Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств та Центральний комітет Профспілки працівників споживчої кооперації України щиро вітають Вас з Міжнародним днем знань!
У цей святковий день бажаємо студентам наполегливості та хороших оцінок, натхнення, жаги до знань та нестримної волі до нових досягнень. Ваші здібності, наполегливість стануть запорукою визначних успіхів. Вам під силу подолати будь-які труднощі, стати по-справжньому освіченими людьми і внести свій вклад у розвиток національної економіки.
Найщиріші слова подяки колективу університету, які щоденно своєю кропіткою працею та завдяки високому професіоналізму плекають майбутнє нашої держави. Бажаємо всім здоров’я, щастя, злагоди у сім’ї, бадьорості духу, оптимізму, невичерпної творчої енергії, нових досягнень і перемог.
Нехай новий 2020-2021 навчальний рік принесе Вам багато цікавих зустрічей, досягнень та перемог!

З повагою,
Голова Правління Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств І. Л. Гороховський
Голова ЦК Профспілки працівників споживчої кооперації України
В. П. Левицький

Студентці спеціальності «Комп’ютерні науки» призначено іменну стипендію Укркоопспілки

Відповідно до постанови правління Укркоопспілки від 16.07.2020 р. №18 «Про призначення іменних стипендій Центральної спілки споживчих товариств України (Укоопспілки) студентам Львівського торговельно-економічного університету» призначено на І семестр 2020-2021 н.р. іменну стипендію Укоопспілки студентці ОПП "Комп’ютерні науки" Габріеллі Надь.

Студентка ОПП " Комп’ютерні науки " Габріелла Надь за період навчання зарекомендувала себе як ерудована, ініціативна та відповідальна. Виконує обов’язки голови студентської ради факультету і заступника старости групи. Г. О. Надь якісно виконує усі вимоги навчального процесу, надає перевагу як професійно-орієнтованим, так і фундаментальним дисциплінам, застосовує творчий підхід. Приймала активну участь в організації та проведенні багатьох заходів в університеті та на факультеті. За значні успіхи у навчанні та суспільній діяльності була неодноразово нагороджена Грамотами та Подяками університету.

Студентці спеціальності «Менеджмент» призначено іменну стипендію Укркоопспілки

Відповідно до постанови правління Укркоопспілки від 16.07.2020 р. №18 «Про призначення іменних стипендій Центральної спілки споживчих товариств України (Укоопспілки) студентам Львівського торговельно-економічного університету» призначено на І семестр 2020-2021 н.р. іменну стипендію Укоопспілки студентці ОПП ""Менеджмент" Лілії Кобі.

Студентка ОПП "Менеджмент" Лілія Коба за період навчання зарекомендувала себе як розумна, здібна, дисциплінована та відповідальна студентка, підтвердженням чого є відмінні успіхи у навчанні. Виконує обов'язки старости академічної групи, представника студентів факультету товарознавства, управління та сфери обслуговування на зборах Вченої ради.
Коба Л.О. систематично працює над підвищенням свого професійного та інтелектуального рівня, представляючи доробки на наукових заходах університету. За значні успіхи у навчанні та суспільній діяльності була неодноразово нагороджена Грамотами та Подяками університету. Приймала активну участь в організації та проведенні багатьох заходів в університеті та на факультеті.

Міжнародний день кооперативів - 2020

Традиційно, у першу суботу липня, кооперативні організації всього світу долучаються до глобальних професійних урочистостей, популяризуючи кооперативних рух та його принципи і цінності. Темою цьогорічного Міжнародного дня кооперативів, який відзначається 2 липня, є «Кооперативи виступають проти зміни клімату».

Свої вітання з нагоди свята на адресу членів споживчих товариств, працівників і ветеранів споживчої кооперації України, надіслали Голова Правління Укркоопспілки Ілля Гороховський та Голова ЦК Профспілки працівників

Споживчої кооперації України Володимир Левицький, з якими можна ознайомитись у форматі pdf.

Кооперативну тематику досліджень презентовано в межах днів науки ЛТЕУ

18-19 червня 2020 року в університеті відбулися Дні науки, в рамках яких пройшли наукові конференції, серед яких міжнародна науково-практична конференція та наукова конференція студентів університету на спільну тему “Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення”. Учасниками наукових заходів подано до друку понад 300 тез.

Основним заходом в рамках Днів науки стало проведення міжнародної науково-практичної конференції на тему “Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення”, котра відбулася 18-19 червня 2020 року. У доповідях та опублікованих тезах учасників конференції розглядались актуальні питання та проблеми розвитку кооперативного сектору економіки, зокрема:
- Сучасні принципи розвитку міжнародного кооперативного руху (доц. Семів C. Р.);
- Призначення тлумачення норм права та їх застосування у споживчій кооперації України (проф. Котуха О. С., Воронко Н. Р.);
- Інноваційний розвиток обслуговуючої кооперації (проф. Котуха О. С., доц. Чабан О. М.);
- Василь Степанович Нагірний, як творець економічного фундаменту українського національного руху в Галичині в кінці ХІХ ст. (доц. Клок В. І.).
У зв’язку з карантинними обмеженнями конференція відбулася в онлайн-режимі на платформі ZOOM. У роботі конференції взяло участь понад 100 учасників.

У газеті «Вісті Центральної спілки споживчих товариств» опубліковано інтерв’ю з ректором університету

У газеті «Вісті…» № 22 (1459) від 28.05.2020 року опубліковано інтерв’ю ректора, професора П. О. Куцика щодо особливостей навчального процесу університету в умовах карантину.

Детальніше – у форматі pdf.

Профорієнтаційна on-line зустріч зі студентами Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу

14 травня 2020 року доцент кафедри фінансів, кредиту та страхування та гарант освітньої програми першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» Чуй І. Р. провела онлайн зустріч зі студентами-випускниками Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу освітнього рівня «молодший спеціаліст» спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування».

Під час on-line зустрічі потенційних абітурієнтів ознайомлено зі змінами у вступній кампанії 2020 року, новими термінами подачі документів та змінами до правил прийому. Студенти цікавилися освітніми програмами в ЛТЕУ, предметами фахових випробувань, формуванням рейтингових списків.
Крім того, доцент Чуй І. Р. поділилася особливостями організації освітнього процесу в університеті на час карантину, роботою в дистанційних курсах та проведенням екзаменаційної сесії.

Кооперативна тематика досліджень у Економічному збірнику Наукового товариства імені Шевченка

На початку травня 2020 р. вийшов з друку том 2 Економічного збірника Наукового товариства імені Шевченка. У збірнику було представлено результати досліджень на кооперативну тематику.

Зокрема, на сторінках наукового видання в розділі «Економіка підприємства та проблеми кооперації» було оприлюднено наступні статті:
- Праці Бориса Мартоса про кооперацію та їх значення (Мирослав Аліман, Полтавський університет економіки і торгівлі);
- Нормативно-правова база розвитку споживчої кооперації в Україні на початку ХХ ст. (Валентин Вісин, Тетяна Вісина, Луцький національний технічний університет);
- Кооперативна книготоргівля: вітчизняний досвід 1920-х років (Тетяна Оніпко, Полтавський університет економіки і торгівлі);
- Роль Міжнародного кооперативного альянсу у розбудові кооперативного сектора світової економіки (Сергій Семів, ЛТЕУ).
Том наукових праць видано завдяки фінансовій підтримці Львівського торговельно-економічного університету, відповідальний редактор видання – голова Економічної комісії НТШ проф. Петро Куцик.

Участь у розробці заходів з розвитку кооперативної молодіжної політики

У квітні 2020 р. фахівцями Центру кооперативної науки та освіти було розроблено заходи щодо удосконалення молодіжної кооперативної політики у Львівському торговельно-економічному університеті.

Одним із завдань розроблених заходів є створення сприятливих умов для розвитку і самореалізації молоді в системі споживчої кооперації України та формування її свідомості на кооперативних традиціях та цінностях. Пропозиції розроблялись в межах програми заходів щодо удосконалення молодіжної політики Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств (Укркоопспілки).

Детальніше – у форматі pdf.

В університеті було проведено Збори Ради споживспілки Львівської області

10 березня 2020 року у залі засідань Вченої ради університету відбулися ІІ збори Ради Спілки споживчих товариств Львівської області третього скликання. У роботі Зборів, як члени Президії участь активну взяли Голова Правління Укркоопспілки Ілля Леонідович Гороховський та ректор університету, професор Петро Олексійович Куцик.

На Зборах були заслухані та обговорені такі питання: робота правління Споживспілки Львівської області у 2019 році та завдання щодо підвищення ефективності господарювання кооперативних організацій системи споживчої кооперації області (доповідач: голова правління Споживспілки Львівської області М.М. Ванівський); про баланс Спілки споживчих товариств Львівської області за 2019 рік та висновки по ньому ревізійної комісії Споживспілки Львівської області; про внесення змін і доповнень до Статуту Спілки  споживчих товариств Львівської області; про кошторис та утримання  управління та ревізійної комісії Спілки споживчих товариств Львівської області на 2020 рік.

Профорієнтаційна зустріч у Мукачівському кооперативному торговельно-економічному коледжі

6 лютого 2020 року доцент кафедри бухгалтерського обліку Чабанюк О. М. провела профорієнтаційну зустріч у Мукачівському кооперативному торговельно-економічному коледжі.

Студентів коледжу ознайомлено з конкурентними перевагами університету на ринку освітніх послуг, особливостями навчального процесу у виші, переліком спеціальностей і освітніх програм, можливостями наукового та фахового зростання студентів в процесі навчання.

Петро Куцик: Нам вдалось сформувати власну місію кооперативного університету

Інтерв’ю власного кореспондента газети «Вісті Центральної спілки споживчих товариств» Михайла Мазура з ректором університету, яке опубліковано в газетах «Вісті …» та «Студентський меридіан».

Детальніше – у форматі pdf.

З Новими 2020 роком та Різдвом Христовим!

Вітання від Правління Укркоопспілки

Шановні кооператори, дорогі друзі!

Правління Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств та Центральний комітет профспілок працівників споживчої кооперації України щиро і сердечно вітають Вас з Новим 2020 роком та Різдвом Христовим.

Детальніше – у форматі .pdf.

Науковий погляд на інновації у сферах торгівлі та виробництва споживчої кооперації

5 грудня 2019 року в університеті на базі факультету товарознавства, управління та сфери обслуговування організовано VІІ міжнародну науково-практичну конференцію на тему «Інновації в управлінні асортиментом, якістю та безпекою товарів і послуг», в якій прийняли участь представники 17 закладів освіти і науки.

В межах конференції заслухано та обговорено доповіді на кооперативну тематику, а саме:
- Перспективи виробництва ковбасних виробів з використанням активних оболонок на підприємствах споживчої кооперації (Стецюк О. А., доц. Лебединець В.Т., Тимчук В. І.);
- Інноваційні фактори розвитку торговельних організацій і підприємств споживчої кооперації України (Коба Л. О., проф. Трут О.О.).
Учасниками конференції були 15 докторів наук і професорів, 38 кандидатів наук і доцентів, викладачі, аспіранти, студенти освітніх ступенів бакалавр та магістр, які представили 78 тез. Серед учасників конференції були науковці та здобувачі вищої освіти кооперативних навчальних закладів, зокрема: Чернівецького кооперативного економіко-правового коледжу та Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту.  

Профорієнтаційна зустріч зі студентами Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу

28 листопада 2019 року доцент кафедри фінансів, кредиту та страхування Чуй Ірина Романівна разом із випускницею коледжу та теперішньою студенткою університету Бус Аліною провели профорієнтаційну зустріч у Тернопільському кооперативному торговельно-економічному коледжі з майбутніми випускниками спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування».

Під час зустрічі студенти коледжу ознайомилися з правилами прийому до університету, особливостями навчального процесу та перевагами спеціальності, забезпеченням навчальних дисциплін та дистанційними методиками викладання, можливостями участі у міжнародних програмах обміну.

Участь у кооперативному науковому форумі на батьківщині кооперації у місті Рочдейл (Велика Британія)

З 26 по 27 листопада 2019 року ректор університету, професор П. О. Куцик та ректор Полтавського університету економіки і торгівлі, професор О. О. Нестуля разом із доцентом кафедри теорії держави і права М. І. Голинською відвідали Велику Британію, де взяли участь у роботі конференції на тему «100-years co-operative college», яка проходила в Рочдейлі.

Мета конференції – представлення всіх переваг кооперативної діяльності та напрямків її розвитку. Під час конференції проводились воркшопи, на яких обговорювалися актуальні питання щодо впливу кооперації на економіку, про сприяння держави та місцевої влади підтримці кооперативної діяльності.
Науковий форум дав чудову можливість познайомитися з представниками кооперативної освіти з різних куточків світу та обмінятись досвідом з ними.
Крім того, учасникам конференції організовано екскурсію в перше кооперативне об’єднання, яке створене в 1844 року в англійському місті Рочдейл. Також, представники української делегації відвідали університет Манчестера, де ознайомилися з його навчально-організаційними процесами.

Детальніше – у форматі pdf.

Проведено профорієнтаційну зустріч зі студентами Чернівецького кооперативного економіко-правового коледжу

20 листопада 2019 року відбулася профорієнтаційна зустріч здобувачів освіти Чернівецького кооперативного економіко-правового коледжу з викладачем університету, доцентом Заярною Н. М.

Метою бесіди стало ознайомлення випускників з акредитованими в ЛТЕУ освітніми програмами, перевагами та особливостями навчання в університеті.

Профорієнтаційна зустріч зі студентами Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу

19 листопада 2019 року відбулася профорієнтаційна зустріч доцента кафедри фінансово-економічної безпеки та банківського бізнесу Музички О. М. зі студентами випускового курсу спеціальності "Фінанси, банківська справа та страхування" Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу.

Під час зустрічі студенти коледжу були ознайомлені із правилами прийому до Львівського торговельно-економічного університету, особливостями та перевагами навчального процесу, який базується на використанні новітніх технологій та інноваційних підходів до навчання.

Участь в засіданні Ради ректорів і директорів вищих навчальних закладів споживчої кооперації України

23–25 жовтня на базі Полтавського кооперативного коледжу відбулося засідання Ради ректорів і директорів вищих навчальних закладів споживчої кооперації України.

З доповіддю «Визнання кредитів ЄКТС та перезарахування результатів навчання для випускників коледжів, які зараховуються на 2-й або 3-й курси навчання за освітньо-професійними програмами бакалаврату університету» виступив ректор Львівського торговельно-економічного університету професор П.О. Куцик.

Перший проректор Львівського торговельно-економічного університету д.е.н., професор М.Ю. Барна виступила із доповіддю «Рейтингування науково-педагогічних та педагогічних працівників як основа внутрішнього моніторингу якості освіти та дотримання вимог Ліцензійних умов».

Детальніше – у форматі .pdf.

Участь доцента ЛТЕУ у роботі журі Всеукраїнського конкурсу кулінарної майстерності Gold Coop-2019

2-3 жовтня 2019 р на базі ресторану "Пролісок" Тернопільської ОСС відбувся Всеукраїнський конкурс кулінарної майстерності Gold Coop-2019. До складу журі входила доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи університету Турчиняк М.К.

Відповідно до  постанови Правління Укркоопспілки від 15 липня 2019 року № 22 на базі ресторану «Пролісок» (м. Тернопіль) Спілки споживчих товариств Тернопільської області відбувся Всеукраїнський конкурс  «GOLDCOOP-2019». Учасники готували дві страви. Домашнє завдання - запечений кролик, і конкурсне завдання - страви з морського окуня.

Переможцем конкурсу стали представники Чернівецької ОСС, яка одержала Гран-прі. 1, 2 і 3 місце завоювали Черкаська, Тернопільська і Миколаївська ОСС відповідно.

Детальніше – у форматі .pdf.

Участь в урочистих наукових заходах з нагоди 55-річчя Білоруського університету споживчої кооперації

26-27 вересня 2019 р. ректор ЛТЕУ проф. Куцик П. О. взяв участь в урочистостях з нагоди 55-річчя Білоруського університету споживчої кооперації (м. Гомель, Республіка Білорусь).

Центральним заходом урочистостей стала міжнародна науково-практична конференція «Споживча кооперація країн пострадянського простору: стан, проблеми, перспективи розвитку». В межах роботи міжнародної конференції  проф. Куцик П. О. презентував результати спільного дослідження проф. Куцика П. О. та доц. Семіва С. Р. на тему: «Пріоритети інтеграції споживчої кооперації постсоціалістичних країн в європейський кооперативний рух».

Детальніше – у форматі .pdf.
Буклет конференції – у форматі .pdf.

Міжнародний день кооперативів-2019

6 липня 2019 року світова кооперативна громадськість під егідою ООН відзначає Міжнародний день кооперативів, який цього року проходить під гаслом «Кооперативи за гідні умови праці».

Тема цього річного Міжнародного дня кооперативів обрана з огляду на те, що нині у світі зростає нерівність, незахищеність на робочому місці та безробіття, особливо серед молоді. Також ця тема включена у документ – Цілі сталого розвитку ООН № 8 – «Гідна праця та стале економічне зростання».

Свої вітання з нагоди свята на адресу членів споживчих товариств, працівників і ветеранів споживчої кооперації України, керівництва Укркоопспілки надіслали Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Голова Правління Укркоопспілки Ілля Гороховський, Голова ЦК Профспілки працівників Споживчої кооперації України Володимир Левицький, президент Міжнародного кооперативного альянсу Аріель Гуарко (Аргентина), президент ЄвроКооп Матіас Фідлер, генеральний секретар ЄвроКооп Тодор Іванов, Президент «Кооперативів Європи» Жан-Луіс Бансель.

Детальніше з текстами вітань Голови Правління Укркоопспілки Іллі Гороховського та Голови ЦК Профспілки працівників Споживчої кооперації України Володимира Левицького можна ознайомитись у форматі .pdf.

Вітання Президента України – детальніше.
Вітання Голови Верховної Ради України – детальніше.
Вітання Прем’єр-міністра України – детальніше.

Серіал «Навколо світу»: у головній ролі – кооперація

30 червня 2019 року вийшла вже п’ята серія проекту aroundtheworld.coop, що пропонує провокаційний огляд існуючої мережі кооперативів, які мають потужний позитивний вплив на життя людей у всьому світі.

Дослідник Сара Вікарі та кінорежисер Андреа Манкорі за підтримки проекту МКА-ЄС з кооперативного розвитку (#coops4dev) у січні 2019 року розпочали мандрівку по світу, щоб відвідати і задокументувати деякі з найбільш інноваційних і надихаючих прикладів кооперації у різних галузях економіки на п’яти континентах. Документальні короткометражки не лише показують гострі, захоплюючі історії, але й дають змогу виявити подібності та відмінності між кооперативами. Це сприятиме глибокому та аналітичному розумінню суті кооперативного руху по всьому світу. Проект також має на меті підвищити обізнаність про роль кооперативів у розвитку колективних дій та обмінятися знаннями щодо методології спільної участі у дослідженні кооперативів.

Відео можна переглянути на YouTube-каналі проекту Aroundtheworld.coop за посиланням: https://www.youtube.com/channel/UCcKPCevcxi1rcZYics0u6-g

Науковці університету провели у Мукачево семінар-тренінг «Система управління безпечністю продуктів харчування НАССР (ISO 22000)»

24 травня 2019 року на базі Мукачівського торговельно-економічного коледжу відбувся семінар-тренінг на тему «Система управління безпечністю продуктів харчування НАССР (ISO 22000)». Модератором семінару-тренінгу виступив голова Закарпатської облспоживспілки Цап В. В.

Навчання для працівників Закарпатської облспоживспілки провели:

  • д.т.н., проф. Лозова Тетяна Михайлівна професор кафедри товарознавства, технологій і управління якістю харчових продуктів "Загальні положення НАССР. Програми-передумови та їх роль у гарантуванні безпечності харчових продуктів";
  • к.с-г.н., доц. Шестопал Галина Сергіївна доцент кафедри митного та технічного регулювання "Огляд законодавчої бази щодо впровадження системи безпечності харчових продуктів. Розроблення постійно діючих процедур заснованих на принципах НАССР".

Представники від державних експертних установ, зокрема Закарпатської держпродспоживслужби у своїх виступах торкнулися питань практичних аспектів впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР.

ХVІ науково-практична конференція студентів закладів вищої освіти Укркоопспілки

23 травня 2019 року на базі університету відбулася ХVІ науково-практична конференція студентів закладів вищої освіти Укркоопспілки на тему “Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємства”, на якій було обговорено актуальні питання економічного розвитку національної економіки та розглянуті проблеми подальшого її реформування на основі впровадження інновацій у діяльність вітчизняних підприємств.

Організатор заходу – Навчально-методичний центр “Укоопосвіта” Центральної спілки споживчих товариств України. На конференцію було подано 34 наукові доповіді студентів з Львівського торговельно-економічного університету, Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту, Вінницького кооперативного інституту, Кіровоградського кооперативного коледжу економіки і права ім. М. П. Сая, Мукачівського кооперативного торговельно-економічного коледжу, Львівського кооперативного коледжу економіки і права, Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу, Луцького кооперативного коледжу Львівського торговельно-економічного університету, Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу, Чернігівського кооперативного коледжу, Черкаського кооперативного економіко-правового коледжу, Чернівецького кооперативного економіко-правового коледжу.

Відкрила науковий форум вітальним словом член Правління Укркоопспілки, директор Департаменту кадрової політики, освіти і науки, директор НМЦ “Укоопосвіта”, к.е.н. Л. Г. Войнаш.  Лідія Герасимівна привітала учасників конференції та побажала їм плідної наукової роботи та дискусії з проблематики інноваційної діяльності підприємств.У вітальному слові ректор університету, професор П. О. Куцик привітав учасників конференції та побажав їм нових наукових звершень та набуття навичок і компетенцій для поглиблення своїх знань, необхідних для подальшого працевлаштування в умовах висококонкурентного економічного середовища, що динамічно змінюється.

Детальніше – у форматі pdf.

Вчені університету представили кооперативну тематику досліджень на щорічній науковій конференції професорсько-викладацького складу та аспірантів

15-17 травня 2019 року у Львівському торговельно-економічному університеті відбулося чотири пленарні засідання щорічної наукової конференції професорсько-викладацького складу та аспірантів університету на тему: “Актуальні проблеми економіки і торгівлі в сучасних умовах євроінтеграції”.

В межах конференції заслухано та обговорено доповіді на кооперативну тематику, а саме:

  • Принципи кооперативного права – сучасний погляд (к.ю.н., доц. Котуха О. С., к.ю.н., доц. Чабан О. М.);
  • Нормативне саморегулювання договірних відносин суб’єктів кооперативної діяльності (к.ю.н., доц. Федик Є. І.);
  • До питання про запровадження міжнародного Дня кооперації (д.і.н., проф. Гелей С. Д.).

Детальна програма конференції – у форматі pdf.

Студенти університету представили кооперативну тематику досліджень на щорічній студентській науковій конференції

15 травня 2019 року відбулась щорічна наукова конференція студентів Університету “Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення”.

Учасниками щорічної наукової конференції стали студенти бакалаврату та магістратури всіх спеціальностей університету. У їх доповідях та опублікованих тезах розглядались актуальні для економіки України питання, проблеми розвитку сучасних технологій, міжнародних економічних відносин, підприємництва, маркетингу, менеджменту та права.  В межах конференції заслухано та обговорено доповіді на кооперативну тематику, а саме:

  • Організаційні аспекти обліку розрахунків з постачальниками у споживчій кооперації (Штефуряк Б. І., науковий керівник - ст. викл. Попітіч Т. В.);
  • Проблеми розвитку садівничих кооперативів (Федоренко А. О., науковий керівник - д.е.н., проф. Міценко Н. Г.);
  • Напрями активізації співробітництва споживчої кооперації України з Європейською Бізнес Асоціацією (Якубич Е. В., науковий керівник  к.е.н., доцент Семів C. Р.).

Детальна програма конференції – у форматі pdf.
Тези конференції – у форматі pdf.

Науковці університету провели семінар-тренінг для керівництва і фахівців Чернівецької обласної спілки споживчих товариств

11 квітня 2019 року у Чернівцях на базі Чернівецького кооперативного економіко-правового коледжу відбувся семінар-тренінг для керівництва і фахівців Чернівецької обласної спілки споживчих товариств на тему “Система управління безпечністю продуктів харчування НАССР (ISO 22000)”, який провели провідні науковці Львівського торговельно-економічного університету та фахівці Держстандарту. У заходів взяли участь понад 80 керівників та працівників підприємств, що входять до системи Чернівецької ОСС.

Професор кафедри товарознавства, технологій і управління якістю харчових продуктів, д. т. н. Тетяна Лозова виклала загальні положення та зміст системи НАССР, а також детально висвітлила її програми-передумови та їх роль у гарантуванні безпечності харчових продуктів.

Доцент кафедри митного і технічного регулювання, к. с-г. н.  Галина Шестопал подала учасникам тренінгу детальний огляд чинної законодавчої бази, яка регулює процес впровадження системи безпечності харчових продуктів, і поетапно виклала хід розроблення постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР.

Заступник генерального директора з питань оцінки відповідності ДП “Львівський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації” Роксолана Шлюз у своїй лекції основний акцент зробила на практичних аспектах впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР на підприємствах різного типу – виробничих, торговельних і закладах ресторанного господарства.

За результатами проведення заходу для керівників та фахівців споживчої кооперації України будуть складені та опубліковані методичні рекомендації.

Відбувся семінар-тренінг для керівництва Львівської обласної спілки споживчих товариств на тему “Система управління безпечністю продуктів харчування НАССР (ISO 22000)”

4 квітня 2019 року на базі університету відбувся семінар-тренінг для керівництва Львівської обласної спілки споживчих товариств на тему “Система управління безпечністю продуктів харчування НАССР (ISO 22000)”.

Відкрив захід вітальним словом ректор університету, професор Петро Куцик. Також до учасників семінару звернувся голова Львівської облспоживспілки, к.е.н. Михайло Ванівський. Обидва доповідачі відзначили виняткову важливість та нагальність впровадження системи НАССР у практичну діяльність кооперативних підприємств з огляду на перспективи інтегрування України в економічний простір ЄС.

Перед учасниками семінару виступили провідні вчені університету та фахівці Держстандарту.

Професор кафедри товарознавства, технологій і управління якістю харчових продуктів, д. т. н. Тетяна Лозова виклала загальні положення та зміст системи НАССР, а також детально висвітлила її програми-передумови та їх роль у гарантуванні безпечності харчових продуктів.

Доцент кафедри митного і технічного регулювання, к. с-г. н.  Галина Шестопал подала учасникам тренінгу детальний огляд чинної законодавчої бази, яка регулює процес впровадження системи безпечності харчових продуктів, і поетапно виклала хід розроблення постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР.

Заступник генерального директора з питань оцінки відповідності ДП “Львівський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації” Роксолана Шлюз основний акцент зробила на практичних аспектах впровадження  системи  управління безпечністю харчових продуктів НАССР на підприємствах різного типу.

За результатами проведення семінару-тренінгу для керівників та фахівців споживчої кооперації будуть складені та опубліковані методичні рекомендації.

Науковців університету нагороджено почесною трудовою відзнакою «Знак пошани» Укркоопспілки

За значний особистий внесок у розвиток кооперативної освіти, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність, високий професіоналізм та з нагоди 203-річчя заснування Львівського торговельно-економічного університету провідних науковців і працівників університету нагороджено почесною трудовою відзнакою «Знак пошани» Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств (Укркоопспілки).

Детальніше – у повідомленні газети «Вісті…» від 4.04.2019 р. форматі .pdf.

Пріоритети розвитку кооперативної освіти визначено на ІІІ з’їзді споживчої кооперації України

20-21 березня 2019 року в Києві, в приміщенні Укркоопспілки, відбувся ІІІ з’їзд споживчої кооперації України. Відкрив з’їзд Голова Правління Укркоопспілки Ілля Леонідович Гороховський.

Голова Правління Укркоопспілки І. Л. Гороховський виголосив звітну доповідь «Про роботу Ради і Правління Всеукраїнської центральної спілки  споживчих товариств (Укркоопспілки) у 2014-2018 роках та завдання щодо підвищення ефективності господарювання кооперативних організацій системи споживчої кооперації України». Значна увага у звітній доповіді була присвячена проблемам і перспективам розвитку кооперативної освіти. Доповідач наголосив, що кооперативна освітня галузь потребує системного реформування та окреслення нових перспектив розвитку. Риторичне питання «Освіта для молоді, чи молодь для освіти?» напряму стосується і споживчої кооперації, яка в своєму складі має 2 університети, 2 інститути і 18 коледжів.

Детальніше – у публікації газети «Вісті…» у форматі pdf.

Сучасні соціальні та екологічні стратегії розвитку кооперативного сектору економіки обговорено на засіданні Ради Наукового товариства ім. Шевченка

25 січня 2019 року в залі засідань вченої ради університету відбулося засідання Ради Наукового товариства ім. Шевченка.    

На засіданні виголосив доповідь директор Центру кооперативної науки та освіти ЛТЕУ Семів С. Р. на тему «Сучасні соціальні та екологічні стратегії розвитку кооперативного сектору економіки» У своїй доповіді Сергій Семів окреслив головні особливості, проблеми та тенденції розвитку сучасного кооперативного руху, його внесок у вирішення глобальних економічних, соціальних та екологічних проблем. Зокрема було акцентовано на високій ефективності діяльності зарубіжних енергетичних кооперативів і стратегіях розвитку кооперативного руху у контексті вирішення проблем поширення «зеленої» енергетики у світі, неконтрольованої масової міграції та демографічних структурних змін на європейському континенті.

Вітання українським кооператорам з нагоди Нового року від Президента Міжнародного кооперативного альянсу

Шановні друзі-кооператори!

Ми володіємо ключами до розвитку світу, заснованого на братерських, мирних та демократичних відносинах між країнами. Будемо йти вперед із переконанням, що ми – частинка руху, який щодня робить світ кращим.

Від імені моїх колег по Правлінню, а також усієї команди МКА, я бажаю вам радісних свят і чудового нового 2019 року у колі рідних та друзів!

Детальніше – у форматі .pdf.

З Новими роком та Різдвом Христовим!

Вітання від Правління Укркоопспілки
 
Шановні кооператори, дорогі друзі!

Правління Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств і Центральний Комітет Профспілки працівників споживчої кооперації України щиро вітають Вас із Новими 2019-им роком та Різдвом Христовим!

Детальніше – у форматі .pdf.

Реалії кооперативної економічної освіти обговорено на круглому столі в Тернополі

12 грудня 2018 року у Тернопільському кооперативному торговельно-економічному коледжі відбулося засідання круглого столу на тему «Реалії економічної освіти: проблеми та сучасні форми роботи з цільовими аудиторіями».

Активний розвиток споживчої кооперації зумовлює потребу в нових кваліфікованих працівниках обліково-фінансової сфери. Тому не дивно, що саме керівництво кооперативних закладів вищої освіти взяло на себе роль модераторів круглого столу. Ректор Львівського торговельно-економічного університету Петро Куцик підкреслив актуальність проблеми підготовки фахівців з обліку та фінансів.

Детальніше – у репортажі газети «Вісті…»  у форматі .pdf.

Методичний семінар Навчально-методичного центру Укркоопспілки "Укоопосвіта"

27-29 листопада 2018 р. Навчально-методичний центр Укркоопспілки "Укоопосвіта"  на базі Хмельницького кооперативного торговельно-економічного провів методичний семінар з викладачами кооперативних ЗВО. На семінарі обговорювалося зростання ролі дисципліни "Комерційна діяльність" у формуванні професійних якостей фахівців спеціальності "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність". В процесі обговорення проблематики викладання дисципліни виступили понад 40 доповідачів.

Директор Департаменту кадрової політики, освіти і науки, член правління Укркоопспілки, к.е.н. Войнаш Л. Г. у своєму виступі вказала на необхідність поглиблення науково-прикладних основ комерційної діяльності як ключової дисципліни в системі знань підприємницького спрямування. Від Львівського торговельно-економічного університету з доповіддю "Адаптація дисципліни "Комерційна діяльність" до компетентностей спеціальності "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" виступив професор кафедри ПТЛ, д.е.н., проф. Апопій В. В. Доповідач проаналізував перспективні можливості оновлення та представив сучасну модель дисципліни "Комерційна діяльність". Учасники семінару прийняли нову програму дисципліни "Комерційна діяльність" для молодших спеціалістів, розмежувавши її з програмою підготовки студентів ОС "Бакалавр" та рекомендували підготувати сучасні підручники "Основи комерційної діяльності" та "Комерційна діяльність на ринку товарів і послуг".

Роль споживчої кооперації у розвитку туристичної інфраструктури розглянуто на міжнародній науково-практичній конференції

31 жовтня – 1 листопада 2018 року на базі університету відбулася І міжнародна науково-практична конференція на тему "Сталий розвиток туризму на засадах партнерства: освіта, наука, практика", участь в якій взяли понад 200 науковців та практиків сфери туризму з різних куточків України, а також Польщі, Грузії, Азербайджану, Молдови та Латвії.

У межах роботи секції 1 «Розвиток туризму та туристичних дестинацій України: маркетингові, управлінські, фінансово-економічні та нормативно-правові аспекти» було розглянуто та обговорено доповідь «Роль споживчої кооперації у розвитку туристичної інфраструктури України» (автори доповіді: доц. Семів С.Р. та доц. Семів Г. О.).

Інформаційний лист конференції – у форматі .pdf.

Участь у роботі журі кооперативного конкурсу кондитерської майстерності Gold Coop-2018

24-25 жовтня 2018 року доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Турчиняк М.К. була членом журі Всеукраїнського конкурсу кондитерської майстерності «Gold Coop-2018», який відповідно до Постанови Правління Укоопспілки відбувся у м. Кропивницький.

Свято майстерності проходило на базі ресторану  підприємства «Козача забава» Спілки споживчих товариств Кіровоградської області м. Кропивницький. У конкурсі взяли участь значна кількість кооператорів, які представили великий асортимент кондитерських виробів. Проведення Всеукраїнського конкурсу кондитерської майстерності «Gold Coop-2018» принесло усвідомлення того, що сьогодні твориться нова кондитерська історія системи споживчої кооперації України.

Своїми враженнями від роботи в складі журі конкурсу поділиласьь доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЛТЕУ Турчиняк Марія Климентівна. 

Детальніше – у форматі .pdf.

Рада ректорів і директорів навчальних закладів Укркоопспілки: молодь цінує якість і практичність освіти

10-11 жовтня 2018 року на базі Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу відбулося засідання Ради ректорів і директорів вищих навчальних закладів споживчої кооперації України. У його роботі взяли участь перший заступник голови правління Укркоопспілки Володимир Левицький, член Правління Укркоопспілки, директор департаменту кадрової політики, освіти і науки, директор НМЦ «Укоопосвіта», к.е.н. Лідія Войнаш, голова правління Спілки споживчих товариств Тернопільської області Михайло Лазар та в.о. начальника управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ганна Зварич.

На засіданні були підведені підсумки прийому до кооперативних закладів вищої освіти у 2018 році та обговоренні завдання щодо проведення профорієнтаційної роботи. Цікавими і, насамперед, повчальними були виступи голови Ради ректорів і директорів вищих навчальних закладів споживчої кооперації України, ректора Львівського торговельно-економічного університету, проф. Петра Куцика та проректора з наукової роботи ЛТЕУ проф. Богдана Семака. У своїх виступах вони проінформували присутніх про необхідність дотримання академічної доброчесності викладачами закладів вищої освіти у науковій та методичній діяльності, а також про нові підходи до організації підвищення кваліфікації та стажування викладачів вищої освіти.

Детальніше – у публікації газети «Вісті…» у форматі .pdf.

Участь у міжнародній конференції у Кооперативно-торговельному університеті Молдови

13-14 вересня 2018 року науковці ЛТЕУ прийняли участь у міжнародній науково-практичній конференції «The innovative, collaborative, inclusive development of cooperatives: Theory, Practice, Perspectives» (м. Чісінау, Молдова). ЛТЕУ був представлений наступними доповідями:

1. Куцик П. О. Напрями активізації участі кооперативних організацій постсоціалістичних країн у діяльності європейських кооперативних інституцій.
2. Гелей С. Д. Міжнародний кооперативний рух і проблеми сучасного розвитку кооперативних ідей в Україні.
3. Семак Б. Б. Пріоритети розвитку двостороннього економічного співробітництва підприємств споживчої кооперації України та Молдови.
4. Семів С. Р. Європейський досвід розвитку кооперативних роздрібних мереж.

Детальна програма конференції у форматі .pdf.

Професор В. В. Апопій - Doctor Honoris Causa Торгово-кооперативного університету Молдови

13 вересня 2018 р. з нагоди 150 річниці з часу створення першого споживчого товариства у Молдові та 25-річчя з моменту заснування Торгово-кооперативного університету Молдови за видатні заслуги з підготовки фахівців для споживчої кооперації Республіки Молдова та багаторічну плідну наукову роботу професору кафедри підприємництва, торгівлі та логістики В. В. Апопію присвоєно почесне звання Doctor Honoris Causa Торгово-кооперативного університету Молдови.

Міжнародний день кооперативів-2018

7 липня 2018 року світова кооперативна спільнота під егідою ООН відзначає Міжнародний день кооперативів, який цього року проходить під гаслом «Стабільні громади через кооперативи». Цьогоріч темою свята є «Стійке споживання товарів і послуг», яка відображає ціль ООН зі сталого розвитку – «відповідальне споживання та виробництво».

Свої вітання з нагоди свята на адресу членів споживчих товариств, працівників і ветеранів споживчої кооперації України, керівництва Укркоопспілки надіслали Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Голова Правління Укркоопспілки Ілля Гороховський, Голова ЦК Профспілки працівників Споживчої кооперації України Володимир Левицький, президент Міжнародного кооперативного альянсу Аріель Гуарко (Аргентина), президент ЄвроКооп Массімо Бонжіованні, президент Світових споживчих кооперативів (ССW) професор Петар Стефанов, генеральний секретар ЄвроКооп та Світових споживчих кооперативів Тодор Іванов, Президент «Кооперативів Європи» Жан-Луіс Бансель та директор «Кооперативів Європи» Агнес Матіс.

Детальніше з текстами вітань можна ознайомитись у форматі .pdf.

Ілля Гороховський: «Моє обрання на посаду віце-президента Єврокооп – це перемога тих сил, які хочуть змін»

Голову правління Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств України (Укркоопспілки) Іллю Гороховського обрано віце-президентом Європейського співтовариства споживчих кооперативів (Euro Coop). Обрання на таку високу посаду Іллі Гороховського, голови правління Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств, відбулося вперше за історію споживчої кооперації України.

Цей факт є свідченням того, що система споживчої кооперації України знана і визнана європейськими колегами як одна із тих організацій, що активно розвивається, має величезний потенціал, відкрита до співпраці та запозичення кращих європейських практик.

Детальніше – в інтерв’ю Іллі Леонідовича газеті «Вісті…» (№ 27 від 5.07.2018 р.) у форматі .pdf.

Премія кооперативної страхової групи «Ю.БІ.АЙ–КООП» за кращу студентську наукову роботу

3 липня 2018 року на засіданні вченої ради університету ректор, професор П.О. Куцик урочисто вручив Диплом I ступеня студентці спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» Ірині Дяків за перемогу у конкурсі наукових робіт з дисципліни «Страхові послуги» серед студентів вищих навчальних закладів Укркоопспілки (науковий керівник: доцент кафедри фінансово-економічної безпеки та банківського бізнесу З.Р. Костак).

За перемогу у конкурсі студентку нагороджено грошовою премією у розмірі 2000 грн, а ПАТ Страхова група «Ю.БІ.АЙ – КООП» запросила пройти виробничу практику в регіональному підрозділі компанії протягом одного місяця.

Голова Правління Укркоопспілки обраний віце-президентом EuroCOOP

Сьогодні, 27 червня 2018 року, Голову Правління Укркоопспілки Іллю Леонідовича Гороховського обрано віце-президентом EuroCOOP. Вперше керівник споживчої кооперації України обійматиме посаду такого рівня у міжнародних керівних органах. Подробиці незабаром.

Навчально-методичним центром Укоопспілки “Укоопосвіта” спільно з АТ “СГ “Ю.БІ.АЙ - КООП” проведено конкурс на кращу студентську роботу з дисципліни “Страхові послуги”

19 червня 2018 року навчально-методичним центром Укоопспілки “Укоопосвіта” спільно з АТ “СГ “Ю.БІ.АЙ - КООП” проведено конкурс на кращу роботу з дисципліни “Страхові послуги” студентів закладів вищої освіти Укркоопспілки спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» на тему “Побудова ефективних каналів продажу страхових продуктів у регіоні для забезпечення ефективної роботи страхової компанії”. Загалом на конкурс матеріали подали 13 вишів Укркоопспілки.

Конкурсні матеріали розглянуті організаційним комітетом та Конкурсною комісією Укркоопспілки під головуванням члена Правління Укркоопспілки, директора Департаменту кадрової політики, освіти і науки, директора НМЦ “Укоопосвіта” Войнаш Л. Г. До складу оргкомітету також увійшли керівники вишів Укркоопспілки та представники АТ «СГ «Ю.БІ.АЙ - КООП» в особі генерального директора Мороза А. О., директора Департаменту регіонального розвитку Заболотного О. О. та головного спеціаліста Департаменту регіонального розвитку Горбань О. В.

За підсумками конкурсу переможцем І ступеня стала Дяків Ірина, студентка Львівського торговельно-економічного університету. Переможці конкурсу нагороджені дипломами, подарунковими страховими сертифікатами та грошовими винагородами. Крім того всім студентам-учасникам конкурсу надана можливість проходження виробничої практики у АТ “СГ “Ю.БІ.АЙ - КООП”.

Рада ректорів і директорів кооперативних вищих навчальних закладів: напрацьовано алгоритми кооперативної освіти

7-8 червня 2018 року на базі Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу відбулося засідання Ради ректорів і директорів вищих навчальних закладів споживчої кооперації України. У його роботі взяли участь перший заступник голови правління Укркоопспілки Володимир Левицький, член Правління Укркоопспілки, директор департаменту кадрової політики, освіти і науки, директор НМЦ «Укоопосвіта», к.е.н. Лідія Войнаш.

Голова Ради ректорів і директорів вищих навчальних закладів споживчої кооперації України, ректор Львівського торговельно-економічного університету, проф. Петро Куцик предметно ознайомив своїх колег із внутрішньою системою забезпечення якості вищої освіти.   

Детальніше – у публікації газети «Вісті…» у форматі .pdf.

ХV науково-практична конференція студентів закладів вищої освіти Укркоопспілки

22 травня 2018 року на базі університету відбулася ХV науково-практична конференція студентів закладів вищої освіти Укркоопспілки на тему “Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємства”, на якій обговорено актуальні питання економічного розвитку національної економіки в умовах сучасних геополітичних й інформаційних трансформацій суспільства. Організатор заходу – Навчально-методичний центр “Укоопосвіта” Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств. На конференцію подано 28 наукові доповіді студентів з Львівського торговельно-економічного університету, Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту, Мукачівського кооперативного торговельно-економічного коледжу, Львівського кооперативного коледжу економіки і права, Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу, Луцького кооперативного коледжу Львівського торговельно-економічного університету, Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу, Чернігівського кооперативного коледжу та Чернівецького кооперативного економіко-правового коледжу.

Наукова тематика робіт учасників конференції виявилася різноманітною та актуальною. Студенти у своїх працях досліджували проблемні аспекти модернізації національної економіки та шляхи її розвитку; інновації у роздрібній торгівлі, готельно-ресторанному бізнесі та в АПК України; інноваційні підходи до технологій виробництва харчових продуктів на непродовольчих товарів; інструменти підвищення рівня конкурентоспроможності підприємства; сучасні технології маркетингу; напрями удосконалення обліку і контролю як інформаційного забезпечення прийняття управлінських рішень; проблеми захисту авторських прав в мережі Інтернет та проблеми ефективності національного законодавства.

При підведенні підсумків конференції член Правління Укркоопспілки, директор Департаменту кадрової політики, освіти і науки, директор НМЦ “Укоопосвіта”, к.е.н. Л. Г. Войнаш. відзначила глибокий науковий та аналітичний зміст наукових досліджень і практичне значення робіт для підприємств споживчої кооперації та економіки країни загалом. У свою чергу, ректор Університету, професор П. О. Куцик запросив студентів після закінчення коледжу продовжити навчання в університеті та пообіцяв сприяти їх науковому росту, що є важливим чинником у навчальному процесі й формуванні їх як сучасного висококваліфікованого фахівця.

Щорічна наукова конференція професорсько-викладацького складу та аспірантів університету

10 травня 2018 року в актовій залі відбулося чотири пленарні засідання щорічної наукової конференції професорсько-викладацького складу та аспірантів університету на тему: “Актуальні проблеми економіки і торгівлі в сучасних умовах євроінтеграції”. В межах конференції заслухано та обговорено доповідь проф. Гелея С. Д. на тему: «Учасник національної революції Віктор Вакуловський – активний діяч кооперативного руху на Рогатинщині».

Делегація Львівського університету промоніторила якість освіти студентів Чернівецького кооперативного коледжу

11-12 квітня 2018 року делегація Львівського торговельно-економічного університету у складі декана юридичного факультету, доцента Олександра Степановича Котухи, відповідального секретаря приймальної комісії, доцента Руслана Володимировича Бойко і доцента кафедри товарознавства і технологій непродовольчих товарів Ореста Васильовича Шумського провела зовнішній моніторинг якості освіти студентів Чернівецького кооперативного коледжу та профорієнтаційну роботу.

Представники університету провели зустріч з керівництвом коледжу, на якій розповіли про споріднені спеціальності університету, ліцензовані обсяги прийому, методичне забезпечення, новітні тенденції в організації і проведенні навчального процесу на освітньому рівні “Бакалавр”.

При зустрічі зі студентами спеціальностей “Право” (О.С. Котуха), “Облік і оподаткування”, “Фінанси, банківська справа і страхування” (Р.В. Бойко), “Підприємництво, торгівля і біржова діяльність”, “Комп’ютерна інженерія” (О.В. Шумський) майбутні абітурієнти були ознайомлені з понад 200-річною історією та сучасною освітньою діяльністю університету, переліком і характеристикою спеціальностей освітнього рівня “Бакалавр”, перспективами майбутнього працевлаштування, умовами навчання, проживання та дозвілля. З правилами прийому до ЛТЕУ та особливостями вступної кампанії 2018 року усіх присутніх проінформував відповідальний секретар приймальної комісії університету, доцент Руслан Володимирович Бойко.

Семінар «Молодь і освіта в системі СООР-Україна»

У рамках проведення засідання Правління ЄвроКооп 11 квітня 2018 року відбувся семінар «Молодь і освіта в системі СООР-Україна». На семінарі вітчизняну систему кооперативної освіти англійською мовою презентувала студентка Львівського торговельно-економічного університету Надія Гавриляк.

Детальніше – у публікації газети «Вісті…» у форматі .pdf.

Участь у засіданні Правління Єврокооп

11 квітня 2018 року відбулася визначна подія для українського кооперативного руху – засідання Правління Єврокооп, для проведення якого до столиці прибули представники 11 країн Європи, що засвідчило важливість членства української кооперації у міжнародних європейських структурах. Це була чудова можливість обміну досвідом для країн-учасників, а також шанс для України продемонструвати національні звичаї, історію та особливості як повсякденного життя, так і ведення бізнесу.

Україну, яка була дванадцятою країною-учасницею засідання представляв Голова Правління Укркоопспілки – Ілля Леонідович Гороховський, а у семінарній частині заходу, з темою «Молодь та освіта», українську кооперативну освіту представили студенти Львівського торговельно-економічного університету та Полтавського університету економіки та торгівлі: Гавриляк Надія та Сінельнік Дмитро.

Студенти виступили з презентаційною доповіддю про важливість залучення молоді до кооперативної системи, її розвиток як майбутніх кооперативних лідерів та молодіжну політику кооперативного руху. Доповідь допомогла ознайомити іноземних колег з відносинами споживчих кооперативів з молоддю, діями з боку кооперативних ВИШів спрямованими на сприяння професійному розвитку майбутніх лідерів  і отримала виключно позитивні відгуки від європейських колег.

Детальніше - у форматі .pdf.

Розкажи свою кооперативну історію, пов’язану з гендерною рівністю, і виграй подорож до Данії

5 березня 2018 року організація Cooperatives Europe Міжнародного Кооперативного Альянсу виступила з такою ініціативою, оголосивши конкурс на кращу кооперативну історію #MyCoopStory та розмістивши на своєму сайті умови його проведення і вимоги до номінантів.

Тож якщо ви молодий кооператор віком від 18 до 35 років, працюєте над інноваційними проектами, розвиваєте кооперативний бізнес і прагнете зробити у себе на підприємстві чи в організації гендерну рівність реальністю, то ця інформація для вас.

На переможця очікує подорож до Данії, презентація на Генеральній Асамблеї, а також можливість налагодити та в подальшому розширювати зв’язки з молодими кооператорами Європи в рамках YECN. Покваптеся! Відбір робіт на конкурс закінчується 25 березня, а подорож відбудеться 16-18 травня ц. р.

Детальна інформація та умови за посиланням: https://coopseurope.coop/resources/news/mycoopstory-2018-gender

Петро Куцик: Кооперативна освіта нині – це потужна мережа навчальних закладів, що дає змогу готувати фахівців як для нашої системи, так і для інших суб’єктів бізнесу та державних установ

Такою була головна думка доповіді ректора Львівського торговельно-економічного університету на П’ятих зборах Ради Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств,  які відбулись 8 лютого 2018 року в приміщенні Укркоопспілки.

Петро Олексійович виділив низку завдань, які сьогодні стоять перед кооперативними навчальними закладами:

  • забезпечення набору;
  • удосконалення трансферно-кредитної системи;
  • удосконалення навчальних планів, практична підготовка;
  • розвиток інформаційно-комп’ютерних технологій. 

Детальніше – у публікації газети «Вісті…» у форматі .pdf.

П’яті збори Ради Укркоопспілки: визначені пріоритети подальшого реформування кооперативної освіти

8 лютого 2018 року відбулися п’яті збори Ради Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств, участь у яких взяли члени Правління Укркоопспілки, голови правлінь обласних споживспілок, керівники регіональних підприємств та організацій системи. Головним пріоритетом для розвитку кооперативного ринкового господарства, як відзначалося у звітній доповіді Правління Укркоопспілки, залишається підвищення якості ринкових послуг, модернізація матеріально-технічної бази для забезпечення конкурентоспроможності та заохочення суб'єктів малого підприємництва до діяльності на наших ринках за рахунок створення їм комфортних умов праці та розвитку інфраструктури, що необхідна малому бізнесу.

П’ятими зборами Ради Укркоопспілки була затверджена нова редакція Програми подальшого реформування кооперативної освіти. Реалізація Програми має забезпечити комплектування контингенту студентів, поліпшити фінансовий стан закладів освіти, і в цілому сформувати позитивний імідж кооперативних вишів і посилити їх конкурентоспроможність на ринку освітніх послуг.

Детальніше – у форматі .pdf.

Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція

7 грудня 2017 року на базі університету відбулася Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція на тему «Проблеми та перспективи розвитку економіки України в умовах глобалізації» для викладачів та молодих вчених.

В межах конференції було представлено дослідження на кооперативну тематику Васильківа Ю. В. «Місце кадрової політики у формуванні ключових компетенцій підприємства споживчої кооперації»

Кооперативна тематика у новому збірнику наукових праць Львівського торговельно-економічного університету

8 грудня 2017 року підписано до друку двадцять перший випуск Збірника наукових праць Львівського торговельно-економічного університету «Підприємництво і торгівля», присвяченого 70-річчю кафедри підприємництва, торгівлі та логістики. У збірнику опубліковано такі статті на кооперативну тематику:

1. Міщук І. П. Логістичне забезпечення діяльності підприємств торгівлі споживчої кооперації;
2. Семів С. Р. Модель розвитку кооперативної роздрібної торгівлі в країнах Європи;
3. Коваль Л. М. Ресурсний потенціал розвитку підприємництва у сільській місцевості через інститут кооперації.

З повним текстом статей можна ознайомитись у форматі .pdf.

Іллю Гороховського обрано членом виконавчого комітету Споживчих кооперативів світу

14 листопада 2017 року галузева організація Альянсу, Споживчі Кооперативи всього світу (CCW), провела свою Генеральну Асамблею в столиці Малайзії − Куала-Лумпур. У рамках роботи Генеральної асамблеї та Глобальної конференції Альянсу 2017 року відбулися вибори Президента Споживчих кооперативів всього світу (CCW) та членів комітету.

На посаду Президента Споживчих кооперативів всього світу переобрано Петара Стефанова − кандидата економічних наук, Президента Центрального Кооперативного союзу Болгарії. Президента Кооперативного союзу Японії Ейічі Хонда обрано віце-президентом CCW.

Членами виконавчого комітету обрані: Ілля Гороховський, доктор філософії − голова КООП Україна, Родольфо Зоппі − Президент FACC, Аргентина; Юхані Ільмола − директор, SOK Фінляндія; Д.С.К. Патірана − генеральний директор, COOPFED, Шрі-Ланка; та Парк Інья − голова КООП Корея, Південна Корея. Учасники активно співпрацюватимуть у галузі торгівлі, молодіжної політики, міжгалузевих зв’язків та об'єднанні спільних академічних ресурсів для розробки довгострокової стратегії розвитку споживчих кооперативів у всьому світі до 2030 року.

Ілля Гороховський: «Проблеми кооперативної освіти розсудить не історія, а найближчий час»

Нещодавно із своїм баченням проблем освітянської галузі та тим, як їх подолати, на Раді ректорів та директорів кооперативних вишів споживчої кооперації виступив Голова Правління Укркоопспілки І.Л. Гороховський. У своєму виступі Ілля Леонідович висловив серйозну стурбованість станом справ у цій галузі та країни загалом, й кооперативній зокрема.

Детальніше – в інтерв’ю Голови Правління Укркоопспілки І.Л. Гороховського у форматі .pdf.

Іллю Гороховського обрано членом виконавчого комітету Споживчих кооперативів світу

14 листопада 2017 року галузева організація Альянсу, Споживчі Кооперативи всього світу (CCW), провела свою Генеральну Асамблею в столиці Малайзії − Куала-Лумпур. У рамках роботи Генеральної асамблеї та Глобальної конференції Альянсу 2017 року відбулися вибори Президента Споживчих кооперативів всього світу (CCW) та членів комітету.

На посаду Президента Споживчих кооперативів всього світу переобрано Петара Стефанова − кандидата економічних наук, Президента Центрального Кооперативного союзу Болгарії. Президента Кооперативного союзу Японії Ейічі Хонда обрано віце-президентом CCW.

Членами виконавчого комітету обрані: Ілля Гороховський, доктор філософії − голова КООП Україна, Родольфо Зоппі − Президент FACC, Аргентина; Юхані Ільмола − директор, SOK Фінляндія; Д.С.К. Патірана − генеральний директор, COOPFED, Шрі-Ланка; та Парк Інья − голова КООП Корея, Південна Корея. Учасники активно співпрацюватимуть у галузі торгівлі, молодіжної політики, міжгалузевих зв’язків та об'єднанні спільних академічних ресурсів для розробки довгострокової стратегії розвитку споживчих кооперативів у всьому світі до 2030 року.

Проблеми розвитку кооперації широко обговорювалися у межах міжнародної науково-практичної конференції

2-3 листопада 2017 року в актовій залі Львівського торговельно-економічного університету відбулася Міжнародна науково-практична конференція на тему «Стратегічні пріоритети розвитку внутрішньої торгівлі України на інноваційних засадах». Організаторами заходу виступили: Укркоопспілка COOP-Україна, Львівський торговельно-економічний університет, Київський національний торговельно-економічний університет, Полтавський університет економіки і торгівлі, Харківський державний університет харчування і торгівлі та інші виші України і ближнього зарубіжжя. Відкрив науковий форум вітальним словом Голова Правління Укркоопспілки Ілля Гороховський.

За матеріалами конференції був опублікований збірник, до якого було подано 273 тези, з яких 20 – на кооперативну тематику.
  
Детальніше – у форматі .pdf.

Програма конференції у форматі .pdf.

Науковці ЛТЕУ прийняли участь у міжнародній науково-практичній конференції у Молдові

21-22 вересня 2017 р. вчені ЛТЕУ прийняли участь у міжнародній науково-практичній конференції «Розвиток торговельних відносин з позицій перспективи економічної інтеграції Республіки Молдова до міжнародної економіки», яка була організована Торговельним кооперативним університетом Молдови та Національним інститутом економічних досліджень Академії наук Республіки Молдова.

Від ЛТЕУ були представлені наступні доповіді:

1. Internationalization of domestic trade and its consequences for national economies (Petro Kutsyk, Prof., dr.hab., rector, Victor Apopiy, Prof., dr.hab.).
2. Implementation of eu directives requirements in the industry of tourism (Marta Barna, assoc. Prof., Phd).
3. Activation of investment processes of high-tech technologies sectors as a factor for strengthening the competitiveness of the internal market in the conditions of globalization of economic relations (Ruslan Lupak, assoc. Prof., Phd).
4. Increasing competitiveness of retail trade on the basis of structural transformations (Victor Apopiy, Prof., Phd).
5. Means of state regulation of internal trade in the context of economic challenges globalization (Petro Kutsyk, Prof., Phd, Valentina Kutsyk, assoc. Prof., Phd).
6. The role of state regulation in the development of the commodity treatment sphere (Irina Melnik, assoc. Prof., Phd).
7. Factors of ensuring competitiveness of consumer cooperation enterprises under conditions of global economy (Sergiy Semiv, assoc. Prof., Phd).
8. Strengthening competitive potential of ukrainian trading enterprises of consumer cooperation (Bogdan Semak, Prof., Phd).
9. Retail trade in the contemporary internal trade system of ukraine (Natalia Mitsenko, Prof., Phd, Igor Mischuk, Prof., Phd).

З детальною програмою конференції можна ознайомитися у форматі .pdf.

Тези конференції: у форматі .pdf.

Детальніше – у публікації газети «Вісті…» у форматі .pdf.

Участь у семінарі у Чернівцях

Протягом 11-13 вересня у Чернівцях, на базі Споживспілки області, відбувся семінар, у якому взяли участь керівники Укркоопспілки – Голова Правління І.Л. Гороховський, перший заступник Голови правління В.П. Левицький, заступник Голови Правління О.А. Лясковець, члени правління, голови обласних Споживспілок.

Відкрив семінар Голова Правління Укркоопспілки І.Л. Гороховський. Із лекціями перед учасниками виступили науковці ЛТЕУ: Б. Семак, професор, перший проректор Львівського торгово-економічного університету, Я. Антонюк, професор, директор інституту післядипломної роботи Львівського торговельно-економічного університету.

Детальніше – у публікації газети «Вісті …» у форматі .pdf.

Стрийський форум кредитних спілок: крок до побудови вільного суспільства

10-12 серпня 2017 року у Стрию, на батьківщині галицької кооперації, відбувся II Всесвітній фестиваль українських кредитних спілок. Його проведення ініціювала Стрийська кредитна спілка «Вигода», яка нещодавно відзначила своє 25-річчя. Заходи фестивалю були спрямовані на пропаганду кооперативних цінностей серед громади, подальший розвиток кредитної кооперації в Україні. Центральною подією фестивалю став Міжнародний форум кредитних спілок.

Детальніше – у форматі .pdf.

Міжнародний день кооперативів 2017

1 липня 2017 року кооперативна громадськість світу урочисто відзначає 95-ту річницю свята усіх кооператорів, започаткованого Міжнародним Кооперативним Альянсом ще у 1922 році, та вже 22-й рік святкується під егідою Організації Об’єднаних Націй. Нині це свято відзначається під девізом МКА «Кооперативи гарантують, що ніхто не залишиться наодинці».

Свої вітання українській кооперативній спільноті з нагоди свята надіслали Голова Правління Укркоопспілки Ілля Гороховський, Голова ЦК Профспілки працівників споживчої кооперації України Володимир Левицький, Голова Верховної ради України Андрій Парубій, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, президент Міжнародного кооперативного альянсу Монік Ф. Леру, Президент Євро Кооп Массімо Бонжіованні, директор Кооперативів Європи Агнес МАТІС.

Детальніше – у форматі .pdf.

Кооперативна конференція-дискусія у с. Зарваниця

30 червня 2017 року на базі Марійського духовного центру у с. Зарваниця за сприяння громадської структури «Стрийська кооперативна ініціатива» відбулася проблемна конференція-дискусія «Кооперація і християнські ідеї економічної співпраці: чи реалістичне завдання для України». У її роботі взяли участь громадські діячі, філософи, історики, економісти, вчені, футурологи, представники духовенства та сучасні практики.

Детальніше про конференцію – у форматі .pdf.

Матеріали конференції-дискусії у форматі .pdf.

Страхова група «Ю.Бі.Ай − Кооп» спільно з «Укркоопспілкою» провели конкурс для студентів кооперативних вишів

26 червня 2017 року «Страхова група «Ю.Бі.Ай-Кооп» спільно з Всеукраїнською центральною спілкою споживчих товариств («Укркоопспілкою») провели конкурс на кращу роботу з дисципліни «Страхові послуги» для студентів кооперативних вишів. Студентам спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» було запропоновано підготувати роботу на тему «Побудова ефективних каналів продажу страхових продуктів у регіоні для забезпечення ефективної роботи страхової компанії».

Детальніше – у форматі .pdf.

ХIV науково-практична конференція студентів вищих навчальних закладів Укркоопспілки

25 травня 2017 року на базі Львівського торговельно-економічного університету відбулася ХIV науково-практична конференція студентів вищих навчальних закладів Укркоопспілки на тему «Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємства», на якій обговорено актуальні питання правового забезпечення та економічного розвитку національної економіки
в умовах сучасних геополітичних й інформаційних трансформацій суспільства. Організатором заходу виступив Навчально-методичний центр «Укоопосвіта» Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств.

Детальніше – у форматі .pdf.

Наукове обговорення актуальних проблем економіки і торгівлі

11 травня 2017 року в актовій залі відбулося пленарне засідання щорічної наукової конференції професорсько-викладацького складу та аспірантів університету на тему: “Актуальні проблеми економіки і торгівлі в сучасних умовах євроінтеграції”.

На конференції були заслухані та обговорені наступні доповіді на кооперативну тематику:

1. Міценко Н. Г., Васильків Ю. В. Детермінанти розвитку соціальної відповідальності кооперативних торговельних підприємств.
2. Семів C. Р. Зарубіжний досвід розвитку кооперації в енергетичному секторі економіки.
3. Прокіп А. В. Споживча кооперація Львівщини в умовах перехідної економіки.

Засідання спеціалізованої вченої ради університету від 6 квітня 2017 р.

6 квітня 2017 року на засіданні спеціалізованої вченої ради Д. 35.840.01 відбувся захист дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук здобувача кафедри менеджменту ВНЗ Укоопспілки “Полтавського університету економіки і торгівлі” ТИТАРЕНКО Ірини Володимирівни на тему “Управління фінансовою підсистемою підприємств та організацій споживчої кооперації” (науковий керівник: д.е.н., доцент, доцент кафедри менеджменту (ВНЗ Укоопспілки “Полтавський університет економіки і торгівлі”) – Лугівська Ольга Петрівна.

З авторефератом дисертації можна ознайомитися у форматі .pdf.

Фундаментальна зарубіжна монографія про міжнародний кооперативний рух

У березні 2017 р. у видавництві Oxford University Press вийшла з друку фундаментальна праця, присвячена розвитку міжнародного кооперативного руху:

Blasi J. R., Borzaga C., Michie J. The Oxford Handbook of Mutual, Co-operative and Co-owned Businesses / Jonathan Michie, Joseph R. Blasi, Carlo Borzaga. – Oxford: Oxford University Press, 2017. – 704 р.

У цьому виданні досліджуються такі організації, як споживчі кооперативи, сільськогосподарські та виробничі кооперативи, виробничі кооперативи, товариства взаємного будівництва, кредитні спілки, солідарні організації, спільні страхові компанії чи компанії, що належать працівникам. Цей складний набір організацій називається по-різному у різних країнах: від "mutuals" у Великобританії до "солідарних кооперативів" у Латинській Америці. У деяких країнах такі організації офіційно не визнані. Ці альтернативні корпоративні форми виникли в різних галузях економіки практично у всіх розвинених країнах з часів промислової революції та розвитку капіталізму. Проте останніми роками в деяких країнах вони виявляються потенційно привабливими в світлі їх здатності вирішувати різні економічні та соціальні проблеми та їх відносну стійкість у період фінансово-економічної кризи протягом 2007-2016 років.

Детальніше про видання у форматі .pdf.

Випускник спеціальності МЕВ успішно впроваджує інновації у кооперативній торгівлі

Мабуть, не всім випускникам вишу так щастить, як Івану Рубішу. Адже знайти одразу після завершення навчання робоче місце, яке не тільки до душі, а ще й дає високий кар’єрний старт – велика удача. Іван Рубіш, недавній студент Львівського торговельно-економічного університету, сьогодні – заступник керівника підприємства «Чинадіївське» Чинадіївського споживчого товариства Мукачівської райспоживспілки.

Детальніше – в інтерв’ю Івана Рубіша газеті «Вісті…» від 2.02.2017 року у форматі .pdf.

Доповідь на засіданні Ради Наукового товариства імені Шевченка

27 січня 2017 року в Залі засідань Вченої Ради Львівського торговельно-економічного університету відбулося засідання Ради Наукового товариства імені Шевченка. Засідання відкрив Голова НТШ – член-кореспондент НАН України, професор Роман Кушнір.

На порядок денний було винесено розгляд доповіді «Чинники високої конкурентоспроможності кооперативів в умовах глобальної економіки» (доповідач – проф. кафедри маркетингу Львівського торговельно-економічного університету Богдан Семак).

У доповіді професор Богдан Семак наголосив на тому, що кооперативні організації у різних країнах світу функціонують здебільшого в умовах агресивного конкурентного середовища, що стало наслідком загострення глобальної конкуренції та посилення позицій транснаціональних корпорацій в економіці більшості країн. Доповідач звернув увагу присутніх на те, що незважаючи на несприятливе зовнішнє середовище, кооперативні організації є визнаними світовими лідерами бізнесу і реалізують свої товари і послуги для близько половини населення планети. Головними чинниками високої конкурентоспроможності кооперативів у сучасному світі були визначені наступні: глибока інтеграція сільськогосподарських, виробничих та інших видів кооперативів з кооперативними структурами банківсько-кредитної сфери; ефективне застосування кооперативами стратегії захоплення окремих ринкових ніш; посилення тенденцій міжнародної кооперації та інтеграції; широке запровадження кооперативними організаціями інновацій та нарощування господарського обороту; реалізація на практиці моделі кооперативного бізнесу, що сприяє високій віддачі та мотивації працівників; високий рівень підтримки кооперативного руху у розвинутих країнах. Підсумовуючи свою доповідь, Б. Семак наголосив на необхідності застосування позитивного досвіду діяльності кооперативів у різних країнах світу в умовах вітчизняної системи споживчої кооперації, підприємства якої змушені конкурувати з структурами приватного бізнесу, значна частина яких працює у тіньовому секторі економіки.

З Новими роком та Різдвом Христовим!

Вітання від Правління Укркоопспілки
 
Шановні члени споживчих товариств, працівники та ветерани споживчої кооперації України! Правління Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств і Центральний Комітет Профспілки працівників споживчої кооперації України щиро вітають Вас із Новими роком та Різдвом Христовим!

Детальніше – у форматі .pdf.

Кооперативний саміт у Львівському торговельно-економічному університеті

Протягом трьох днів – 12-14 грудня 2016 року у старовинному Львові відбулися особливі, дуже знакові для споживчої кооперації України події – завершальні урочистості присвячені 150-річчю утворення першого споживчого товариства в Україні і 200-літтю Львівського торговельно-економічного університету.

Детальніше – у спецвипуску газети «Вісті … »у форматі .pdf.

150-річчя утворення першого споживчого кооперативу очима кафедри міжнародних економічних відносин ЛТЕУ

Серед урочистих заходів кооперативної спільноти України заслуговує на увагу Міжнародна науково-практична конференція, присвячена 150-річчю утворення першого споживчого товариства в Україні та 200-річчю від часу заснування ЛТЕУ "150 років споживчій кооперації України: оцінюючи минуле, визначаємо майбутнє", яка відбулася в стінах ЛТЕУ 13 грудня 2016 р.

В роботі конференції активно прийняли участь викладачі кафедри МЕВ. Так, модератором третього пленарного засідання  була професор Марія Флейчук, а професор Віктор Шевчук та доцент Сергій Семів виступили з доповідями під час панельної дискусії. І, звичайно ж, прикрасили цей потужний науковий захід третьокурсниці-міжнародниці, які хлібом-сіллю урочисто зустрічали представників міжнародних кооперативних організацій. А наша юна Надія Гавриляк (381 група) забезпечувала фаховий переклад доповідей іноземних гостей.

Чудовим завершальним акордом свята стала урочиста академія в Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької, під час якої пролунали вітальні слова ректора, професорів, меценатів, гостей та представників місцевої і державної влади.
Кафедра МЕВ горда усвідомлювати себе частиною одного з найдревніших львівських вузів і сподівається продовжувати традицію підготовки висококваліфікованих фахівців ще не одне сторіччя!
 

Міжнародна науково-практична конференція

13 грудня 2016 року в актовій залі університету відбулася Міжнародна науково-практична конференція присвячена 150-річчю утворення першого споживчого товариства в Україні та 200-річчю від часу заснування Львівського торговельно-економічного університету на тему “150 років споживчій кооперації України: оцінюючи минуле, визначаємо майбутнє”.

Організатори заходу: Укркоопспілка, Львівський торговельно-економічний університет та Полтавський університет економіки і торгівлі. Співорганізатори: International Co-operative Alliance, Euro Coop, Білоруський торгово-економічний університет споживчої кооперації, Кооперативно-торговий університет Молдови, Карагандинський економічний університет Казспоживспілки. Слід відзначити, що захід проходив за сприяння Львівської обласної державної адміністрації.

Участь у роботі конференції взяли: члени правління Укркоопспілки та голови правлінь облспоживспілок, керівники та представники міжнародних кооперативних організацій, ректори та представники вітчизняних і зарубіжних кооперативних вузів та професорсько-викладацький колектив і студенти університету.

Детальніше тут

Анонс міжнародної науково-практичної конференції

13 грудня 2016 року відбудеться Міжнародна науково-практична конференція, присвячена 150-річчю утворення першого споживчого товариства в Україні та 200-річчю від часу заснування ЛТЕУ "150 років споживчій кооперації України: оцінюючи минуле, визначаємо майбутнє".

Ознайомитися з програмою майбутньої конференції можна у форматі .pdf.

Засідання спеціалізованої вченої ради академії від 06 грудня 2016 р.

06 грудня 2016 року на засіданні спеціалізованої вченої ради Д. 35.840.01 відбувся захист дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук здобувача кафедри економічної теорії та прикладної економіки ВНЗ Укоопспілки “Полтавського університету економіки і торгівлі” ГАРКУШІ Олександра Володимировича на тему “Державне регулювання кредитної кооперації України” (науковий керівник: д.е.н., професор, професор кафедри економічної теорії і прикладної економіки (ВНЗ Укоопспілки “Полтавський університет економіки і торгівлі”) – Пантелеймоненко Андрій Олексійович.

Конференція в Руанді: презентація кооперативної освіти України

З 27 по 31 листопада у столиці Руанди (Африка), місті Кігалі, відбулася Друга африканська кооперативна конференція. Друга Африканська Кооперативна Конференція, де українська делегація представляла молодіжну політику УКООПССПІЛКИ та кооперативну освіту, представлену Львівським торговельно-економічним університетом та Полтавським університетом економіки та торгівлі, дала можливість ознайомлення з основними проблемами кооперативів Африканського континенту та шляхами їх вирішення: недостатнє технічне забезпечення, брак кваліфікованих кадрів, гендерне питання – основні труднощі на шляху розвитку африканської кооперації. Учасниками делегації від університету були ректор, професор Петро Олексійович Куцик та студентка Надія Гавриляк.

Представлена українською делегацією кооперативна освіта викликала значне зацікавлення у представників африканських країн, оскільки співпраця з українськими кооперативними Вишами могла б стати кроком до вирішення проблеми з недостатнім рівнем кваліфікації працівників африканських кооперативів та потреби у наставництві з боку більш успішної кооперативної системи. Як наслідок між делегаціями України та Кенії, Руанди, Танзанії та Нігерії відбулися ініційовані африканською стороною зустрічі, для можливості обговорення подальшої співпраці між українськими та африканськими кооперативами та залучення африканських студентів до українських кооперативних вишів.

Наслідком переговорів з усіма делегаціями був обмін контактами та чорновими варіантами договорів про співпрацю, для внесення сторонами індивідуальних правок для підписання компромісного, взаємовигідного договору.

Детальніше – у форматі .pdf.

Участь студентки факультету МЕВ у ІІ Африканській кооперативній конференції

На 3-му курсі спеціальності МЕВ навчається Надія Гавриляк, котра неодноразово продемонструвала свої знання, вміння грамотно їх презентувати, досконале володіння іноземною мовою під час різноманітних наукових заходів, які передбачали для Наді вихід саме на міжнародну арену. Наприкінці жовтня 2016 року географія наукових мандрівок Надії Гавриляк сягнула самої Африки.

З 28 жовтня по 1 листопада в Руанді відбувалася Друга Африканська Кооперативна Конференція, під час якої можна було ознайомитися з проблемами африканської кооперативної системи та представити українську кооперативну освіту, що в подальшому сприятиме поглибленню співпраці між африканськими та українськими вишами та залученню африканських студентів.

Засідання спеціалізованої вченої ради академії від 18 жовтня 2016 р.

18 жовтня 2016 року на засіданні спеціалізованої вченої ради Д. 35.840.01 відбувся захист дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук аспіранта кафедри фінансів, кредиту та страхування Львівського торговельно-економічного університету ОСАДЧУК Юлії Миколаївни на тему: “Організаційно-економічний механізм формування системи фінансового забезпечення розвитку споживчої кооперації” (науковий керівник: к.е.н., доцент, доцент кафедри фінансів, кредиту та страхування (Львівський торговельно-економічний університет) – Мицак Ольга Василівна.

Участь у міжнародному кооперативному саміті

З 10 по 13 жовтня 2016 р. у місті Квебек (Канада) відбувався Міжнародний Саміт Кооперативів, який щорічно проводить Міжнародний Кооперативний Альянс. У заході взяли участь кооператори з 94 країн світу, серед яких була й українська делегація на чолі з Головою Правління Укркоопспілки Іллею Гороховським. У складі української делегації цей важливий кооперативний захід відвідала професор кафедри МЕВ ЛТЕУ Марія Флейчук.

Загалом у межах саміту відбулося понад два десятки різноманітних круглих столів, під час яких обговорювалися теми, які сьогодні актуальні для кооперації. Серед них «Кооперація і взаємний міжнародний розвиток», «Проектування спільної екосистеми для кооператорів», «Програма молодих лідерів», «Економічне зростання і соціальна згуртованість: людський капітал та працездатність», «Майбутня праця у постійно мінливому цифровому світі» тощо. Також під час саміту учасники мали можливість налагодити особисті контакти та обговорити варіанти співпраці з колегами зі всього світу.
 
На фото: Марія Флейчук під час розмови Голова Правління Укркоопспілки Іллі Гороховського з президентом однієї з найбільших дистриб’юторських компаній Європи та власником роздрібної мережі міжнародного рівня «E. Leclerc» Мішелєм Леклерком.

Детальніше – у публікації газети «Вісті …» у форматі .pdf.

150 років першому споживчому товариству України: уроки для нащадків

6 жовтня 1866 року офіційно зареєстровано створення (затверджено Статут) першого в Україні споживчого товариства. Засновниками стали викладачі та професори Харківського національного університету ім. В.М. Каразіна.

Привітання Правління Всеукраїнської спілки споживчих товариств України з нагоди цієї визначної дати – у форматі .pdf.

Детальніше про історію зародження споживчої кооперації України, а також підбірка унікальних раритетних фотографій – у публікації газети «Вісті …» у форматі .pdf.

Участь у Міжнародному молодіжному кооперативному форумі у Болгарії

22 вересня 2016 року під егідою Міжнародного кооперативного альянсу у місті Нессебр (Болгарія) за участі представників 10 країн світу відбувся Міжнародний форум “Кооперативи та молодь” в якому взяла участь студентка університету Надія Гавриляк.

Надія Гавриляк спільно з Емін Ахмедовим (працівник центрального апарату Укркоопспілки) презентували доповідь на тему “Нам 150, але ми молоді”, в якій розповіли про стан молодіжної політики в системі Укркоопспілки, про навчальні заклади системи та механізми залучення студентів кооперативних вишів до роботи на підприємствах та організаціях споживчої кооперації України.

Можливість взяти участь у такому заході як Глобальний Молодіжний Форум є неоціненним як професійним так і життєвим досвідом, що може служити чудовою базою для подальшого кар'єрного росту та розвитку. В цей спосіб не лише відбувається ознайомлення молоді із здобутками та діяльністю міжнародних кооперативних спілок, також це перший крок до залучення молоді до кооперативних апаратів, праця яких приносить безліч благ. Це чудовий спосіб отримати та удосконалити навички презентування та ведення переговорів з іноземними партнерами, що є життєво необхідними вміннями для випускників моєї спеціальності.

Детальніше – у форматі .pdf.

Кооперативний семінар у Сумах

7-8 вересня 2016 року у Сумах пройшов семінар за участі перших керівників Укркоопспілки – Голови Правління І. Л. Гороховського, перших заступників – М. В. Людвічука, В. П. Левицького, голів правлінь спілок споживчих товариств усіх областей України, ректорів кооперативних вишів.

Семінар такого рівня у кооперації Сумщини відбувся вперше. Головний привід – ознайомлення із роботою нового, найбільшого не тільки для кооперації Сумщини, а й всієї системи Торговельного центру «Євробазар», який був відкритий у Сумах у квітні цього року. Детальніше – у публікації газети «Вісті …» у форматі .pdf.

Споживча кооперація: 25 років змін

Падіння більшовицької влади, розпад Радянського Союзу та проголошення незалежної України, перехід до ринкової економіки кардинально змінили умови функціонування системи споживчих кооперативів. Детальніше – у статті в газеті «Вісті …» від 18 серпня 2016 року доктора історичних наук, професора, проректора з навчально-виховної роботи Львівського торговельно-економічного університету Степана Гелея у форматі .pdf.

Міжнародний день кооперації: діяльність в ім’я майбутнього

2 липня 2016 р. світова спільнота відзначає Міжнародний день кооперативів, що започаткований під егідою ООН у 1995 р. З нагоди цього свята українську кооперативну громадськість привітав голова Правління Укркоопспілки Ілля Леонідович Гороховський, а також лідери європейського кооперативного руху.

Детальніше – у публікації газети «Вісті …» у форматі .pdf.

Участь у Генеральній асамблеї EuroCoop

16-19 червня 2016 року відбулася Генеральна асамблея EuroCoop, що проводилася у Роттердамі та Амстердамі (Королівство Нідерландів), у якій взяли участь учасники з 27 країн Європи (у тому числі України), а також Ізраїлю. Українську сторону представляли Голова Укркоопспілки Ілля Гороховський та професор кафедри МЕВ Львівського торговельно-економічного університету Марія Флейчук.

Під час Асамблеї обговорювалися нагальні питання розвитку споживчої кооперації у Європі загалом та на рівні національних спілок. Була проведена низка презентацій кращого досвіду запровадження новітніх технологій у споживчій кооперації. На особливу увагу заслуговують інновації у діяльності національних спілок Фінляндії, Ісландії, Нідерландів, Великобританії тощо.

Крім надзвичайно результативної роботи під час основних сесій засідання Генеральної асамблеї приймаюча сторона забезпечила надзвичайно насичену пізнавально-культурну програму (з відвідуванням кооперативних магазинів, супермаркетів, штаб-квартири Euro Coop та екскурсіями містами Амстердам та Роттердам), апогеєм якої стало грандіозне святкування на стадіоні загальнонаціонального значення GELREDOME, м. Арнем (на якому свого часу виступали Т.Тьорнер, Б.Спірс, Мадонна, “Queen” та інші відомі виконавці). Привітати ж кооператорів прийшли окремі виконавці та групи загальноєвропейського значення. Загалом на святкуванні були присутні понад 20 тисяч учасників – прихильників кооперативного руху.

Проблеми якості кооперативної освіти обговорювали у Сумах

15-16 червня 2016 року на базі Сумського кооперативного технікуму відбулося засідання Ради ректорів і директорів вищих навчальних закладів споживчої кооперації України.

На ньому обговорили широке коло питань розвитку освітньої діяльності в сучасних умовах. З доповідями виступили В. П. Левицький, перший заступник голови Правління Укркоопспілки, Л. Г. Войнаш, член Правління Укркоопспілки, директор Департаменту кадрової політики, освіти і науки, директор НМЦ «Укоопосвіта», П. О. Куцик, ректор Львівського
торговельно-економічного університету, С. В. Гаркуша, проректор з наукової роботи Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі». В обговоренні питань взяли участь усі керівники навчальних закладів.

Детальніше – у публікації газети «Вісті» у форматі .pdf.

Майбутнє кооперації України змоделювали студенти кооперативних вишів

2 червня 2016 року в університеті відбулася Тринадцята науково-практична конференція студентів вищих навчальних закладів Укркоопспілки на тему “Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємства”, у якій взяли участь 24 представники з 12 навчальних закладів, що представляли 11 міст України.

Відкрили конференцію член Правління Укркоопспілки, директор Департаменту кадрової політики, освіти і науки, директор НМЦ «Укоопосвіта» Л. Г. Войнаш і ректор університету, професор П. О. Куцик, які привітали молодих вчених у стінах найстарішого торговельно-економічного вищого навчального закладу України та побажали учасникам плідної праці та наукових досягнень під час роботи конференції.

На конференції з доповідями виступили: Н. О. Ковтун, С. О. Максимюк, Н. А. Маньовська, Б. І. Пік, О. Т. Проць, А. С. Ціцяла (Львівський торговельно-економічний університет); К. В. Лобода, М. Р. Сень (Хмельницький кооперативний торговельно-економічний інститут); А. В. Ванcович, Н. С. Малявко (Вінницький кооперативний інститут); О. П. Кравець (Луцький кооперативний коледж Львівського торговельно-економічного університету); Р. Б. Батюк, О. О. Васильєва, О. А. Гера, З. В. Стецина (Львівський кооперативний коледж економіки і права); І. Р. Гайдамаха, Т. В. Онук (Тернопільський кооперативний торговельно-економічний коледж); О. О. Солодова (Рівненський кооперативний економіко-правовий коледж); І. О. Перепада, Р. В. Гузак (Чернівецький кооперативний економіко-правовий коледж); М. Ф. Полажинець (Мукачівський кооперативний торговельно-економічний коледж); Є. Г. Мачача (Чернігівський кооперативний технікум); А. П. Харів (Іванно-Франківський фінансово-комерційний кооперативний коледж імені С. Граната); Л. С. Карась (Кіровоградський кооперативний коледж економіки і права імені М. П. Сая).

Учасники конференції були нагороджені дипломами від Правління Укркоопспілки та сертифікатами Львівського торговельно-економічного університету, які надають право учасникам конференції з коледжів на знижку в розмірі 15 % за перший рік денної форми навчання при умові вступу до Львівського торговельно-економічного університету.

Детальніше – у газеті «Вісті…» у форматі .pdf.

Відбудеться Тринадцята науково-практична конференція студентів вищих навчальних закладів Укроопспілки "Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємств"

2 червня 2016 року у Львівському торговельно-економічному університеті відбудеться Тринадцята науково-практична конференція студентів вищих навчальних закладів Укроопспілки "Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємств".

Засідання секції "Роль і функції України в умовах глобальних трансформацій"

13-14 травня викладачі кафедри міжнародних економічних відносин взяли участь у науковій конференції професорсько-викладацького складу і аспірантів Львівського торговельно-економічного університету «Актуальні проблеми економіки і торгівлі в сучасних умовах євроінтеграції».

На секції "Роль і функції України в умовах глобальних трансформацій" (керівник секції: д.е.н., проф. Шевчук В.О.) було заслухано та обговорено доповідь к.е.н., доц. Семів С. Р., к.е.н. Семів Г. О. «Кооперативна модель розвитку вітчизняного ринку світлих нафтопродуктів».

Відбулося засідання секції кафедри економіки на тему "Трансформація економіки та соціальної сфери: сучасні виклики, тенденції, домінанти інноваційного розвитку"

13-14 травня викладачі та аспіранти кафедри економіки взяли участь у науковій конференції професорсько-викладацького складу і аспірантів Львівського торговельно-економічного університету «Актуальні проблеми економіки і торгівлі в сучасних умовах євроінтеграції».

На секції "Трансформація економіки та соціальної сфери: сучасні виклики, тенденції, домінанти інноваційного розвитку" (керівник секції: д.е.н., проф. Гринкевич С.С.) було заслухано та обговорено доповідь д.е.н., проф. Міценко Н. Г. Передумови формування локальних інтегрованих систем за участю підприємств споживчої кооперації.

Щорічна наукова конференція професорсько-викладацького складу Академії

13-14 травня 2016 року у Львівському торговельно-економічному університету відбулися пленарні та секційні засідання щорічної наукової конференції професорсько-викладацького складу «Актуальні проблеми економіки і торгівлі в сучасних умовах євроінтеграції». У ході роботи конференції активно презентувалися дослідження на кооперативну тематику.

Детальніше про тематику доповідей учасників конференції на кооперативну тематику у форматі .pdf.

Міжкафедральний науковий семінар «Організаційно-економічний механізм формування системи фінансового забезпечення розвитку споживчої кооперації»

11 травня 2016 року на кафедрі фінансів, кредиту та страхування відбувся міжкафедральний науковий семінар, на якому була заслухана доповідь з презентації дисертації Осадчук Юлії Миколаївни на тему «Організаційно-економічний механізм формування системи фінансового забезпечення розвитку споживчої кооперації» (науковий керівник к.е.н., доц. Мицак О.В.) за науковою спеціальністю 08.00.03 – економіка та управління національним господарством.

Рецензентами дисертації виступили: д.е.н., проф. Гальків Л.І., к.е.н., доц. Юсипович О.І., к.е.н., доц. Лупак Р. Л.
До обговорення результатів дисертаційного дослідження долучилися проф. Васильців Т.Г., проф. Черкасова С.В., доц. Оліярник В.В., доц. Мединська Т.В., доц. Чуй І.Р., доц. Власюк Н.І., доц. Вірт. М.Я., доц. Андрейків Т.Я., ст. викл. Томашик Р.Р., ас. Одрибец Н.О.

Європейські кооператори обговорили перспективи електронної торгівлі та проблему біженців

19 квітня 2016 року у Брюсселі пройшло засідання Правління ЄвроКооп та Глобальна Конференція з питання електронної торгівлі Споживчої Кооперації Світу (CCW), а наступного дня – Генеральна Асамблея з нагоди 10-річчя Кооперативів Європи.

В усіх заходах взяли участь й делегати від системи споживчої кооперації України. Детальніше – у публікації газети «Вісті…» у форматі .pdf.

Участь у міжнародному науково-дослідному проекті «Споживча кооперація пострадянського простору: стан, проблеми, перспективи розвитку»

Науковці Львівської комерційної академії завершили роботу над науковим звітом в межах міжнародного наукового проекту «Споживча кооперація пострадянського простору: стан, проблеми, перспективи розвитку» (спільно з Білоруським університетом споживчої кооперації, номер державної реєстрації Республіки Білорусь 20150452). Від ЛКА участь у міжнародному проекті взяли:  Семак Б.Б. (д.е.н., проф., науковий керівник), Васильців Т. Г. (д.е.н., проф., член авторського колективу), Семів С. Р. (к.е.н., доц., заступник наукового керівника), Семів Г. О. (к.е.н., член авторського колективу), Трут О. О. (к.е.н., доц., член авторського колективу). Детальний зміст дослідження можна переглянути у форматі .pdf.

Голова Правління Укркоопспілки: «Навіть економічна криза не в змозі зупинити розвиток споживчої кооперації України»

31 березня 2016 року відбулися треті збори Ради Укркоопспілки другого скликання.

Аналізуючи роботу споживчої кооперації України за звітний період, Голова Правління Укркоопспілки Ілля Гороховський відзначив злагоджену роботу всіх кооперативних організацій і констатував, що це дозволило системі набути фундаментального досвіду з ефективності господарювання, сприяло збереженню цілісності кооперативних рядів та допомогло у пошуку нових ідей і шляхів для вирішення подальших завдань. Головне – незважаючи на труднощі, вдалося забезпечити стабільний розвиток системи, твердо тримати курс на збереження, становлення і утвердження нашої соціально-господарської організації, зростання її ролі в соціально-економічному житті держави.

Із доповіддю Іллі Гороховського на третіх зборах Ради Укркоопспілки можна ознайомитися у форматі .pdf.

ТОП-12 подій 2015-го року

 

Ось і настав час підводити підсумки 2015 року. 12 знакових подій 2015 року для системи споживчої кооперації України - у публікації газети «Вісті…» у форматі .pdf.

Публікації на кооперативну тематику в межах науково-практичної Інтернет-конференції «Особливості формування міжнародних економічних відносин в умовах дестабілізації міжнародної системи»

15 грудня 2015 року кафедрою міжнародних економічних відносин Львівської комерційної академії спільно з  громадським об’єднанням  «Центр суспільних інновацій» було проведено   у дистанційному форматі науково-практичну Інтернет-конференцію «Особливості формування міжнародних економічних відносин  в умовах дестабілізації міжнародної системи».

У межах конференції були презентовані наступні дослідження на кооперативну тематику викладачів та аспірантів академії:

1. Семів С. Р., Клок В. І. Історичні передумови та напрями розвитку ресторанного бізнесу споживчої кооперації в умовах євроінтеграції

2. Семів С. Р., Флейчук О. І., Швець Ю. О. Міжнародні коопераційні зв’язки як чинник розвитку вітчизняної будівельної галузі

З електронним збірником матеріалів конференції можна ознайомитися у форматі pdf.

Засідання спеціалізованої вченої ради академії від 17 листопада 2015 р.

17 листопада 2015 року на засіданні спеціалізованої вченої ради Д. 35.840.01 відбувся захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук здобувача кафедри економіки підприємства Львівської комерційної академії МІЦЕНКО Наталії Григорівни на тему: “Формування локальних інтегрованих систем за участю підприємств споживчої кооперації” (науковий консультант: д.е.н., професор, завідувач кафедри комерційної діяльності і підприємництва Львівської комерційної академії – Апопій Віктор Володимирович).

Очільник споживчої кооперації України – у керівництві Міжнародного кооперативного альянсу

З 9 по 14 листопада 2015 р. у Туреччині відбувся Всесвітній кооперативний форум на найвищому рівні, участь у якому взяли майже тисяча кооператорів із різних країн світу, в тому числі й делегація від споживчої кооперації України, яку очолив Голова Правління Укркоопспілки Ілля Леонідович Гороховський.

Детальніше – у публікації газети «Вісті…» у форматі .pdf.

Ініціатива науковців та кооператорів у сфері розвитку горіхівництва

27 жовтня 2016 року у приміщенні Укркоопспілки відбулося засідання робочої групи, присвячене реалізації Програми розвитку горіхівництва у споживчій кооперації України. Засідання Робочої групи відбулося за участі голови Правління Укркоопспілки Іллі Гороховського та першого заступника голови Правління, керівника робочої групи Миколи Людвічука.

Робоча група, до складу якої ввійшли науковці Львівської комерційної академії та спеціалісти Укркоопспілки, продовжує працювати над розробкою Програми розвитку горіхівництва в споживчій кооперації України. У ході проекту викладачі із ЛКА досліджуватимуть внутрішній, зовнішній горіховий ринки, допрацьовуватимуть бізнес-план із заготівлі, первинної переробки та експорту горіхів, методику складання якого презентував доцент кафедри міжнародних економічних відносин ЛКА, к.е.н. Сергій Семів.

Детальніше – у публікації газети «Вісті …» у форматі .pdf.

Досвід, який надихає

9-11 вересня в Одесі, в кооперативному готелі Vele Rosse, відбувся семінар-навчання з головами обласних спілок споживчих товариств України. Участь у ньому взяв Голова Правління Укркоопспілки Ілля Гороховський, голови правлінь усіх обласних споживчих спілок, науковці, викладачі Львівської комерційної академії.

Детальніше – у публікації в газеті «Вісті…» у форматі .pdf.

Суспільство згуртує кооперація

Публікація в газеті «Вісті…» про круглий стіл у Львівській комерційній академії.

Детальніше link

Шлях до істини

Публікація в газеті «Вісті…» про круглий стіл у Львівській комерційній академії на тему “Економічна самоорганізація через кооперацію, як підґрунтя української державності: що маємо і що можемо”.

Детальніше link

Обговорено питання розвитку кооперації в Україні


29 травня 2015 року в залі засідань академії відбувся “круглий стіл” на тему “Економічна самоорганізація через кооперацію, як підґрунтя української державності: що маємо і що можемо”.

Організатори заходу – Львівська комерційна академія, редакція газети “Вісті Центральної спілки споживчих товариств України” та Стрийська кооперативна ініціатива.

Мета заходу – відверта розмова та аналіз ситуації із розвитком кооперації в Україні, пропозиції щодо системних змін, які дозволять використати наявний потенціал економічної самоорганізації через кооперацію.

Участь у  засіданні круглого столу взяли представники політики та громадськості, професорсько-викладацького складу академії та представники усіх видів кооперації України.

Учасники круглого столу обговорили питання, пов’язані із значенням та місцем кооперації в економічному розвитку держави, в її соціальній політиці, про співіснування держави та кооперації, а також напрями подальшого розвитку галузі.

Анонс. Спільна розмова задля спільної мети

Анонс круглого столу «Економічна самоорганізація через кооперацію як підґрунття української державності: що маємо і що можемо?» в газеті «Вісті …» від 21 травня 2015 р. link

Щорічна наукова конференція професорсько-викладацького складу Академії

12-13 травня 2015 року у Львівській комерційній академії відбулися пленарні та секційні засідання щорічної наукової конференції професорсько-викладацького складу «Актуальні проблеми економіки і торгівлі в сучасних умовах євроінтеграції». У ході роботи конференції активно презентувалися дослідження на кооперативну тематику.

Тематика доповідей учасників конференції на кооперативну тематику: link

Кооперативна тематика у новому випуску Віснику Львівської комерційної академії (Серія Гуманітарні науки)

Вийшов з друку дванадцятий випуск Віснику Львівської комерційної академії (Серія Гуманітарні науки). У віснику опубліковано такі статті на кооперативну тематику:

1. Панфілова Т. О. Громадянське суспільство в Західній Україні (20-30 роки ХХ століття): аграрно-промислові та фінансово-кредитні структури.

2. Крюков А. В. Аграрне питання в українській громадсько-політичній думці Галичини міжвоєнного періоду.

3. Вісин В. В. Періодична преса як джерело дослідження кооперативного руху на Волині у 1861-1939 рр.

4. Біла О. Г. Ефективність використання фінансового потенціалу – шлях до економічних реформ у системі споживчої кооперації України.

5. Семів С. Р. Історичні та інституційні передумови розвитку економічного співробітництва споживчої кооперації України у межах ЄС.

6. Ленартович О. Ю. Рецензія на монографію Вісина В. В. Кооперативний рух на Волині у другій половині XIX – першій третині XX ст.

Кращі студенти кооперації поїдуть до США

З метою подальшого розвитку міжнародних зв’язків вищих навчальних закладів Укркоопспілки із зарубіжними навчальними закладами 8 квітня 2015 р. відбулася офіційна зустріч керівництва Укркоопспілки із представниками Американського університету Гірне (США).

Детальніше: див. публікацію в газеті «Вісті …».

Науково-практична конференція студентів вищих навчальних закладів Укоопспілки

Відповідно до розпорядження Правління Укоопспілки від 11.03.2015 № 4-р “Про проведення Дванадцятої науково-практичної конференції студентів вищих навчальних закладів Укоопспілки” 28 квітня 2015 р. буде проведена студентська науково-практична конференція “Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємства”.

Детальніше: link

Розпорядження про проведення конференції: link

Зразок оформлення тез: link

Захист дисертації на кооперативну тематику

4 березня 2015 року на засіданні спеціалізованої вченої ради Д. 35.840.01 відбувся захист дисертації здобувача кафедри економічної теорії Львівської комерційної академії Cирветник-Царій Валентини Вікторівни на тему “Управління економічним потенціалом кооперативної роздрібної торгівлі в Україні” (науковий керівник:  перший проректор, доцент кафедри експертизи товарів та послуг Львівської комерційної академії,  доцент М. Ю. Барна).

Детальніше: link

Публікація другого спільного наукового збірника Львівської комерційної академії та Казанського кооперативного інституту

У відповідності з договором про співробітництво між Львівською комерційною академією та Казанським кооперативним інститутом Російського університету кооперації вдруге опубліковано матеріали спільної науково-практичної конференції «Актуальні питання сучасного фінансового менеджменту».

Звернення Ректора Казанського кооперативного інституту до учасників конференції у форматі pdf. link.

Текст збірника у форматі pdf. link.

Кооперативна тематика у наукових дослідженнях вчених Львівської комерційної академії у 2014 р.

У 2014 р. активізувались процеси підготовки науково-дослідних тем та публікації наукових праць, що охоплюють різнопланові питання діяльності та розвитку споживчої кооперації України та кооперативних структур загалом.
Детальніше: link

У червні 2014 р. у м. Казань (Російська Федерація) у відповідності з договором про співробітництво між Львівською комерційною академією та Казанським кооперативним інститутом Російського університету кооперації буде проведено спільну міжнародну наукову конференцію «Актуальні проблеми фінансово-кредитних відносин між ланками сучасної фінансової системи». У підготовці та організації конференції активну участь взяв Центр кооперативної науки ЛКА. У роботі міжнародної конференції від ЛКА взяли участь 6 учасників - аспіранти та молоді вчені Академії.

Тематика доповідей вчених ЛКА на міжнародній конференції у Казані:

  • Руда Г.Н. аспирантка кафедры финансов и кредита ЛКА        "Финансовое обеспечение деятельности акционерных обществ в условиях рыночной экономики"
  • Кубай М.-М. В. аспирантка кафедры финансов и кредита ЛКА "Идентификация рисков и угроз долговой безопасности Украины"
  • Новинюк Е.В. соискатель кафедры экономической теории ЛКА  "Оценка влияния трудового потенциала на объем привлечения прямых иностранных инвестиций в регионы Украины"
  • Осадчук Ю.Н. аспирантка кафедры финансов и кредита ЛКА "Финансовое планирование как элемент финансового менеджмента в потребительской кооперации"
  • Чуй И.Р. кандидат экономических наук, доцент кафедры финансов и кредита ЛКА                                                             "Макроэкономические векторы внешнего долга Украины"
  •  Вирт Н.Я. кандидат экономических наук, доцент кафедры финансов и кредита ЛКА                                                                              "Финансово-кредитные отношения в оптовой торговле: преимущества и недостатки"

Детальніше про конференцію у форматі PDF.

Захід, що об’єднав і Схід, і Захід

23-24 квітня 2014 року на базі Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу відбулася Одинадцята науково-практична конференція студентів вищих навчальних закладів Укркоопспілки «Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємства». У роботі конференції прийняли активну участь студенти Львівської комерційної академії. Відкрила конференцію директор Департаменту кадрової політики, освіти і науки Укркоопспілки, директор НМЦ «Укоопосвіта» Лідія Войнаш. У своєму привітальному слові Лідія Герасимівна побажала присутнім плідної роботи під час конференції, яка є заходом, що об’єднав і Схід, і Захід. 

Детальніше див. публікацію у газеті «Вісті …» 

24 квітня 2014 року в ЛКА відбулися пленарне та секційні засідання щорічної наукової конференції професорсько-викладацького складу «Шляхи стимулювання внутрішнього попиту в економіці зі значним борговим навантаженням». У ході роботи конференції активно презентувалися дослідження на кооперативну тематику. 

Тематика доповідей учасників конференції на кооперативну тематику:

Секція «Актуальні аспекти розвитку обліку, аналізу, контролю та аудиту в сучасних економічних умовах»

  •  к.е.н., доц. Бачинський В.І. Актуалізація механізму контролю в кооперативних системах 
  •  асист. Попітіч Т.В. Особливості організації бухгалтерського обліку в споживчій кооперації 

Секція «Розвиток національної економіки за умов глобалізації економічного розвитку»

  •  к.е.н., доц. Вербова О.С. Кооперативний сектор західного регіону України: історія та сучасні тенденції розвитку 

Секція «Вплив зовнішньоекономічних чинників на функціонування внутрішнього ринку»

  • к.е.н., доц.. Семів С.Р. Кооперативні механізми стійкого розвитку АПК України 

Секція «Актуальні проблеми правового регулювання у сучасній Україні»

  • к.ю.н., доц. Передрієнко В.О. Система кооперативного законодавства

Видатний науковець Іван Патер високо оцінив монографію «Споживча кооперація України: від зародження до сьогодення»

Видатний український науковець, доктор історичних наук, професор, завідувач відділенням новітньої історії Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України Іван Патер у своїй рецензії на монографію «Споживча кооперація України»: від зародження до сьогодення» високо оцінив роботу українських кооператорів під час підготовки такої ґрунтовної праці. Детальніше у форматі pdf.

Науковець Львівської комерційної академії став учасником робочої групи

Науковець Львівської комерційної академії став учасником робочої групи, яка працюватиме над  розробкою заходів соціально-економічного розвитку споживчої кооперації України на 2014-2015 роки

Згідно з постановою Правління Укркоопспілки від 20.11.2013 р.  директора Центру кооперативної науки доцента Семіва С. Р. залучено у склад робочої групи з підготовки Плану заходів соціально-економічного розвитку споживчої кооперації України на 2014-2015 роки. Детальніше у форматі pdf.

 

Публікація спільного наукового збірника Львівської комерційної академії та Казанського кооперативного інституту

У відповідності з договором про співробітництво між Львівською комерційною академією та Казанським кооперативним інститутом Російського університету кооперації опубліковано матеріали науково-практичної конференції «Актуальні проблеми фінансово-кредитних відносин між ланками сучасної фінансової системи». Детальніше у форматі pdf.

Звернення Львівської комерційної академії до вищих кооперативних навчальних закладів Російської Федерації 

Детальніше у форматі pdf.

Одинадцята науково-практична конференція студентів вищих навчальних закладів Укоопспілки” “Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємства”

Студентів Львівської комерційної академії запрошено до участі в Одинадцятій науково-практичній конференції студентів вищих навчальних закладів Укоопспілки”  “Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємства”, що відбудеться 23–24 квітня 2014р. базі Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу.

Детальніше у форматі pdf.

Співробітництво у сфері кооперативної науки

Між Центром кооперативної науки Львівської комерційної академії та Полтавським регіональним центром досліджень і сприяння розвитку кооперації  Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» укладено домовленість про наукове співробітництво. Головними напрямами співробітництва визначено:

- проведення спільних наукових досліджень та реалізація дослідницьких проектів;

- активізація взаємних публікацій у наукових збірниках Львівської комерційної академії та Полтавського університету економіки і торгівлі, зокрема у електронному журналі «Українська кооперація»;

- надання взаємного доступу до баз наукових публікацій на кооперативну тематику.

Детальніше   про Полтавський регіональний центр досліджень і сприяння розвитку кооперації у форматі pdf.

Презентація нового номера Вісника ЛКА (серія економічна)

14 листопада 2013 р. о 15.30 науково-дослідна частина Львівської комерційної академії спільно з центром кооперативної науки провели презентацію нового номера Вісника ЛКА (серія економічна), повністю присвяченого науковим дослідженням на кооперативну тематику. Збірник був виданий за результатами науково-практичної конференції, в якій в межах 10 секцій взяли учать 133 учасника. Всього у збірнику було представлено 18 публікацій від 23 авторів. 

У вступному слові до присутніх проректор з наукової роботи проф. Шевчук В. О. наголосив на необхідності активізації досліджень на кооперативну тематику та доцільності впровадження їх у навчальному процесі. Зважаючи на активізацію євроінтеграційних процесів в Україні, особлива увага повинна приділятися аналізу зарубіжного досвіду розвитку кооперативного руху та його адаптації до вітчизняних умов в різних секторах економіки. На презентації виступив директор центру кооперативної науки доц. Семів С. Р., який проінформував присутніх про хід досліджень на кооперативну тематику у розрізі факультетів, інститутів та кафедр Академії, наголосив на доцільності посилення міжкафедральної та міждисциплінарної координації досліджень на кооперативну тематику та їх впровадження у навчальному процесі. Доповіді викликали жваву дискусію серед присутніх, які запропонували дієві напрями та механізми активізації розвитку кооперативної науки у наступному році.  

Споживча кооперація України. Від зародження до сьогодення

До друку готується друге видання колективного  монографічного дослідження відомих науковців, працівників системи споживчої кооперації про історію системи та її вплив на економіку держави.

Влітку цього року вперше в Україні на світ з’явилося унікальне видання, колективне монографічне дослідження «Споживча кооперація України. Від зародження до сьогодення». Монографія одразу знайшла свого читача, адже весь тираж розійшовся миттєво, тому йде підготовка другого видання цієї унікальної та корисної для розвитку споживчої кооперації розвідки.

Детальніше див. публікацію газеті «Вісті Центральної спілки споживчих товариств України» № 45 (1118) від 7 листопада 2013 року. 

14 листопада 2013 р. о 15.30 у Залі засідань Вченої Ради (вул. Туган- Барановського, 10, кім. 314) відбудеться презентація нового номера Вісника ЛКА (серія економічна), повністю присвяченого науковим дослідженням на кооперативну тематику. 

Програма презентації:
1. Презентація статей та оформлення Вісника.
2. Інформація про хід досліджень на кооперативну тематику у розрізі факультетів, інститутів та кафедр Академії.
3. Міжкафедральна та міждисциплінарна координація досліджень на кооперативну тематику та їх впровадження у навчальному процесі.
4. Окреслення завдань для кафедр щодо розвитку кооперативної науки у наступному році.  

Загін науковців збільшився

У Полтавському університеті економіки і торгівлі захищено кандидатську дисертацію Владислава ГОНЧАРЕНКА на тему «Управління бізнес-процесами організації споживчої кооперації». Детальніше у повідомленні у газеті «Вісті Центральної спілки споживчих товариств».

Детальніше у форматі PDF.

Кооперативна тематика у наукових дослідженнях вчених Львівської комерційної академії у 2012 р.

У 2012 р. активізувались процеси публікації наукових праць, що охоплюють різнопланові питання діяльності та розвитку споживчої кооперації України та кооперативних структур загалом:
 - історичні аспекти становлення західноукраїнської кооперації;
 - розвиток сучасної споживчої кооперації України;
 - функціонування кооперативних банків;
 - розвиток зовнішньоекономічної діяльності підприємств споживчої кооперації;
 - маркетингові дослідження кооперативних підприємств;
 - шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації України.
Детальніше у форматі PDF.

У Львові готується до друку енциклопедія споживчої кооперації України

У Львові готується до друку унікальна праця – монографія «Споживча кооперація України. Від зародження до сьогодення». Над її створенням працювало 16 науковців з усієї країни, серед яких Голова Правління Укоопспілки Владислав Гончаренко, вчені Львівської комерційної академії, Полтавського університету економіки і торгівлі та Вінницького кооперативного торговельно-економічного інституту.

Унікальність видання в тому, що воно охоплює історію споживчої кооперації в Україні від появи перших споживчих товариств до характеристики сучасних кооперативних організацій. Упродовж 5 років автори опрацювали матеріали 12 вітчизняних архівів, численні наукові дослідження не лише українських, а й російських, польських, англійських, німецьких та інших зарубіжних вчених. Викликає захоплення глибокий історіографічний аналіз праць попередників, ретельно складені іменний та географічний покажчики, ошатне, зі смаком, оформлення.

Цю книгу сміливо можна назвати енциклопедією споживчої кооперації. У ній подано найважливіші документи (закони, статути). Енциклопедичний характер носять також біографічні довідки найвидатніших діячів вітчизняного кооперативного руху. Фундаментальне видання, що охоплює 976 сторінок, містить майже 700 унікальних світлин, значна частина яких вперше введена в науковий обіг.

Детальніше див. публікацію в газеті «Вісті Центральної спілки споживчих товариств України. Діловий випуск» № 12-13 (1085-1086) від 22 березня 2013 року.

18 – 19 квітня 2013 року на базі Мукачівського кооперативного торговельно-економічного коледжу відбулася Десята науково-практична конференція студентів вищих навчальних закладів Укоопспілки “Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємства”. У роботі конференції взяли активну участь студенти Львівської комерційної академії. 

Детальніше про конференцію у форматі PDF.

11 квітня 2013 р. у м. Казань (Російська Федерація) у відповідності з договором про співробітництво між Львівською комерційною академією та Казанським кооперативним інститутом Російського університету кооперації було проведено спільну міжнародну наукову конференцію «Актуальні проблеми фінансово-кредитних відносин між ланками сучасної фінансової системи». У підготовці та організації конференції активну участь взяв Центр кооперативної науки ЛКА. У роботі міжнародної конференції віл ЛКА взяли участь 12 учасників, які представили 9 доповідей. 

Тематика доповідей вчених ЛКА на міжнародній конференції у Казані:

1.Вовчак О. Д., Андрейкив Т. Я. «Повышение роли банков в экономическом развитии страны» - тематическое направление «Отношения субъектов хозяйствования с финансовыми посредниками».
2.Рущишин Н. М., Онишко О. С. Факторы влияния на инновационно-инвестиционную деятельность торговых предприятий. - тематическое направление «Финансовые отношения между субъектами хозяйствования»
3.Чикита И. Б. Местные бюджеты – политико-экономическая сущность в условиях представительской демократии. - тематическое направление «Межбюджетные отношения»
4.Крамченко Р. А. Финансовые отношения между субъектами хозяйствования - тематическое направление «Финансовые отношения между субъектами хозяйствования»
5.Сокульський В. М. Отношения субъектов хозяйствования с финансовыми посредниками в Украине - тематическое направление «Отношения субъектов хозяйствования с финансовыми посредниками».
6.Скрипко Т. О. Расчетно-платежная дисциплина как инструмент эффективных финансовых отношений между субъектами малого бизнеса – тематическое направление «Финансовые отношения между субъектами хозяйствования» – тематическое направление «Финансовые отношения между субъектами хозяйствования»
7.Белей А. И. Формирование бюджета торгового предприятия – тематическое направление «Финансовые отношения между субъектами хозяйствования»
8.Ящук В.И. Финансовая безопасность предприятий ритейла – тематическое направление «Финансовые отношения между субъектами хозяйствования»
9.Семив С. Р., Семив Г. А. Механизмы финансирования поставок светлых нефтепродуктов в сельскохозяйственной кооперации европейских стран – тематическое направление «Проблемы финансирования кооперативной деятельности»

Детальніше про конференцію у форматі PDF.

3-4 квітня 2013 року в ЛКА відбулися пленарне та секційні засідання наукової конференції професорсько-викладацького складу і аспірантів навчально-наукового комплексу “Академія” "Актуальні проблеми післякризового відновлення економіки України". В ході роботи конференції активно презентувалися дослідження на кооперативну тематику. 

Тематика доповідей учасників конференції на кооперативну тематику:

Секція «Фінансові інститути і фінансові ринки: посткризові трансформації»

 - к.е.н., доц. Чуй І.Р.
Преференційні податкові режими для кооперативних підприємств Європейського союзу
 - ст. викл. Дрівко М.М.
Фінансові проблеми споживчої кооперації в умовах економічної кризи
 - асп. Осадчук Ю.М.
Оцінка динаміки діяльності споживчої кооперації України в посткризовий період

Секція «Пріоритети та напрями розвитку підприємств у післякризовому періоді»

 - к.е.н., проф. Міценко Н.Г.,
 - к.е.н., доц. Лупак Р.Л.
Формування конкурентних переваг підприємств споживчої кооперації

Секція «Післякризові пріоритети зовнішньоекономічного сектора економіки України»

 - к.е.н., доц.. Семів С.Р.
Напрями посилення ефективності ЗЕД підприємств споживчої кооперації у посткризовий період

Секція «Реалізація маркетингових засад у процесі відновлення економіки України»

 - Ванівський М.М.
Реформування споживчої кооперації як запорука її розвитку на сучасному етапі

Секція «Розвиток економічних систем у період фінансово-економічної кризи і після кризовий період»

 - к.е.н., доц. Вербова О.С.
Значення досвіду Західноукраїнського міжвоєнного коопетаративного менеджменту для сучасної України

Студенти вивчають досвід  іспанських кооперативів

29 листопада 2012 року у Львівський комерційній академії відбувся круглий стіл студентів на тему «Іспанський кооператив Mondragon як зразок дієвості кооперативної моделі у глобалізованій економіці». Цей захід був приурочений до святкування Міжнародного року кооперативів, який проголошений резолюцією Генеральної асамблеї ООН та відзначається згідно Плану заходів Укоопспілки з святкування у 2012 році Міжнародного року кооперативів в Україні. Організаторами круглого столу виступили Центр кооперативної науки Львівської комерційної академії та студентське наукове товариство імені М. Туган-Барановського.

Як зазначив директор Центру кооперативної науки доцент Семів С. Р., тема круглого столу була обрана не випадково. По-перше, в сучасних умовах зростає актуальність наукових досліджень сучасного кооперативного руху і можливостей його адаптації на вітчизняному ґрунті. По-друге, іспанський кооператив «Мондрагон» сьогодні є провідним виробничим кооперативом світу з річним оборотом понад 23 млрд доларів,  об’єднує понад 20 тисяч членів та має у своїй структурі виробничі підприємства, промислові, сільськогосподарські та обслуговуючі  кооперативи, споживче товариство, коперативні школи та широку мережу виробничих представництв за кордоном.

Під час круглого столу студенти виступали з доповідями та обговорювали історичний досвід та різноманітні аспекти діяльності іспанського кооперативу. Зокрема, студент 5 курсу факультету МЕВ Швець Юрій виступив з доповіддю про сучасні тенденції розвитку кооперативного руху у країнах Європи і місце іспанських кооперативів у цих процесах, студенти 4 курсу факультету МЕВ Шевчук Соломія та Іванишин Ольга у своїх доповідях проаналізували  історичний досвід зародження та розвитку кооперативу Mondragon  та ефективність його діяльності  під час фінансової кризи та у посткризовий період. З доповідями також виступили студенти інституту економіки та фінансів, факультету менеджменту та товарознавчо-комерційного факультету, які зупинились на проблемах товарної та асортиментної політики, моделі маркетингу, менеджменту та фінансового управління іспанського кооперативу.

Виступи викликали жваве обговорення та дискусію серед присутніх студентів та викладачів. Присутні неодноразово наголошували на необхідності використання позитивного досвіду іспанського кооперативу у системі споживчої кооперації. Із завершальним словом виступив проректор з наукової роботи проф. Шевчук В. О., який відзначив високий рівень проведених студентами наукових досліджень та наголосив на необхідності відчутної активізації наукових досліджень міжнародного кооперативного руху, зокрема у напрямі підвищення фундаментальності у здійснюваних дослідженнях, посилення практично-орієнтованого аналізу, впровадження кооперативної тематики у навчальному процесі, популяризації отриманих наукових результатів у засобах масової інформації. Проведений круглий стіл мав значний позитивний  резонанс в академії і тому його учасниками було прийнято  рішення і надалі періодично проводити такі наукові заходи, присвячені аналізу сучасного зарубіжного досвіду розвитку кооперації.  

Проректор з наукової роботи проф. Шевчук В. О. виступає перед учасниками круглого столу

Під час роботи круглого столу

Науковий семінар “Економетрично-статистичний аналіз діяльності підприємств споживчої кооперації України”

20 квітня 2012 року відбувся науковий семінар “Економетрично-статистичний аналіз діяльності підприємств споживчої кооперації України”.

Детальніше – у форматі .pdf.

Студентська наукова конференція “Інституційні передумови успішного розвитку кооперативних організацій європейських країн”

В межах тижня кооперативної науки відбулася студентська наукова конференція “Інституційні передумови успішного розвитку кооперативних організацій європейських країн” (програма студентської конференції у форматі PDF).

Учасників студентської конференції привітали проректор з наукової роботи проф. Шевчук В. О. та голова студентського наукового товариства Джуган Романна.

Детальніше – у форматі .pdf.

Засідання секції «Регіональна економічна політика Євросоюзу як чинник розвитку європейського кооперативного руху»

4 квітня 2012 року у межах проведення тижня науки відбулося засідання секції кафедри регіональної економіки «Регіональна економічна політика Євросоюзу як чинник розвитку європейського кооперативного руху»

У вступному слові завідувач кафедри регіональної економіки і керівник секційного засідання конференції доц. Ковтун О. І. зазначив, що «сьогодні роль кооперації та кооперативів в розвитку економіки ЄС і особливо її аграрного сектору за умов глобалізації економічного розвитку та загострення конкуренції є беззаперечною та ключовою.

Детальніше – у форматі .pdf.

Науковий семінар факультету МЕВ “Вплив кризових явищ 2008-2009 рр. на діяльність кооперативних організацій європейських країн”

3 квітня 2012 року відбувся науковий семінар факультету МЕВ “Вплив кризових явищ 2008-2009 рр. на діяльність кооперативних організацій вропейських країн”.

Відкрив семінар факультету МЕВ проректор з наукової роботи проф. Шевчук В. О., який наголосив на необхідності посилення кооперативної тематики у наукових дослідженнях вчених академії і вивченні зарубіжного досвіду функціонування кооперативів.

Детальніше – у форматі .pdf.

Пленарне засідання наукової конференції професорсько-викладацького складу і аспірантів навчально-наукового комплексу «Академія» «Кооперативна модель економічного розвитку в умовах глобалізації»

Центральною подією тижня кооперативної науки стало пленарне засідання наукової конференції професорсько-викладацького складу і аспірантів навчально-наукового комплексу «Академія» «Кооперативна модель економічного розвитку в умовах глобалізації» у вівторок 3 квітня 2012 року.

Відкрив пленарне засідання проректор з наукової роботи проф. Шевчук В. О., привітавши всіх присутніх з міжнародним роком кооперативів.

Детальніше – у форматі .pdf.

Тези конференції – у форматі .pdf.

Виставка публікацій вчених Академії на кооперативну тематику

2 квітня 2012 року у стінах Львівської комерційної академії розпочався тиждень кооперативної науки. Першою подією тижня в понеділок стала презентації найважливіших наукових праць викладачів Академії на кооперативну тематику.

На фото – завідувач кафедри історії та політології професор Гелей С. Д. біля стенду наукових праць кафедри історії та політології.

Розширена нарада Центру кооперативної науки

6 березня 2012 р. о 15.30 в Залі засідань Вченої Ради План була проведена розширена нарада Центру кооперативної науки, на якій був обговорений план проведення тижня кооперативної науки у квітні 2012 р. На нараді було розглянуто такі питання:

1. Шляхи реалізації календарного плану науково-практичних заходів, присвячених відзначенню Міжнародного року кооперації в Академії.
2. Міжкафедральна та міждисциплінарна координація досліджень на кооперативну тематику.
3. Про роботу організаційного комітету з питань відзначення Міжнародного року кооперативів в Академії.   

Детальніше – у фотозвіті у форматі .pdf.

Затверджено графік проведення святкових заходів в ЛКА, присвячених відзначенню Міжнародного року кооперації у 2012 році

Святкування Міжнародного року кооперативів в ЛКА заплановано провести з 2 по 6 квітня 2012 року. Протягом цього періоду заплановано провести основні та доповнюючі заходи.

Деталізований графік святкових заходів див. у форматі .pdf.

Календарний план проведення науково-практичних заходів на кооперативну тематику у 2012 році, присвячених відзначенню Міжнародного року кооперації

У зв’язку з проголошенням під егідою ООН у світі Міжнародного року кооперативів, у Львівській комерційній академії на 2012 рік заплановано проведення широкого кола науково-практичних заходів.

Деталізований перелік заходів див. у форматі .pdf.

Кооперативна тематика в наукових дослідженнях вчених ЛКА у 2011 році

У 2011 р. дещо активізувались процеси публікації наукових праць, що охоплюють різнопланові питання діяльності та розвитку споживчої кооперації України та кооперативних структур загалом:

  • сторичні аспекти становлення західноукраїнської кооперації;
  • розвиток сучасної споживчої кооперації України;
  • функціонування кооперативних банків;
  • розвиток зовнішньоекономічної діяльності підприємств споживчої кооперації;
  • маркетингові дослідження кооперативних підприємств;
  • шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації України.

Детальніше див. у форматі .pdf.

Наказ Ректора Про організацію і проведення наукової конференції професорсько-викладацького складу і аспірантів навчально-наукового комплексу “Академія”

З метою забезпечення належного рівня організації та координації заходів у рамках святкування Міжнародного року кооперативів в Україні, який відзначається згідно Постанови Ради Укоопспілки від 30.11.2011 р., а також з метою розширення кола учасників та тематики науково-дослідних розробок з кооперативної тематики, кращого інформування про результати проведених досліджень, удосконалення координації міжкафедральної діяльності у сфері вивчення актуальних проблем української та зарубіжної кооперації, підвищення фундаментальності у здійснюваних дослідженнях та впровадження їх результатів у навчальному процесі

НАКАЗУЮ:

1. Провести у квітні 2012 р. щорічну наукову конференцію професорсько-викладацького складу і аспірантів навчально-наукового комплексу “Академія”, згідно з таким розкладом: (детальніше див. у форматі .pdf).

Наказ Ректора Про відзначення у 2012 році Міжнародного року кооперативів у Львівській комерційній академії

З метою забезпечення належного рівня організації та координації заходів у рамках святкування Міжнародного року кооперативів в Україні, який відзначається згідно Постанови Ради Укоопспілки від 30.11.2011 р., а також з метою розширення кола учасників та тематики науково-дослідних розробок з кооперативної тематики, кращого інформування про результати проведених досліджень, удосконалення координації міжкафедральної діяльності у сфері вивчення актуальних проблем української та зарубіжної кооперації, підвищення фундаментальності у здійснюваних дослідженнях та впровадження їх результатів у навчальному процесі

НАКАЗУЮ (детальніше див. у форматі .pdf)

Постанова шостих зборів Ради Укоопспілки від 30 листопада 2011 року Про відзначення у 2012 році Міжнародного року кооперативів в Україні

Секретаріат ООН у письмовому зверненні до урядів країн-членів від 11.05.2010 року запропонував їм у співпраці з відповідними зацікавленими сторонами, у тому числі кооперативними організаціями і агентствами ООН, створити національні комітети для координації діяльності з підготовки та проведення Міжнародного року кооперативів на національному рівні.

У зв’язку з цим Збори Ради Укоопспілки ПОСТАНОВЛЯЮТЬ (детальніше див. у форматі .pdf)