Бліщ Роксолана Олександрівна
кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри харчових технологій
e-mail: roksolanaalex1976@gmail.com
Короткі відомості з науково-педагогічної біографії:
Освіта вища, у 1999 рік закінчила Національний університет «Львівська політехніка» за спеціальністю «Бродильне виробництво і виноробство» з кваліфікацією «інженер-технолог».
Кандидатську дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за темою: «Інтенсифікація технологічних процесів виробництва спирту активацією гідролітичних ферментів» захистила в 2003 роціу Київському Національному університеті харчових технологій.
Доцент, доцент кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, атестат атестат 12 ДЦ №032004 від 26.09.2012 р, Атестаційна колегія, протокол №5/02-Д від 26.09.2012, Кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства
В цілому, за період науково-педагогічної діяльності, є автором (співавтором) 3 начальних посібників, понад 50 наукових та 20 навчально-методичних праць, 3 патентів на корисну модель.
Основні освітні компоненти, що викладаються
- Процеси і апарати харчових виробництв
Наукова діяльність
ORCIDID: https://orcid.org/0000-0003-1143-5264
ResearcherID: F-8682-2019
Свою наукову діяльність Бліщ Р.О. здійснює відповідно до плану науково-дослідної роботи кафедри харчових технологій “Розроблення удосконалених технологій харчової продукції нового асортименту та інноваційного обладнання. (Державний реєстраційний номер 01184000026.),бере активну участь у міжнародних та всеукраїнських наукових та науково-практичних конференціях,семінарах.
Основні наукові праці:
1. Бліщ Р. О. Технологічні аспекти одержання функціонального пива // Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Серія: Технічні науки. – 2023. – Вип. 33. – С. 33–39.
2. Мельник С. Р., Мельник Ю. Р., Бліщ Р. О., Нагурська О. М. Закономірності одержання водно-спиртових екстрактів та цукрових витяжок з ягідної сировини // Вісник Національного технічного університету "ХПІ". Серія: Нові рішення в сучасних технологіях. – 2023. – № 1 (15). – С. 88–94.
3. Palamarchuk I., Zozulyak O., Mushtruk M., Petrychenko I., Slobodyanyuk N., Domin O., Udodov S., Semenova O., Karpovych I., Blishch R. The intensification of dehydration process of pectin-containing raw materials // Potravinarstvo : Slovak Journal of Food Sciences. – 2022. – Vol. 16. – P. 15–26. 0,75 ум.д.ар. (SciVerse SCOPUS).
4. Бліщ Р. О., Дзіняк Б. О., Кіріченко К. С. Оцінка якості яблучних соків польських марок // Chemistry, Technology and Application of Substances = Хімія, технологія речовин та їх застосування. – 2022. – Vol. 5, № 2. – P. 112–117. 0,27 ум.д.ар.
5. Бліщ Р. О. Вплив нетрадиційної сировини на показники якості пива // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія "Харчові технології". – 2022. – Т. 24, № 98. – С. 13–17. 0,22 ум.д.ар.
6. Бліщ Р. О., Петришин Н. З., Енерозберігаючі технології приготування пивноо сусла // Вісник ЛТЕУ. Teхнічні науки, № 28 (2021). – С.13-17.
7. Бліщ Р. О., Петришин Н. З., Бабич І. М. Альтернатива хмелю у виробництві пива // Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Серія: Технічні науки. – 2021. – Вип. 25. – С. 31–37. 0,36 ум.д.ар.
8. Ощипок І. М., Бліщ Р. О. Передумови ефективного розвитку підприємств харчової промисловості // Підприємництво і торгівля : збірник наукових праць. Львівський торговельно-економічний університет. – 2021. – Вип. 29. – С. 41–47. 0,31 ум.д.ар.
9. Бліщ Р.О., Петришин Н.З.Гармонія пива та їжі.Вісник Львівського торговельно-економічного університету.– Львів: видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2020. – Вип. 23. – С.145-150.(Технічні науки).
10. Петришин Н.З Бліщ Р.О. Удосконалення технології десертних страв з використанням яблучного порошку // Вісник Львівського торговель-но-економічного університету. – Львів: видавництво Львівсь-кого торговельно-економічного університету, 2019. – Вип. 21. – С. 925-95. – (Технічні науки).
11. Петришин Н.З., Бліщ Р.О., Зіняк ВVII Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційнії в управлінні асортиментом, якістю та безпекою товарів і послуг»Технологія і якість борошняних страв з харчовими волокнами.м. – Львів : вид-во. ЛТЕУ, 2019. – с.138-139.
12. Бліщ Р.О.Перишин Н.З. Інновації в управлінні асортиментом, якістю та безпекою товарів і послуг. Львівський торговельно-кономічний університет, 5 грудня 2019 р.Роль складу води і мікроелементів у формуванні якості пива.Матеріали VIII Міжнародної наук.-практ. конф. (5 грудня 2019 р.). – Львів : вид-во. ЛТЕУ, 2019. – С. 93-95.
13. Бліщ Р.О.Андріїв М.І. Інновації в управлінні асортиментом, якістю та безпекою товарів і послуг Львівський торговельно-економічний університет,5 грудня 2019 р. Актуальні проблеми технології пивоваріння.Vатеріали VII Міжнародної наук.-практ. конф. (5 грудня 2019 р.). – Львів : вид-во. ЛТЕУ, 2019. – С. 83-85.
14. Бліщ Р.О. Земба О.М. Міжнародна в Україні Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення. ЛТЕУ,18-19 червня 2020 р. Удосконалення технології пива з підвищенням його стійкості.
Міжнародної наук.-практ. конф. – Львів : ЛТЕУ, 2020. – С. 110-112.
15. Бліщ Р.О., Кук Н.Б. Міжнародна в Україні Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення. ЛТЕУ,18-19 червня2020 р. Перспективи розвитку крафтового пивоваріння в Україні. матеріали VII Міжнар. наук.-практ. конф. (9 грудня 2020 р.). – Львів : вид-во. ЛТЕУ, 2020. – С. 106-107.
16.Бліщ Р. О., Бабич І. Нетрадиційна сировина у виробництві пива // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали 88 Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, квітень – травень 2022 р., Київ. – 2022. – C. 163. 0,04 ум.д.ар.
17.Бліщ Р. О. Дослідження якості пива одержаного з використанням нетрадиційно сировини // Інновації в управлінні асортиментом, якістю та безпекою товарів і послуг : матеріали Х Міжнародної науково-практичної конференції (Львів, 08 грудня 2022 року). – 2022. – C. 96–99. 0,18 ум.д.ар.
18. Бліщ Р. О. НАССР – система керування безпекою харчових продуктів // Сучасна товарознавча експертиза: теоретичні розробки, практичний досвід, проблеми і перспективи : матеріали І Міжнародної науково-практичної конференції, 30 вересня 2021 р., м. Львів. – 2021. – C. 12–14. 0,13 ум.д.ар.
19. Бліщ Р. О., Бабич І. Енергозберігаючі технології приготування пивного сусла // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали 87 міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, Київ, 15–16 квітня 2021 р. – 2021. – C. 210. 0,04 ум.д.ар.
20. Бліщ Р. О. Теоретичні основи харчових технологій: навчальний посібник / Р. О. Бліщ. – Львів: Левада, 2023. – 172 c
21. Бліщ Р. О. Теоретичні основи харчових технологій: словник / Р. О. Бліщ. – Львів: Левада, 2023. – 145 c.
22.Ощипок І. М. Технологія продукції закладів ресторанного господарства: підручник / І. М. Ощипок, Н. З. Петришин, Р. О. Бліщ. – Львів: Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2022. – 444 c. (без грифу МОН)
Навчально-методичні праці:
1. Бліщ Р.О., Давидович О.Я. Процеси і апарати харчових виробництв. Методичні вказівки та завдання до лабораторних занять для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології». – Львів: Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2024. – 100 с.
2. Бліщ Р.О., Давидович О.Я. Процеси і апарати харчових виробництв. Методичні вказівки та тестові завдання для поточного та підсумкового контролю знань здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології». – Львів: Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2024. – 40 с.
3. Бліщ Р.О., Давидович О.Я. Процеси і апарати харчових виробництв. Методичні вказівки та завдання для самостійної роботи здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології». – Львів: Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2022. – 15 с.
4. Бліщ Р.О., Давидович О.Я. Процеси і апарати харчових виробництв. Конспект лекцій для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології». – Львів: Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2022. – 100 с.
5. Дистанційний курс. Бліщ Р.О., Давидович О.Я. Процеси і апарати харчових виробництв Режим доступу: virt.lac.lviv.ua/enrol/index.php.
6. Бліщ Р.О. Проєктування і дизайн закладів ресторанного господарства. Методичні вказівки та завдання до виконання лабораторних занять для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології». - Львів: Вид-во ЛКА, 2019. – 100 с.
7. Бліщ Р.О. Технологія виробництва пива в закладах ресторанного господарства. Методичні вказівки та завдання до лабораторних занять для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології». – Львів: Вид-во ЛТЕУ, 2019. – 96 с.
8. Визначення фальсифікації молока. Попередні етапи створення системи НАССР на молокопереробному підприємстві. Методичні вказівки та інструкції до лабораторних робіт з дисципліни «Інжинірінг, інноваційні технології та управління якістю харчових підприємств» для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології денної та заочної форм навчання / Укл.: Р.О. Бліщ – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2023. – 27 с.
9. Порівняльний аналіз пива, оцінка якості. Визначення критичних контрольних точок (ККТ): Методичні вказівки та інструкції до лабораторних робіт з дисципліни «Інжинірінг, інноваційні технології та управління якістю харчових підприємств» для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології денної та заочної форм навчання / Укл.: Р.О. Бліщ – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2023. – 24 с.
Організаційна діяльність
1. Відповідальний виконавець наукової теми «Розроблення удосконалених технологій харчової продукції нового асортименту та інноваційного обладнання» ( Державний реєстраційний номер 01184000026).
Підвищення кваліфікації
1. Національний університет «Львівська Політехніка». Тема «Розвиток конмпетентностей викладача» в межах проєкту «До вершин з Рошен». 3 кредити (90 год). Сертифікат (виданий 05.11.2021).
2. Activ Fruit Family (Польща). Вид документа довідка видана ActivFruitFamily (Польща). Тема підвищення кваліфікації: «Нові напрямки у виробництві соків на підприємстві фірми ActivFruitFamily (Польща)». Форма стажування: очна. Обсяг: 6 кредитів ЄКТС, 180 год. Термін: з 2 травня 2022 року до 15 червня 2022 року.
3. Фірма ActivSpzo.o., Польща стаж./підв.кв. наказ 584-2/і-10 від 11.09.2023 (18.09.2023 - 24.09.02023). Тема підвищення кваліфікації: «Вивчення інноваційної технології овочевих і фруктових соків». Обсяг: 1 кредит ЄКТС, 30 год. Термін: з 18 вересня 2023 року до 24 вересня 2023 року.
Бібліотечні ресурси
Обираєте ЛТЕУ?
- Перегляньте перелік спеціальностей та освітньо-професійних програм
- Дізнайтесь про документи, які необхідні для вступу в університет
- Більш детальніша інформація для вступників
- Рейтингові списки вступників на сайті https://vstup.edbo.gov.ua/
ЛТЕУ
Додатковий набір на навчання!
З 11 по 25 вересня 2024 року в університеті проводиться додатковий набір на навчання
ЛТЕУ
Рейтинг університету за показником участі у програмах Erasmus+
Посідає 26 місце в Україні