Турчиняк Марія Климентівна

кандидат технічних наук, доцент
професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи

79011, м. Львів, вул. Уласа Самчука 9, каб. 405
роб. тел.:   +38 (032) 295-81-47
e-mail:    maria_kl7@ukr.net

Рік народження – 1960

Науково-педагогічна біографія
У 1983 році закінчила навчання у Львівському торгово-економічному інституті за спеціальністю “Товарознавство та організація торгівлі продовольчими товарами” і отримала кваліфікацію “Товарознавець вищої кваліфікації”. Після закінчення інституту працювала старшим лаборантом на кафедрі товарознавства продовольчих товарів. З 1993 по 2018 р. працювала спочатку асистентом, потім доцентом кафедри товарознавства продовольчих товарів, а з вересня 2018 р. – доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи. У 2012 році захистила кандидатську дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.15 – товарознавство на тему “Товарознавчі дослідження споживних властивостей, якості і збереженості розробленого здобного печива поліпшеного складу”(науковий керівник – д.т.н., професор Сирохман І.В.). У грудні 2014 року присуджено вчене звання доцента кафедри товарознавства продовольчих товарів. З вересня 2023 р. – заступник завідувача кафедри туризму та готельно-ресторанної справи.
Член робочої групи з розробки та реалізації освітньо-професійної програми “Готельно-ресторанна справа” здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня зі спеціальності 241“Готельно-ресторанна справа”.

Є автором понад 170 наукових та навчально-методичних публікацій, 3 деклараційних патентів, підручника, 4 колективних монографій

Основні освітні компоненти, що викладаються
1. Основи дієтології
2. Організація роботи сомельє
3. Барна справа

Наукова діяльність

ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-2057-8056
Researcher ID: www.researcherid.com/rid/F-7321-2019
Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?user=lVfCDVYAAAAJ

Наукові дослідження виконуються відповідно до НДР з державною реєстрацією 0117U002091 «Інституційно-інформаційний механізм стратегічного розвитку індустрії гостинності» та 0117U002092. «Формування теоретико-методологічного забезпечення розвитку і функціонування туристичної галузі України в умовах євроінтеграції»

Монографії
1.Турчиняк М.К. Особливості формування харчової безпечності у ресторанному бізнесі // Наукові проблеми зберігання, поліпшення якості, споживних властивостей і безпечності харчових продуктів : монографія /[за наук. ред. проф. Лозової Т. М. ].– - Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2022– С.396-430.
2. Trends, Prospects and Challenges of Sustainable Tourism Development : monograph / Ed. by Marta Barna. /Use of Non-Traditional Types of Raw Materials for Production of Gluten-Free Pasta / M. Turchynyak,  B. Polotay. -Lviv : Lviv University of Trade and Economics, 2020. . – 252 p. (Р. 89-97)
3. Турчиняк М. К. Особливості збагачення макаронних виробів сировиною рослинного і тваринного походження / М. К. Турчиняк, Б. Я. Полотай // Практика і перспективи розвитку індустрії гостинності України: монографія / [за заг. редакцією д.е.н., професора Б.М.Мізюка].– Львів: ЛТЕУ, 2019. – С.117-126.

Публікації у періодичних наукових виданнях
1.Барна, М., Мельник, І., Топорницька, М., Турчиняк, М., & Решетило, Л. (2024). Фінансово-кадровий менеджмент підприємств туристичної галузі. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice, 6(59), 633–647. https://doi.org/10.55643/fcaptp.6.59.2024.4648 (Scopus)
2. М. К. Турчиняк, В. С. Церклевич, О. Л. Польова. Теорія «кавових хвиль» і тренди розвитку кавового бізнесу в Україні// Інновації та технології в сфері по слуг і харчування № 4 (14), 2024. С.35-43.
3. Турчиняк М. К., Полотай Б.Я, Даньчишин А.А Українське виноробство в умовах війни //Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, (11), 2024, С. 35-42
4. Турчиняк М.К., Ланиця І.Ф. Кейтеринг і здорове харчування: адаптація до сучасних споживчих запитів //Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Teхнічні науки. № 39 (2024). С.55–61.
5. Марія Турчиняк, Роксолана Бойдуник, Наталя Палько, Оксана Давидович. Дослідження особливостей харчування здобувачів вищої освіти Multidisciplinární mezinárodní vědecký magazín “Věda a perspektivy” je registrován v České republice. Státní registrační číslo u Ministerstva kultury ČR: E 24142. № 1(32) 2024. str. 366.https://doi.org/10.52058/2695-1592-2024-1(32)-188-199.
6. Турчиняк М., Примак А. Вплив пандемії COVID-19 на готельно-ресторанну індустрію України. Економіка та суспільство. 2023. № 47. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2114. DOI: 10.32782/2524-0072/2023-47-29.
7. Ланиця І. Ф., Топорницька М. Я., Турчиняк М. К., Юрків О. К.  Фінансовий менеджмент соціально відповідальних підприємств сфери послуг в конкурентних умовах інноваційного підприємництва. Український журнал прикладної економіки та техніки. 2023. Том 8. № 4. С. 292 – 298. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2023-4-47.
8. Розвиток підприємств ресторанного господарства в Західному регіоні України  /М.Турчиняк, О. Форись // Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі . − 2021. − № 3. − С. 68-73.
9. Turchyniak М. New tendencies in wine culture //Sustainable Development - Regional and Local Dimensions //Institute of Economics and Finance,Warsaw, Poland, 31 May, 2023
10. Турчиняк М.К. Дотримання здорового харчування у період пандемії COVID-19 //Сучасні аспекти збереження здоров’я людини: збірник праць ХV Міжнародної міждисциплінарної наук.-практ. конф. / За ред. проф. Т.М. Ганича. – Ужгород: ДВНЗ «УжНУ», 2022. – С.115-119.
11. Турчиняк М.К. Інновації в ресторанному господарстві //Інновації в управлінні асортиментом, якістю та безпекою товарів і послуг : Матеріали Х-ої міжнародної наук.-практ. конф. : (Львів, 08 грудня 2022 року) : тези доповідей / Відп. ред. П. О. Куцик. Львів : Видавництво «Растр-7», 2022. – С.172-174
12. Турчиняк М.К. Застосування інноваційних технологій у ресторанному бізнесі /М.Турчиняк, Є.Вашуркіна // Інноваційний розвиток готельно-ресторанного господарства та харчових виробництв : матеріали II Міжнародної наук.-практ. інтернетконф. – Прага: Oktan Print s.r.o., 2021. - 378 с
13. Турчиняк М.К. Якість вітчизняних виноградних вин, які реалізують у барах м. Львова //Сучасні тенденції з розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Якість і безпечність продуктів харчування: [Текст] : Зб. матеріалів Всеукраїнської науково-практичної конференції (Львів, 24 квітня 2020 р.) / Міністерство освіти та науки України, Львівський інститут економіки та туризму. – Львів: ЛІЕТ, 2020. – 29-34 с.
14. Турчиняк М.К.  Напої оздоровчого харчування у закладах ресторанного господарства //Сучасні тенденції з розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Якість і безпечність продуктів харчування: [Текст] : Зб. матеріалів Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції– Львів: ЛІЕТ, 2019. – С. 46-50
15.  Стабілізація якості жирів під час зберігання / Турчиняк М. К.,. Давидович О. Я., Палько Н. С //The 4th International scientific and practical conference “Actual trends of modern scientific research” (October 11-13, 2020) MDPC Publishing, Munich, Germany. 2020. Р. 133-139
16. Проблеми раціонального харчування та продовольчої безпеки в Україні / Н. С. Палько, О. Я. Давидович, М. К. Турчиняк // Вісник Львівського торговельно-економічного університету. – Львів: Видавництво ЛТЕУ, 2017. – Вип. 18. – С. 146-153. – (Технічні науки).
17. Турчиняк М.К. Використання пастернаку у кондитерському виробництві / Н. С. Палько, О. Я. Давидович, М. К. Турчиняк // Science Review. Open Access Peer-reviewed Journal. – 2018. – Vol. 3 (10). – P. 9-11 Міжнародна наукометрична база: RS Global, Index Copernicus

Методична діяльність
1. Барна справа: методичні вказівки та завдання до лабораторних робіт для здобувачів вищої освіти спеціальності 241 “Готельно-ресторанна справа”  денної та заочної форми навчання – Львів : ЛТЕУ, 2020.
2. Барна справа: методичні вказівки до самостійної роботи здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальностями 241 "Готельно-ресторанна справа" денної та заочної форм навчання. – Львів : ЛТЕУ, 2024.
3. Барна справа: тестові завданнять для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальностями 241 "Готельно-ресторанна справа" денної та заочної форм навчання. – Львів : ЛТЕУ, 2024.
4. Основи дієтології: методичні вказівки та завдання до практичних та самостійних робіт для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності 242 “Туризм та рекреація” ОПП “Медичний та оздоровчий туризм”  -Львів: «Растр-7», 2024.
5. Основи дієтології: тестові завдання для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 242 “Туризм та рекреація” ОПП “Медичний та оздоровчий туризм”  -Львів: «Растр-7», 2024.
6. Організація роботи фромажера. Методичні вказівки та завдання для лабораторних занять та самостійної роботи здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти / І. Ф. Ланиця, М. К. Турчиняк. Львів: ЛТЕУ, 2023. - 44 с.
7. Організація роботи фромажера. Методичні вказівки та тестові завдання для поточного та підсумкового контролю знань і вмінь здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти / І. Ф. Ланиця, М. К. Турчиняк. Львів: ЛТЕУ, 2023. – 28 с.
8. Основи дієтології: конспект лекцій / [уклад. М. К. Турчиняк]. – Львів : Видавництво ЛТЕУ. 2024. – 155 с.
9. Основи дієтології. Методичні вказівки та тестові завдання для поточного та підсумкового контролю знань і вмінь здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 241 "Готельно-ресторанна справа" ОПП "Готельно-ресторанна справа" / М. К. Турчиняк. Львів : Видавництво ЛТЕУ. 2023. – 39 с.
10. Основи дієтології (Вибіркова). Методичні вказівки та тестові завдання для поточного та підсумкового контролю знань і вмінь здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти / М. К. Турчиняк. Львів : Видавництво ЛТЕУ. 2023. – 37 с.
11. Організація роботи сомельє : конспект лекцій / [уклад. М. К. Турчиняк]. – Львів : Видавництво ЛТЕУ. 2024. – 140 с.
12.Організація роботи сомельє. Методичні вказівки та завдання для лабораторних занять та самостійної роботи здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП "Готельно-ресторанна справа" / М. К. Турчиняк, І. Ф. Ланиця, Львів: ЛТЕУ, 2024. - 44 с.
13. Організація роботи сомельє (вибіркова). Методичні вказівки та завдання для лабораторних занять та самостійної роботи здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти М. К. Турчиняк, І. Ф. Ланиця, Львів: ЛТЕУ, 2024. - 36с.
14. Організація роботи сомельє (Вибіркова). Методичні вказівки та тестові завдання для поточного та підсумкового контролю знань і вмінь здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти / М. К. Турчиняк, І.Ф.Ланиця Львів : Видавництво ЛТЕУ. 2024. – 33 с.
15. Організація роботи сомельє. Методичні вказівки та тестові завдання для поточного та підсумкового контролю знань і вмінь здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП "Готельно-ресторанна справа" / М. К. Турчиняк, І.Ф.Ланиця Львів : Видавництво ЛТЕУ. 2024. – 40 с.
16. Основи дієтології. Методичні вказівки та завдання для практичних занять та самостійної роботи здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП "Готельно-ресторанна справа" / М. К. Турчиняк, Львів: ЛТЕУ, 2024. - 56 с.
17. Основи дієтології (Вибіркова). Методичні вказівки та завдання для практичних занять та самостійної роботи здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП "Готельно-ресторанна справа" / М. К. Турчиняк, Львів: ЛТЕУ, 2024. - 43с.
18. Кваліфікаційна робота: методичні вказівки з організації та виконання для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти ОПП Готельно-ресторанна справа. Львів: вид-во ЛТЕУ, 2023.
19. Дистанційний курс з ОК “Організація роботи сомельє” [Електронний ресурс] – Режим доступу : virt.lac.lviv.ua/course/view.php.
20. Дистанційний курс з ОК “Барна справа” [Електронний ресурс] – Режим доступу : virt.lac.lviv.ua/course/view.php.
21. Дистанційний курс з ОК «Основи дієтології» [Електронний ресурс] – Режим доступу virt.lac.lviv.ua/course/view.php.

Організаційна діяльність
1. Член журі ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності (напряму підготовки) “Готельно-ресторанна справа” (2019 р.;)
2. Член журі Всеукраїнського кондитерського та кулінарного конкурсу «GOLDCOOP-2018», «GOLDCOOP-2019»
3. Голова у складі журі ІІ Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності  «Рест-Профі» (2021 р), ІІІ (24 листопада 2022 р), IV (30 листопада 2023 р) та  V (14 листопада 2024 р) Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності «Рест-Профі
4. Голова у складі журі I Всеукраїнського фестивалю фахової майстерності «Золотий шейкер» (30 травня 2024 р)

Підвищення кваліфікації
1. Київський національний торговельно-економічний університет, кафедра технології і організації ресторанного господарства 01.12.2019-31.01.2020. Тема – “Формування професійних компетентностей студентів у процесі вивчення дисциплін ОПП підготовки бакалаврів спец. 241 «Готельно-ресторанна справа»
2. Асоціація готельних об’єднань та готелів міст України з 05.01.2023 по 15.02.2023 Тренінг -курс «Психологічні бар’єри  розвитку логістичного інтернет-провайдингу як інструмент бізнесу»
3. Міжнародне стажування (Польща) - Асоціація “Польські готелі незалежні” з 06.06.2023 р. по 11.06.2023 р. (Оструда, Ольштин, Гежицко, Єдвабно, Міколайки, Лідзбарк-Вармінский, Сопот, Гданськ, Варшава, Ожарув Мазовецкий, Казіміеж Дольни, Щавніца),
4. Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, кафедра готельно-ресторанної та курортної справи, з 05.02.2024 по 22.03.2024 р. Тема: "Ознайомлення з досвідом викладання і методичним забезпеченням освітнього процесу
5. Львівський торговельно-економічний університет. Курси "Сервісна діяльність HoReCa" 30.08.2024 по 25.09.2024
6. Львівський торговельно-економічний університет. Курси "Клінінгові процеси в готелях"24.10.2024 по 20.11.2024
7. Полтавський університет економіки і торгівлі. Навчально-науковий інститут проєктів та підвищення кваліфікації11.11.2024-29.11.2024р.  Курси підвищення кваліфікації за спеціальністю 011 "Освітні, педагогічні науки" за навчальною програмою "Сучасні інтерактивні методи навчання"

Перелік нагород та заохочень
Почесна Грамота Всеукраїнської Центральної спілки споживчих товариств ЦК Профспілки працівників споживчої кооперації України за сумлінну працю, вагомий внесок у розвиток кооперативної освіти (2020р)
Подяка Управління освіти і науки Волинської обласної адміністрації Луцький кооперативний фаховий коледж за високий професіоналізм, компетентність та сприяння розвитку фахової, творчої активності молоді (2023 р)
Почесна Грамота Всеукраїнської Центральної спілки споживчих товариств ЦК Профспілки працівників споживчої кооперації України за особистий внесок у розвиток освіти і науки, сумлінну працю (2024р)

Бібліотечні ресурси

Електронна бібліотека Університету
 
Електронний бібліотечний каталог
 
Електронна база видавничого дому "Кондор"
 
Електрона база ТОВ "Центр учбової літератури" (ЦУЛ)
 
Онлайн бібліотека навчальної літератури CUL Online
 
Електронна база бібліотеки
 
Репозитарій захищених в Університеті дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора наук
 
Репозитарій захищених в Університеті дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата наук
 
Репозитарій захищених в Університеті дисертацій на здобуття освітньо-наукового ступеня доктора філософії (Ph.D)
 
Репозитарій монографій та наукових статей викладачів, аспірантів та студентів Університету
 
Репозитарій кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти першого та другого рівнів
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
 
Реферативна база даних SCOPUS
 
Інформаційна дослідницька платформа WEB OF SCIENCE
 
Повнотекстові бази даних від видавничої компанії EBSCO PUBLISHING
 
ScienceDirect – політематична база даних повних текстів статей видавництва ELSEVIER
 
DOAB (Directory of Open Access Books) – директорія книг відкритого доступу
 
DOAJ (Directory of Open Access Journals) – каталог рецензованих наукових та академічних журналів на 80 мовах світу з усіх галузей знань
 
Електронна бібліотека WILEY
 
EUROPEANA – європейська цифрова бібліотека
 
EThOS (Electronic Theses Online Service) – наукові праці відкритих архівів британських університетів
 
Нормативні акти України – база законодавчих та нормативних актів України
 
GÉANT — освітній проект мульти-гігабітної інтернет мережі
 
Книги видавництва Springer з науки та досліджень, які можна безкоштовно завантажити
 
Корисна інформація для здобувачів ступенів доктора філософії та доктора наук
 
Фахові періодичні видання КН
 

Обираєте ЛТЕУ?



ЛТЕУ

Рейтинг університету за оцінками роботодавців

Університет – 45 в Україні та 3 у Львові за результатами опитування роботодавців.

ЛТЕУ

Рейтинг університету за показником участі у програмах Erasmus+

Посідає 26 місце в Україні


ЛТЕУ

Долучайся до телеграм-спільноти ЛТЕУ


Центральна спілка споживчих товариств України
Міністерство освіти і науки України
Освіта в Україні
Електронний кабінет вступника
Центр дистанційного навчання ЛТЕУ
Львівський регіональний Центр оцінювання якості освіти
Об'єднання видавців наукових публікацій
Сторінка ЛТЕУ на FaceBook
Рейтинг абітурієнтів на vstup.info
Програма ЄС по підтримці проектів у сфері освіти, підготовки, молоді і спорту
Програма ЄС по підтримці проектів у сфері освіти, підготовки, молоді і спорту
Канал ЛТЕУ на YouTube
Наукове товариство ім. Шевченка (Економічна комісія)
Особи з особливими освітніми потребами
Онлайн практика у Приватбанку
Освітній омбудсмен
Освітній омбудсмен