Турчиняк Марія Климентівна
кандидат технічних наук, доцент
професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи
79011, м. Львів, вул. Уласа Самчука 9, каб. 405
роб. тел.: +38 (032) 295-81-47
e-mail: maria_kl7@ukr.net
Рік народження – 1960
Науково-педагогічна біографія
У 1983 році закінчила навчання у Львівському торгово-економічному інституті за спеціальністю “Товарознавство та організація торгівлі продовольчими товарами” і отримала кваліфікацію “Товарознавець вищої кваліфікації”.
Після закінчення інституту працювала старшим лаборантом на кафедрі товарознавства продовольчих товарів. З 1993 по 2018 р. працювала спочатку асистентом, а потім доцентом кафедри товарознавства продовольчих товарів, а з вересня 2018 р. – доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи.
У 2012 році захистила кандидатську дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.15 – товарознавство на тему “Товарознавчі дослідження споживних властивостей, якості і збереженості розробленого здобного печива поліпшеного складу”(науковий керівник – д.т.н., професор Сирохман І.В.).
У грудні 2014 року присуджено вчене звання доцента кафедри товарознавства продовольчих товарів.
З вересня 2023 р. – заступник завідувача кафедри туризму та готельно-ресторанної справи.
Керівник (гарант) робочої групи з розробки та реалізації освітньо-професійної програми “Готельно-ресторанна справа” здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 241“Готельно-ресторанна справа”.
Є автором понад 170 наукових та навчально-методичних публікацій, 3 деклараційних патентів, підручника, 4 колективних монографій
Основні освітні компоненти, що викладаються
1. Основи дієтології
2. Організація роботи сомельє
3. Барна справа
Наукова діяльність
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-2057-8056
Researcher ID: www.researcherid.com/rid/F-7321-2019
Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?user=lVfCDVYAAAAJ
Наукові дослідження виконуються відповідно до НДР з державною реєстрацією 0117U002091 «Інституційно-інформаційний механізм стратегічного розвитку індустрії гостинності» та 0117U002092. «Формування теоретико-методологічного забезпечення розвитку і функціонування туристичної галузі України в умовах євроінтеграції»
1. Турчиняк М.К. Особливості формування харчової безпечності у ресторанному бізнесі // Наукові проблеми зберігання, поліпшення якості, споживних властивостей і безпечності харчових продуктів : монографія /[за наук. ред. проф. Лозової Т. М. ].– - Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2022– С.396-430.
2. Trends, Prospects and Challenges of Sustainable Tourism Development : monograph / Ed. by Marta Barna. /Use of Non-Traditional Types of Raw Materials for Production of Gluten-Free Pasta / M. Turchynyak, B. Polotay. -Lviv : Lviv University of Trade and Economics, 2020. . – 252 p. (Р. 89-97)
3. Турчиняк М. К. Особливості збагачення макаронних виробів сировиною рослинного і тваринного походження / М. К. Турчиняк, Б. Я. Полотай // Практика і перспективи розвитку індустрії гостинності України: монографія / [за заг. редакцією д.е.н., професора Б.М.Мізюка].– Львів: ЛТЕУ, 2019. – С.117-126.
4. Турчиняк М. К. Вітамінні напої у підприємствах туристичної галузі / М. К. Турчиняк, Б. Я. Полотай // Функціонування та перспективи розвитку туристичної галузі України : монографія / [за заг. редакцією М.Ю.Барна]. – Львів: ЛТЕУ, 2018. – С.361-372.
5. Вплив пандемії COVID-19 на готельно-ресторанну індустрію України /М.Турчиняк, А.Примак // Економіка та суспільство. 2023. - № 47.
6. Turchyniak М. New tendencies in wine culture //Sustainable Development - Regional and Local Dimensions //Institute of Economics and Finance,Warsaw, Poland, 31 May, 2023
7. Турчиняк М.К. Дотримання здорового харчування у період пандемії COVID-19 //Сучасні аспекти збереження здоров’я людини: збірник праць ХV Міжнародної міждисциплінарної наук.-практ. конф. / За ред. проф. Т.М. Ганича. – Ужгород: ДВНЗ «УжНУ», 2022. – С.115-119.
9. Турчиняк М.К. Інновації в ресторанному господарстві //Інновації в управлінні асортиментом, якістю та безпекою товарів і послуг : Матеріали Х-ої міжнародної наук.-практ. конф. : (Львів, 08 грудня 2022 року) : тези доповідей / Відп. ред. П. О. Куцик. Львів : Видавництво «Растр-7», 2022. – С.172-174
10. Розвиток підприємств ресторанного господарства в Західному регіоні України /М.Турчиняк, О. Форись // Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі . − 2021. − № 3. − С. 68-73.
11. Турчиняк М.К. Застосування інноваційних технологій у ресторанному бізнесі /М.Турчиняк, Є.Вашуркіна // Інноваційний розвиток готельно-ресторанного господарства та харчових виробництв : матеріали II Міжнародної наук.-практ. інтернетконф. – Прага: Oktan Print s.r.o., 2021. - 378 с
12. Турчиняк М.К. Якість вітчизняних виноградних вин, які реалізують у барах м. Львова //Сучасні тенденції з розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Якість і безпечність продуктів харчування: [Текст] : Зб. матеріалів Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції (Львів, 24 квітня 2020 р.) / Міністерство освіти та науки України, Львівський інститут економіки та туризму. – Львів: ЛІЕТ, 2020. – 29-34 с.
13. Турчиняк М.К. Напої оздоровчого харчування у закладах ресторанного господарства //Сучасні тенденції з розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Якість і безпечність продуктів харчування: [Текст] : Зб. матеріалів Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції– Львів: ЛІЕТ, 2019. – С. 46-50
14. Турчиняк М.К. Проблеми якості виноградних вин в Україні //Актуальні проблеми економіки і торгівлі в сучасних умовах : матеріали щорічної наукової конференції вчених Львівського торговельно-економічного університету(м. Львів, 15-17 травня 2019 р.): вид-во Львівського торговельно - економічного університету, 2019. – С. 200- 202.
15. Стабілізація якості жирів під час зберігання / Турчиняк М. К.,. Давидович О. Я., Палько Н. С //The 4th International scientific and practical conference “Actual trends of modern scientific research” (October 11-13, 2020) MDPC Publishing, Munich, Germany. 2020. Р. 133-139
16. Порівняльне оцінювання якості вершків питних стерилізованих різних виробників / О. Я. Давидович, М. К. Турчиняк, Н. С. Палько // Товарознавчий вісник: збірник наукових праць. – Вип. 11. – Луцьк: ІВВ Луцького НТУ, 2018. – С. 10-21.
17. Нетрадиційна сировина в технології виробництва вафель із жировими начинками / Т.М. Лозова, М.К. Турчиняк // Хранение и переработка зерна. − 2017. − № 9 (сентябрь). − С. 36-38.
18. Проблеми раціонального харчування та продовольчої безпеки в Україні / Н. С. Палько, О. Я. Давидович, М. К. Турчиняк // Вісник Львівського торговельно-економічного університету. – Львів: Видавництво ЛТЕУ, 2017. – Вип. 18. – С. 146-153. – (Технічні науки). Фахове видання
19. Турчиняк М. К. Важливість використання морепродуктів у харчуванні людини / М. К. Турчиняк, О. Я. Давидович, Н. С. Палько // Сучасні аспекти збереження здоров’я людини: матеріали міжнар. міждисциплінарної наук.-практ. конф. (сан. “Квітка полонини”, 17-18 квітня 2015 р. с. Солочин Свалявського району) / За ред. проф. Т. М. Ганича. – Київ: Центр учбової літератури, 2015. – С. 122-125.
20. Турчиняк М.К. Використання пастернаку у кондитерському виробництві / Н. С. Палько, О. Я. Давидович, М. К. Турчиняк // Science Review. Open Access Peer-reviewed Journal. – 2018. – Vol. 3 (10). – P. 9-11 Міжнародна наукометрична база: RS Global, Index Copernicus
Методична діяльність
1. Барна справа: методичні вказівки та завдання до лабораторних робіт для здобувачів вищої освіти спеціальності 241 “Готельно-ресторанна справа” денної та заочної форми навчання – Львів : ЛТЕУ, 2020.
2. Барна справа : методичні вказівки до самостійної роботи здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальностями 241 "Готельно-ресторанна справа" денної та заочної форм навчання. – Львів : ЛТЕУ, 2019.
3. Барна справа : тестові завданнять для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальностями 241 "Готельно-ресторанна справа" денної та заочної форм навчання. – Львів : ЛТЕУ, 2019.
4. Основи дієтології методичні вказівки та завдання до практичних робіт здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 242 “Туризм та рекреація” ОПП “Медичний та оздоровчий туризм” -Львів: «Растр-7», 2023.
5. Основи дієтології методичні вказівки та завдання до самостійних робіт здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 242 “Туризм та рекреація” ОПП “Медичний та оздоровчий туризм” -Львів: «Растр-7», 2023.
6. Основи дієтології тестові завдання для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 241 ОПП “Готельно - ресторанна справа” -Львів: «Растр-7»,
7. Кваліфікаційна робота: методичні вказівки з організації та виконання для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти ОПП Готельно-ресторанна справа. Львів: вид-во ЛТЕУ, 2023.
8. Дистанційний курс з дисципліни "Барна справа" : для студентів спеціальності 241 "Готельно-ресторанна справа" [Електронний ресурс]. – Режим доступу : virt.lac.lviv.ua/course/view.php.
9. Дистанційний курс з дисципліни "Основи дієтології" [Електронний ресурс]. – Режим доступу : virt.lac.lviv.ua/course/view.php
10. Дистанційний курс з дисципліни «Організація роботи сомельє» Електронний ресурс]. – Режим доступу : virt.lac.lviv.ua/course/view.php
Організаційна діяльність
1. Член журі ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності (напряму підготовки) “Готельно-ресторанна справа” (2019 р.;.
2. Член журі Всеукраїнського кондитерського та кулінарного конкурсу «GOLDCOOP-2018», «GOLDCOOP-2019»
3. Голова у складі журі ІІ Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності «Рест-Профі» (2021 р), ІІІ Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності «Рест-Профі» (2022р)
Підвищення кваліфікації
1. Київський національний торговельно-економічний університет, кафедра технології і організації ресторанного господарства 01.12.2019-31.01.2020. Тема – “Формування професійних компетентностей студентів у процесі вивчення дисциплін ОПП підготовки бакалаврів спец. 241 «Готельно-ресторанна справа»
2. Асоціація готельних об’єднань та готелів міст України з 05.01.2023 по 15.02.2023
Тренінг -курс «Психологічні бар’єри розвитку логістичногоінтернет-провайдингу як інструмент бізнесу»
3. Міжнародне стажування (Польща) - Асоціація “Польські готелі незалежні” з 06.06.2023 р. по 11.06.2023 р. (Оструда, Ольштин, Гежицко, Єдвабно, Міколайки, Лідзбарк-Вармінский, Сопот, Гданськ, Варшава, Ожарув Мазовецкий, Казіміеж Дольни, Щавніца),
Перелік нагород та заохочень
Нагороджена Грамотою Центральної спілки споживчих товариств ЦК Профспілки працівників споживчої кооперації України за сумлінну працю, вагомий внесок у розвиток кооперативної освіти
Бібліотечні ресурси
Обираєте ЛТЕУ?
- Перегляньте перелік спеціальностей та освітньо-професійних програм
- Дізнайтесь про документи, які необхідні для вступу в університет
- Більш детальніша інформація для вступників
- Рейтингові списки вступників на сайті https://vstup.edbo.gov.ua/
ЛТЕУ
Рейтинг університету за оцінками роботодавців
Університет – 45 в Україні та 3 у Львові за результатами опитування роботодавців.
ЛТЕУ
Рейтинг університету за показником участі у програмах Erasmus+
Посідає 26 місце в Україні