Наукова діяльність
Спеціальність "Харчові технології" є надзвичайно актуальною в умовах сучасного світу, оскільки забезпечення населення якісними, безпечними та доступними продуктами харчування є глобальним пріоритетом. Зростаючий попит на функціональні, екологічно чисті та здорові харчові продукти стимулює розвиток інновацій у цій галузі. Фахівці з харчових технологій відіграють ключову роль у вирішенні питань продовольчої безпеки та стійкого розвитку харчової промисловості. Крім того, технологічний прогрес відкриває нові можливості для впровадження сучасних рішень, що актуалізує діяльність кафедри. Наукова діяльність кафедри харчових технологій відбувається за напрямами ґрунтовних наукових робіт професорсько-викладацького складу.
Викладачі кафедри харчових технологій працюють над виконанням науково-дослідної теми з державною реєстрацією “Розроблення удосконалених технологій харчової продукції нового асортименту та інноваційного обладнання” (номер державної реєстрації 0118U000026, керівник: к.т.н., доц. Давидович О.Я.).
Наукова діяльність кафедри харчових технологій охоплює такі проблеми :
- Створення інноваційних харчових продуктів із застосуванням сучасних технологій та натуральних інгредієнтів;
- Оптимізація методів зберігання, консервації та обробки продуктів для продовження їх терміну придатності та збереження поживної цінності;
- Дослідження та створення продуктів для спеціальних груп споживачів (наприклад, дитяче харчування, продукти для спортсменів, дієтичні продукти);
- Розробка екологічно безпечних технологій з акцентом на скорочення відходів і енергоефективність.
Ці напрямки сприяють інноваційному розвитку харчової промисловості та підвищенню її конкурентоспроможності.
Результати наукової роботи професорсько-викладацького складу кафедри наведено у звітах.
- Звіт про наукову роботу кафедри за 2021-2022 н.р.
- Звіт про наукову роботу кафедри за 2022-2023 н.р.
- Звіт про наукову роботу кафедри за 2023-2024 н.р.
Якісними результатами виконання науково-дослідних тем та наукової діяльності викладачів кафедри є участь у міжнародних, всеукраїнських науково-практичних конференціях, публікація статей у фахових виданнях та статей, індексованих у міжнародних наукометричних базах, видання монографій, захист дисертацій і застосування наукових досліджень у навчальному процесі.
За останній період викладачами кафедри видано монографії:
- Наукові проблеми зберігання, поліпшення якості, споживних властивостей і безпечності харчових продуктів : монографія / Т. М. Лозова, О. Я. Давидович, Н. С. Палько та ін.; за наук. ред. проф. Лозової Т. М. – Львів : Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2022. – 431 с.
- Scientific development and achievements. Volume 5: the fourteenth section “Stabilization technology of fats during storage”: колективна монографія / Davydovich O., Palko N. – Sciemcee, Publishing London, 2018. – 404 p. – p. 197-207. Колективна монографія.
Усі викладачі кафедри харчових технологій беруть активну участь у міжнародних проєктах, конференціях, програмах підвищення кваліфікації і стажуваннях.
Сканкопії документів про проходження підвищення кваліфікації та стажування наведено на сайті університету: Детальніше.
Науково-дослідна робота студентів спеціальності 181 “Харчові технології” здійснюється у різних формах як наукового, так і пізнавального характеру, а саме: участь у науково-практичних конференціях, семінарах, олімпіадах, Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт у стінах Львівського торговельно-економічного університету, так і за його межами.
Студенти беруть активну участь у діяльності наукових гуртків при кафедрі, у рамках якого представляють презентаційні доповіді на проблематичні тематики, пов’язані з поліпшенням споживних властивостей, якості, зберігання харчових продуктів, розробкою інноваційного асортименту та покращенням властивостей непродовольчих товарів тощо.
При кафедрі функціонує студентський науковий гурток “Інноваційний розвиток харчових технологій та сучасні аспекти життєзабезпечення людини” (керівник: ст. викладач Хінальська Т.Р.)
- План роботи студентського наукового гуртка за 2022-2023 н.р.
- План роботи студентського наукового гуртка за 2023-2024 н.р.
Протокол засідання конкурсної комісії з проведення І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у 2023 році. Детальніше .pdf
Протокол засідання конкурсної комісії з проведення І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у 2024 році. Детальніше.pdf
Протокол засідання конкурсної комісії з проведення І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у 2025 році. Детальніше.pdf
6-7 травня 2023 р. відбувся кондитерський майстер-клас “Сучасні та класичні десерти” організований ПК “Перші кулінарні курси”. Участь у майстер-класі взяв здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти Салабай Назар. Сертифікат.
Збірники матеріалів конференцій- VІІ Міжнародна науково-практична конференцію «Інновації в управлінні асортиментом, якістю та безпекою товарів і послуг». 5 грудня 2019 року.
- І Міжнародна науково-практична Інтернет-конференція «Інновації, тренди та перспективи індустрії гостинності». 12 грудня 2019 року
- Науково-практична конференція «Якість і безпечність харчової продукції і сировини − проблеми сьогодення», присвячена 80-річчю Заслуженого діяча науки і техніки України, доктора технічних наук, професора І. В. Сирохмана. 25 вересня 2020 року
- VІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Інновації в управлінні асортиментом, якістю та безпекою товарів і послуг». 3 грудня 2020 року
- ІХ Міжнародна науково-практична конференцію «Інновації в управлінні асортиментом, якістю та безпекою товарів і послуг». 9 грудня 2021 року
- Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. 1-2 червня 2022 року
- Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення: матеріали Наукової конференції студентів. 1-2 червня 2022 року
- Інновації в управлінні асортиментом, якістю та безпекою товарів і послуг : Матеріали Х-ої міжнародної науково-практичної конференції. Львів, 08 грудня 2022 року.
- Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення». 1-2 червня 2023 року
- Програма міжнародної науково-практичної конференції студентів «Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення». 01 червня 2023 року, м. Львів
- Інновації в управлінні асортиментом, якістю та безпекою товарів і послуг : Матеріали ХІ-ої міжнародної науково-практичної конференції. Львів, 07 грудня 2023 року.
АКАДЕМІЧНА МОБІЛЬНІСТЬ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИВ рамках діяльності Китайсько-Українського навчального центру економіки та торгівлі “Майстерня професійних можливостей” здобувач першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП “Харчові технології” Спринь Х. Р. пройшла програму підготовки спільно з Чжецзянським інститутом економіки і торгівлі (Китайська Народна Республіка).
Програма реалізовувалася з метою ефективного сприяння інтернаціоналізації університетів у відповідності до державної програми Китайської Народної Республіки “Один пояс, один шлях” і тривала у період з 17 травня до 31 жовтня 2021 року.
За підсумками програми учасниця отримала сертифікат.
У рамках реалізації програми Erasmus+ спільно з партнером Папським університетом Івана Павла ІІ у Кракові (Польща) 4 квітня 2023 року відбулися лекції “International Project Management: Practical Considerations” та “European Opportunities for Funding – the case of the Erasmus+ Programme” у Львівському торговельно-економічному університеті.
Лекції прочитали директор Міжнародного офісу, інституційний координатор Erasmus+ Томаш Князь та провідний спеціаліст програми Урсула Кубічек. Лекції були офлайн-частиною семінару.
У практикумі прийняли участь Сухарський Ю., Шимчак Р. – здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти та Жентичка М.-М. – здобувач першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП “Харчові технології”. Вони високо оцінили актуальність, можливість практичного застосування отриманих під час лекцій знань. Міжнародний сертифікат надано за участь та успішне виконання індивідуального завдання.
13 червня 2023 року у межах реалізації проєкту академічної мобільності Erasmus+ спільно з Опольською політехнікою (Польща) в університеті відбувся воркшоп для здобувачів вищої освіти, який провів професор Said Edaich на тему: “New Public Management and the Rhetoric of Users Satisfaction” (Новий державний менеджмент і задоволеність споживачів).
У заході прийняли участь здобувачі першого (бакалаврського) рівня Семенюк Іван та здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти ОПП “Харчові технології” Синишин Роман, де розглядалися питання публічного адміністрування, корпоративного менеджменту, актуальні тренди та технології діджиталізації в державному управлінні тощо. Слід відзначити, що захід викликав значне зацікавлення серед учасників.
В рамках Угоди про співпрацю щодо реалізації програм внутрішньої академічної мобільності здобувачів вищої освіти між Полтавським університетом економіки і торгівлі та Львівським торговельно-економічним університетом від 17.01.2020 р. здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спец. 181 “Харчові технології” ОПП “Харчові технології” Цигіль Кирило Сергійович та Тупитчак Микола Миколайович проходили навчання з 1 березня 2024 р. до 30 червня 2024 р. за програмою академічної мобільності з вивчення окремих складових освітньої компоненти “Технологія і теоретичні основи харчових виробництв” в обсязі 2,5 кредита ЄКТС:
В рамках діяльності Китайсько-Українського навчального центру економіки та торгівлі “Майстерня професійних можливостей” здобувач першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП “Харчові технології” Спринь Х. Р. пройшла програму підготовки спільно з Чжецзянським інститутом економіки і торгівлі (Китайська Народна Республіка).
Програма реалізовувалася з метою ефективного сприяння інтернаціоналізації університетів у відповідності до державної програми Китайської Народної Республіки “Один пояс, один шлях” і тривала у період з 17 травня до 31 жовтня 2021 року.
За підсумками програми учасниця отримала сертифікат.
У рамках реалізації програми Erasmus+ спільно з партнером Папським університетом Івана Павла ІІ у Кракові (Польща) 4 квітня 2023 року відбулися лекції “International Project Management: Practical Considerations” та “European Opportunities for Funding – the case of the Erasmus+ Programme” у Львівському торговельно-економічному університеті.
Лекції прочитали директор Міжнародного офісу, інституційний координатор Erasmus+ Томаш Князь та провідний спеціаліст програми Урсула Кубічек. Лекції були офлайн-частиною семінару.
У практикумі прийняли участь Сухарський Ю., Шимчак Р. – здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти та Жентичка М.-М. – здобувач першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП “Харчові технології”. Вони високо оцінили актуальність, можливість практичного застосування отриманих під час лекцій знань. Міжнародний сертифікат надано за участь та успішне виконання індивідуального завдання.
13 червня 2023 року у межах реалізації проєкту академічної мобільності Erasmus+ спільно з Опольською політехнікою (Польща) в університеті відбувся воркшоп для здобувачів вищої освіти, який провів професор Said Edaich на тему: “New Public Management and the Rhetoric of Users Satisfaction” (Новий державний менеджмент і задоволеність споживачів).
У заході прийняли участь здобувачі першого (бакалаврського) рівня Семенюк Іван та здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти ОПП “Харчові технології” Синишин Роман, де розглядалися питання публічного адміністрування, корпоративного менеджменту, актуальні тренди та технології діджиталізації в державному управлінні тощо. Слід відзначити, що захід викликав значне зацікавлення серед учасників.
В рамках Угоди про співпрацю щодо реалізації програм внутрішньої академічної мобільності здобувачів вищої освіти між Полтавським університетом економіки і торгівлі та Львівським торговельно-економічним університетом від 17.01.2020 р. здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спец. 181 “Харчові технології” ОПП “Харчові технології” Цигіль Кирило Сергійович та Тупитчак Микола Миколайович проходили навчання з 1 березня 2024 р. до 30 червня 2024 р. за програмою академічної мобільності з вивчення окремих складових освітньої компоненти “Технологія і теоретичні основи харчових виробництв” в обсязі 2,5 кредита ЄКТС:
Бібліотечні ресурси
Обираєте ЛТЕУ?
- Перегляньте перелік спеціальностей та освітньо-професійних програм
- Дізнайтесь про документи, які необхідні для вступу в університет
- Більш детальніша інформація для вступників
- Рейтингові списки вступників на сайті https://vstup.edbo.gov.ua/
ЛТЕУ
Рейтинг університету за оцінками роботодавців
Університет – 45 в Україні та 3 у Львові за результатами опитування роботодавців.
ЛТЕУ
Рейтинг університету за показником участі у програмах Erasmus+
Посідає 26 місце в Україні